Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Limai Szent Róza szűz
  2017-08-23 12:56:06, szerda
 
  Limai Szent Róza domonkos harmadrendi nővér (1586. április 20.-1617. augusztus 24.) a római katolikus egyház első, Újvilágban született szentje.
Szent Róza Isabel Flores y de Oliva néven született Lima városában, Peru hercegségében, amely akkor Új-Spanyolország része volt. Gaspar Flores és María de Oliva sok gyermekének egyike volt. Édesapja a Spanyol Birodalmi hadsereg lovasa volt, San Germánban született San Juan Bautista szigetén, amely most Puerto Rico része. Édesanyja egy limai őslakos volt. Későbbi beceneve, a ,,Róza", egy csecsemőkori esetből származik: az egyik szolgáló állította, hogy a kislány arcát látta rózsává változni. Más, kevésbé csodás magyarázat szerint azért kapta a Róza nevet, mert csodálatosan szép volt az arca. Csodagyerek volt: 4 évesen csodás módon megtanult olvasni, hogy nagy példaképe, Sziénai Szent Katalin műveit olvashassa és magába forrassza. 1597-ben Lima püspöke, az a Turibius de Mongorovejo részesítette a bérmálás szentségében, akit szintén szentté avattak. Ebben az időben vette fel hivatalosan a Róza nevet.
Még egészen kicsi volt, amikor már segített a családi munkáknál: ki kellett mennie neki is a mezőre, ahol egész nap folyt a földművelés, az éjszakáit mégsem csak az alvásnak, hanem hosszú imáinak is szentelte.Fiatal lányként - az ismert dominikánus harmadrendi szerzetesnővel, Sziénai Szent Katalinnal versengve - elkezdett heti háromszor böjtölni és titokban keményen vezekelni. Amikor szépségét dicsérték, Róza levágta a haját és paprikát maszatolt az arcára, mert zavarta, hogy a kérők elkezdték észrevenni. Szülei és barátai tiltakozása ellenére visszautasított minden udvarlót. Szülei tiltása ellenére órákat töltött elmélkedve az Oltáriszentség előtt, amelyet naponta magához vett. Ez abban az időben nagyon ritka volt. Elhatározta, hogy szüzességi fogadalmat tesz, amelyet szülei elleneztek, akik házasítani szerették volna. Végül édesapja csalódottságból adott neki egy szobát a családi házban.
A napi böjtölés után végleg tartózkodást vállalt a húsevéstől. Segített a betegeken és az éhezőkön a közösségében azzal, hogy a szobájába vette őket és segített rajtuk. Róza eladta a szép hímzőmunkáit, s a növényeket, amelyeket termesztett kivitte a piacra, hogy segítse családját. Csipkét és hímzéseket készített és árult, hogy segíthessen a szegényeken. Vájt egy kis barlangot s ott imádkozott és vezekelt. Máskülönben remete életmódot folytatott, csak azért hagyta el a szobáját, hogy templomba mehessen.
A Domonkos-rend szerzeteseinek figyelmét magára vonta. Apáca szeretett volna lenni, de apja eltiltotta, ezért belépett a domonkos harmadik rendbe, amíg a szüleinél élt. Húszévesen magára vette a harmadik rend ruháját és végleges szüzességi fogadalmat tett. Egy nehéz ezüstkoronát viselt kis tüskékkel belül, hogy Krisztus töviskoronáját magán hordhassa.
1615-ben holland hadihajók támadták meg Limát. Róza egyesítette a város asszonyait, hogy imádkozzanak a Rózsafüzér királynőjének templomában. A holland flotta néhány nappal később titokzatos módon felvonta a vitorláit és elvonult Lima alól, anélkül, hogy megtámadta volna a várost. A csodát mindenki Rózának tulajdonította.
Tizenegy éven keresztül élt komoly bűnbánatban, időnként elragadtatásokkal. 1617. augusztus 24-én, 31 évesen meghalt. Úgy tartják, hogy halálának dátumát megjósolta. Temetése a katedrálisban zajlott Lima összes vezetőjének részvételével. A püspök dicsérő beszédet mondott temetésén.
Emlékezete:
Rózát 1667. április 15-én avatta boldoggá IX. Kelemen pápa, s szentté pedig X. Kelemen pápa avatta 1671. április 12-én. Az amerikai kontinens első katolikus szentje. Sírhelye, barátai, Porres-i Szent Márton és Macíás Szent János mellett található a limai Szent Domonkos kolostor belsejében. A római katolikus egyház szerint halálát sok csoda követte, egyes történetekben leprást gyógyított meg. Sok helyet neveztek el róla az Újvilágban.
Liturgikus ünnepe az 1729-es római katolikus szentek kalendáriumban kezdetben augusztus 30-ára esett, mert augusztus 24-e Bertalan apostol ünnepe volt és a legközelebbi dátum augusztus 30. volt, amely nem volt köthető egy ismert szenthez.[3] VI. Pál pápa 1969-ben megreformálta a római katolikus szentek kalendáriumát és augusztus 23-át elérhetővé tette számára, s ezen a napon ülik meg ünnepét világszerte, köztük Spanyolországban is. Ennek ellenére Peruban és a latin-amerikai országokban augusztus 30-án tartják ünnepét s ez egy munkaszüneti nap a tiszteletére.
Róza koponyája megtekinthető a limai bazilikában. A hagyomány szerint a teste nem hagyhatja el a bazilikát, de a koponyája az ország körül jár. A koponyáján egy rózsákból készült korona található. Porres-i Szent Márton koponyájával egy helyen tekinthető meg, akinek koponyája szintén el lett választva testétől.

