Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 20. vasárnap 08.19
  2018-08-19 08:53:59, vasárnap
 
  Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?
...... .....


Abban az időben így beszélt Jézus a zsidók sokaságához: ,,Én vagyok a mennyből alászállott, élő kenyér. Aki ebből a kenyérből eszik, örökké élni fog. Az a kenyér, amelyet én adok, az én testem a világ is életéért."
Vita támadt erre a zsidók között: ,,Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?"
Jézus így felelt nekik: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóban étel, és az én vérem valóban ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. Amint engem az élő Atya küldött, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, énáltalam él. Ez az égből alászállott kenyér! Nem az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak! Aki ezt a kenyeret eszi, örökké él!" Így tanított Jézus a kafarnaumi zsinagógában.
Ezek az evangélium igéi. Jn 6,51-58

OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
Megépítette házát a bölcsesség, s hét oszlopát is felállította. Barmait levágta, borát megkeverte, és asztalát is megterítette. Kiküldte szolgálóit és kihirdette a város legmagasabb pontjain: ,,Ti tudatlanok, jöjjetek ide!" Az oktalanoknak pedig ezt mondta: ,,Gyertek, egyetek a kenyeremből, igyatok a borból, amelyet kevertem! Hagyjatok fel a dőreséggel, járjatok az értelem útján, és élni fogtok."
Ez az Isten igéje. Péld 9,1-6

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Testvéreim!
Gondosan ügyeljetek arra, hogyan éltek: ne balgán, hanem bölcsen. Használjátok fel az időt, mert rossz napok járnak. Ne legyetek értetlenek, hanem értsétek meg az Úr akaratát. Ne részegeskedjetek, mert a bor léhaságra vezet, inkább teljetek el (Szent)lélekkel. Egymás közt énekeljetek zsoltárt, himnuszt és szent énekeket. Énekeljetek és ujjongjatok szívből az Úrnak. Adjatok hálát mindig mindenért Urunk Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának.
Ez az Isten igéje. Ef 5,15-20

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár kéréseink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád: adj meg mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Köszönjük, hogy nekünk adod magadat az Élő Kenyérben, az Oltáriszentségben. Örömmel fogadjuk el a te csodálatos és örök életet biztosító ajándékodat

