Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Árpád-házi Szent Kinga szűz
  2018-07-24 11:26:57, kedd
 
  Lengyelország és Litvánia patrónájára, a sóbányászok védőszentjére, Árpád-házi Szent Margit nővérére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 24-én.
...... .......


A lenti képen Szent Kinga szobra Budapesten, a Március 15. téren - Tóth Dávid alkotása (2002)
...... ........


Ne félj, Mária, könyörgésed meghallgatásra talált az Úr előtt. Íme, olyan gyermeket szülsz, aki néked és a népnek mondhatatlanul sok örömet fog szerezni. Mert az Úr ezen gyermek életével, példájával és érdemével szándékozik megvilágosítani és megsegíteni egy veletek szomszédos nemzetet" - a krónikák szerint Kinga édesanyja látomásban hallotta e szavakat, kevéssel Kinga születése előtt.
Kinga IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő első gyermekeként született 1224 márciusában.
Szülei, testvérei (Árpád-házi Szent Margit és Boldog Jolán), atyai nagynénje (Árpád-házi Szent Erzsébet), valamint nagybátyja és felesége példás hitéletének hatására maga is mélyen vallásos volt gyermekkorától fogva. Hatással voltak hitére a kolduló rendek is, IV. Béla udvarában a domonkosok és a ferencesek is szívesen látott lelkivezetőkként és tanácsadókként szolgáltak. Kinga egészen fiatalon elhatározta, hogy szüzességi fogadalommal életét teljesen Istennek szenteli.
1239-ben azonban szülei igent mondtak a szomszédos lengyel fejedelem leánykérő küldöttségének. Kinga pár napos vívódás után beleegyezett akaratukba, és sikerült férjét, Boleszlávot rávennie, hogy tartsa tiszteletben szüzességi fogadalmát, sőt, maga is tegyen ilyen fogadalmat.
A tatárok a muhi csata évében Lengyelországot is megtámadták. Kinga az ellenség elvonulása után hazalátogatott Magyarországra, s az apja által szolgálatára rendelt bányászok segítségével 1251-ben megnyittatta a híres bochniai sóbányákat (Wieliczka).
Képen Szent Kinga sószobra a wieliczkai sóbányában
.......



- Szent Kinga legendája:
1. Ehhez kapcsolódik egy legenda, miszerint Kinga magyarországi látogatásakor édesapja kíséretében eljutott a máramarosi sóbányákba is. Gyönyörködve nézte a csillogó hófehér sótömböket. De mindjárt eszébe jutottak lengyel alattvalói, akik sós forrásokból párologtatott, úgynevezett főtt sóval voltak kénytelenek beérni. Kinga így szólt atyjához: ,,Atyám, add nekem ezt a sóaknát, és engedd meg, hogy innen egyenesen Lengyelországba vihessék a sótömböket." A király teljesítette leánya kérését. Kinga pedig lehúzta ujjáról a jegygyűrűjét, és az akna birtokbavételének jeléül a mélybe dobta. Amikor később megnyitották a wieliczkai sóbányát, a legenda szerint az első kitermelt sótömbben megtalálták a királyné gyűrűjét.

2. Egy legenda szerint mikor Kinga a tatárok elől menekült Lengyelországban, a Pieninek-hegységhez érve apácatársaival egy szalagot dobott a háta mögé, amely kanyargós folyóvá vált: így keletkezett a Dunajec. Mivel ezen a tatárok keservesen ugyan, de átjutottak, ezután Kinga a fésűjét dobta háta mögé, s ebből sűrű erdő lett, amelyen a tatárok már nem tudtak átkelni.

