Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyarok Nagyasszonya ...
  2018-08-14 20:03:56, kedd
 
   
  Liszt Ferencet idézhetjük, amikor föltesszük a kérdést: ugyan hány ország vallja a magáénak: magyarok, németek, franciák, olaszok, lengyelek... Mégis hajlunk arra, hogy magyaros öntudattal azt mondjuk: ,,Ő a miénk". S elfelejtjük odatenni a végére, hogy ,,a miénk is". Persze a több gyermekes családból épp a legkisebb sajátítaná ki a mamát az ismert szavakkal: ,,Az én anyukám!" Holott a gyermekek mindegyike elmondhatja - maradjunk ennél -, hogy ,,Az én édesanyám". Anélkül persze, hogy ezzel kisajátíthatná őt bármelyikük is.
Máriát ugyanúgy vallhatjuk a miénknek, a ,,Magyarok Nagyasszonyának", anélkül, hogy mi, magyar katolikusok, másoktól megvonhatnánk a hasonló jogot. Hadd mondhassák el a maguk módján, hogy ők is a magukénak vallják Boldogasszonyunkat, Máriát, a maguk szemszögéből, szívük szerint. Hiszen már a szó is sokat mond erről: ,,Mi Asszonyunk", a franciáknak Nōtre Dame. Latinul: Maria nostra, amely egyik kedvelt búcsújáróhely a Börzsönyben, s egyben falunév is: Márianosztra.
Mária is úgy a miénk, magyaroké, hogy nem sajátíthatjuk ki. Nem is tehetnénk. Hiszen nem csak mi, magyar katolikusok vagyunk nagy Mária-tisztelők. A körülöttünk lévő országok is azok. Elég a nagy búcsújáró helyeket megidézni határainkon túl, amelyek nemzetköziek is egyben. Máriacell. Csensztohova, Medzsugorje. Magyarosan írhatjuk valamennyit, hiszen zarándokaink révén hozzánk is tartoznak, ahogyan nemzetközi látogatottsága van nálunk például Máriapócsnak. Nem csupán országon belüli ügy ez, hanem népek közötti feszültség oldója is egyben, vagy zarándoksereget verbuváló magyar ünnepi találkozó, mint Erdélyben Csíksomlyó, ahol a Kárpátokon túlról a csángók, az anyaországból pedig az itteni magyarok találkoznak. Nem ritka azonban az amerikai vagy a nyugat-európai magyar látogató sem.
A hívő katolikusok Mária országának vallják Magyarországot. De hány más ország is elmondhatja ezt a saját nemzeti hová-tartozása szemszögéből. Elég az olaszokat, a lengyeleket vagy a spanyolokat említeni. A legváratlanabb tapasztalatot mégis az evangélikus Svédország jelenti számomra. Nemzetközi konferencia keretében megtekinthettük például a lundi székesegyházat, és benne meglepetten fedeztem föl, nem egy, de három Mária-szobrot, amit katolikus templomban sokallanék. Persze a közös keresztény múlt felejthetetlen hagyatéka ez. Az úti könyvből pedig megtudhatom, hány Mária-templom van Svédországban. Aztán: nem kiemelkedő-e az Ortodox Egyház Mária-tisztelete? Nálunk ott a görög-katolikus Máriapócs. Kegyoltára fölött ott látható a csodatévő kegykép, amelynek eredetijét a bécsi Stephansdomban őrzik. És mégis, mindezekkel együtt indokolt a lelkünkből lelkedzett, rangos ünneppel kiemelt tiszteletadás: ,,Magyarok Nagyasszonya"...
