Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tömjén és mirha bibliai alkalmazása
  2017-04-20 20:41:39, csütörtök
 
  A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kisded Jézusnak. Természetesen ezeknek szimbolikus jelentése van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája. A Három királyoknak is több szimbolikus jelentése van, ezek egyike, hogy Jézus születésénél minden nép képviseltette magát: Gáspár (jelentése: kincstárnok) a perzsa, Menyhért (,,a fény királya") a héber, Boldizsár pedig (,,Bél isten, védd a királyt") az akkád népet szimbolizálja, de jelzik még a Jézus megszületése előtti három kultúrkorszakot is (indiai, perzsa, egyiptomi). Ezek a nevek nem is szerepelnek az evangéliumokban. A mirha arab nyelven keserűt jelent, ami utal kesernyés ízére. Illata édes, enyhén pézsmaillatú, melengető. A tömjénfafélék családjába tartozik, Arábiában, Ázsiában, a Vörös-tenger partvidékén, Etiópiában őshonos. A mirha gyantáját a fa kérgének felmetszésével gyűjtik. Az ókorban főleg vallási szertartásokon és a gyógyászatban használták. A múmiákat is mirhából készült kenőccsel kenték be, ami megakadályozta a test pusztulását. Napjainkban a kozmetika is használja pakolások, szépítőszerek alapanyagaként.
- A Biblia, a Korán és a Védák egybehangzó állítása szerint a mirha elengedhetetlen kelléke a jelentős szertartásoknak. Egyiptomban éjjel-nappal égették a templomokban. Nap-szertartásoknál, és a Holdnak szánt áldozati ajándékként alkalmazták. A zsidóknál a felszentelésre használt bedörzsölő olaj is tartalmazott mirhát. Hagyományaik szerint Mózes is ezzel kente fel papjait. A megfeszített Jézusnak állítólag egy elöljáró mirhából és borból készült italt kínált. A görög mitológiában Aphrodité Mürrha istennőt vérfertőző kapcsolatra kényszerítette apjával, Kinürasszal, aki azzal állt bosszút, hogy Mürrhát mirhafává változtatta. Virágba borulásakor született meg e frigy gyümölcse, Adonisz. A kéregből kicsorduló gyantát azóta nevezik Mürrha könnyeinek.
- A mirha tartósító tulajdonsága miatt a belőle készített illatszer akár tíz évig is megőrzi illatát. Legfontosabb hatásai: baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő. Erősíti az idegeket, kezdeményező képességgel, erővel tölt el. Fenntartja a bőr egészségét, késlelteti az öregedést, kifejezetten jó a bőrfekélyek kezelésére. A menstruációt befolyásoló hatása miatt áldott állapotban lévő nők ne használják!
A tömjén fogalma emlékezetek óta összefonódik a spiritualitással. Az ókorban valamennyi templomban égették, hogy kiűzze, távol tartsa a gonosz erőket és megtisztítsa a teret. Fokozza az elmélyülést. Az ókorban az arannyal és egyéb drágakövekkel egy rangban álló illatszer volt, ezért a hatalom jelképének is számított. Nem egyszer tört ki viszály, hogy mely uralkodó szerezze meg a kizárólagos forgalmazás jogát. Sába királynője számított az egyik legnagyobb szállítónak, emiatt vállalkozott veszélyes útjára Salamon királyhoz.
- Tömjénezés, tömjénnel való füstölés:
A tömjén egy meleg égövi fa kérgéből nyert és füstölőszerül használt illatos gyanta. Az üldözött egyházban évszázadokig az Istentől való elfordulás jele lett, mert a bálványoknak is tömjént áldoztak. A parázsra dobott tömjénszemcsék füstje az újszövetségi liturgiában az ószövetségi illatáldozat folytatása.
A keleti és nyugati liturgiában a 4.sz-tól egyre inkább elterjedt, és a ceremóniák alatt más - más módon alkalmazták a tömjénezést.
A tömjén a tisztelet kifejezését szolgálhatja, s nemcsak egyedül Istennek jár ki, hanem az Istennel összekötött személyeknek, tárgyaknak is. A misében, vecsernyében tömjénezés illeti meg az oltárt, az evangéliumos könyvet, de kijár az áldozatot bemutató papnak, a hívő népnek is. A mise alkalmával bevonulás előtt tömjént tesznek a parázsra, s füstölés van bevonulás után, evangélium előtt, felajánlás után, úrfelmutatás alatt.
