Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Hedvig királynő 07.18
  2018-07-18 16:20:28, szerda
 
   
  Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
A szűz arra gondol, ami az Úré.
Testvéreim!
Ami a szüzeket illeti, nincs külön parancsom az Úrtól. Tanácsot azonban adok, mivel az Úr irgalma folytán hitelt érdemlek. Az a véleményem, hogy a ránk váró megpróbáltatások miatt ez az állapot ajánlható; jó, ha így marad az ember. Feleséghez vagy kötve? Ne gondolj válásra! Feleség nélkül vagy? Ne keress házastársat! De ha megnősülsz, nem vétkezel, és ha a leány férjhez megy, nem vétkezik. Az ilyeneknek azonban testi gyötrelmeik lesznek. Én pedig meg akarlak kímélni ettől titeket.
Azt mondom tehát, testvérek: Az idő rövid!
Ezért, akinek van felesége, éljen úgy, mintha nem volna, aki sír, mintha nem sírna, aki örül, mintha nem örülne, aki vásárol, mintha meg sem tartaná, s aki felhasználja a világ dolgait, mintha nem élne velük, mert ez a világ elmúlik.
Azt szeretném, ha mentesek volnátok a gondoktól.
A nőtlennek arra van gondja, ami az Úré: hogyan járjon az Úr kedvében. A nős azonban világi dolgokkal törődik: hogyan keresse felesége kedvét, ezért meg van osztva. A nem házas asszony és a szűz arra gondol, ami az Úré, hogy testben és lélekben szent legyen, míg a férjes nőt világi gondok kötik le: hogyan járjon férje kedvében.
Ezt javatokra mondom, nem azért, hogy tőrbe csaljalak, hanem hogy feddhetetlen életre és az Úrhoz való osztatlan ragaszkodásra segítselek titeket.
Ez az Isten igéje. 1Kor 7,25-35

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Amit legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében, összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára.
Azután a király így szól a jobbján állókhoz: ,,Jöjjetek, Atyám áldottál, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, s ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!"
Erre megkérdezik tőle az igazak: ,,Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?" Akkor a király így felel: ,,Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,31-40

Montázs magazin oldalon
Hedvig, Nagy Lajos király legkisebb leánya egyik legcsodálatosabb történelmi nőalakunk. Ennek ellenére Magyarországon kevésbé ismert, mert a kor, amelyben élt, Lengyelországba sodorta, ahol már életében szentként tisztelték, és ma is nagy megbecsülés övezi.
...... ........... .......


1373-ban vagy 1374-ben született Budán Nagy Lajos király és Kotromanics Erzsébet boszniai hercegnő gyermekeként. A király három lánya közül csak a két fiatalabb, Mária és Hedvig érte meg a felnőttkort. A kor szokása szerint szülei Hedvig számára is dinasztikus kapcsolatot kerestek. Még csak négy éves volt, amikor eljegyezték Vilmos osztrák herceggel, sőt a gyermekeket az esztergomi érsek össze is eskette. Természetesen a korabeli egyházi jog szerint a házasság addig nem számított érvényesnek, amíg azt el nem hálták. Hedviget két évig Bécsben nevelték, majd hatéves korában hazatért Magyarországra. Még csak nyolc éves volt, amikor apja, Nagy Lajos, egyik kiemelkedő uralkodónk, 1382-ben meghalt. A királynak nem volt fiúörököse, ami a középkorban komoly problémát jelentett.
Ekkor Magyarország és Lengyelország között perszonálunió állt fenn, ami azt jelentette, hogy az uralkodó személye közös volt, de a két ország független maradt egymástól. Ennek eredete 1339-ig nyúlik vissza, amikor Károly Róbert, Nagy Lajos apja, megegyezett Kázmér lengyel királlyal, hogy amennyiben Kázmér gyermektelenül hal meg, a magyar uralkodó fia örökli a lengyel trónt. Ez 1370-ben be is következett, Nagy Lajos lengyel király lett, bár kevés időt töltött ebben az országában, maga helyett lengyel származású édesanyját küldte oda kormányzónak. A nagy király halála után az a döntés született, hogy az idősebbik lány, Mária örökli a magyar trónt, míg a fiatalabb, Hedvig a lengyelt.
