Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mai evangélium - 2017. április 9. – Virágvasárnap
  2017-04-09 07:31:37, vasárnap
 
  Amikor Jeruzsálemhez közeledve az Olajfák-hegyére, Betfagéba értek, Jézus elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: ,,Menjetek előre a szemközti faluba. Ott mindjárt találni fogtok egy szamarat megkötve, és vele a csikóját. Oldjátok el és vezessétek hozzám! Ha valaki szólna valamit, mondjátok, hogy az Úrnak van rá szüksége, és mindjárt elengedi őket." Ez azért történt, hogy beteljesedjék, amit a próféta jövendölt: Mondjátok meg Sion lányának: Íme, a királyod érkezik hozzád, Szelíden, szamárháton ülve, Egy teherhordó állat csikóján.
A tanítványok elmentek s úgy tettek, ahogy Jézus meghagyta nekik. Elhozták a szamarat és a csikóját, letakarták ruháikkal, ő pedig felült rá. A tömegből nagyon sokan az útra terítették ruháikat, mások ágakat tördeltek a fákról és az útra szórták. Az előtte járó és az utána vonuló tömeg így kiáltozott:
Hozsanna Dávid fiának!
Áldott, aki az Úr nevében jön!
Hozsanna a magasságban!
Amikor beért Jeruzsálembe, megmozdult az egész város, és kérdezgették: ,,Ki ez?" A tömeg pedig ezt felelte: ,,Ő a Próféta, Jézus, a galileai Názáretből."
Mt 21,1-11

Elmélkedés - Horváth István Sándor
A virágvasárnapi szentmise a barkaszenteléssel és a körmenettel kezdődik, amely szertartás keretében felolvassuk az evangéliumból Jézus jeruzsálemi bevonulásának eseményét. A szentmise további részében, az evangélium helyén pedig Jézus szenvedésének története hangzik el, az idei évben Szent Máté írásából. Mostani elmélkedésünk az előbbihez kapcsolódik.
A jeruzsálemi bevonulás történései magukon hordozzák az előre eltervezés és a rögtönzés jegyeit. Az előbbi inkább Jézusra, az utóbbi pedig inkább a tömegre jellemző. Jeruzsálemhez közeledve Jézus nagyon előrelátóan, megfontoltan cselekszik. Viselkedésében nincs semmi kapkodás, semmi váratlan. Az eseményeket nem akarja sem siettetni, sem lassítani. Nem az események vagy a körülmények irányítják, hanem mindent megfontoltan tesz. Ennek fényében adja tanítványainak utasításait, miszerint a közeli faluból hozzanak egy szamarat. Előre látja, hogy a szamár gazdái nem fogják szó nélkül tűrni, hogy a tanítványok elvigyék az állatot, és azt is, hogy nem fogják megakadályozni cselekedetüket, amikor megtudják, hogy az Úrnak van szüksége rá. Tudatában van messiási küldetésének, de ez nem egyezik a nép elképzeléseivel. Nem lóháton, győzedelmes hadvezérként vagy királyként érkezik a városba, hanem szamárháton, s ezzel kimutatja alázatát, mert ő Isten szolgája, aki Isten iránti engedelmességből vállalja a szenvedő szolga szerepét. Jézus tehát tudatosan cselekszik, amely annak a jele, hogy jól tudja, milyen sors vár rá a városban. Küldetésétől nem térítheti el senki. Tudja, hogy a főtanács már határozott arról, hogy elfogják és elítélik, és semmi kétsége nincs afelől, hogy mi lesz az ítélet. Volna rá lehetősége, hogy elmeneküljön, ne menjen a városba, de ő nem ezt választja, mert tudja, hogy a Jeruzsálemben rá váró szenvedéssel és halállal fogja beteljesíteni küldetését, a megváltást.
Jézus tudatos, megfontolt cselekedeteitől elkülönül a nép rögtönzése. Ők nem Jeruzsálemből jönnek az Úr elé, hanem zarándokok nagy tömege érkezik a húsvéti ünnepre a városokból és a falvakból. Megismerik a velük együtt megérkező Jézust, és szamárháton érkezésében felismerik a messiási idők jelképes cselekedetét. Messiásként köszöntik őt, örömükben egyesek még a ruháikat is leterítik elé az útra, mások pedig lombos faágakat szórnak elé az út porába. Köszöntésük az érkező messiáskirálynak szól: ,,Hozsanna Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében jön!" A népet magával ragadja az ünnepi hangulat, ösztönösen, mindenféle mesterkéltség nélkül cselekszenek. A tömeget nem irányítja senki, nem befolyásolja cselekedetüket senki, nincsenek köztük szószólók vagy hangadók, mindenki felszabadultan, örömmel köszönti Jézust. Érdemes erre a mozzanatra odafigyelnünk, mert meglehetősen elítélő módon azt szoktuk mondani, hogy az a nép, amely ujjongva köszöntötte a Jeruzsálembe érkező Jézust, néhány nappal később ordítva, dühösen fogja követelni keresztre feszítését. Ez igaz ugyan, de akkor nem ösztönösen, rögtönözve, szívük indíttatásából cselekszenek, hanem a vezetők hergelik fel a népet, hogy halálbüntetést követeljenek Pilátustól Jézusra.
Induljunk lélekben mi is Jézussal és kísérjük őt szenvedésének útján a nagyhét folyamán!

