Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent István első vértanu
  2017-12-26 11:46:39, kedd
 
  Szent István diakonus megkövezése
...... ........


Katolikus oldalon Link

Szent István az első keresztény vértanú, az első hét diakónus egyike. - A diakónusok védőszentje.
Szent István diakónus a kereszténység első vértanúja (görögösen protomártírja). Története a Szentírásban olvasható (ApCsel 6,1-8,2). A görög nevű István (Sztephanosz) a zsidók és a keresztények (ekkor még túlnyomórészt eretneknek tekintett zsidók) közti vallási türelmetlenség első ismert áldozata volt. Miután a jeruzsálemi Szanhedrin (legfelsőbb törvényszék) istenkáromlás gyanújával perbe fogta, István a védőbeszédében hitet tett amellett, hogy Jézus a Megváltó és Isten Fia - ezzel kimerítette az istenkáromlás főbenjáró bűnét, amiért halálbüntetés járt -, a zsidókat pedig (elsőként a hitszónokok és teológusok hosszú sorában, akik mind felelősek a zsidóság későbbi üldöztetéseiért) Jézus Krisztus gyilkosainak nevezte. Istvánt a Szanhedrin a zsidó törvények értelmében megkövezésre ítélte.Szent István első vértanút diakónusi dalmatikában ábrázolják, mivel - mint történetéből megtudható - egyike volt az apostolok által kinevezett első hét diakónusnak. Így ő lett a diakónusok védőszentje. Jellemző attribútuma kivégzésének eszköze, a kő, mellyel vérző fején, vállán, ruhájának redőiben, a kezében, kezében tartott könyvön ábrázolják.
István napja december 26-a. Az időpontot az egyházatyák a Szent életének példázat-jellegét hangsúlyozó asztrológiai szimbólumok alapján választották meg.

- Ti vastagnyakúak, ti körülmetéletlen szívűek és fülűek, mindig ellenálltatok a Szentléleknek, s mint atyáitok, olyanok vagytok ti is. Melyik prófétát nem üldözték atyáitok? Mind megölték azokat, akik az Igaz eljöveteléről jövendöltek. S most ti lettetek árulói és gyilkosai, ti, akik az angyalok közreműködésével átvettétek a törvényt, de nem tartottátok meg." Amikor ezt hallották, haragra gyulladtak, és fogukat vicsorgatták ellene. Ő azonban a Szentlélekkel eltelve fölnézett az égre és látta az Isten dicsőségét és Jézust az Isten jobbján. Felkiáltott: "Látom, hogy nyitva az ég, és az Emberfia ott áll az Isten jobbján." Erre ordítozni kezdtek, befogták fülüket, s egy akarattal rárontottak, kivonszolták a városból és megkövezték. A tanúk egy Saul nevű ifjú lábához rakták le ruhájukat. Míg kövezték Istvánt, így imádkozott: "Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet!" Majd térdre esett és hangosan felkiáltott: "Uram, ne ródd fel nekik bűnül!" Ezekkel a szavakkal elszenderült.
István kegyelemmel és erővel eltelve nagy csodákat és jeleket művelt a nép körében. Erre a libertinusok, cireneiek, alexandriaiak, kilikiaiak és ázsiaiak zsinagógájából némelyek ellene támadtak, és vitatkozni kezdtek Istvánnal, de bölcsességével és a Lélekkel szemben, amellyel beszélt, nem tudtak ellenállni. Erre embereket fogadtak fel, hogy állítsák: "Hallottuk, amint káromló szavakkal illette Mózest és az Istent." Felizgatták a népet, a papokat és az írástudókat, úgyhogy rárontottak, megragadták és a főtanács elé hurcolták. Ott hamis tanúkat szólaltattak meg, akik állították: "Ez az ember folyvást a szent hely és a törvény ellen beszél. Hallottuk, amint mondta: Az a názáreti Jézus romba dönti ezt a helyet és megváltoztatja a Mózestől ránk hagyott szokásokat." A főtanács tagjai mind őt figyelték, és olyannak találták arcát, mintha angyalé volna.
/Biblia - ApCsel 7,51-60 - István vértanú/

- Szent István protomártír leginkább dalmatikába (a diakónusok fehér, hosszú felsőruhájába) öltöztetve jelenik meg a képzőmûvészetben. Attribútumként a kezében keresztet, pálmaágat, evangéliumos könyvet, követ vagy füstölőt tart (ami diakónus voltára utal). Krisztus kereszthalálának évében elsőként vált mártírrá Szent István, az első keresztény vértanú, akit másképpen protomártírnak is neveznek. Az életéből vett jelenetek közül leggyakrabban megkövezését ábrázolták, általában a mennyei vízióval együtt (pl. egy oszlopfőn az autuni St. Lazare-ban, 12. sz. első fele). Egy másik képtípuson egy angyal pálmaágat és a vértanúk koronáját (koszorút) nyújtja át a szentnek (pl. Annibale Carracci képe, 1604 k., Párizs, Louvre). Szent István halála előtti fohászát: ,,Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet" - úgy jelenítették meg, amint Krisztus magához veszi a lelkét.
Legendája szerint, az apostolok vele együtt még hat jámbor férfit választottak diakónussá (diakonosz = szolga). Feladatuk a közösség szegényeinek gondozása volt. István sokakat megtérített, ezért a zsidók bevádolták a főtanács előtt istenkáromlásért. Miután Szent. István beszédet tartott a főtanács előtt, amelynek végén látomása volt: ,,Látom, hogy nyitva az ég és az Emberfia ott áll az Isten jobbján". Ezeket a szavakat a legsúlyosabb istenkáromlásnak minősítették, ezért kihurcolták a városon kívülre, és megkövezték.
...... .........


Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroznak benneteket. Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok. Abban az órában megadatik majd nektek, hogy hogyan beszéljetek. Hiszen nem ti fogtok beszélni, hanem Atyátok Lelke szól majd belőletek. Halálra adja akkor a testvér a testvérét, az apa a gyermekét, a gyermekek pedig szüleik ellen támadnak, hogy vesztüket okozzák. Miattam mindenki gyűlölni fog titeket. De aki állhatatos marad mindvégig, az üdvözül.
Magyar Kurír -



- Halálra kövezték Szent Istvánt 24.hu oldalon Link

- Értékőrző Maconkai Római Katolikus Templom Videó Link

- Szent István apostol, első vértanú és fődiakónus emlékezete Link

- Imádság Boldog Öcséb plébánián Link

Imádság igenaptár Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: istenkáromlásért, közreműködésével, istenkáromlásnak, kereszthalálának, üldöztetéseiért, körülmetéletlen, védőbeszédében, bölcsességével, zsinagógájából, zsinagógáikban, attribútumként, megváltoztatja, protomártírnak, türelmetlenség, tanítványaihoz, szentlélekkel, kereszténység, halálbüntetés, megostoroznak, eljöveteléről, protomártírja, alexandriaiak, túlnyomórészt, leggyakrabban, istenkáromlás, vastagnyakúak, ellenálltatok, szentléleknek, minősítették, szólaltattak, megkövezését, töprengjetek, szegényeinek, kivonszolták, asztrológiai, választották, első keresztény, diakónusok védőszentje, kereszténység első, görög nevű, jeruzsálemi Szanhedrin, védőbeszédében hitet, istenkáromlás főbenjáró, zsidókat pedig, zsidóság későbbi, zsidó törvények, apostolok által, angyalok közreműködésével, akarattal rárontottak, szavakkal elszenderült, ember folyvást, szent hely, Szent István, Isten Fia, Jézus Krisztus, Annibale Carracci, Miután Szent, Atyátok Lelke, Magyar Kurír, Szent Istvánt, Értékőrző Maconkai Római Katolikus Templom Videó, Imádság Boldog Öcséb,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Adakozás  Png rózsa csokor  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Nem méltó hozzád  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy bizonyos határt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem számIt  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alvó cicák  Esti kép  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Örülök, hogy látlak!  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png ház  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  A kételkedés kezelése  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png lepke  Png lepke  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  s immár én is felragyogva, ért...  A boldog családok mind hasonló...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első keresztény, diakónusok védőszentje, kereszténység első, görög nevű, jeruzsálemi Szanhedrin, védőbeszédében hitet, istenkáromlás főbenjáró, zsidókat pedig, zsidóság későbbi, zsidó törvények, apostolok által, angyalok közreműködésével, akarattal rárontottak, szavakkal elszenderült, ember folyvást, szent hely, törvény ellen, főtanács tagjai, diakónusok fehér, kezében keresztet, mennyei vízióval, másik képtípuson, angyal pálmaágat, vértanúk koronáját, apostolok vele, közösség szegényeinek, zsidók bevádolták, főtanács előtt, legsúlyosabb istenkáromlásnak, városon kívülre, időben Jézus, emberekkel szemben, pogányok előtt, órában megadatik, gyermekek pedig, istenkáromlásért, közreműködésével, istenkáromlásnak, kereszthalálának, üldöztetéseiért, körülmetéletlen, védőbeszédében, bölcsességével, zsinagógájából, zsinagógáikban, attribútumként, megváltoztatja, protomártírnak, türelmetlenség, tanítványaihoz, szentlélekkel, kereszténység, halálbüntetés, megostoroznak, eljöveteléről, protomártírja, alexandriaiak, túlnyomórészt, leggyakrabban, istenkáromlás, vastagnyakúak, ellenálltatok, szentléleknek, minősítették, szólaltattak, megkövezését, töprengjetek, szegényeinek, kivonszolták, asztrológiai, választották, legsúlyosabb, vicsorgatták, választottak, kivégzésének, dalmatikában, megkövezésre, elszenderült, történetéből, jelenítették, libertinusok, gyilkosainak, keresztények, szentírásban, evangéliumos, diakónusnak, hitszónokok, írástudókat, hangsúlyozó, beszéljetek, szimbólumok, rárontottak, megkövezték, védőszentje, felkiáltott, megkövezése, sztephanosz, felizgatták, kegyelemmel, törvényszék, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2873
  • e Hét: 8674
  • e Hónap: 41828
  • e Év: 275575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.