...... ........... ............


Hedvig 1384-ben érkezett Lengyelországba, ahol Krakkóban a lengyel egyház feje, a gnieznói érsek királynővé koronázta. A kortársak szerint Hedvig őszintén szerette jegyesét, Vilmost, akit viszont a lengyelek nem voltak hajlandók királyuknak elfogadni. Ebben a helyzetben a litván nagyfejedelem, Jagelló megkérte Hedvig kezét. Lengyelország és Litvánia között már régóta fegyveres konfliktus zajlott, amit még súlyosabbá tett, hogy a litvánok még pogányok voltak. A Litván Nagyfejedelemség akkoriban Kelet-Európa egyik legerősebb állama volt, területe sokszorosa a mai Litvániának. A házasság megoldotta volna a két ország konfliktusát.
Hedvig nehéz helyzetbe került. Vilmos herceg megpróbált eljutni Krakkóba, de a lengyelek elűzték. Hedviget semmiféle vonzalom nem fűzte a nála jóval idősebb Jagellóhoz, de miután mélyen vallásos volt, Isten akaratát látta abban, hogy a litván népet elvezesse a kereszténységhez. Így végül beleegyezett a házasságba, azzal a feltétellel, hogy Jagelló és népe felveszi a kereszténységet, a pápa pedig megsemmisíti Vilmossal kötött gyermekkori házasságát. Miután ennek semmiféle kánonjogi akadálya nem volt, VI. Orbán pápa készségesen teljesítette a kérést.
1386-ban Jagelló Krakkóba érkezett, és testvéreivel valamint kíséretével együtt megkeresztelkedett. Ezt követően a házasságot is megkötötték, Jagellót lengyel királlyá koronázták, így Litvánia és Lengyelország egyesült. Az új állam területileg a korabeli Európa legnagyobb országa lett. VI. Orbán üdvözölte a házasságkötést, utóda, IX. Bonifác pedig vállalta, hogy az új királyi pár születendő gyermekének a keresztapja lesz. Valószínűleg súlyos csapást jelentett Hedvig számára édesanyja kegyetlen halálának híre. (Erzsébet anyakirálynét a lázadó magyar főurak lánya, Mária szeme láttára megfojtották.)
Tudjuk Hedvigről, hogy nagyon művelt volt, és több nyelven beszélt. Életcéljának tartotta, hogy a litvánokat valóban elvezesse a kereszténységhez. A meggyőzést és a békés térítést támogatta, szemben férje erőszakosabb módszereivel. Úgy gondolta, hogy ki kell nevelni egy megfelelően képzett litván papságot. Ezért ösztöndíjat biztosított a prágai egyetemen litván hallgatók számára. A krakkói egyetemet teológiai fakultással bővítette ki, amit IX. Bonifác pápa engedélyezett. Hedvig szervezte meg a vilniusi püspökséget, amelynek kulcsszerepe volt a litvánok közötti térítőmunkában.
A királynő a politikában is részt vállalt. Férjét békés külpolitikára sarkallta, és elérte, hogy jó viszony alakuljon ki a veszélyes katonaállam, a Német Lovagrend és Lengyelország között (jellemző, hogy Hedvig halála után a két állam súlyos, évekig tartó háborúba sodródott egymással).
Hedviget úgy is emlegetik, mint a tudósok és művészek pártfogóját. Ami miatt viszont már életében szentként tisztelték, az széleskörű karitatív tevékenysége volt. Kórházakat alapított, amelyeket gyakran látogatott, és aktívan részt vett a betegápolásban. Támogatta a szegényeket és a rászorulókat. Ezért számos, szentekre jellemző legenda fűződik a nevéhez. Az egyik szerint kötényében a szegényeknek szánt étel ugyanúgy rózsává változott, amikor férje felelősségre akarta vonni, mint Árpád-házi Szent Erzsébet esetében. Krakkó egyik templomának (Boldogságos Szűz Mária Látogatása) turisztikai látványossága egy kő, ami állítólag a királynő lábnyomát őrzi.
