Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Angyalszó - kenyér szaporítás, Megosztott kenyér
  2018-07-29 12:30:59, vasárnap
 
  ...... .....


Urunk, Jézus Krisztus! Minden szentmisében felelevenedik előttünk a csodálatos kenyérszaporítás
eseménye és megismétlődik az utolsó vacsora is.
Te valóságosan jelenvalóvá válsz az átváltoztatott kenyérben, hogy a szentáldozásban nekünk add önmagad és mi egyesüljünk veled. Bőséggel adod nekünk az igazság tanítását, mint lelki táplálékot, és ajándékként adod nekünk önmagad az Oltáriszentségben.
Köszönjük, hogy megosztod velünk életedet. Indíts minket, hogy mi is megosszuk kenyerünket és életünket embertársainkkal!

Kezek
Az utóbbi időben elterjedt, hogy a szentmisén, az áldozás szertartásakor egyesek a kezükbe, nyitott tenyerükbe kérik az Oltáriszentséget.
Egy kisfiú kezén még látszik a filctoll vagy a zsírkréta nyoma, amivel reggel, még a szentmise előtt játszott, rajzolt. Aztán egy kislány jön, aki talán életében először próbálta a körömlakkot.
Egyszer egy munkásember nyújtja feszült, erős kezét az Oltáriszentség vételére, máskor egy nagymama, aki talán unokái simogatására használja legtöbbször kezét. Aztán egy édesanya jön, aki csak az áldozás néhány pillanatára engedi el a vele jövő kisgyermeke kezét, aztán sietve újra megfogja azt.
Érdemes néha a magunk kezére is pillantanunk. És a szívünkbe is. Méltó vagyok arra, hogy az Úr nekem adja önmagát?

Kézről kézre
Bár János evangélista beszámolója a csodálatos kenyérszaporításról több apró részletet tartalmaz, a leírás mégis nagyon vázlatos marad. Mintha csak arra a néhány mozzanatra koncentrálna, amelyek majd fontosak lesznek Jézus beszédében, melyet ezt követően intéz a néphez.
Az ötezer férfi említésével az evangélista hangsúlyozza, hogy valóban nagy tömeg lehetett, hiszen nyilvánvalóan asszonyok és gyermekek is lehettek jelen az esetnél. Máté, Márk és Lukács evangélista írásában többször is találkozunk azzal, hogy Jézust nagy tömeg veszi körül, de János evangéliumában tulajdonképpen ez az egyetlen hely, ez az egyetlen esemény, amikor nagy tömeg van jelen. Így még nagyobb jelentősége van annak, hogy sokan részesednek a Jézus által kapott ételből és sokan hallgatják ezt követően tanítását az élő kenyérről. Jézus cselekedetében megfigyelhető a jó pásztor gondoskodása, amiről már szót ejtettünk az elmúlt vasárnapi evangélium kapcsán, egyaránt odafigyel az emberek testi és lelki igényeire. Tanítása lelki táplálék, a kenyér pedig a test táplálására szolgál.
Később aztán a kenyeret adja lelki eledelként, s benne önmagát. Most is ő veszi észre az emberek éhségét, ezért kérdezi Fülöp apostoltól: ,,Honnan vegyünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?"
Fülöp apostol gyorsan elkezdi számolgatni magában, hogy mennyi pénzre volna szükség ahhoz, hogy mindenki számára kenyeret vegyenek, de igyekezete teljesen felesleges, hiszen nincs a közelben piac, a Galileai-tenger partján a kenyérvásárlás ötlete megvalósíthatatlan.
Jézus nem is gondolkodik természetes megoldásban, ő természetfeletti módon oldja meg a helyzetet, csodát tesz, hogy mindenki jóllakjon.
A csodálatos kenyérszaporítás eseményét János evangélista vázlatos leírása alapján, illetve annak ellenére is könnyen magunk elé képzelhetjük: A fiú kiveszi tarisznyájából az öt kenyeret és a két halat és Jézus kezébe adja. Ő hálát ad, átadja az apostoloknak, az apostolok pedig továbbadják a letelepedett embereknek. A fiú is kap egy darabot. Ami korábban elfért tarisznyájában és
két kezében, az most száz és ezer, és újabb ezer ember kezébe kerül, egyre több lesz.
A kenyér kézről kézre jár, mindenkinek jut belőle bőséggel.

