Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szelídek fegyvere az Isten szava
  2018-08-03 17:42:40, péntek
 
  Augusztus 2-án ökumenikus és vallásközi imaórát tartottak a Sant'Egidio közösség szervezésében Budapesten, a Jézus Szíve-templomban a roma holokauszt és a kislétai cigánygyilkosság évfordulójához kapcsolódóan. Az imádságot Székely János szombathelyi megyéspüspök vezette.
.........


- 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel Auschwitz-Birkenauban az SS-ek meggyilkolták az ott még életben lévő mintegy háromezer romát és szintit. Napra pontosan hatvanöt évvel később, 2009. augusztus 3-ának hajnalán kislétai házában sörétes puskával agyonlőtték Balog Máriát, és súlyosan megsebesítették akkor tizenhárom éves lányát. Ezt a bűncselekményt sorozatgyilkosok követték el, akik előzőleg már öt áldozattal végeztek. A Sant'Egidio közösség évről évre megrendezi az imádságot ,,a megsebzettekkel való közösség iránti vágyból, hogy közösségben legyünk az Úrral, akit arra kérünk, hogy szője újra az emberség erőszakkal felszakított szövetét".
Az idei imádságot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottságának elnöke vezette. Könyörgést mondott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Balog Zoltán református lelkész; Michels Antal józsefvárosi plébános; Kiss Ulrich jezsuita és Radnóti Zoltán rabbi, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke. A megemlékezésen jelen voltak a német, a francia, az ukrán, a kanadai, a palesztin, a mexikói és a nigériai nagykövetségek képviselői. Tanúságot tett Fahidi Éva, aki a birkenaui haláltábor foglyaként és túlélőjeként húszévesen szem- és fültanúja volt az ottani eseményeknek. A 2008-2009-es merényletek áldozatainak hozzátartozói közül eljött Balogh Aranka és nővére, Gizella Kislétáról és Csorba Erzsébet néhány családtagjával Tatárszentgyörgyről. Jelenlétük, kitartásuk és az emlékezéshez való hűségük tanúbizonyság az imádság vigasztaló erejéről.
- A 92 esztendős Fahidi Éva fiatal lányként került Auschwitz-Birkenauba. Túlélte az elszenvedett borzalmakat, és könyvet írt róla. Tanúja volt annak, amikor 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka Birkenauban felgyújtották a cigány barakkot. Elmondta, hogy 74 évvel ezelőtt a B-láger lakójaként élte át, ami az E-lágerben történt. A cigány rabok pontosan tudták, mi történik velük, mert korábban már megpróbálták elpusztítani őket, de akkor ellenálltak. Az augusztus 3-ára virradóra éjszaka sötétjében hirtelen világosság lett, kiabálás, kutyaugatás hallatszott, miközben elpusztították a láger lakóit. Fahidi Éva elmondta: ,,Testvéremnek érzek minden cigányt, mert őseinket ugyanabban a kemencében égették el, ugyanabban a gázkamrában kellett meghalniuk. Ennél szorosabb kapocs nincs." Hozzátette, az a reménység él benne, hogy lesz annyi bölcsesség az emberiségben, mielőtt kiirtja önmagát, hogy belássa: csak egy út van, a gyűlöletmentes élet. A tanúságtételt követően név szerint megemlékeztek a cigánygyilkosság-sorozat áldozatairól, gyertyát gyújtottak értük, majd mindenki meggyújthatta az emlékezés mécsesét. ,,2009. február 22-én éjjel Tatárszentgyörgyön a családfőt és alig ötéves kisfiát, Robikát agyonlőtték, hatéves nővérét súlyosan megsebesítették. 2009. augusztus 3-ára virradó éjjel Kislétán betörtek Balog Mária házába. Sörétes fegyverrel többször rálőttek a benn alvó 45 éves asszonyra és 13 éves lányára. Balogh Mária meghalt. Kislánya súlyos sérüléseket szenvedett" - e két család hozzátartozói már tíz éve a közösség barátai, évente eljönnek az imádságra, amely az egyedüli enyhülés és remény lehet számukra.
........


- Székely János püspök Máté evangéliumának részletén elmélkedve azzal kezdte homíliáját, hogy Krisztus szavai szerint már az is méltó az ítéletre, aki haragszik. A szavakba sűrűsödő megvetés, gyűlölet félelmetes pusztítást végez a másik ember szívében. A második világháború pusztítása is szavakkal, gondolatokkal kezdődött. A roma holokausztot megelőzően egy magyar orvos ezt írta egy tudományos lapban: ,,Talán alkalom adódik arra, hogy fölös számú cigányainktól megszabaduljunk." Az áldozatoknak eltűnik a neve, kiirtandó kártevőknek tartják őket, mint ahogy Ruandában a népirtás előtt a rádió úgy beszélt a tutszikról, mint kiirtandó csótányokról.
Székely János felelevenítette a komáromi erődben történt borzalmakat. 1944 novemberében koncentrációs táborrá alakították az erődöt, 7-10 ezer cigányt vittek oda, akik közül a gyengéket megölték, a munkaképeseket továbbszállították, 1-2 naponta 2-3 ezer embert. A téli hidegben kint aludtak a szabadban, éhínség, tífusz pusztított közöttük. A halottak nevét kezdetben felírták, de csak 12 napon át: ebből kiderül, hogy 90 százalékban 3 év alatti gyermekek voltak, akiknek a szüleit korábban vonatra tették. A halottakat előbb egy gödörbe, majd a Dunába dobták, léket vágva a jégen. 1944 karácsonya előtt elengedték az akkor ott élő 1400 rabot, talán a szovjet repülők fenyegetései miatt, talán azért is, mert Serédi Jusztinián bíboros levelekben tiltakozott Szálasinál, követelte a gyilkosságok leállítását. Karácsony után azonban újraindult a tábor, egészen március végéig, végül a feloszlatás után a szovjet hadsereg Galántánál érte utol a rabokat, így ezer cigány szabadult meg.

