Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Goretti Szent Mária szűz és vértanú
  2018-07-06 13:49:05, péntek
 
   
  Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testetek Krisztus tagja és a Szentlélek temploma.
Testvéreim!
A test nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért. Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is feltámaszt.
Nem tudjátok, hogy testetek Krisztus tagja? Aki azonban az Úrral egyesül, egy lélek vele.
Kerüljétek a testiség bűnét! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatoké? Nagy volt a ti váltságdíjatok. Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!
Ez az Isten igéje. 1Kor 6,13c-15a.17-20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Ha a búzaszem elhal, sok termést hoz.
Abban az időben Jézus így beszélt tanítványaihoz:
,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya."
Ezek az evangélium igéi. Jn 12,24-26

Magyar kurír oldalon
2018. július 6. péntek
A tizenkét évesen vértanúhalált halt Goretti Szent Máriára emlékezünk július 6-án. Szentté avatásán, 1950-ben az Egyház történetében először félmilliónál is többen voltak jelen, köztük volt Mária édesanyja is.
.......


Goretti Mária az olaszországi Corinaldóban született 1890. október 16-án. Szüleinek volt egy kis földjük, de ebből a család nem tudott megélni, ezért elköltöztek a Nettunóhoz közeli Ferriere di Concában, ahol egy özvegyemberrel és fiával közösen béreltek egy kisebb birtokot. A vidék mocsaras volt, alig telt el egy év, Mária édesapja meghalt maláriában. Az özvegyen maradt édesanya nem tehetett egyebet, ott maradt hat gyermekével, és továbbra is fenntartotta a bérletet. Mária volt a testvérek közül a legidősebb, ellátta a háztartást, és vigyázott a kicsikre, amikor édesanyja a nagyobbakkal kinn dolgozott a mezőn.
A bérlőtárs fia, a tizenkilenc éves Alessandro először szép szóval próbálta megnyerni magának a lányt. Amikor ez nem sikerült, erőszakkal közeledett, de Mária ereje végső megfeszítésével elmenekült előle. Félelmében kérte édesanyját, ne hagyja magára, de az nem vette komolyan a dolgot. Mária nem tudta, mit mondjon édesanyjának, mert Alessandro megesküdött, hogy ha egyetlen szóval is elárulja, megöli. A lány ezért hallgatott és imádkozott, mennyei Édesanyja segítségét kérve.
1902. július 5-én Mária ismét egyedül volt otthon, amikor Alessandro megtámadta. A lány ellenállt, és egyre ismételte: ,,Nem, nem, az bűn, Alessandro, elkárhozol érte!" Amikor a fiú látta, hogy nem bír vele, fölkapott egy kést és szúrni kezdte Máriát. Tizennégy mély sebet ejtett a lányon, aki azt tudta mondani gyilkosa kezei közt, hogy inkább meghal, semmint bűnt kövessen el.
Mária éppen öt héttel korábban volt elsőáldozó. Aznap reggel, amikor Alessandro megtámadta, még örömmel újságolta barátnőjének, Teréznek: ,,Holnap megyünk Campomortóba, alig várom a szentáldozást!"
A szentáldozás és az utolsó hetekben átélt sok szorongás kiteljesítették Mária kegyelmi életét, és megérlelték őt a vértanúságra. Hogy miként gondolkodott, és a szíve mélyén mi rejlett, azt megmutatta életének utolsó huszonnégy órája.
A szomszédok, amint észrevették a támadást, a nettunói kórházba vitték a lányt, ahol kétórás műtéttel próbálták megmenteni. Mindvégig öntudatánál volt, s egyre csak Jézust és Máriát szólongatta. Amikor kérdezték, megbocsát-e gyilkosának, ezt válaszolta: ,,Megbocsátok, és az égben imádkozni fogok a megtéréséért. Jézus kedvéért, aki a kereszten megbocsátott a bűnbánó latornak, azt akarom, hogy ő is ott legyen a közelemben a paradicsomban." Seblázában újra meg újra átélte az Alessandróval vívott küzdelmet. Egyre csak azt kiabálta: ,,Ne tedd, Alessandro, mert bűn és elkárhozol miatta!" A támadás másnapján, 1902. július 6-án, vasárnap Mária meghalt Sírjánál később számos csoda történt.

- Alessandro Serenellit 30 évi kényszermunkára ítélték. Az első éveket kemény szívvel töltötte el, a bánatnak semmi jelét nem mutatta. Aztán egy éjszaka megjelent neki álmában Mária: virágot szedett, és odanyújtotta neki. Alessandro ezután teljesen megváltozott. 26 év börtön után, 1928 karácsonyán hazaengedték. Első útja Mária édesanyjához vezetett. Bekopogott Corinaldóban a plébániára, ahol az asszony házvezetőnő volt, és bocsánatot kért tőle. Ezt a választ kapta: ,,Ha Isten megbocsátott neked, én hogyne bocsátanék meg?" És a karácsonyi misén együtt vették magukhoz a mindenkinek mindent megbocsátó Úr Szent Testét.
1950. június 24-én XII. Pius pápa szentté avatta Máriát. Először fordult elő az Egyház történetében, hogy az ünnepre félmilliónál is több ember gyűlt össze a Szent Péter téren. És az is először fordult elő, hogy egy édesanya megérte és jelen lehetett gyermeke szentté avatásán.

