Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar
  2018-03-23 09:08:11, péntek
 
  2018. március 22. csütörtök
A Magyar Kurír ,,Új Ember Kiadványok" című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben - ötvenhárom év elteltével - először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa ,,Mysterium fidei" kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében
.
- A körlevélhez Erdő Péter bíboros, prímás írt ajánlást, melyet az alábbiakban közreadunk.
Az Eucharisztia keresztény életünk forrása és csúcsa, Isten emberek iránti szeretetének a legnagyobb ajándéka és záloga. Ezt a misztériumot ,,a Katolikus Egyház mindig is olyan kincsként őrizte, amelynél nincs értékesebb" (Mysterium fidei, nr. 1). Amikor a II. Vatikáni Zsinat megfogalmazta a liturgikus megújulás alapelveit, akkor az a cél lebegett az atyák szemei előtt, hogy a hívők ,,cselekvő módon, teljes hittel és jámborsággal vegyenek részt ennek a legszentebb misztériumnak az ünneplésében, hogy a pappal együtt ajánlják fel az áldozatot Istennek önmaguk és az egész világ üdvéért, s úgy táplálkozzanak belőle, mint lelki élelemből" (nr. 2).
Ugyanakkor hitünknek ez a szent titka mindig is a megértésre törekvő emberi ész kutatásának kiemelt tárgya volt. Egyházatyák, egyháztanítók, nagy szentek és teológusok fürkészték az eucharisztikus kenyér és bor misztériumát, s igyekeztek betekinteni annak mélységeibe. Így volt és van ez napjainkban is: számos hittudós szenteli figyelmét az Eucharisztiának, s próbál meg emberi fogalmakat, kategóriákat alkalmazni ennek a szentségnek a leírására. Ez egyfelől örvendetes, hisz adott esetben jele az odaadásnak, a tiszteletnek, ugyanakkor figyelmet is igénylő kihívás, lévén hogy minden újonnan bevezetett szó, vagy akár csak egy hangsúly megváltoztatása a klasszikus megfogalmazásokban, már könnyen érinti a hit lényegét is. Ezért Boldog VI. Pál pápa határozottan, a Szentírás és a hagyományos egyházi tanítás alapján állva kísérelte meg, hogy a jelen körlevéllel - nem elzárva a jogos és értékes kutatások útját - leszögezze a katolikus hit tanítását, s rögzítse azokat a kereteket, amelyeket senki nem hagyhat figyelmen kívül, amikor az Oltáriszentségről kíván szólni.
Mindez nem pusztán teológusi elkötelezettségből fakadt. A lelkipásztori törődés, szeretet indította őt erre, hiszen az Eucharisztia helyes hite, tisztelete, az ebből fakadó vallásosság tiszta és hiteles megnyilvánulása alapvetően fontos ahhoz, hogy megmaradjunk katolikus hitünkben.

Főegyházmegyénk és hazánk a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés idejét éli. Az előkészület szempontjából kivételesen hasznos, ha - ötvenhárom év után - magyarul is megjelentetjük a Mysterium fidei kezdetű enciklikát. Ha ma valaki tanulmányozni akarja, miben áll az Eucharisztiára vonatkozó katolikus hit lényege, ehhez a szöveghez kell visszanyúlnia. Ebben meg­találjuk a hagyományos tanítás tömör összefoglalását, de felleljük az előttünk megnyílt utakat is, melyeken járva elmélyültebb eucharisztikus életre s az Oltáriszentség hitének mind mélyebb befogadására juthatunk el. Hűen a megrendezendő kongresszus mottójához - ,,Minden forrásom belőled fakad" (Zsolt 87,7) -, szeretnénk, hogy a pápa szavai vezessenek minket vissza a hit és az élet legtisztább forrásához, s tegyék lehetővé számunkra, hogy abból bőven merítsünk.
Amikor megköszönöm az Ecclesia Szövetkezet és a Magyar Kurír készségét e dokumentum magyar fordításának az elkészítésére és megjelentetésére, egyszersmind csatlakozom Boldog VI. Pálhoz: ,,Erőteljesen reméljük, hogy a szent eucharisztikus liturgia megújításából a vallásosság bőséges gyümölcsei fakadnak" (nr. 6). Ezeknek a gyümölcsöknek a sorában egészen kiemelkedő lehet számunkra és az egész világ számára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A kezünkben tartott kis kötet legyen ennek hatékony eszköze!

