Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 15. vasárnap 07.15.
  2018-07-15 09:09:53, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Ámosz próféta könyvéből
Amacja, Bétel papja ezt mondta Ámosznak:
Látnok! Menj el innen! Menekülj, Juda földjére! Ott edd a kenyeredet és ott prófétálj! Bételben többé ne prófétálj, mert királyi szentély ez, és a királyság temploma!
Ámosz így felelt Amacjának: Nem vagyok én próféta, sem prófétának fia: pásztor vagyok és fügét termesztek. Az Úr azonban elhívott a nyáj mellől. Azt mondta nekem az Úr: »Menj, prófétálj népemnek, Izraelnek?
Ez az Isten igéje. Ám 7,12-15

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Testvéreim!
Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus Atyja, aki Lelkének minden mennyei áldásával megáldott minket Krisztus által. Őbenne választott ki minket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk színe előtt. Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy akaratának tetszése szerint Jézus Krisztus által fogadott fiakká legyünk, és magasztaljuk fölséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.
Őbenne nyertük el vére árán a megváltást és bűneink bocsánatát bőséges kegyelme folytán, amelyet teljes bölcsességben és megértésben gazdagon árasztott ránk. Tudtunkra adta ugyanis akaratának titkát, azt az őbenne előre meghatározott jóságos tervet, hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban mint Főben egyesít mindent, ami a mennyben és a földön van.*
Őbenne nyertük el mi is az örökséget annak rendelése szerint, aki mindent szabad elhatározásából tesz. Szolgáljunk hát fölsége dicsőségére, mi, akik már korábban is Krisztusba vetettük reményünket. Benne kaptátok meg ti is a megígért Szentlélek pecsétjét, miután hallottátok az igazságról szóló tanítást, üdvösségetek evangéliumát, és hittetek benne.
Ő a foglalója örökségünknek, annak, hogy teljesen megváltva övéi legyünk az Isten fölségének dicsőségére. Ez az Isten igéje.

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben:
Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: ,,Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük." Azok elmentek s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.
Ezek az evangélium igéi. Mk 6,7-13
.........



Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! A te követségedben indulóknak küldetésük teljesítéséhez semmire sincs szükségük, csak egy vándorbotra. Bátorság, tiszta szív, bizalom és annak tudata, hogy te megbízol azokban, akiket küldesz, ennyi elegendő. Elegendő, mert a te erőd képes legyőzni a hitetlenséget és felébreszteni a vágyat az örök értékek, az örök élet iránt. Te minket is arra hívsz, hogy veled legyünk, veled éljünk, hallgassuk tanításodat és kövessük azt. Arra küldesz minket, hogy tegyünk rólad és szeretetedről tanúságot a világban. Adj nekünk erőt és bátorságot evangéliumod hirdetéséhez!

