Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Liszt Ferenc: Via Cruci - wikipedia
  2017-03-21 11:46:20, kedd
 
  A Via crucist nem is mutatták be Liszt életében, először 1929 nagypéntekén adták elő a budapesti Belvárosi plébánián, Harmat Artúr dirigálásával.
A Via crucis az idős mester egységessé érett, tervszerű és tömör alkotása (alig több fél óránál), felépítése szervesen összefüggő, az eszközei lényegre törőek és meglepően modernek. Tizenöt tételes mű, bevezetésből és Krisztus szenvedéstörténetének tizennégy stációjából áll (a tételek rövidek, pár percesek). Testo (mesélő) nincs, helyette a férfikart használja, a híveket vegyes-, illetve női kar képviseli, a basszus szólista Pilátust, a bariton Jézust személyesíti meg, a mezzoszoprán egy névtelen asszony a népből.
A mű tételei több tematikus szállal kapcsolódnak egymáshoz. Az egyik ilyen zenei téma Krisztus kínjainak jelképe (ennek megfelelően a bevezetésen kívül minden tételben előfordul), egy bachi jellegű témamag (Liszt egy alkalommal a b-a-c-h hangokat is felidézi). A másik többször, több tételben visszatérő téma a szenvedésében az égre felnéző Krisztust jelképezi, a Vexilla regis gregorián himnusz részlete. A harmadik téma Liszt által már a Krisztus-oratóriumban is feldolgozott Stabat mater szekvencia. A Via crucisban Liszt döbbenetesen modern harmóniai megoldásokat alkalmazott: a tonalitást szétfeszítve alkalmazza a tizenkétfokú kromatikus hangsor teljes hangkészletét, alkalmazza az oktávot hat egyenlő nagyszekundra osztó egészhangú skálát, a két bővített szekundot tartalmazó magyar (vagy cigány) moll hangjait, olyan hangközszűkítő-tágító megoldásokat, ami majd Bartókra lesz jellemző.
Liszt az egyes tételeknek francia címet adott. A magyar szövegrészletek Lengyel Jenő fordításai.


Bevezetés Vexilla regis
Rövid orgonabevezető után a gregorián himnuszt először unisono, majd négyszólamú vegyes kórus adja elő. A szöveg: ,,Jönnek a királyi zászlók,/csillan a kereszt misztériuma,/ami által halálba torkollik az élet,/de a halott a halálból feléled.//Beteljesedett a jövendölés,/hiszen David így énekelt/a népeknek híven:/az Úr regnált a keresztről./Amen.//Kereszt, köszöntünk; egyetlen reményünk/te vagy a siralom idején./légy még inkább kegyelmes az igazakhoz,/vedd le vállunkról bűneinket./Amen."
1. stáció Jésus est condamné à mort - Jézust halálra ítélik
A keresztút 1. stációjának zenei képe erőteljes, szinte vad orgonaszóval indul, amit Pilátus szólója követ: ,,Innoncens ego sum a sanguine justi hujus - Ártatlan vagyok ennek az igaz embernek halálában."

2. stáció Jésus porte sa croix - Jézus felveszi keresztjét
A tétel a zenei főtéma változatával indul, a szenvedést kromatikus mozgású felső szólam alatti érdes bővített hármasok fejezik ki. Az orgonatétel két szakasza között a bariton szóló Jézus áhítatos szavait idézi: ,,Ave Crux! - Üdvözlégy, kereszt".

3. stáció Jésus tombe pour la première fois - Jézus először esik el
A zenei mottó éles akkordokkal jelentkezik, az unisono férfikar kiált fel: ,,Jesus cadit - Jézus elesik", majd a Stabat mater dolorosa háromszólamúvá alakított első tercimája szólal meg női tercett finom előadásában. ,,Csak állt ott a megtört anya,/a keresztnél könnye ömlött,/mert a fia - ott fönt függött!"

4. stáció Jésusrencontre sa sainte mère - Jézus anyjával, Máriával találkozik
A tétel zenéje az orgonán szólal meg. Első része az összecsukló Krisztus képét szemlélteti, a második része pedig azt a gyengédséget érzékelteti, amit anyja láttán érez. Liszt ebben a tételben a hangkészlet mind a tizenkét fokát használja.

