Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellen
  2018-06-16 08:27:20, szombat
 
  2018. június 15. péntek 16:55
Június 15-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén a pápa a nők tárgyként való kezelése, kihasználása ellen emelte fel szavát. Emlékeztetett rá, hogy minden férfi mellett kell hogy álljon egy nő ahhoz, hogy a férfi Isten képe és hasonlatossága lehessen.
A szentmise során a Szentatya imát kért a hívektől a ,,leselejtezett, kihasznált nőkért, a lányokért, akiknek el kell adni méltóságukat, hogy munkahelyhez jussanak". Emellett Jézusnak a házasságtörésre vonatkozó tanításáról elmélkedett: ,,Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele."
A nők segítenek minden férfit abban, hogy Isten képmása és hasonmása lehessen - fejtette ki Ferenc pápa. - Jézus erőteljes, radikális szavakat ejt ki, amelyek megváltoztatják a történelmet, mert előtte, egészen addig a pillanatig a nő ,,másodosztályú" volt, rabszolga, aki nem élvezett teljes szabadságot. Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet. Más a nő Jézus eljövetele előtt, és más Jézus eljövetele után. Jézus megadja a nőket megillető méltóságot, és egy szintre helyezi őket a férfiakkal, mert a Teremtő első szavából indul ki: ,,Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá". Isten mindkettőt saját képére és hasonlatosságára teremtette. A férfi nem előbbre való és a nő nem valamivel lejjebb helyezkedik el, nem, mind a ketten egy szinten vannak. A férfi önmagában, nő nélkül - legyen az akár anya, nővér, feleség, munkatársnő vagy barátnő, nem lehet Isten képmása.
A Szentatya utalt az evangéliumi szakasznak arra a részére, amely az asszonyt megkívánó bűnös vágyra vonatkozik. Rámutatott: A televízióban, a képes folyóiratokban, az újságokban a nőket a vágy tárgyaként ábrázolják, akiket tetszés szerint fel lehet használni, mint egy szupermarket áruit. A nő tárggyá válik, megalázzák, ruha nélkül jelenik meg a lapokban, hogy több darabot tudjanak eladni, mint mondjuk paradicsomból. Ekkor megfosztják a nőt attól a méltóságtól, amelyről Jézus szól a tanításában.
Nem kell nagyon messzire mennünk - folytatta Ferenc pápa -, ezek nálunk is megtörténnek, a hivatalokban, a cégeknél... a nők a ,,használd, és dobd el" filozófia tárgyaivá lesznek, mint leselejtezendő, egyszer használatos anyag, akikben nem lehet felismerni a ,,személyt". A nők lealacsonyítása bűn a teremtő Isten ellen, mert a nők nélkül a férfiak nem lehetnek Isten képe és hasonlatossága. Még ha nem is mondják ki, egyfajta megátalkodott üldözés folyik a nők ellen. Hányszor megtörténik, hogy fiatal lányoknak ahhoz, hogy munkahelyhez jussanak, el kell adniuk magukat ,,egyszer használatos" tárgyakként.
,,Igen, atya, hallottam, hogy abban a bizonyos országban...- idézett a pápa egy képzeletbeli beszélgetést, amire így válaszolt: ,,Itt, Rómában. Ne menjünk messzire..."
Majd feltette a kérdést: Vajon mit látnánk, ha ,,éjszakai zarándoklatot" tennénk a város bizonyos pontjain, ahol oly sok nőt, migránst és nem migránst használnak ki, vásárolnak meg, mint egy piacon? Ezekhez a nőkhöz nem ,,Jó estét!" köszöntéssel fordulnak a férfiak, hanem azt kérdezik: ,,Mennyibe kerülsz?" Aki tisztára akarja mosni lelkiismeretét azzal, hogy ,,prostituáltnak" nevezi őket, annak a pápa ezt mondja: Te tetted őt prostituálttá. Mint ahogy Jézus mondja: bárki, aki elbocsájtja feleségét, kiteszi őt a házasságtörésnek. Mivel te nem bánsz jól az asszonnyal, így végül kihasználják, rabszolgává válik sok esetben. Jó lesz tehát, ha ezekre a nőkre tekintve észrevesszük, hogy a mi szabadságunkkal szemben ők ennek a leselejtezésnek a rabszolgái.