Vallásosságára jellemző, hogy szimbólumként két összefonódó ,,M" betűt választott: számára példaként az evangéliumi Márta és Mária szolgált, mint a tettek és az imádság jelképei.
A királynő nagyon fiatalon halt meg Krakkóban 1399-ben. Halálának oka gyermekágyi láz volt, amikor leánya, Erzsébet Bonafácia született. A gyermek is meghalt. A lengyelek biztosak voltak abban, hogy hamarosan szentté avatják, ezért nem a királyok sírhelyében, a Wavel székesegyház kriptájában temették el, hanem az oltár alá. A szentté avatási eljárás azonban az 1430-as években valószínűleg családi okok miatt megszakadt (IV. Kázmér király Hedvig korábbi jegyesének, Vilmosnak egyik leszármazottját vette el feleségül, aki így akart Hedvig emlékének ártani.)
1933-ban a lengyel püspöki kar ismét kezdeményezte a boldoggá avatását, majd 1997. június 8-án Krakkóban a lengyel pápa, II. János Pál óriási tömeg jelenlétében Hedviget szentté avatta.
...... ........... ........... ..............
- ANJOU HEDVIG - GYEREKLÁNY A SZENTSÉG NEHÉZ ÚTJÁN
Kóczián Mária írása Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: legcsodálatosabb, kereszténységhez, nagyfejedelemség, megpróbáltatások, lengyelországba, leszármazottját, kereszténységet, meglátogattatok, betegápolásban, magyarországon, magyarországra, vallásosságára, meglátogattunk, tanítványaihoz, térítőmunkában, házasságkötést, gyermektelenül, korintusiakhoz, összesereglik, lengyelország, természetesen, látványossága, nagyfejedelem, fölkerestetek, szimbólumként, ragaszkodásra, anyakirálynét, engedélyezett, külpolitikára, perszonálunió, kezdeményezte, kormányzónak, felhasználja, valószínűleg, megfojtották, dicsőségében, szűz arra, szüzeket illeti, ránk váró, állapot ajánlható, leány férjhez, ilyeneknek azonban, világ dolgait, világ elmúlik, nőtlennek arra, időben Jézus, pásztor elválasztja, jobbjára állítja, kosokat pedig, jobbján állókhoz, világ kezdetétől, evangélium igéi, Szent Hedvig, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Nagy Lajos, Budán Nagy Lajos, Kotromanics Erzsébet, Ekkor Magyarország, Károly Róbert, Litván Nagyfejedelemség, Jagelló Krakkóba, Tudjuk Hedvigről, Német Lovagrend, Árpád-házi Szent Erzsébet, Boldogságos Szűz Mária Látogatása, Erzsébet Bonafácia, János Pál, ANJOU HEDVIG, GYEREKLÁNY SZENTSÉG NEHÉZ ÚTJÁN, Kóczián Mária,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.17. 22:16 Három amerikai nagyváros repülőterein bevezetik a kínai Vuhanból érkező uta...
01.17. 22:06 Férfi kézilabda Eb - Ismét kikapott a svéd válogatott
01.17. 22:06 Gimnáziumi vezetők: legkorábban 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új N...
01.17. 21:46 Illegális bevándorlás - Bakondi: egyre több szír embercsempészt fognak el a...
01.17. 21:07 Gyöngyöspatai iskolaügy - Rétvári: Soros György által támogatott alapítvány...
