Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagytétényi Kastélymúzeum
  2017-09-19 09:48:13, kedd
 
  A Nagytétényi Kastélymúzeum az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma, amely Budapest XXII. kerületében, a Kastélypark u. 9. - 11. sz. alatt található.
A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált a Nagytétényi Kastélymúzeum. A kastély története az ókorba vezethető vissza. Nagytétény, Campona néven a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek. Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építését. Ez az állapot adta mai rekonstrukciójának alapját.
A fővárosban, mégis annak zajától kellőképp távol eső, igazi vidéki hangulatot árasztó környezetben reprezentáló kastély, és gyönyörű, rendezett parkja napjainkban is számtalan alkalommal telik meg élettel.
Állandó kiállítása: ,,Bútorművészet a gótikától a biedermeierig", egyedülálló módon időrendben kíséri végig az európai bútorművesség kézműves korszakát a 14. századtól a 19. századig. A 28 teremben kiállított több mint 300 bútor és bútoregyüttes mellett kályhák, csillárok, szőnyegek, falikárpitok, kerámia- üveg és ötvöstárgyak érzékeltetik a korabeli lakókörnyezetet.
A kiállítás kronologikus rendszerét követve olyan egyedülálló tárlatokkal és programokkal találkozhat a látogató, mint a minden év májusában megrendezésre kerülő ,,Korok-virágok" kiállítás, mely alkalommal neves virágkötők korabeli festményeken, iparművészeti alkotásokon felfedezhető virágdíszeket egyéni kreativitásuknak megfelelően rekonstruálnak, s helyeznek az adott korszakhoz illő környezetbe.
Az ősz, a parkba invitálja a közönséget. Szeptember közepén minden évben az ,,Ókori víg napokon" a kastély parkja illatos, életteli római kertté változik. Óriás méretű ókori játékok, ókori mesterségek bemutatója, kézműves vásár, gyógy-és fűszernövény vásár, római étel és italkóstoló várja a látogatókat.
Advent várakozással teli illatos és fűszeres hangulata a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik a kastélymúzeummal, mely rendhagyó kiállításaival és programjaival sokak számára immár nélkülözhetetlenné vált a karácsonyi előkészületekhez. A ,,Karácsony a kastélyban" kiállításon minden év decemberében megcsodálhatjuk a kastély termeiben elhelyezett majd harminc fenyőfát, melyet neves iparművészek a legmerészebb terveiket megvalósítva varázsolnak karácsonyfává, hogy aztán ezek a díszek az ünnep fényét emelve a következő évben, hagyományosan árverésre bocsátassanak.
Mindemellett a kastély, hogy élőbbé, színesebbé tegye meglévő kiállítását és adottságait, összeköti a kortársat a történelmivel, teret nyújt korszakokat átívelő sétálókoncertnek, múltat s jövőt idéző táncnak és divatnak, a közönség különböző érdeklődésű tagjait megszólító hangversenyeknek, előadásnak és tárlatnak.

Katalin 1954 4/1 videója Link

Katalin 1954 4/2 videója Link

Katalin 1954 4/3 videója Link

Katalin 1954 4/4 videója Link

Forrás: wikipedia
A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett az itt állott római alapok, (I-II. században épült római "villa rustica", vagyis egy gazdálkodó háza, a nyugatra néző kapujának orsóköve a kastély pincéjében ma is látható.) és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között, Mayerhoffer András tervei alapján. A magyar barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. A római maradványokat is magába foglaló gótikus várkastély a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült.
A kastély madártávlatból
A török hódoltság másfél évszázada (1541-1686) alatt Tétény a budai szandzsákhoz, közvetlenül a szultán fennhatósága alá tartozott. Az épületet magas rangú török tisztek lakták. 1686-ban a felszabadító harcokban mutatott vitézségéért Buchingen Ferenc kapitány kapta meg, majd az elzálogosított javakat Száraz György váltotta meg. A később bárói rangra emelt Száraz György királyi személynök 1716-ban kezdte meg a gazdálkodást Tétényben és hozzáfogott a kastély újjáépítéséhez és kibővítéséhez.
Rudnyánszkyné Száraz Julianna halála (1798) után a kastélyt, három részre osztva, a család oldalági leszármazottai örökölték. 1904-ben a kastély kiégett, eredeti belső berendezéséből semmi sem maradt. A második világháború folyamán az épület súlyos károkat szenvedett. A birtokot kezelő Földművelésügyi Minisztérium 1948. július 1-jén átadta a kastélyt múzeumi célokra. Helyreállítása 1951-ben kezdődött meg, és még ebben az évben megnyílt az első bútorkiállítás. 1989-ben - a romló épületállapot miatt - szükségessé vált a kastély bezárása. Az 1997-ben megkezdett felújítási munkák után külsőben és belsőben megszépülve 2000 nyarán nyitotta meg kapuit ismét a kastélymúzeum.
A kastélypark a Déli Vasút megépítéséig hármas terasszal a Dunát kísérő hajóvontató útig húzódott. A valamikor a falu szélén megépült vasútállomást a kert egykori területrészén felújították.