A római katolikus liturgiában tömjénezés tetszés szerint alkalmazható.


- DR. MARÓTI GÁBOR: A tömjén liturgikus alkalmazása és története
Az ókori pogány kultúrákban több kultúrterületen is úgy gondol­ták, hogy a kellemetlen szagokat dé­mo­nok okozzák, ezért egy arab eredetű cserje gyantáját fűszer ­nö­vé­nyekel és virágokkal összekeverték és izzó faszénre szórták. Ezzel az eljárással illatos füst keletkezett, ami a köztudat alapján elűzte az ártó démonokat. A tömjénezés másik szim­bó­lum­ér­tel­me­zési síkja a tisz­te­let adás volt. Magas rangú személyek, tisztségviselők töm­jén­égető serpe­nyőket vitettek maguk előtt az utcán, hogy jelezzék rangjukat és társadalmi szerepüket.
Az ószövetségben gyakran olvas­ha­tunk a jeruzsálemi templomi kultusz illatáldozatáról, melyet szintén tömjénnel végeztek, ezért a ke­resz­tények ismerték a tömjén jel sze­re­pét. A Jelenések Könyve is beszámol a tömjén használatáról, de a ke­resz­tényüldözések korában a császár szob­ra előtti tömjénégetés istentagadásnak, hitehagyásnak minősült, ezért a kora keresztény liturgiában óvatosan közeledtek a tömjéne­zés­hez. A 9. szá­zadig a tömjént inkább a levegő javítására használták teme­té­sek alkalmával, uralkodók udva­rá­ban, és a pápa körmenetein. Aetheria zarándoknő leírásában azt közli, hogy ,,azért tömjéneztek, hogy a nagy embertömegben jó illatok áradjanak szét." (Peregrinatio, 24,10) Az ókori keleten a házakba érkező vendégek incenzálása (füstölése) a tiszteletadás kifejezése volt. Ennek emléke a bizánci rítusban a hívők tömjénezése a szent liturgia kezdetén, az oltár, a szent edények és az ikonok után.
A tömjénezés mai rituális jelentése a Karoling-korban teljesedett ki. Eleinte nyugaton csak az oltárt és a keresztet incenzálták, keleten az ókor­tól kezdve az áldozati ado­má­nyokat, az ikonokat és a templom­te­ret is. Az ókori koptok néhány közösségében a bűnbocsánat szent­ségének kia­la­kult egy érdekes formája, a ,,füstölés alatti gyónás". Ebben a cselekményben a szertartás bevezető szaka­szá­ban a közösséget hosszasan incenzálták, eközben csendes bűn­be­isme­rés történt, amit ünnepélyes felol­do­zás követett.
A felhő az ószövetségben Isten jelenlétének szimbóluma (pl. Kiv 13,21). Ez a gondolat vezetett ahhoz a középkori gyakorlathoz, hogy az áldozati adományok előkészítésénél a szent edényeket kereszt és kör alakban füstölték, így szimbolikusan el­kü­lönítve őket a világtól.
A mai liturgiában a lelkipásztori helyzet határozza meg a tömjén­ége­tés gyakorlatát. A tömjén ördögűző hatását a népi liturgiában ma is megfigyelhetjük a ház és az istálló füs­tölésében. Ezt elsősorban az Alpokban gyakorolják Epifánia ünnepén (,,füstölős éjszakák").