- Boleszláv 1279-ben meghalt. Temetésén Kinga már a ferences apácák (klarisszák) ruhájában vett részt. Jolán húgával együtt - aki fél évvel korábban szintén megözvegyült - abba az ószandeci klarissza zárdába léptek be, amelyet annak idején Kinga és férje együtt építtettek. Kinga napjai ezután jótékonykodással és önmegtagadó imaéletben teltek. A nővérek 1284-ben főnöknőjükké választották. 1287-ben a kolostort földúlták a tatárok. Az újjáépítést Kinga irányította.
1291 őszén Kinga betegeskedni kezdett, majd 1292. július 24-én, Szent Jakab apostol ünnepének vigíliáján elhunyt. 1690-ben VIII. Sándor pápa avatta boldoggá, 1999. június 16-án Ószandecen (Stary Sacz) II. János Pál pápa iktatta a szentek sorába. Kinga tisztelete Lengyelországban igen eleven.
- Hazánk egyetlen Szent Kinga-temploma a Veszprémi Főegyházmegye területén, Küngös településen található. A községet és a hozzátartozó területet alapításakor IV. Béla Kingának ajándékozta.
Istenünk, te megismertetted Szent Kingával a kegyelmi élet édességét, és arra indítottad, hogy szüzességét a házasságban is megőrizze. Add, kérünk, hogy közbenjárására mindenkor tiszta élettel szolgáljunk neked, és őt követve mi is örvendező lélekkel jussunk el hozzád. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír


- Kinga nővér /forrás: /hivatastisztazas - blogspot.
Megcsendült a kis harang az ószandeci zárda kapuján, s kinyílt, hogy befogadja királynéját és alapítóját. Ki azelőtt sorra járta a templomokat és zárdákat, a kórházakat s a szegények kunyhóit rendelkezve az Istentől reá bízott kincsek fölött, most mindentől megválva semmit sem vitt magával a múlt emlékei közül a zárda csendes falai közé, csak Krisztusnak mélyen szívébe vésett keresztjét. Tekintetével még egyszer visszanézett a világra, szíve annyi drága emlékének nagy sírjára, felemelte kezét, s a kereszt jelével megáldotta drága szülőföldjét, melyet nem fog többé viszontlátni soha; szíve ezen döntő pillanatban az öröm és a fájdalom hatása alatt hevesen dobogott, egy sóhaj lebbent el ajkáról s lelke hullámai elcsendesültek, boldog mosoly ömlött el arcán, belépett a zárda küszöbén és Kinga nővér meghalt a világnak.
Itt életének új korszaka kezdődik. Rálépett a tökéletesség útjára. Ő, ki már a világban is tökéletes életet élt, most óriás léptekkel haladt előre. Isten nem is azért hívta meg őt, hogy itt tanulja meg a szentséget, hanem hogy tanítsa azt. Neki már nem volt leküzdeni való hibája, az ő szívét már szenvedélyek nem ostromolták. Még kis leány korában megtanult felettük uralkodni, s a szenvedések viharai megedzették akaratát. Neki a szerzetes élet élvezet volt. Ő örömmel cserélte fel a királyi palotát a szűk cellácskával, selyem ruháit a klarissza csuhával, fejdíszét az apácák fekete fejkendőjével. Itt már senki sem zavarta őt imádságában, vezeklő önsanyargatását szabadon gyakorolhatta.
Kinek parancsára azelőtt egy egész ország hallgatott, az most legkisebb szerzetes nővérének is örömmel engedelmeskedik; kinek azelőtt egész sereg udvari ember állt szolgálatára, az most a legalacsonyabb zárdái szolgálatra is megalázza magát. Csak egy vágya maradt, hogy keresztre feszített Jegyese iránti szeretetből önmagát keresztre feszítse. Isten teljesítette hő vágyát, s mint látni fogjuk, nem kímélte meg őt a szenvedésektől a zárdában sem.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: jótékonykodással, lengyelországban, lelkivezetőkként, hivatastisztazas, megvilágosítani, lengyelországot, lengyelországba, engedelmeskedik, önsanyargatását, apácatársaival, közbenjárására, megismertetted, meghallgatásra, elcsendesültek, tanácsadókként, legalacsonyabb, gyermekkorától, szenvedésektől, küldöttségének, mondhatatlanul, hazalátogatott, magyarországra, látogatásakor, magyarországi, párologtatott, lengyelország, gyakorolhatta, fejkendőjével, védőszentjére, szentlélekkel, főegyházmegye, cellácskával, szenvedélyek, szolgálatára, gyermekeként, tökéletesség, sóbányászok védőszentjére, lenti képen, népnek mondhatatlanul, veletek szomszédos, krónikák szerint, kolduló rendek, szomszédos lengyel, muhi csata, ellenség elvonulása, apja által, híres bochniai, wieliczkai sóbányában, máramarosi sóbányákba, csillogó hófehér, király teljesítette, akna birtokbavételének, Árpád-házi Szent Kinga, Árpád-házi Szent Margit, Szent Kinga, Tóth Dávid, Kinga IV, Laszkarisz Mária, Boldog Jolán, Árpád-házi Szent Erzsébet, Képen Szent Kinga, Temetésén Kinga, Szent Jakab, Stary Sacz, János Pál, Szent Kinga-temploma, Veszprémi Főegyházmegye, Béla Kingának, Szent Kingával, Jézus Krisztus, Diós István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem számIt  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Lóhere  Akarat  Alázat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Bertolt Brecht -től idézet  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem tudhatod  Adakozás  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Mindig jusson idő nevetni  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Nem számIt  Szívem tiéd  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alvó cicák  Boldog születésnapot a ma ünne...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Popper Péter szavai  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Esti kép  Png telefon  Png virág  Akarat  Gonosz démon-álarc  A sors  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét  Png csokor  Facebookon kaptam  Szívem  Akarat  Hiányzik  Soha ne kedvezz...  Soha ne kedvezz...  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Png cica  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Png kutya  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Irgalom és ítélet  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Mindig jusson idő nevetni  Png cica 
Bejegyzés Címkék
sóbányászok védőszentjére, lenti képen, népnek mondhatatlanul, veletek szomszédos, krónikák szerint, kolduló rendek, szomszédos lengyel, muhi csata, ellenség elvonulása, apja által, híres bochniai, wieliczkai sóbányában, máramarosi sóbányákba, csillogó hófehér, király teljesítette, akna birtokbavételének, mélybe dobta, wieliczkai sóbányát, legenda szerint, első kitermelt, királyné gyűrűjét, tatárok elől, szalagot dobott, háta mögé, tatárok keservesen, fésűjét dobta, ferences apácák, ószandeci klarissza, nővérek 1284-ben, kolostort földúlták, újjáépítést Kinga, szentek sorába, hozzátartozó területet, kegyelmi élet, szentek élete, ószandeci zárda, szegények kunyhóit, múlt emlékei, zárda csendes, kereszt jelével, fájdalom hatása, sóhaj lebbent, zárda küszöbén, tökéletesség útjára, szenvedések viharai, szerzetes élet, királyi palotát, szűk cellácskával, klarissza csuhával, apácák fekete, egész ország, most legkisebb, legalacsonyabb zárdái, vágya maradt, jótékonykodással, lengyelországban, lelkivezetőkként, hivatastisztazas, megvilágosítani, lengyelországot, lengyelországba, engedelmeskedik, önsanyargatását, apácatársaival, közbenjárására, megismertetted, meghallgatásra, elcsendesültek, tanácsadókként, legalacsonyabb, gyermekkorától, szenvedésektől, küldöttségének, mondhatatlanul, hazalátogatott, magyarországra, látogatásakor, magyarországi, párologtatott, lengyelország, gyakorolhatta, fejkendőjével, védőszentjére, szentlélekkel, főegyházmegye, cellácskával, szenvedélyek, szolgálatára, gyermekeként, tökéletesség, beleegyezett, fogadalommal, segítségével, teljesítette, tiszteletben, viszontlátni, megnyitották, alapításakor, hozzátartozó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5264
  • e Hét: 11065
  • e Hónap: 44219
  • e Év: 277966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.