Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az államok közül csak a magyar segít
  2018-08-27 12:41:54, hétfő
 
   
  Interjú a maronita pátriárkával.
.......


Budapesti látogatása során Magyarország és a nemzetközi közösség segítségét kérte a kereszténység gyökerét jelentő közel-keleti ősi keresztények fennmaradásához. Őboldogsága Bechara Boutros Rai Antióchia és egész Kelet maronita pátriárkája méltatta hazánk gyakorlatát, mely szerint támogatja a közel-keleti keresztények helyben maradását. A nyugati országoktól azt kérte, hogy álljanak végre a béke pártján és hagyjanak fel a háborús uszításokkal. Többek között erről, és a libanoni keresztények múltjáról jelenéről kérdeztük a maronita egyház vezetőjét.
Őboldogsága, először is köszönöm, hogy fogadott minket ésa sűrű programja ellenére is időt szán ránk. A portálunk neve Stand For Christians. Ez egy újonnan indult honlap, aminek egyik célja, hogy magyar és angol nyelven felvilágosítsa az embereket a közel-keleti keresztények helyzetéről, beleértve az egyházakat, azoknak a megalakulását, eredetét. A legtöbben nehezen tudják hova tenni, ha a maronita kifejezést hallják. Ezért kérném Őboldogságát, hogy világosítson fel minket a maronita egyházról!
Először is a közel-keleti keresztényekről beszélnék. A nyugati társadalomnak nem szabad elfelejtenie, hogy a közel-keleti keresztényég kétezer éve létezik. Jézus korától kezdve az egész Közel-kelet, Palesztinától Egyiptomon át Líbiáig, Szaúd-Arábia, az öbölig, Szírián át Irakig és Iránig, Jordániában és Libanonban is elterjedt a kereszténység, majd fokozatosan kialakította a saját térségbeli arculatát. Vagyis Alexandriában a kopt irányzat fejlődött ki, Jeruzsálemben a jeruzsálemi, Irakban a káldeusi, Antióchiában a szír, Kis-Ázsiában a bizánci. Minden irányzat a helyi kultúra szerint formálódott. Ezeknek a helyi közösségeknek megvolt a saját szertartásuk, hagyományuk. Az idő elteltével az egyházon belül sajnálatos módon teológiai szakadások történtek. Ezek közül az egyik lett a Maronita Egyház.
A maronita kifejezés Szent Marontól származik, aki a IV. század vége felé élt és 410-ben halt meg. Szerzetes volt, az antióchiai szír vonalat képviselte és remeteként élt. Nem alapított egyházat, de sokan követték, míg követői nagy közösséggé nem váltak. Ezek után nevezték el őket maronitáknak. 686-ban pátriárkát választottak maguk közül antióchiai székhellyel, mivel már a egyházon belüli szakadások miatt nem maradt katolikus pátriárka Antióchiában, ami az első székhely volt, és Szent Péter alapította Róma előtt. Mivel a maroniták mindig is katolikusok voltak és a kezdetektől Rómával léptek unióra, ezért választottak maguknak pátriárkát, aki katolikus volt.
Így alakult meg a Maronita Egyház, ami a térségben egyedüliként volt katolikus. A többi keleti katolikus egyház későbbi szakadások következményeként jött létre. A Maronita Egyház a kereszténység vezetőjévé vált Libanonban, majd a legerősebb, legstabilabb és legnagyobb közösséggé formálódott. Nem volt konfliktusa senkivel. A pátriárkák vezették a közösséget a nemzeti úton, egészen 1920-ig, amikor is megalakult Nagy-Libanon.
A maronita közösség a libanoni keresztények reménye, mert képesek voltak Libanonban összefogni a többi keresztény és muszlim egyházzal, hogy a többi arab államhoz képest eltérő államrendszert építsenek fel. A vallást elválasztották az államtól. A keresztények és muszlimok közösen kormányoznak és irányítanak. Ezért az ország rendszere demokratikus, elismeri az összes általános és emberi jogot.
A közel-keleti kereszténység szerepe azért fontos, mert hatszáz évvel előzte meg iszlámot. Vagyis a térség kultúrája eredetileg keresztény.
Immár ezernégyszáz éve élünk együtt a muszlimokkal. Átéltünk sok nehéz korszakot, amiket közösen átvészeltünk és felépítettünk egy társadalmat.
Felépítettünk egy közös kultúrát, közös civilizációt, közös államiságot. Ennek a keresztény- iszlám kölcsönhatásnak köszönhetően, és amiket átadtunk egymásnak az értékeinkből, együttes erővel kialakítottuk a Közel-Keleten az úgynevezett mérsékelt iszlámot. Nagy szerepet játszottak ebben az iskoláink, egyetemeink, kórházaink, kulturális központjaink, amik nyitva állnak mindenki előtt. Ezért mi mindig kapcsolatban vagyunk a többi felekezettel, a piacon, az iskolában és a hivataloknál.
Sajnálatos módon jött ez a háború, amint mi “kiszabott háborúnak" nevezünk. Ránk lett kényszerítve Irakban, Szíriában és Palesztinában. Ez a háború azért jött, hogy mindent leromboljon, amit megéltünk. Lerombolja a mérséklet irányzatot, hogy széles utat nyisson a radikálisok, a fundamentalisták és a terrorista szervezetek előtt.
Mi azt mondjuk, hogy folytassuk együtt. Mindenek ellenére folytassuk együtt a közös történelmünket, a közös kultúránkat, a közös civilizációnkat. Bármennyire is nehéz lesz ez az út, nekünk ez az álláspontunk.
A levantei és mezopotámiai társadalmak sok nehéz korszakot éltek meg, sok üldöztetésnek voltak kitéve. Ami ma zajlik Irakban és Szíriában, az korábban többször megismétlődött. A nagy probléma az, hogy a keresztény társadalom létszámában csökken, sokan elvándorolnak a térségből. Mit tud tenni a magyar kormány, a magyar nép, avagy Európa és a nyugat, hogy megoldja ezt a problémát?