5. stáció Simon de Cyrène aide Jésus à porter la croix - Cirénei Simon vállára veszi Jézus keresztjét
Ez a tétel is az orgonáé, a zene az elején a gyötrődést, majd a részvétet érzékelteti. A tétel második részében a 2. tétel módosított motívuma tér vissza.

6. stáció Sainte Véronique - Szent Veronika
Az orgona a Veronika kendője történetet jeleníti meg, a zenei mottó anyagának felhasználásával. Ezt követően ezt a témát Liszt úgy formálja, hogy megjeleníthessen benne egy Bach iránti tisztelgést: megszólalnak benne a b-a-c-h hangok. Ezután a Máté-passió legfontosabb koráljának, az ,,O Haupt voll Blut und Wunden" feldolgozása következik, négyszólamú vegyeskarra, a végét pedig az orgona kerekíti le. A szöveg: ,,Jaj, te vérrel-sebbel teli fő:/kitettek gúnynak, fájdalomnak!/Csúful tenni téged/megkoronáztak - töviskoronával!//Jaj, valaha szép díszed volt/a legmélyebb tisztelet,/bármennyire is gyaláznak,/én mégis szívből köszöntelek!"

7. stáció Jésus tombe pour la deuxième fois - Jézus másodszor esik el
A 7. stáció zenei anyaga tulajdonképpen a 4. tétel, Jézus első elesését érzékeltető anyagának variánsa, a szöveg ugyanaz.

8. stáció Les Femmes de Jérusalem - Jeruzsálem asszonyai
Egy fájdalmas sirató szólal meg az orgonán, majd a zenei mottó következik. Zengő orgonaakkord után a bariton szóló tolmácsolja Jézus szavait: ,,Nolite flere super me, sed super vos ipsas flete et super filios vestros - Ne sírjatok miattam;/ontsatok könnyet magatok miatt,/és a gyermekeitekért." A rövid záró, kvázi indulós (Allegro marziale) rész mintegy az ítélet végrehajtását sürgeti.

9. stáció Jésus tombe pour la troisième fois - Jézus harmadszor esik el
A tétel zenéje a 3. és a 7. stáció változata, még magasabb hangokon. A szöveg ugyanaz.

10. stáció Jésus est déshabillé - Jézust megfosztják ruháitól
Az orgona panaszos-fájdalmas dallamot játszik, ereszkedő kromatikus tematikával, éles disszonanciákkal. A mottó az orgona legfelső szólamában szólal meg.

11. stáció Jésus est cloué sur la croix - Jézust felfeszítik a keresztre
A férfikar erőteljes ritmikájú, disszonáns hangok kíséretében ismételgeti: ,,Crucifige - Megfeszíteni!" Rövid tétel, hossza az egy percet sem éri el.

12. stáció Jésus meurt sur la croix - Jézus meghal a kereszten
Ez a mű leghosszabb tétele. Jézus bariton által megszólaltatott fohászával indul: ,,Eli, Eli! lamma sabacthani!, dallamát az orgona ismétli. A bariton második dallama a beletörődést érzékelteti: ,,In manus tugs commendo spiritum meum." Ezt követően az orgona játssza az ,,O Crux, ave" dallam feldolgozását, fokozódó hangerővel. Jézus szavai: ,,Consummatum est", amit a női tercett ismétel, a szakaszt pedig a zenei mottó zárja, magyar mollban. A tétel befejezéseként az 1628-ből származó ,,O Traurigkeit, O Herzeleid" német protestáns korál hangzik fel, négyszólamú vegyeskarra átírva. A teljes magyar szöveg: ,,Uram, jaj, Uram, miért hagytál el?!/Lelkemet a kezedbe ajánlom./Elvégeztetett.//Ó, szomorúság! Ó, szív fájdalma!/Hát nincs elég ok a gyászra?/Az Úr egyetlen fiát/teszik most a sírba!/Ó, szomorúság! Ó, szív fájdalma!"

13. stáció Jésus est descendu de la croix - Jézus testét leveszik a keresztről
Orgonatétel, amelyben a korábbi tételek zenei anyagaiból tér vissza néhány, például a mottó és a Stabat mater.