A ,,nagyasszony" kivételes rangot jelent. Ez a mi népünk kitüntető ajándéka a Boldogságosnak. Vajon kik voltak a történelemben a magyar nép ,,nagyasszonyai", akiket megillet ez a - szavakba formált - kiemelt rang? Mert
így értjük meg az ünnep jelentőségét. Kik adták össze annak a magyar főkötőnek, magyar gyöngyös pártának gyöngyszemeit, amellyel Máriát így megtiszteljük? Csak párat említek: a bajor Gizella királynét, István királyunk feleségét nagyasszonyunknak tekinthetjük. Hunyadi János feleségét, Szilágyi Erzsébetet szintén. S hogyan lehetne kihagyni Kanizsai Dorottyát, aki eltemettette Mohács halottait. Könnyei összevegyülnek emlékeimben Mária könnyeivel, és a miénkkel. Ilyen nagyasszony nem adatott a Don kanyar elesett magyar katonáinak, azoknak, akik számban fölülmúlták Mohács halottait. Zrínyi Ilonát, Munkács várának hősi védőjét is nagyasszonyaink sorába vesszük. És a másik rangos bajorról, Erzsébet királynéról sem feledkezhetünk meg, akit szívünkbe fogadtunk, aki nálunk érezte otthon magát, a gödöllői kastélyban, fölszabadulva a bécsi udvar kimért etikettjétől. S mindez csak kis töredék. Ki tudná valamennyit fölsorolni.
A magyar nagyasszonyok gyöngykoszorúját foglaljuk be az elképzelt pártába, amelyet lélekben Mária homlokára helyezünk. Így lehet ő a mi sajátosan magyar tiszteletadásunkban nagyasszonyaink ékességeinek kitüntetettje, de magasan föléjük emelkedve, hiszen ő a legáldottabb, az asszonyok között. S ő az, aki szívünkben hordott jelenlétével keresztény történelmünk egészét átfogja, István királytól napjainkig.
,,Tiszteld a nőket!" - hangzik az etikai felszólítás, amely eljut az értelmünkig, de már ritkábban a szívünkig és a tetteinkig. Az erkölcsi parancs - túl az értelmen s az akaraton - az ünnep élménye révén hatol igazán hatékonyan a szívünkbe. Nemzeti ünnep ez számunkra, amely sürgeti a nők tiszteletét és megidézi történelmünk nagyasszonyainak emlékét. Az ő női értékeiknek gyöngyös pártájával ajándékozzuk meg lélekben Bodogasszonyunkat, amikor külön ünneppel köszöntjük benne a ,,Magna Domina Hungarorum" címzettjét, a Magyarok Nagyasszonyát.
/Boda László/

A magyarság szoros kötődése Szűz Máriához államalapító királyunk, Szent István korához köthető. A 12. század elején élő Hartvik püspök jegyezte le a legendát, miszerint a nagy magyar király 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, a halálos ágyán ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának.A Szűzanya tisztelete az azóta elmúlt 1000 év során lépten - nyomon ,,tetten érhető" a magyar történelemben.Szent László (1077-1095) ,,Szűz Máriának választott vitézeként" a csatákban mindig Máriához fohászkodott segítségért, és Mária tiszteletére építtette a nagyváradi székesegyházat is. A tatárjárás után az országot újra felépítő IV. Béla (1235-1270) a keleti sztyeppékről érkező veszedelem idején az Úrnak és Szűz Máriának ajánlotta fel leányát, Szent Margitot, de ő építette fel a budai várban a Szűzanya templomát, a Mátyás templomot is. Mátyás királyunk (1458-1490) pajzsán szintén Szűz Mária közbenjárását kérte, aranypénzeire pedig Mária képét vésette, amint a kisded Jézust dajkálja. Egyébként évszázadokkal később, a Horthy-korszakban is helyet kapott Szűz Mária az akkori magyar fizetőeszközön, a pengőn. Aztán a 17. században, 1658-ban I. Lipót király (1657-1705) is a Szűzanya oltalma alá helyezte magát, családját és országát, majd uralkodásának 30. évfordulóján, a máriavölgyi kegyhelyen ajánlotta fel a Magyar Királyságot Magyarok Nagyasszonyának, amit 1693-ban a bécsi Szent István székesegyházban, ünnepélyes keretek között újított meg, hálából a törökök Magyarországról való kiűzéséért.