Az Úr küldöttei
A mai vasárnap evangéliuma a tizenkét apostol missziós útra küldését mutatja be, amely nem önálló feladat, melyet Mesterüktől függetlenül végezhetnek a küldöttek. Ezt a missziós küldetést csak úgy tudjuk értelmezni, mint amely folytatja, kiszélesíti Jézus küldetését. A tizenkettő kiválasztásával az volt Jézus szándéka, hogy ,,vele legyenek, és hogy elküldje őket igét hirdetni" (Mk 3,14). Ez az eredeti szándék valósul most meg. Miután tehát már jó ideje együtt van Mesterével a Tizenkettő, most elindulnak, hogy az ő nevében tevékenykedjenek. Ebben a mozzanatban észrevehetjük, hogy Jézus nem ötletszerűen cselekszik, hanem mindent nagyon tudatosan tesz. Amit eltervezett a kiválasztáskor, annak megvalósításához most jött el az idő. Láthatjuk ebből, hogy a megváltás művének kibontakozása halad a maga útján, s ezt az emberek rosszindulata, elutasítása sem tudja megakadályozni, éppen ilyenről hallottunk az elmúlt vasárnap a názáretiekkel kapcsolatban.
Jézus különféle utasításokat és tanácsokat ad a küldötteknek. Útjukra vándorboton kívül semmit sem vihetnek magukkal. Ez a követelmény egyrészt azt szolgálja, hogy a küldöttek egyedül az Úrtól kapott hatalomban bízzanak és ne másban. Bízzanak továbbá az isteni gondviselésben, hiszen küldetésük nem saját megélhetésük biztosítására szolgál. Másrészt ez az egyszerűség is mutatja, hogy küldetésük Jézus küldetésének a folytatása, aki szintén így él, eszköztelenül járja útjait.
Felmerül a kérdés, hogy miért kettesével küldi őket Jézus? Ennek két oka is lehet. Először is az, hogy a mózesi törvény szerint, amely a zsidó emberek teljes életét szabályozta, a tanúskodáshoz legalább két személy kellett. Ha egyetlen személy állított valamit, annak igazsága megkérdőjelezhető maradt. Ha viszont két személy állította ugyanazt, például egy peres ügyben, akkor ez bizonyító erővel rendelkezett. A tanítványok tehát nem egyedül, hanem kettesével indulnak, hogy tanúságot tegyenek mindarról, amit megéltek Mesterük mellett, és tanúságukat mindenki igaznak, hitelesnek tartsa. Másrészt azért is indulhattak kettesével, hogy munkájukban, igehirdető szolgálatukban ne legyenek egyedül, hanem egymást segítsék. Küldetésük teljesítéséhez nem szükséges olyan idegenek segítsége, akik nem kaptak küldetést Jézustól, elegendő ahhoz a küldöttek együttműködése.
Miután Jézus felsorolta, hogy küldöttei mit ne vigyenek magukkal, azzal kapcsolatban ad útmutatásokat, hogy milyen legyen a küldöttek kapcsolata, viszonya a hallgatósággal, azokkal, akikhez eljutnak. Elfogadással és elutasítással, jó- és rosszindulattal egyaránt fognak találkozni, de ezen ne csodálkozzanak, hiszen Mesterüknek szintén jutott mindkettőből.
Érdekes, hogy az evangélista egyetlen mondatot sem ad Jézus szájába a küldéskor a tanítás tartalmával kapcsolatban, azaz nem mondja meg nekik konkrétan, hogy mit kell hirdetniük. Nincs is erre szükség, hiszen korábban Jézus hosszasan tanította őket, most nem tartja szükségesnek ennek megismétlését. A küldöttek pedig megértik, hogy mi a feladatuk, elindultak és ,,hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg." A megtérés hirdetésével kezdte meg Jézus is nyilvános működését (vö. Mk 1,15), most az ő küldöttei is ugyanezt teszik. Azzal kapcsolatban sem mond Jézus semmi konkrétumot, hogy hová és kikhez menjenek, amely tény arra utal, hogy küldetésük egyetemes, mindenkihez szól.
Az Egyház küldetése minden korban, napjainkban is ugyanez: hirdetni Jézus nevében a megtérést, amely felszólítás minden embernek szól.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megvalósításához, tevékenykedjenek, tanúbizonyságul, megajándékozott, rosszindulattal, kiválasztásával, elhatározásából, meggyógyítottak, megakadályozni, szolgálatukban, feddhetetlenek, hallgatósággal, kiválasztáskor, együttműködése, teljesítéséhez, csodálkozzanak, megparancsolta, gondviselésben, hitetlenséget, rosszindulata, kibontakozása, bölcsességben, elutasítással, örökségünknek, szeretetedről, észrevehetjük, meghatározott, tanúskodáshoz, útmutatásokat, felébreszteni, megismétlését, eszköztelenül, követségedben, biztosítására, názáretiekkel, folytatjátok, királyság temploma, nyáj mellől, világ teremtése, őbenne előre, idők teljessége, örökséget annak, megígért Szentlélek, igazságról szóló, foglalója örökségünknek, tisztátalan lelkek, evangélium igéi, örök értékek, örök élet, tizenkét apostol, missziós küldetést, tizenkettő kiválasztásával, OLVASMÁNY Ámosz, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztus Atyja, Jézus Krisztus, EVANGÉLIUM Szent Márk, Miután Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péter: Harmonia c...  Vannak emberek  Borzasztó  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ma van a magyar költészet napj...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Töröld le  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Megígért békesség  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ott van  Isten hűségének mértéke  A pitypang legendája  Megígért békesség  Ott van  Egyszerű  Szép álmokat!  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Nem kell hozzá fürdőruhás  Vannak emberek  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 14  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Krisztinától  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jan Twardowski - Siessünk  Andrássy Réka - A bolond Böske  Van néhány kérdés, amin gondol...  Zilahy Lajos mondta  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Tanmese  Borzasztó  Tavaszi este  Bársony székben  képre írva  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  James Allen  Paul David Tripp Április 12  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  képre írva  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Segíts neki dicsérni Téged  Az ember  Facebookon kaptam  A felvilágosodás... 
Bejegyzés Címkék
királyság temploma, nyáj mellől, világ teremtése, őbenne előre, idők teljessége, örökséget annak, megígért Szentlélek, igazságról szóló, foglalója örökségünknek, tisztátalan lelkek, evangélium igéi, örök értékek, örök élet, tizenkét apostol, missziós küldetést, tizenkettő kiválasztásával, volt Jézus, eredeti szándék, mozzanatban észrevehetjük, megváltás művének, maga útján, emberek rosszindulata, elmúlt vasárnap, názáretiekkel kapcsolatban, követelmény egyrészt, küldöttek egyedül, isteni gondviselésben, mózesi törvény, zsidó emberek, tanúskodáshoz legalább, peres ügyben, tanítványok tehát, küldöttek együttműködése, küldöttek kapcsolata, evangélista egyetlen, tanítás tartalmával, küldöttek pedig, megtérés hirdetésével, megvalósításához, tevékenykedjenek, tanúbizonyságul, megajándékozott, rosszindulattal, kiválasztásával, elhatározásából, meggyógyítottak, megakadályozni, szolgálatukban, feddhetetlenek, hallgatósággal, kiválasztáskor, együttműködése, teljesítéséhez, csodálkozzanak, megparancsolta, gondviselésben, hitetlenséget, rosszindulata, kibontakozása, bölcsességben, elutasítással, örökségünknek, szeretetedről, észrevehetjük, meghatározott, tanúskodáshoz, útmutatásokat, felébreszteni, megismétlését, eszköztelenül, követségedben, biztosítására, názáretiekkel, folytatjátok, üdvösségetek, ötletszerűen, evangéliumod, szükségesnek, efezusiakhoz, elfogadással, küldötteknek, megélhetésük, kapcsolatban, hirdetéséhez, hirdetésével, mindkettőből, utasításokat, magasztaljuk, küldetésének, rendelkezett, evangéliumát, tartalmával, tanúságukat, kiszélesíti, végezhetnek, függetlenül, mesterüktől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 759
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 15205
  • e Év: 248952
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.