14. stáció Jésus est mis au tombeau - Jézus testét sírba teszik
A tételben az orgona, a mezzoszoprán szóló és a vegyes kórus működik közre. Zeneileg a bevezető párja. A mű az orgonán felhangzó pianissimo szó-lá-dó motívummal, Liszt jól ismert, más műveiben is sokszor előforduló zenei kereszt-jelképével fejeződik be. ,,Kereszt, köszöntünk; egyetlen reményünk,/világ megváltója és dicsősége,/légy igazságos az igazakkal,/a bűnösöket ajándékozd meg kegyességeddel!/Amen."

 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Címkék: felhasználásával, megjeleníthessen, disszonanciákkal, megszólaltatott, szövegrészletek, gyermekeitekért, orgonabevezető, befejezéseként, háromszólamúvá, hangközszűkítő, töviskoronával, jésusrencontre, tulajdonképpen, kegyességeddel, végrehajtását, szenvedésében, feldolgozását, dirigálásával, elvégeztetett, hangkészletét, nagyszekundra, megkoronáztak, beteljesedett, orgonaakkord, megszólalnak, bevezetésből, legfontosabb, változatával, megoldásokat, szétfeszítve, döbbenetesen, feldolgozott, oratóriumban, tizenkétfokú, személyesíti, mezzoszoprán, budapesti Belvárosi, idős mester, eszközei lényegre, tételek rövidek, férfikart használja, híveket vegyes-, basszus szólista, bariton Jézust, névtelen asszony, egyik ilyen, bevezetésen kívül, bachi jellegű, b-a-c-h hangokat, másik többször, égre felnéző, harmadik téma, Liszt Ferenc, Harmat Artúr, Lengyel Jenő, Bevezetés Vexilla, Cirénei Simon, Sainte Véronique, Szent Veronika,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png virág  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png cica  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem méltó hozzád  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Éretlen vers  Kaffka_Margit  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Fekete-erdő desszert  Png rózsa csokor  Lóhere  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Őrizkednünk kell...  Png ház  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  Neked tudnod kell  Németh László tollából  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Radikális szeretet  A másik dolog,  Hogy lehet megtartani  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Julian Brass gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Nagyi telefonál  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tavaszi kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Még csak most kezdődik a nap  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Lóhere  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  A másik dolog,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani 
Bejegyzés Címkék
budapesti Belvárosi, idős mester, eszközei lényegre, tételek rövidek, férfikart használja, híveket vegyes-, basszus szólista, bariton Jézust, névtelen asszony, egyik ilyen, bevezetésen kívül, bachi jellegű, b-a-c-h hangokat, másik többször, égre felnéző, harmadik téma, tonalitást szétfeszítve, tizenkétfokú kromatikus, egyes tételeknek, magyar szövegrészletek, gregorián himnuszt, királyi zászlók, kereszt misztériuma, halálból feléled, népeknek híven, siralom idején, sanguine justi, igaz embernek, zenei főtéma, szenvedést kromatikus, bariton szóló, zenei mottó, unisono férfikar, megtört anya, keresztnél könnye, tétel zenéje, orgonán szólal, összecsukló Krisztus, második része, gyengédséget érzékelteti, hangkészlet mind, tizenkét fokát, részvétet érzékelteti, tétel második, témát Liszt, b-a-c-h hangok, végét pedig, orgona kerekíti, legmélyebb tisztelet, szöveg ugyanaz, fájdalmas sirató, rövid záró, ítélet végrehajtását, orgona legfelső, férfikar erőteljes, orgona ismétli, bariton második, beletörődést érzékelteti, orgona játssza, szakaszt pedig, tétel befejezéseként, 1628-ből származó, teljes magyar, kezedbe ajánlom, korábbi tételek, mezzoszoprán szóló, vegyes kórus, bevezető párja, orgonán felhangzó, bűnösöket ajándékozd, felhasználásával, megjeleníthessen, disszonanciákkal, megszólaltatott, szövegrészletek, gyermekeitekért, orgonabevezető, befejezéseként, háromszólamúvá, hangközszűkítő, töviskoronával, jésusrencontre, tulajdonképpen, kegyességeddel, végrehajtását, szenvedésében, feldolgozását, dirigálásával, elvégeztetett, hangkészletét, nagyszekundra, megkoronáztak, beteljesedett, orgonaakkord, megszólalnak, bevezetésből, legfontosabb, változatával, megoldásokat, szétfeszítve, döbbenetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5269
  • e Hét: 16899
  • e Hónap: 50053
  • e Év: 283800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.