Majd 1896-ban, a magyar millennium alkalmából XIII. Leó pápa az esztergomi érsek, Vaszary Kolos bíboros prímás kérésére engedélyezte a Magyar Királyság részére a Magyarok Nagyasszonya ünnep megtartását, minden esztendő október második vasárnapján. Ezt az időpontot módosította a következő pápa, X. Piusz, aki az október 8. napját jelölte ki a megemlékezésre.Az 1962 októberétől 1965 decemberéig tartó II. vatikáni zsinat után a Magyar Püspöki Kar szeptember 12-re módosította az időpontot, majd 1984-től ismét október 8-án ünnepeljük meg a Szűzanyát.
/Dr. Papp Attila
...... .............


...... .......- Szűz Mária, MAGYAROK NAGYASSZONYA
Videó Link

- A hagyomány szerint Szent István király halála előtt 1038-ban, Nagyboldogasszony napján Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. A krónikák szerint így imádkozott: "Egek Királyné Asszonya! A te oltalmadba ajánlom népemet és nemzetemet. Vigyázz reá, mint a te országodra!" Őseink ezt a felajánlást szent örökségként származtatták nemzedékről nemzedékre. A Mária és hazánk közti kapcsolat a nép lelkében is tovább élt, bizonyság erre a magyar költészet, ima- és énekvilág, számtalan Mária-kegyhelyünk és zarándoklataink, a nép áhítata.
...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: gyöngykoszorúját, nagyasszonyainak, nagyasszonyaink, székesegyházban, nagyasszonyának, zarándoksereget, zarándoklataink, megtekinthettük, magyarországról, feledkezhetünk, legváratlanabb, székesegyházat, kisajátíthatná, magyarországot, stephansdomban, boldogságosnak, fizetőeszközön, látogatottsága, felejthetetlen, megemlékezésre, összevegyülnek, tiszteletadás, nagyasszonyát, gyöngyszemeit, kitüntetettje, történelemben, tapasztalatot, származtatták, évszázadokkal, fölszabadulva, aranypénzeire, megvonhatnánk, búcsújáróhely, uralkodásának, nagyasszonyai, anyaországból, miénk is”, több gyermekes, legkisebb sajátítaná, ismert szavakkal, gyermekek mindegyike, hasonló jogot, maguk módján, magukénak vallják, maguk szemszögéből, franciáknak Nō, körülöttünk lévő, nagy búcsújáró, anyaországból pedig, itteni magyarok, amerikai vagy, nyugat-európai magyar, Magyarok Nagyasszonya, Liszt Ferencet, Magyarok Nagyasszonyának”, Erdélyben Csíksomlyó, Ortodox Egyház Mária-tisztelete, Magyarok Nagyasszonya”, Hunyadi János, Szilágyi Erzsébetet, Kanizsai Dorottyát, Zrínyi Ilonát, Magna Domina Hungarorum”, Magyarok Nagyasszonyát, Boda László, Szűz Máriához, Szent István, Magyarországot Szűz Máriának, Szent László, Szűz Máriának, Szent Margitot, Szűz Mária, Magyar Királyságot Magyarok Nagyasszonyának, Vaszary Kolos, Magyar Királyság, Magyar Püspöki Kar, Papp Attila, MAGYAROK NAGYASSZONYA, Egek Királyné Asszonya,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jobb emésztés és fogyás gyömbé...  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam  Kellemes őszi vasárnap délután...  Szép ásványok  A világnak szüksége van olyan ...  Facebookon kaptam  Nagy Imre  Arrogancia  Befelé mormoltam  Adj a kéregetőknek ! ......  értünk is harcoltak Emlékek, m...  Szép ékszer  Veszekedés  Esti kép  Mancsra emlékezzünk.....  Ametiszt és kvarc  Higyj nekem...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Dsida Jenő : Október végén  Facebookon kaptam  Idézet  Tiszta anyja.......  Adj a kéregetőknek ! ......  Idézet  Harmonia.......  Isten döntése  Facebookon kaptam  A boldogságot csak az bírja el...  Ha minket elfú az idők zivatar...  Facebookon kaptam  1956 kommunistáinak leszármazo...  