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: spiritualitással, illatáldozatáról, kultúrkorszakot, szertartásoknak, szertartásoknál, elengedhetetlen, előkészítésénél, evangéliumokban, megfigyelhetjük, tisztségviselők, kultúrterületen, istentagadásnak, felmetszésével, szertartásokon, alapanyagaként, megakadályozta, értelmezhetjük, tömjénszemcsék, napszerűségére, felszentelésre, kényszerítette, cselekményben, ószövetségben, szépítőszerek, lelkipásztori, hitehagyásnak, gyógyászatban, szimbolikusan, szimbolizálja, összekeverték, füstölőszerül, tömjénfafélék, természetesen, tényüldözések, embertömegben, drágakövekkel, három napkeleti, kisded Jézusnak, áldozati tettre, tömjén pedig, ajándékokat mint, szeretet aranya, fény királya, akkád népet, mirha arab, tömjénfafélék családjába, mirha gyantáját, ókorban főleg, gyógyászatban használták, test pusztulását, mirha elengedhetetlen, jelentős szertartásoknak, Aphrodité Mürrha, MARÓTI GÁBOR, Jelenések Könyve,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nemzeti  Szent-Györgyi Albert gondolata  Keresd azt a valakit,...  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Jó éjszakát  Szent Pio atya!  Nem kell ide békemenet  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Szép Álmokat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szent-Györgyi Albert gondolata  A szív és a cselekvés egységes...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  A magukat nyílt és őszinte emb...  Jó éjszakát  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Paul David Tripp Március 15  Törött csészék  Gősi Vali - Tükre lennék...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  A kávé  Mi a különbség  Müller Péter tollából  Alvó kislány  Házi botox  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Fújjad márciusi szél . . .  Paul David Tripp Március 15  Dóró Sándor: Tétova lét  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Imádkozás Krisztus értelméért  A Mindenható Istenben bízva  Az élet  Szép Álmokat  Szeüleidtől tanultad  Az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Könnyáztatta asszonysorsok  Dóró Sándor: Ma  Az ünnepről  Március 15 emlékére virágba bo...  Március 15 emlékére virágba bo...  Amikor 5 éves voltam,  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szép estét  Kokárda  Őri István - Dal az életről  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Alvó baby  William Shakespeare-től idéze...  Könnyáztatta asszonysorsok  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Üdvözöllek az oldalamon  Az élet  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Mély, puha álom - sárga féltés  Ne engedd el kezem!  A kávé  Por  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Nagy László - Szerelem emléke  Március 15 emlékére virágba bo...  Evan Esar tollából 
Bejegyzés Címkék
három napkeleti, kisded Jézusnak, áldozati tettre, tömjén pedig, ajándékokat mint, szeretet aranya, fény királya, akkád népet, mirha arab, tömjénfafélék családjába, mirha gyantáját, ókorban főleg, gyógyászatban használták, test pusztulását, mirha elengedhetetlen, jelentős szertartásoknak, felszentelésre használt, megfeszített Jézusnak, elöljáró mirhából, görög mitológiában, kéregből kicsorduló, mirha tartósító, belőle készített, bőrfekélyek kezelésére, menstruációt befolyásoló, tömjén fogalma, ókorban valamennyi, gonosz erőket, rangban álló, hatalom jelképének, kizárólagos forgalmazás, egyik legnagyobb, meleg égövi, üldözött egyházban, parázsra dobott, újszövetségi liturgiában, ószövetségi illatáldozat, ceremóniák alatt, tisztelet kifejezését, evangéliumos könyvet, áldozatot bemutató, hívő népnek, mise alkalmával, római katolikus, tömjén liturgikus, ókori pogány, kellemetlen szagokat, arab eredetű, eljárással illatos, köztudat alapján, ártó démonokat, tömjénezés másik, tisz­te­let adás, ószövetségben gyakran, jeruzsálemi templomi, ke­resz­tények ismerték, tömjén használatáról, császár szob­ra, kora keresztény, tömjént inkább, levegő javítására, pápa körmenetein, nagy embertömegben, ókori keleten, házakba érkező, tiszteletadás kifejezése, bizánci rítusban, hívők tömjénezése, szent liturgia, szent edények, ikonok után, keresztet incenzálták, ókor­tól kezdve, áldozati ado­má­nyokat, ókori koptok, bűnbocsánat szent­ségének, érdekes formája, szertartás bevezető, közösséget hosszasan, ószövetségben Isten, gondolat vezetett, középkori gyakorlathoz, áldozati adományok, szent edényeket, lelkipásztori helyzet, tömjén­ége­tés gyakorlatát, tömjén ördögűző, népi liturgiában, istálló füs­tölésében, spiritualitással, illatáldozatáról, kultúrkorszakot, szertartásoknak, szertartásoknál, elengedhetetlen, előkészítésénél, evangéliumokban, megfigyelhetjük, tisztségviselők, kultúrterületen, istentagadásnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.