......



...... .......



...... ......



...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: kreativitásuknak, felhasználásával, hangversenyeknek, sétálókoncertnek, előkészületekhez, összekapcsolódik, kastélymúzeummal, lakókörnyezetet, megcsodálhatjuk, földművelésügyi, leszármazottai, berendezéséből, újjáépítéséhez, rekonstruálnak, kiállításaival, helyreállítása, elzálogosított, madártávlatból, bútorkiállítás, bútorművesség, grassalkovich, történelmivel, virágdíszeket, maradványokat, stílusjegyeit, vasútállomást, hagyományosan, programjaival, kastélymúzeum, bútoregyüttes, iparművészeti, területrészén, karácsonyfává, bocsátassanak, rudnyánszkyné, kibővítéséhez, magyar barokk, kastély története, ókorba vezethető, kastély területén, kastély építését, állapot adta, európai bútorművesség, korabeli lakókörnyezetet, kiállítás kronologikus, adott korszakhoz, parkba invitálja, kastély parkja, köztudatban egyre, karácsonyi előkészületekhez, kastély termeiben, legmerészebb terveiket, Nagytétényi Kastélymúzeum, Iparművészeti Múzeum, Budapest XXII, Római Birodalom, Rudnyánszky József, Száraz Julianna, Mayerhoffer András, Buchingen Ferenc, Száraz György, Rudnyánszkyné Száraz Julianna, Földművelésügyi Minisztérium, Déli Vasút,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Emlékezz  Csend  Anyák napjára  Nevelőszülőkhöz adták,  Bársony székben  Baranyi Ferenc - N i n c s  Töröld le  Paul David Tripp Április 15  Jó éjszakát  Azért kaptad  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Egy barátság története  "Ez egy csoda"  Paul Éluard - És egy mosoly  Segíts neki dicsérni Téged  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Pitypang szökőkút  Walter Chrysler mondta  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyámról való emlékek  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Hamvas Béla  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy gondolat  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Borzasztó  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Egy párkányon  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  A pitypang legendája  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Borzasztó  Paul David Tripp Április 15 
Bejegyzés Címkék
magyar barokk, kastély története, ókorba vezethető, kastély területén, kastély építését, állapot adta, európai bútorművesség, korabeli lakókörnyezetet, kiállítás kronologikus, adott korszakhoz, parkba invitálja, kastély parkja, köztudatban egyre, karácsonyi előkészületekhez, kastély termeiben, legmerészebb terveiket, ünnep fényét, következő évben, közönség különböző, egyik legismertebb, gazdálkodó háza, nyugatra néző, kastély pincéjében, korábbi kastély, római maradványokat, kastély madártávlatból, török hódoltság, budai szandzsákhoz, szultán fennhatósága, épületet magas, felszabadító harcokban, elzálogosított javakat, később bárói, gazdálkodást Tétényben, kastély újjáépítéséhez, család oldalági, kastély kiégett, második világháború, épület súlyos, birtokot kezelő, kastélyt múzeumi, évben megnyílt, első bútorkiállítás, romló épületállapot, kastély bezárása, 1997-ben megkezdett, falu szélén, kert egykori, kreativitásuknak, felhasználásával, hangversenyeknek, sétálókoncertnek, előkészületekhez, összekapcsolódik, kastélymúzeummal, lakókörnyezetet, megcsodálhatjuk, földművelésügyi, leszármazottai, berendezéséből, újjáépítéséhez, rekonstruálnak, kiállításaival, helyreállítása, elzálogosított, madártávlatból, bútorkiállítás, bútorművesség, grassalkovich, történelmivel, virágdíszeket, maradványokat, stílusjegyeit, vasútállomást, hagyományosan, programjaival, kastélymúzeum, bútoregyüttes, iparművészeti, területrészén, karácsonyfává, bocsátassanak, rudnyánszkyné, kibővítéséhez, bútorművészet, megrendezésre, épületállapot, biedermeierig, mindemellett, várakozással, falikárpitok, festményeken, gazdálkodást, programokkal, felújították, legmerészebb, megvalósítva, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.