Fotó: Merényi Zita
Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: cigánygyilkosság, sorozatgyilkosok, megszabaduljunk, megsebzettekkel, felelevenítette, megsebesítették, bűncselekményt, megemlékezésen, munkaképeseket, családtagjával, évfordulójához, nagykövetségek, evangéliumának, elpusztították, gyűlöletmentes, megemlékeztek, meggyújthatta, tanúbizonyság, meggyilkolták, hozzátartozói, tanúságtételt, felgyújtották, szervezésében, cigányainktól, gondolatokkal, koncentrációs, bizottságának, magyarországi, gyilkosságok, elszenvedett, áldozatoknak, holokausztot, áldozatairól, fenyegetései, józsefvárosi, szombathelyi, roma holokauszt, kislétai cigánygyilkosság, imádságot Székely, bűncselekményt sorozatgyilkosok, imádságot „, megsebzettekkel való, emberség erőszakkal, idei imádságot, megemlékezésen jelen, nigériai nagykövetségek, birkenaui haláltábor, ottani eseményeknek, emlékezéshez való, imádság vigasztaló, elszenvedett borzalmakat, cigány barakkot, Jézus Szíve-templomban, Székely János, Balog Máriát, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas, Fabiny Tamás, Magyarországi Evangélikus Egyház, Balog Zoltán, Michels Antal, Kiss Ulrich, Radnóti Zoltán, Fahidi Éva, Balogh Aranka, Gizella Kislétáról, Csorba Erzsébet, Balog Mária, Balogh Mária, Serédi Jusztinián, Merényi Zita, Thullner Zsuzsanna, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hiányzik  Hiányzik  Akarat  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png kislány  Mai harmónia kártyám  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 20  A televizió nem a kultúrát kép...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png fotel  Alázat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zilahy Lajos gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  Fekete István - Akác  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A sors  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Tanuld meg ezt a versemet  Mindig jusson idő nevetni  Szívem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Zilahy Lajos gondolata  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Lóhere  Őrizkednünk kell...  A jó emberek mindig szépek mar...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Próbálj meg ...  A kételkedés kezelése  A kételkedés kezelése  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Adakozás  Nagyon különös  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jónás Tamás – Végtelen b...  A televizió nem a kultúrát kép...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Éretlen vers 
Bejegyzés Címkék
roma holokauszt, kislétai cigánygyilkosság, imádságot Székely, bűncselekményt sorozatgyilkosok, imádságot &#8222, megsebzettekkel való, emberség erőszakkal, idei imádságot, megemlékezésen jelen, nigériai nagykövetségek, birkenaui haláltábor, ottani eseményeknek, emlékezéshez való, imádság vigasztaló, elszenvedett borzalmakat, cigány barakkot, cigány rabok, augusztus 3-ára, láger lakóit, kemencében égették, gázkamrában kellett, gyűlöletmentes élet, tanúságtételt követően, emlékezés mécsesét, benn alvó, közösség barátai, egyedüli enyhülés, szavakba sűrűsödő, másik ember, második világháború, roma holokausztot, magyar orvos, tudományos lapban, áldozatoknak eltűnik, népirtás előtt, komáromi erődben, gyengéket megölték, téli hidegben, halottak nevét, szüleit korábban, halottakat előbb, szovjet repülők, gyilkosságok leállítását, feloszlatás után, szovjet hadsereg, cigánygyilkosság, sorozatgyilkosok, megszabaduljunk, megsebzettekkel, felelevenítette, megsebesítették, bűncselekményt, megemlékezésen, munkaképeseket, családtagjával, évfordulójához, nagykövetségek, evangéliumának, elpusztították, gyűlöletmentes, megemlékeztek, meggyújthatta, tanúbizonyság, meggyilkolták, hozzátartozói, tanúságtételt, felgyújtották, szervezésében, cigányainktól, gondolatokkal, koncentrációs, bizottságának, magyarországi, gyilkosságok, elszenvedett, áldozatoknak, holokausztot, áldozatairól, fenyegetései, józsefvárosi, szombathelyi, eseményeknek, felszakított, csótányokról, túlélőjeként, novemberében, testvéremnek, elpusztítani, kapcsolódóan, emberiségben, emlékezéshez, megyéspüspök, áldozatainak, megpróbálták, evangélikus, gázkamrában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.