Mindez itt történik, Rómában, de minden városban jelen vannak ezek a névtelen, szinte tekintet nélküli nők, mivel a szégyen eltakarja tekintetüket; olyan nők, akik nem tudnak nevetni, és sokan közülük nem ismerik az anyaság örömeit, azt az örömet, amikor anyukának szólítják őket. De a mindennapi életben is, anélkül, hogy azokat a bizonyos helyeket felkeresnénk, létezik ez a csúnya gondolat, hogy használjuk és eldobjuk a nőt, aki ,,másodosztályú tárgy". El kellene erről jobban gondolkoznunk! - hangsúlyozta a Szentatya. - Ha a nőket tárgyként kezeljük, akkor megvetjük Isten képmását. Isten a férfit és a nőt együttesen saját képére és hasonlatosságára teremtette. Az evangéliumnak ez a szakasza segítsen hozzá, hogy gondoljunk a nőkereskedelemre, a nőket adó-vevő piacra, kihasználásukra, arra a piacra, amit látunk, és arra is, amit nem látunk, de létezik, ahol a nőket eltiporják, pusztán azért, mert nők.
Jézusnak volt egy anyukája, volt sok női követője és barátja, akik vele tartottak, hogy segítsenek neki szolgálatában, és támogassák őt; sok megvetett, kirekesztett, peremre szorított nővel találkozott, akiket nagy gyöngédséggel emelt magához, visszaadva nekik méltóságukat - e gondolattal zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: hasonlatosságára, nőkereskedelemre, házasságtörésnek, leselejtezésnek, megváltoztatják, szabadságunkkal, lealacsonyítása, házasságtörésre, kihasználásukra, megváltoztatja, házasságtörést, leselejtezendő, hasonlatossága, folyóiratokban, lelkiismeretét, prostituáltnak, gondolkoznunk, gyöngédséggel, paradicsomból, leselejtezett, másodosztályú, szolgálatában, prostituálttá, megátalkodott, zarándoklatot, evangéliumnak, emlékeztetett, méltóságukat, televízióban, képzeletbeli, köszöntéssel, hangsúlyozta, szentmiséjén, észrevesszük, beszélgetést, munkahelyhez, férfi Isten, szentmise során, házasságtörésre vonatkozó, nőket megillető, szintre helyezi, szinten vannak, férfi önmagában, akár anya, evangéliumi szakasznak, asszonyt megkívánó, képes folyóiratokban, vágy tárgyaként, szupermarket áruit, teremtő Isten, bizonyos országban, képzeletbeli beszélgetést, Szent Márta-házban, Emellett Jézusnak, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robin Wight pitypang szobra  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Esterházy Péter: Harmonia c...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Szép estét  Facebookon kaptam  Különleges  Robert Merle tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  különleges  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Csend  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 13  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép estét  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó éjszakát  különleges  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam Krisztinától  Dóró Sándor: Embernek maradni  Gebhardt Nóra versei II.  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Robert Merle tollából  Horváth Szilvia tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Alvó cicák  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Emlékezz  Nagy és kis csodák  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Esterházy Péterre emlékezünk  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 14  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tanmese  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Csend  Paul David Tripp Április 12  Anyák napjára  Önmaga ellenére  Mindent de mindent visszakap  Előfordul, hogy  Emlékezz  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
férfi Isten, szentmise során, házasságtörésre vonatkozó, nőket megillető, szintre helyezi, szinten vannak, férfi önmagában, akár anya, evangéliumi szakasznak, asszonyt megkívánó, képes folyóiratokban, vágy tárgyaként, szupermarket áruit, teremtő Isten, bizonyos országban, képzeletbeli beszélgetést, város bizonyos, nőkre tekintve, szégyen eltakarja, anyaság örömeit, mindennapi életben, bizonyos helyeket, csúnya gondolat, nőket tárgyként, szakasza segítsen, nőket adó-vevő, nőket eltiporják, hasonlatosságára, nőkereskedelemre, házasságtörésnek, leselejtezésnek, megváltoztatják, szabadságunkkal, lealacsonyítása, házasságtörésre, kihasználásukra, megváltoztatja, házasságtörést, leselejtezendő, hasonlatossága, folyóiratokban, lelkiismeretét, prostituáltnak, gondolkoznunk, gyöngédséggel, paradicsomból, leselejtezett, másodosztályú, szolgálatában, prostituálttá, megátalkodott, zarándoklatot, evangéliumnak, emlékeztetett, méltóságukat, televízióban, képzeletbeli, köszöntéssel, hangsúlyozta, szentmiséjén, észrevesszük, beszélgetést, munkahelyhez, hivatalokban, kihasználják, szupermarket, felkeresnénk, megtörténnek, kirekesztett, tekintetüket, kihasználása, méltóságtól, evangéliumi, találkozott, elbocsájtja, gondolattal, történelmet, elmélkedett, tárgyakként, tanításáról, rabszolgává, képmásunkra, helyezkedik, használatos, munkatársnő, szabadságot, tanításában, megtörténik, megfosztják, eljövetele, méltóságot, használnak, teremtette, pillanatig, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.