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek
**************
Az eucharisztikus világkongresszusra való készület első kiadványaként, a Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában, 2017-ben jelentettük meg VI. Pál pápa Eucharisztia - Ajándék, jelenlét, titok című könyvét, amelyhez szintén Erdő Péter bíboros írt ajánlást.
Az enciklikát Török Csaba teológus, egyetemi tanár fordította, és Szabó Ferenc SJ lektorálta.
VI. Pál pápa Mysterium fidei kezdetű enciklikája megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7-8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9-17 óráig; szerdán 10-18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megjelentetésére, együttműködésben, főegyházmegyénk, összefoglalását, eucharisztiának, megnyilvánulása, megváltoztatása, eucharisztikus, könyváruházban, könyvesboltban, oltáriszentség, eucharisztiára, megvásárolható, szövetkezettel, táplálkozzanak, megjelentetjük, tanulmányozni, megrendezendő, misztériumnak, megújításából, gyümölcsöknek, elkészítésére, egyháztanítók, megfogalmazta, kiadványaként, visszanyúlnia, kongresszusra, megrendelhető, szempontjából, lelkipásztori, szeretetének, elmélyültebb, fordításának, eucharisztia, egyszersmind, befogadására, 2020-as budapesti, körlevélhez Erdő, alábbiakban közreadunk, legnagyobb ajándéka, misztériumot „, liturgikus megújulás, atyák szemei, hívők „, legszentebb misztériumnak, pappal együtt, áldozatot Istennek, egész világ, szent titka, megértésre törekvő, eucharisztikus kenyér, hangsúly megváltoztatása, Megjelent VI, Magyar Kurír, Ember Kiadványok”, Ecclesia Szövetkezettel, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, Erdő Péter, Katolikus Egyház, Vatikáni Zsinat, Ezért Boldog VI, Ecclesia Szövetkezet, Boldog VI, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Magyar Kurír Új Ember Kiadványok, Török Csaba, Szabó Ferenc SJ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ott van  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Vidámság  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Latinovits Zoltán tollából  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Az ember  Ott van  Különleges  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 14  Robert Merle tollából  Tanácsok egy pszichológustól  Horváth Szilvia tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Minden tavaszból őrizz..  Márai Sándor tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Töröld le  Jan Twardowski - Siessünk  Szeretem ujjad karcsuságait,  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy gondolat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Különleges  Walter Chrysler mondta  különleges  Előfordul, hogy  Müller Péter tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Magyar költészet napja  Bársony székben  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szeretem ujjad karcsuságait,  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Horváth Szilvia tollából  Anyák napjára  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy barátság története  Paul Éluard - És egy mosoly  Magyar költészet napja  különleges  Különleges  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Petőfi Sándor - Mi a szerelem? 
Bejegyzés Címkék
2020-as budapesti, körlevélhez Erdő, alábbiakban közreadunk, legnagyobb ajándéka, misztériumot &#8222, liturgikus megújulás, atyák szemei, hívők &#8222, legszentebb misztériumnak, pappal együtt, áldozatot Istennek, egész világ, szent titka, megértésre törekvő, eucharisztikus kenyér, hangsúly megváltoztatása, hagyományos egyházi, jelen körlevéllel, lelkipásztori törődés, ebből fakadó, 2020-as Nemzetközi, előkészület szempontjából, szöveghez kell, hagyományos tanítás, előttünk megnyílt, megrendezendő kongresszus, pápa szavai, élet legtisztább, szent eucharisztikus, vallásosság bőséges, sorában egészen, kezünkben tartott, enciklikát Török, megjelentetésére, együttműködésben, főegyházmegyénk, összefoglalását, eucharisztiának, megnyilvánulása, megváltoztatása, eucharisztikus, könyváruházban, könyvesboltban, oltáriszentség, eucharisztiára, megvásárolható, szövetkezettel, táplálkozzanak, megjelentetjük, tanulmányozni, megrendezendő, misztériumnak, megújításából, gyümölcsöknek, elkészítésére, egyháztanítók, megfogalmazta, kiadványaként, visszanyúlnia, kongresszusra, megrendelhető, szempontjából, lelkipásztori, szeretetének, elmélyültebb, fordításának, eucharisztia, egyszersmind, befogadására, misztériumot, misztériumát, megmaradjunk, jámborsággal, határozottan, kategóriákat, ünneplésében, tiszteletnek, nyitvatartás, hagyományos, kivételesen, vallásosság, legtisztább, megköszönöm, szövetkezet, sorozatában, kongresszus, egyházatyák, kutatásának, körlevéllel, mélységeibe, előkészület, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3751
  • e Hét: 10441
  • e Hónap: 23117
  • e Év: 256864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.