01.17. 21:07 Hollik István: nem őszinte az Európai Néppárt
01.17. 21:06 Az ukrán elnök ad még egy esélyt a miniszterelnöknek
01.17. 21:06 Férfi kézilabda Eb - Gulyás István: a félénk hozzáállással volt bajunk
01.17. 21:06 Nemzetközi zenei díjat nyert a Harmed ez Eurosonicon
01.17. 21:06 Visszahívta a Rossmann az enerBIO Szójapelyhet
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Maci séf sapkában  Magyar autósok százezreinek az...  A csakrák betegségei  Rózsás csokor  Alvó cica  Kezünk titkokról árulkodik  Facebookon kaptam  Krókuszok hóban  Ima  Serfőző Simon : Ha  Útravaló – 2020. január ...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor: A társ  A nagyberényi smaragdfák  Halál  Lámpa  Téli este  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Tények a csontritkulásról: a k...  Facebookon kaptam  Png nő  A kézmosás jelentősége  Húsvétig tart a karácsony! ...  Valahol Tetőled távol...  Fehér cica  Facebookon kaptam  Téli képek  Esti ima  Facebookon kaptam  Maci séf sapkában  Rózsás csokor  Téli kép  Téli kép hó nélkül  Facebookon kaptam  Karbantartás  Krókuszok hóban  A természet ereje  Halál  Hófehérré válhattok  Facebookon kaptam  Téli kép hó nélkül  Ki ismerte meg Istent?  Szép estét, jó éjt!  Szegénykék......  Háború  Véget ért a hátfájdalmak kora!  Ferenc pápa katekézise: Legyün...  Egész testeddel kövesd a jót!  Posertube  A vihar  Facebookon kaptam  A csakrák betegségei  Harmónia......  Fehér rózsák  Legyen békesség!  Karbantartás  Maci séf sapkában  Téli png táj  Bésame Mucho - André Rieu  Ave Maria - André Rieu & Mirus...  Png nő  Bon bon  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Vízcseppes rózsák  Facebookon kaptam  Véget ért a hátfájdalmak kora!  Png nő  Facebookon kaptam Krisztina...  Annyira nyilvánvaló, a rendsze...  Png nő  Valahol Tetőled távol...  Png rózsa csokor  Téli kép  Halál  Rózsás csokor  Halál  Mosoly  Szèp napot kívánok  Gyulladáscsökkentő gyógynövény...  he Lonely Shepherd - André Rie...  Bésame Mucho - André Rieu  Szép estét kedves látogatóimna...  Háború  Havas fenyő  Zöldség és gyümölcsfogyasztásr...  Nő piros sálban  Aranymise és Szent Kristóf-búc...  Halál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Január  Migrén ellen  Téli kép  A csakrák betegségei  Az olajfalevél és kivonata gyó...  Budai Zolka: Égve égek  Nasi délutánra  Boríték 
Bejegyzés Címkék
szűz arra, szüzeket illeti, ránk váró, állapot ajánlható, leány férjhez, ilyeneknek azonban, világ dolgait, világ elmúlik, nőtlennek arra, időben Jézus, pásztor elválasztja, jobbjára állítja, kosokat pedig, jobbján állókhoz, világ kezdetétől, evangélium igéi, király három, esztergomi érsek, korabeli egyházi, házasság addig, középkorban komoly, uralkodó személye, magyar uralkodó, lengyel trónt, nagy király, idősebbik lány, magyar trónt, lengyel egyház, gnieznói érsek, kortársak szerint, litván nagyfejedelem, házasság megoldotta, lengyelek elűzték, nála jóval, litván népet, pápa pedig, korabeli Európa, keresztapja lesz, lázadó magyar, litvánokat valóban, békés térítést, megfelelően képzett, prágai egyetemen, krakkói egyetemet, vilniusi püspökséget, litvánok közötti, veszélyes katonaállam, széleskörű karitatív, egyik szerint, szegényeknek szánt, királynő lábnyomát, evangéliumi Márta, imádság jelképei, királynő nagyon, lengyelek biztosak, királyok sírhelyében, szentté avatási, 1430-as években, lengyel püspöki, boldoggá avatását, lengyel pápa, legcsodálatosabb, kereszténységhez, nagyfejedelemség, megpróbáltatások, lengyelországba, leszármazottját, kereszténységet, meglátogattatok, betegápolásban, magyarországon, magyarországra, vallásosságára, meglátogattunk, tanítványaihoz, térítőmunkában, házasságkötést, gyermektelenül, korintusiakhoz, összesereglik, lengyelország, természetesen, látványossága, nagyfejedelem, fölkerestetek, szimbólumként, ragaszkodásra, anyakirálynét, engedélyezett, külpolitikára, perszonálunió, kezdeményezte, kormányzónak, felhasználja, valószínűleg, megfojtották, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 333 db bejegyzés
Összes: 40833 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5201
  • e Hét: 82740
  • e Hónap: 213861
  • e Év: 213861
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.