Ennek a ragyogó nyári napnak az estéjén a népnek egy egyszerű, szerény gyermeke az Egyház részéről olyan megtiszteltetésben részesül, amilyennél nagyobb megtiszteltetés nem is érhet senkit; mégpedig olyan különlegesen ünnepélyes keretek között, amilyenre az Egyház történetében még nem volt példa; itt, a Szent Péter-templom előtt, ezen a roppant téren, amely szinte árasztja a fenséget, akkora hívő tömeg jelenlétében, amekkorát még egyetlen szentté avatás alkalmából sem jegyeztek fel. Miért lesz könnytől fátyolos a szemetek, amikor azt olvassátok vagy halljátok, hogy ez a leány csak néhány évet élt? Ez az élet még a váratlan és erőszakos halál ellenére is oly egyszerű és oly tiszta, annyira a szemünk előtt áll, hogy csak az evangéliumi történetek közül lehet valamelyikkel összehasonlítani. Mivel hódította meg Goretti Mária ily gyorsan a szíveteket, hogy szinte máris kedvenc szentetek lett?" - hangzottak XII. Pius szavai a szentté avatáson.

A szentatya kérdésére Goretti Mária élete és halála egyértelmű választ ad: ez a bátor lány, aki egészen szegény körülmények között élt és sem írni, sem olvasni nem tudott, arról tett tanúságot századunk elején, hogy a tisztaság lehetséges, és olyan érték, amely minden áldozatot megér.

- Gyilkosa, Alessandro Serenelli így emlékezett Máriára: ,,Csak jónak láttam, aki mindig engedelmeskedett a szüleinek. Istenfélő volt, komoly, nem olyan könnyelmű és szeszélyes, mint a többi lányok. Az utcán mindig szerényen viselkedett, és csak arra volt gondja, amivel megbízták. Bármi ruhadarabbal beérte, amit az édesanyja csinált, vagy valakitől ajándékba kapott. Szülei példája szerint istenfélő volt, megtartotta az Isten parancsait, nem mondhatom, hogy valaha is rajtakaptam volna vétken. Soha nem hallottam hazudni."