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A szent városba, Jeruzsálembe érkezve te már tudtad, hogy küldetésed hamarosan befejeződik. Tudtad, hogy szenvedés vár rád, hiszen erről többször is beszéltél tanítványaidnak. Mégsem menekültél el a szenvedések elől, mert teljesíteni akartad azt a feladatot, amit a mennyei Atya bízott rád. Így mutattad meg az engedelmesség végső jelét. Bár az eseményeket látszólag az emberi szándékok, a rosszindulat, a harag, a gyűlölet irányítják, mi mégis mindezek mögött észrevesszük az Atya akaratát, aki életed feláldozását kérte. Urunk, elkísérünk szenvedésed útján, hogy kereszthordozásod és a kereszthalálod megértesse velünk Isten megváltó szándékát.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: messiáskirálynak, engedelmességből, cselekedeteitől, elképzeléseivel, tanítványaidnak, cselekedetüket, tanítványainak, halálbüntetést, megakadályozni, indíttatásából, viselkedésében, virágvasárnapi, felszabadultan, kereszthalálod, engedelmesség, jeruzsálemben, beteljesíteni, jeruzsálemből, szenvedésének, elmélkedésünk, odafigyelnünk, evangéliumból, jeruzsálemhez, bevonulásának, mesterkéltség, beteljesedjék, befolyásolja, elmeneküljön, szenvedéssel, meglehetősen, cselekszenek, cselekedetét, jeruzsálembe, küldetésétől, követeljenek, kérdezgették, szemközti faluba, szamarat megkötve, próféta jövendölt, királyod érkezik, teherhordó állat, tanítványok elmentek, tömegből nagyon, útra terítették, útra szórták, előtte járó, utána vonuló, egész város, tömeg pedig, galileai Názáretből, virágvasárnapi szentmise, körmenettel kezdődik, Amikor Jeruzsálemhez, Hozsanna Dávid, Horváth István Sándor, Szent Máté, Pilátustól Jézusra, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Popper Péter szavai  Nem számIt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Szívem  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Esti kép  Éretlen vers  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  képre írva  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png cica  Bounty krémes  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png kutya  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Png csokor  Png telefon  Nagyi telefonál  Soha ne kedvezz...  Hiányzik  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png nő  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mai harmónia kártyám  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png nő  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Alvó cicák  Facebookon kaptam  képre írva  Julian Brass gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Lóhere  Png kutya  Mi lenne ha  Szép estét  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép... 
Bejegyzés Címkék
szemközti faluba, szamarat megkötve, próféta jövendölt, királyod érkezik, teherhordó állat, tanítványok elmentek, tömegből nagyon, útra terítették, útra szórták, előtte járó, utána vonuló, egész város, tömeg pedig, galileai Názáretből, virágvasárnapi szentmise, körmenettel kezdődik, evangéliumból Jézus, szentmise további, evangélium helyén, idei évben, előbbihez kapcsolódik, jeruzsálemi bevonulás, előre eltervezés, rögtönzés jegyeit, előbbi inkább, utóbbi pedig, tömegre jellemző, események vagy, körülmények irányítják, közeli faluból, szamár gazdái, tanítványok elvigyék, szenvedő szolga, húsvéti ünnepre, velük együtt, messiási idők, érkező messiáskirálynak, népet magával, ünnepi hangulat, mozzanatra odafigyelnünk, vezetők hergelik, nagyhét folyamán, szent városba, szenvedések elől, mennyei Atya, engedelmesség végső, eseményeket látszólag, emberi szándékok, gyűlölet irányítják, kereszthalálod megértesse, messiáskirálynak, engedelmességből, cselekedeteitől, elképzeléseivel, tanítványaidnak, cselekedetüket, tanítványainak, halálbüntetést, megakadályozni, indíttatásából, viselkedésében, virágvasárnapi, felszabadultan, kereszthalálod, engedelmesség, jeruzsálemben, beteljesíteni, jeruzsálemből, szenvedésének, elmélkedésünk, odafigyelnünk, evangéliumból, jeruzsálemhez, bevonulásának, mesterkéltség, beteljesedjék, befolyásolja, elmeneküljön, szenvedéssel, meglehetősen, cselekszenek, cselekedetét, jeruzsálembe, küldetésétől, követeljenek, kérdezgették, feláldozását, megfontoltan, rosszindulat, észrevesszük, küldetésének, hadvezérként, eseményeket, jeruzsálemi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9255
  • e Hét: 20885
  • e Hónap: 54039
  • e Év: 287786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.