- A csodálatos kenyérszaporítás eseményét János evangélista vázlatos leírása alapján, illetve annak ellenére is könnyen magunk elé képzelhetjük: A fiú kiveszi tarisznyájából az öt kenyeret és a két halat és Jézus kezébe adja. Ő hálát ad, átadja az apostoloknak, az apostolok pedig továbbadják a letelepedett embereknek. A fiú is kap egy darabot. Ami korábban elfért tarisznyájában és két kezében, az most száz és ezer, és újabb ezer ember kezébe kerül, egyre több lesz. A kenyér kézről kézre jár, mindenkinek jut belőle bőséggel.
Az utóbbi időben elterjedt, hogy a szentmisén, az áldozás szertartásakor egyesek a kezükbe, nyitott tenyerükbe kérik az Oltáriszentséget, majd magukhoz veszik azt. Néha egy-egy pillantást vetek ezekre a kezekre. Egy kisfiú kezén még látszik a filctoll vagy a zsírkréta nyoma, amivel reggel, még a szentmise előtt játszott, rajzolt. Aztán egy kislány jön, aki talán életében először próbálta a körömlakkot. Egyszer egy munkásember nyújtja feszült, erős kezét az Oltáriszentség vételére, máskor egy nagymama, aki talán unokái simogatására használja legtöbbször kezét. Aztán egy édesanya jön, aki csak az áldozás néhány pillanatára engedi el a vele jövő kisgyermeke kezét, aztán sietve újra megfogja azt. A betegek remegő, a fiatalok magabiztos kezüket nyújtják. Egy fiatal lány kezén jegygyűrű, egy másikén tetoválás. Sima és ráncos, tiszta és olykor nem egészen tiszta kezekbe kerül Krisztus teste. Vajon a szívekben is vannak ilyen különbségek? Néha elnézem ezeket az emberi kezeket, amelyek az Úr testének vételére kinyúlnak. Nincs bennem semmiféle ítélkezés. A kezek alapján főleg nem lehet. Csak elnézem e kezeket, az embereket, akiknek az Úr Jézus odaadja magát.
Érdemes néha a magunk kezére is pillantanunk. És a szívünkbe is. Méltó vagyok arra, hogy az Úr nekem adja önmagát?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Címkék: kenyérszaporítás, oltáriszentséget, embertársainkkal, természetfeletti, szentáldozásban, szertartásakor, tarisznyájából, átváltoztatott, evangéliumában, oltáriszentség, cselekedetében, tarisznyájában, kenyérvásárlás, tulajdonképpen, megfigyelhető, megismétlődik, nyilvánvalóan, felelevenedik, simogatására, gondoskodása, szentmisében, pillantanunk, képzelhetjük, apostoloknak, hangsúlyozza, letelepedett, koncentrálna, mindenkinek, körömlakkot, továbbadják, evangélista, megoldásban, kenyerünket, természetes, gondolkodik, legtöbbször, csodálatos kenyérszaporítás, utolsó vacsora, átváltoztatott kenyérben, szentáldozásban nekünk, igazság tanítását, utóbbi időben, áldozás szertartásakor, kisfiú kezén, filctoll vagy, zsírkréta nyoma, szentmise előtt, munkásember nyújtja, áldozás néhány, vele jövő, magunk kezére, leírás mégis, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robert Merle tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bársony székben  Anyámról való emlékek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  James Allen  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Dóró Sándor: Embernek maradni  József Attila - Kopogtatás nél...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy gondolat  Bársony székben  Borzasztó  Szép álmokat!  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Különleges  Sorsunk miatt...  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Bársony székben  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Előfordul, hogy  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy gondolat  ajándék, mellyel meglepem  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Azért kaptad  Spenót fasírttal  Pitypang szökőkút  Gebhardt Nóra versei II.  Ott van  Nagy és kis csodák  képre írva  Alvó cicák  különleges  Sorsunk miatt...  Erdei gyöngyvirág  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Töröld le  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul David Tripp Április 14  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét kedves látogatóimn...  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Töröld le  Sorsunk miatt...  Különleges  Erdei gyöngyvirág  Baranyi Ferenc - N i n c s  Szép álmokat!  Minden tavaszból őrizz..  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
csodálatos kenyérszaporítás, utolsó vacsora, átváltoztatott kenyérben, szentáldozásban nekünk, igazság tanítását, utóbbi időben, áldozás szertartásakor, kisfiú kezén, filctoll vagy, zsírkréta nyoma, szentmise előtt, munkásember nyújtja, áldozás néhány, vele jövő, magunk kezére, leírás mégis, néhány mozzanatra, ötezer férfi, evangélista hangsúlyozza, egyetlen hely, egyetlen esemény, elmúlt vasárnapi, emberek testi, kenyér pedig, test táplálására, kenyeret adja, emberek éhségét, közelben piac, kenyérvásárlás ötlete, apostolok pedig, letelepedett embereknek, most száz, kenyér kézről, betegek remegő, fiatalok magabiztos, fiatal lány, másikén tetoválás, emberi kezeket, kezek alapján, kenyérszaporítás, oltáriszentséget, embertársainkkal, természetfeletti, szentáldozásban, szertartásakor, tarisznyájából, átváltoztatott, evangéliumában, oltáriszentség, cselekedetében, tarisznyájában, kenyérvásárlás, tulajdonképpen, megfigyelhető, megismétlődik, nyilvánvalóan, felelevenedik, simogatására, gondoskodása, szentmisében, pillantanunk, képzelhetjük, apostoloknak, hangsúlyozza, letelepedett, koncentrálna, mindenkinek, körömlakkot, továbbadják, evangélista, megoldásban, kenyerünket, természetes, gondolkodik, legtöbbször, részesednek, pillanatára, munkásember, egyesüljünk, kisgyermeke, jelenvalóvá, valóságosan, találkozunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.