Krisztus teste
A Jézus által adott élő kenyérről szóló beszéd harmadik részletét olvassuk a mai evangéliumban, amely tanítás a csodálatos kenyérszaporítás után hangzott el. Jézus legfontosabb kijelentése itt hangzik el: ,,Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóban étel, és az én vérem valóban ital."
Az elmúlt két vasárnapon már elmélkedtünk a szentmiséről és a szentmisén való részvétel helyes módjáról. Most e gondolatokat folytatva elmélkedjünk az Istennel való csodálatos találkozásról, a vele való titokzatos egyesülésről, a szentáldozásról. A szentmise alkalmával a szentáldozást két cselekmény és egy sajátos mozzanat előzi meg. Az első cselekmény az Úr imádsága, a Miatyánk közös elimádkozása. A közösség a szentmisét végző pappal együtt imádkozik az Atyához. Ekkor már valóságosan köztünk van az átváltoztatott kenyérben és borban az Úr Jézus, aki velünk együtt imádkozik. A szentmisének ebben a részében mi válaszolunk Istennek, mi válaszolunk az ő szeretetére, amely válasz nem lehet más, mint hogy kifejezzük Isten iránti szeretetünket. Ennek szóbeli kifejezése a Miatyánk. Ezután jön a második cselekmény, a békerítus, amely annak kifejezése, hogy embertársainkat, a közösség valamennyi tagját is szeretjük. Az egymással való kiengesztelődés, a szeretet és a békesség Krisztustól jön, ő a forrása békességünknek. Ezért mondja a pap: ,,Az Úr békéje legyen veletek mindenkor." A béke, a testvéri szeretet nem magától teremtődik meg a közösség tagjai között, hanem annak forrása maga az Úr Jézus. E két cselekmény után következik a kenyértörés sajátos, jellegzetes mozzanata. A hívek talán nem is figyelnek fel a miséző papnak erre a mozdulatára, hiszen közben az Isten Báránya éneket éneklik, mégis nagyon fontos pillanat ez. A keresztények már a legkorábbi időkben ,,kenyértörésnek" nevezték a szentmisét. A jeruzsálemi hívek életét bemutatva Szent Lukács evangélista a következőket írja: ,,A kenyértörést házanként végezték, és örvendezve, tiszta szívvel fogyasztották el eledelüket" (ApCsel 2,46). A kenyértörésnek egyrészt gyakorlati oldala van, a kenyeret meg kellett törni, darabokra kellett törni, hogy szét lehessen osztani, s abból a közösség valamennyi tagja ehessen egy darabot. Másrészt jelképes cselekedet ez. Krisztus teste megtöretett a kereszten, ennek az egyetlen áldozatnak érdeméből nyertük el mindannyian a megváltást. A pap megtöri az átváltoztatott kenyeret, hogy az egyetlen kenyérből részesülhessenek a közösség tagjai, akik a szentáldozással, azaz az egy kenyérből való táplálkozással kifejezik eggyé tartozásukat.
Mindezek után következik a szentáldozás. A pap (és a hívek nagyobb létszáma esetén a segédkezők) kiosztja a megtört kenyeret, Krisztus testét. A hívek egyszerű kenyeret ajánlottak fel, most pedig visszakapják azt, de már átalakulva, átváltozva. Nem közönséges kenyér, hanem valóban Krisztus teste, s erről való meggyőződésüket, hitüket fejezik ki az ,,Ámen" szóval a szentáldozáskor. Szentségi találkozás, bensőséges egyesülés ez az Úr Jézussal, aki önmagát adja nekünk az Oltáriszentségben. Bár nem vagyunk rá méltók, az Úr szeretetből nekünk adja önmagát, hogy eljussunk az örök életre.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: részegeskedjetek, kenyérszaporítás, részesülhessenek, szentáldozáskor, meggyőződésüket, szentáldozással, embertársainkat, szentáldozásról, kiengesztelődés, kenyértörésnek, békességünknek, táplálkozással, átváltoztatott, fejlődésünkhöz, fogyasztották, példabeszédek, szentáldozást, szeretetünket, üdvösségünkre, evangéliumban, találkozásról, elimádkozása, kenyértörést, gondolatokat, efezusiakhoz, egyesülésről, szentáldozás, következőket, megterítette, feltámasztom, oktalanoknak, legfontosabb, felállította, szentmiséről, szentmisének, tartozásukat, zsidók sokaságához, mennyből alászállott, kenyérből eszik, zsidók között, utolsó napon, bennem marad, égből alászállott, kenyeret eszi, kafarnaumi zsinagógában, evangélium igéi, város legmagasabb, oktalanoknak pedig, értelem útján, csodálatos kenyérszaporítás, szentmisén való, vele való, SZENTLECKE Szent Pál, Urunk Jézus Krisztus, Jézus Krisztus, Isten Báránya, Szent Lukács, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Bounty krémes  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Németh László tollából  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png cica  Png csokor  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép álmokat!  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Kerüld el az evangélium örömén...  Adakozás  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Rátalálsz  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png kutya  Fehér virág  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Próbálj meg ...  Szép estét  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zsidók sokaságához, mennyből alászállott, kenyérből eszik, zsidók között, utolsó napon, bennem marad, égből alászállott, kenyeret eszi, kafarnaumi zsinagógában, evangélium igéi, város legmagasabb, oktalanoknak pedig, értelem útján, csodálatos kenyérszaporítás, szentmisén való, vele való, szentmise alkalmával, sajátos mozzanat, első cselekmény, szentmisét végző, átváltoztatott kenyérben, szentmisének ebben, második cselekmény, közösség valamennyi, egymással való, békesség Krisztustól, forrása békességünknek, testvéri szeretet, közösség tagjai, kenyértörés sajátos, hívek talán, miséző papnak, legkorábbi időkben, jeruzsálemi hívek, következőket írja, kenyértörést házanként, kenyértörésnek egyrészt, egyetlen áldozatnak, átváltoztatott kenyeret, egyetlen kenyérből, hívek nagyobb, megtört kenyeret, hívek egyszerű, örök életre, részegeskedjetek, kenyérszaporítás, részesülhessenek, szentáldozáskor, meggyőződésüket, szentáldozással, embertársainkat, szentáldozásról, kiengesztelődés, kenyértörésnek, békességünknek, táplálkozással, átváltoztatott, fejlődésünkhöz, fogyasztották, példabeszédek, szentáldozást, szeretetünket, üdvösségünkre, evangéliumban, találkozásról, elimádkozása, kenyértörést, gondolatokat, efezusiakhoz, egyesülésről, szentáldozás, következőket, megterítette, feltámasztom, oktalanoknak, legfontosabb, felállította, szentmiséről, szentmisének, tartozásukat, visszakapják, használjátok, elmélkedjünk, elmélkedtünk, zsinagógában, keresztények, meghallgatsz, ajándékodat, énekeljetek, megtöretett, kijelentése, alászállott, válaszolunk, szeretetére, valóságosan, evangélista, kenyeremből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.