Goretti Szent Mária példát jelent az új nemzedékek számára. Bár szegény és iskolázatlan volt, már tizenkét éves kora előtt erős és érett személyiséggel rendelkezett, amelyet a családban kapott nevelés alakított ki. Ez tette képessé arra, hogy ne csak hősiesen megvédje tisztaságát, hanem meg is bocsásson gyilkosának. Vértanúsága annak bizonysága, hogy az ember nem az élvezetre irányuló ösztöneit követve valósíthatja meg önmagát, hanem a felelősségteljes szeretetben. Tudom jól, kedves fiatalok, hogy mennyire érzékenyek vagytok ezekre az eszményekre. Miközben várom, hogy két hét múlva találkozhassak veletek Torontóban, ma ismét így szólok hozzátok: ne hagyjátok, hogy a birtoklás és az élvezet kultúrája elaltassa lelkiismereteteket! Legyetek éber őrszemek, hogy az új emberiség valódi főszereplőjévé válhassatok! - buzdított II. János Pál pápa Goretti Mária halálának 100. évfordulóján, 2002. július 7-én, vasárnap az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében.
Istenünk, ártatlanság szerzője, tisztaság kedvelője, te Goretti Szent Mária szolgálódnak fiatalon megadtad a vértanúság dicsőségét és a szüzesség koronáját. Add, hogy példája nyomán mi is állhatatosan ragaszkodjunk parancsaidhoz. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: összehasonlítani, felelősségteljes, engedelmeskedett, megfeszítésével, megtiszteltetés, kényszermunkára, kiteljesítették, korintusiakhoz, kicsapongásért, személyiséggel, váltságdíjatok, főszereplőjévé, találkozhassak, tanítványaihoz, feltámasztotta, özvegyemberrel, paradicsomban, ragaszkodjunk, vértanúhalált, szentáldozást, parancsaidhoz, valamelyikkel, szentlélekkel, alessandróval, megváltozott, odanyújtotta, hazaengedték, félmilliónál, különlegesen, történetében, megbocsátott, corinaldóban, gondolkodott, barátnőjének, campomortóba, édesanyjának, lélek vele, testiség bűnét, ember elkövet, testén kívül, tulajdon teste, bennetek lakó, búzaszem elhal, időben Jézus, örök életre, evangélium igéi, tizenkét évesen, olaszországi Corinaldóban, kisebb birtokot, vidék mocsaras, özvegyen maradt, testvérek közül, Goretti Szent Mária, SZENTLECKE Szent Pál, Testetek Krisztus, EVANGÉLIUM Szent János, Goretti Szent Máriára, Goretti Mária, Alessandro Serenellit, Bekopogott Corinaldóban, Szent Testét, Szent Péter, Szent Péter-templom, Alessandro Serenelli, János Pál, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.29. 17:41 Farsangot szervez a fővárosi állatkert csütörtöktől
01.29. 17:32 Berlinale - Elkészült a 70. Berlinale programja
01.29. 17:32 Dunai hajóbaleset - Az ügyészség kezdeményezte a Viking Sigyn mögött haladó...
01.29. 17:31 Újraindult a vasúti közlekedés Barcsnál
01.29. 17:31 Súlyos bírságot kapott egy más nemzeteket gyalázó román polgármester
01.29. 17:22 Instanţa din Zagreb a anulat sentinţa anterioară de arestare a preşedintelu...
01.29. 17:21 Milliárdos veszteségbe lökte a Boeinget a 737 MAX-krízis
01.29. 17:02 Futsal Eb-selejtező - Sima győzelem a rajton
01.29. 17:02 Felvételi - Megjelent a tájékoztató hivatalos kiegészítése
01.29. 17:01 Férfi röplabda Challenge Kupa - Nagyszerű játékkal nyert a Pénzügyőr
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
fejlesztés alatt  Gyermek szerelem  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kellemes kávézást!  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Hárs Ernő laudáció - Kettőszáz...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Földre szállt an...  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  Az élet  Kun Magdolna: Orgona  Gyönyörű téli táj  fejlesztés alatt  Az élet  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Betty Boop  Jesucristo me dijo  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Aquinói Szent Tamás áldozópap ...  fejlesztés alatt  Facebookon kaptam Krisztina...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Lufik  Betty Boop  fejlesztés alatt  Betty Boop  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Földre szállt an...  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kellemes délutánt kívánok  fejlesztés alatt  yo LE canto - Comunicadoras Eu...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Mai jegyzetem  Betty Boop  fejlesztés alatt  Aquinói Szent Tamás áldozópap ...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  fejlesztés alatt  Kun Magdolna: Orgona  Liliom csokor  fejlesztés alatt  Mantra (tanmese)  Kutyus sapkában  Png virág  Pater Noster (John Paul II - 1...  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Téli kép  Betty Boop  fejlesztés alatt  Én nem tudom,  Papírhajó  fejlesztés alatt  Betty Boop  Betty Boop  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Kutyus sapkában  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Szèp napot kívánok  fejlesztés alatt  Nyílt szív  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Vízcseppes rózsa  fejlesztés alatt  Mantra (tanmese) 
Bejegyzés Címkék
lélek vele, testiség bűnét, ember elkövet, testén kívül, tulajdon teste, bennetek lakó, búzaszem elhal, időben Jézus, örök életre, evangélium igéi, tizenkét évesen, olaszországi Corinaldóban, kisebb birtokot, vidék mocsaras, özvegyen maradt, testvérek közül, nagyobbakkal kinn, tizenkilenc éves, lány ezért, lány ellenállt, utolsó hetekben, szíve mélyén, nettunói kórházba, égben imádkozni, kereszten megbocsátott, bűnbánó latornak, támadás másnapján, első éveket, bánatnak semmi, éjszaka megjelent, asszony házvezetőnő, választ kapta, karácsonyi misén, mindenkinek mindent, ünnepre félmilliónál, édesanya megérte, ragyogó nyári, roppant téren, leány csak, szemünk előtt, evangéliumi történetek, szentté avatáson, szentatya kérdésére, bátor lány, tisztaság lehetséges, többi lányok, utcán mindig, édesanyja csinált, családban kapott, élvezetre irányuló, felelősségteljes szeretetben, élvezet kultúrája, vértanúság dicsőségét, szüzesség koronáját, összehasonlítani, felelősségteljes, engedelmeskedett, megfeszítésével, megtiszteltetés, kényszermunkára, kiteljesítették, korintusiakhoz, kicsapongásért, személyiséggel, váltságdíjatok, főszereplőjévé, találkozhassak, tanítványaihoz, feltámasztotta, özvegyemberrel, paradicsomban, ragaszkodjunk, vértanúhalált, szentáldozást, parancsaidhoz, valamelyikkel, szentlélekkel, alessandróval, megváltozott, odanyújtotta, hazaengedték, félmilliónál, különlegesen, történetében, megbocsátott, corinaldóban, gondolkodott, barátnőjének, campomortóba, édesanyjának, olaszországi, fenntartotta, nagyobbakkal, szentáldozás, megtéréséért, vértanúságra, dicsőítsétek, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 535 db bejegyzés
e év: 535 db bejegyzés
Összes: 41034 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1691
  • e Hét: 11579
  • e Hónap: 309913
  • e Év: 309913
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.