...... ........... .....



...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: spanyolországban, visszautasított, csalódottságból, oltáriszentség, szerzeteseinek, kalendáriumban, töviskoronáját, tulajdonította, szerzetesnővel, katedrálisban, kalendáriumát, megreformálta, spanyolország, történetekben, hercegségében, megtekinthető, királynőjének, részvételével, ezüstkoronát, imádkozzanak, legközelebbi, hímzőmunkáit, munkaszüneti, tiszteletére, részesítette, csodálatosan, tartózkodást, csecsemőkori, közösségében, szentségében, koponyájával, szegényeken, dominikánus, máskülönben, harmadrendi, földművelés, római katolikus, limai őslakos, csecsemőkori esetből, egyik szolgáló, kislány arcát, bérmálás szentségében, időben vette, családi munkáknál, éjszakáit mégsem, ismert dominikánus, kérők elkezdték, időben nagyon, családi házban, napi böjtölés, közösségében azzal, szobájába vette, Limai Szent Róza, Szent Róza Isabel Flores, Gaspar Flores, Spanyol Birodalmi, Juan Bautista, Puerto Rico, Sziénai Szent Katalin, Sziénai Szent Katalinnal, Porres-i Szent Márton, Macíás Szent János, Szent Domonkos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A gyomorrontás tojással is kez...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Evan Esar tollából  Minden jónak végeszakad egysze...  Március 15-re emlékve  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  A magyar sajtó napja március 1...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Isten áldja  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Benned is ezerféle szín van  Talpra vándor  Heltai Jenő: Szabadság  Esti kép  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Evan Esar tollából  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benned is ezerféle szín van  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzet csak akkor...  Ne engedd el kezem!  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Március  Szép álmokat!  Egyet értesz?  Dóró Sándor: Tétova lét  Jó éjszakát  Gősi Vali - Tükre lennék...  Csendes éjszakán  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Paul David Tripp Március 17  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Hernádkak  Az embernek fiatal korában van  Amikor még rangja volt...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Müller Péter tollából  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Síró nő  Alvó baby  Mély, puha álom - sárga féltés  Ez a miénk!  Nem mindegy  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  A gyász  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Dóró Sándor: Tétova lét  Esti kép  Szeretettel  Szép álmokat!  Fújjad márciusi szél . . .  A tékozló és Isten gondviselés...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Törött csészék  Amikor még rangja volt...  Ne engedd el kezem!  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Ibolya  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Alvó baby 
Bejegyzés Címkék
római katolikus, limai őslakos, csecsemőkori esetből, egyik szolgáló, kislány arcát, bérmálás szentségében, időben vette, családi munkáknál, éjszakáit mégsem, ismert dominikánus, kérők elkezdték, időben nagyon, családi házban, napi böjtölés, közösségében azzal, szobájába vette, szép hímzőmunkáit, domonkos harmadik, harmadik rend, nehéz ezüstkoronát, város asszonyait, holland flotta, csodát mindenki, katedrálisban zajlott, püspök dicsérő, amerikai kontinens, limai Szent, 1729-es római, legközelebbi dátum, ismert szenthez, napon ülik, latin-amerikai országokban, limai bazilikában, hagyomány szerint, ország körül, rózsákból készült, helyen tekinthető, spanyolországban, visszautasított, csalódottságból, oltáriszentség, szerzeteseinek, kalendáriumban, töviskoronáját, tulajdonította, szerzetesnővel, katedrálisban, kalendáriumát, megreformálta, spanyolország, történetekben, hercegségében, megtekinthető, királynőjének, részvételével, ezüstkoronát, imádkozzanak, legközelebbi, hímzőmunkáit, munkaszüneti, tiszteletére, részesítette, csodálatosan, tartózkodást, csecsemőkori, közösségében, szentségében, koponyájával, szegényeken, dominikánus, máskülönben, harmadrendi, földművelés, bűnbánatban, termesztett, csodagyerek, országokban, tiltakozása, elhatározta, vezetőjének, világszerte, bazilikában, segíthessen, templomában, gyermekének, egyesítette, mongorovejo, hivatalosan, asszonyait, magyarázat, fogadalmat, katalinnal, növényeket, megjósolta, szüzességi, megtámadta, emlékezete, liturgikus, házasítani, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1306
  • e Hét: 4896
  • e Hónap: 25579
  • e Év: 228492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.