Őszi eső  Szépséges est köszöntsön ránk ...  1956 kommunistáinak leszármazo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha minket elfú az idők zivatar...  Paraszt lázadás  Téli bőrszárazság ellen  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Jobb emésztés és fogyás gyömbé...  képre írva  Minden évszaknak megvan a szép...  Egy szép fotó a szeretetről......  Helix köd  Megigazulás  Idézet  Szép estét  Nagy Imre  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Annak a következménye  Facebookon kaptam  1956-os forradalom és szabadsá...  Élvezd az ősz szépségét!  Befelé mormoltam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Befelé is kell figyelnünk  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Olaszország.....  Ébredni hívlak nemzetem  Mai harmónia kártyám  Idézet........  Lelkiismeret furdalás, feltáma...  Cepheus Flare molekuláris felh...  A mézes citromos meleg víz hat...  Facebookon kaptam  Szeretem az őszi reggeleket  Az emberiség  Facebookon kaptam  Evangélium  Őszi levél  Engesztelő áldozat  A mézes citromos meleg víz hat...  Facebookon kaptam  Nagy Imre  Facebookon kaptam  Igazságos Isten  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Minden évszaknak megvan a szép...  Fanjing templom......  Jézus halála  Kell most a mécses is  Őszi csokor  A boldogságot csak az bírja el...  Facebookon kaptam  Nyomok  Ébredni hívlak nemzetem  Facebookon kaptam  Befelé is kell figyelnünk  Elhunyt Venczel Vera  Szombat......  Vigyázz magadra fiam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
miénk is&#8221, több gyermekes, legkisebb sajátítaná, ismert szavakkal, gyermekek mindegyike, hasonló jogot, maguk módján, magukénak vallják, maguk szemszögéből, franciáknak N&#333, körülöttünk lévő, nagy búcsújáró, anyaországból pedig, itteni magyarok, amerikai vagy, nyugat-európai magyar, hívő katolikusok, saját nemzeti, lengyeleket vagy, spanyolokat említeni, legváratlanabb tapasztalatot, evangélikus Svédország, lundi székesegyházat, közös keresztény, görög-katolikus Máriapócs, csodatévő kegykép, bécsi Stephansdomban, lelkünkből lelkedzett, ünnep jelentőségét, magyar főkötőnek, bajor Gizella, másik rangos, gödöllői kastélyban, bécsi udvar, magyar nagyasszonyok, elképzelt pártába, asszonyok között, etikai felszólítás, erkölcsi parancs, akaraton &#8211, ünnep élménye, magyarság szoros, nagy magyar, halálos ágyán, azóta elmúlt, magyar történelemben, csatákban mindig, nagyváradi székesegyházat, tatárjárás után, országot újra, keleti sztyeppékről, budai várban, kisded Jézust, akkori magyar, máriavölgyi kegyhelyen, bécsi Szent, törökök Magyarországról, magyar millennium, esztergomi érsek, időpontot módosította, következő pápa, 1962 októberétől, hagyomány szerint, krónikák szerint, felajánlást szent, magyar költészet, gyöngykoszorúját, nagyasszonyainak, nagyasszonyaink, székesegyházban, nagyasszonyának, zarándoksereget, zarándoklataink, megtekinthettük, magyarországról, feledkezhetünk, legváratlanabb, székesegyházat, kisajátíthatná, magyarországot, stephansdomban, boldogságosnak, fizetőeszközön, látogatottsága, felejthetetlen, megemlékezésre, összevegyülnek, tiszteletadás, nagyasszonyát, gyöngyszemeit, kitüntetettje, történelemben, tapasztalatot, származtatták, évszázadokkal, fölszabadulva, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4234
  • e Hét: 10926
  • e Hónap: 71401
  • e Év: 683469
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.