Mi két dolgot kérünk a nyugattól. Először is; legyen meg az akaratuk arra, hogy megállítsák a háborút.
Ennek a háborúnak nincs értelme, nincs vége, kizárólag a rombolás, gyilkolás és az üldöztetés jellemzi. Ezért azt kérjük tőlük, hogy mondják, ki legyen vége, elég a háborúból.
Másodszor az kérjük, hogy álljanak ki amellett, hogy akiket elűztek, visszatérjenek hazájukba, hogy folytassák életüket, történelmüket és kultúrájukat. Segítsenek helyreállítani otthonaikat. Mert hiába mondjuk nekik, hogy jöjjenek vissza, ha háború van és romokban hevernek az otthonaik.
Attól függetlenül, hogy felelős vagy sem a nyugat ebben a háborúban, én úgy gondolom, hogy igenis nagy felelőssége van benne, kötelessége közösen vinni velünk ezt a terhet, ha valóban jó szándék jellemzi. Bár én személy szerint kétlem, hogy így van, ennek ellenére mi reménykedünk.

Mi a remény közössége vagyunk.
Ha jól tudom, a maronita és a magyar katolikus egyház kapcsolata hat éve kezdődött. Őboldogsága 2012-ben tett látogatása óta megerősödtek a két egyház közötti oktatási és kulturális kapcsolatok. Milyen irányú fejlődésnek indult ez az együttműködés? Hírül adtuk, hogy a magyar kormány harminchárom templom helyreállítását is támogatja Libanonban.
Valóban, Magyarország és a magyar kormány érzékenyen követi a keresztények helyzetét. Nem fanatizmusból teszi, hanem meggyőződésből, hogy a kereszténység szükséges az iszlám világnak. Mert a magyar kormány keresztény értékrenddel rendelkezik, amit fontos megőrizni a Közel-Keletnek és az iszlámnak is. A muszlimok is ugyanezt mondják. A vallásos muszlimok azt mondják, hogy a keresztények fontosak az életükben.
Ebből kiindulva Magyarország kiemelt álláspontot képvisel. Igaz, sok európai szervezet segít, de mint állam, csak a magyar érzékeli ezt, és segít a mérsékelt irányzat fennmaradásában a Közel-Keleten.
Tavaly kezdeményezték az iraki és szíriai pátriárkák meghívását, akiknek segítséget nyújtottak, hogy helyrehozzák templomaikat. Segítettek az embereken, hogy felépítsék otthonaikat. Libanonban is segítenek a helyreállításban és az emberek hazatérésében. Ezek a kezdeményezések a közelmúltban indultak. Nincsenek régi kapcsolataink, ezért sincsen nagy libanoni közösség itt. Ebben a nyitottságban Magyarországnak kiemelt helye van, mi pedig értékeljük a magyar állam erőfeszítéseit. Sok tisztviselőt láttam, akik érzékenyen állnak ehhez. Azon vannak, hogy minél több fiatal egyetemista jöhessen Magyarországra folytatni a tanulmányait. Bátorítják a fiatalokat, hogy vegyenek részt ösztöndíjprogramokban és a diákcsere-programban.
Igazság szerint köszönetet szeretnék mondani a magyar államnak, hogy ilyen álláspontot képvisel a közel-keleti keresztény entitással kapcsolatban, mert tudja, hogyha segíti a keresztényeket, ezzel a békét és a mérsékelt irányzatot támogatja a Közel-Keleten.
Bízunk abban, hogy ez az együttműködés, ami egyrészt a magyar állam és egyház, másrészt a közel-keleti egyházak között létrejött, minél szélesebb körben fog kibővülni.
Az interjún keresztül szeretném megköszönni minden magyarnak a támogatást.
Örülnék annak, ha a magyar nép szervezett utakon, turistaként jönne hozzánk, hogy megismerjenek minket. Mert ha a kereszténységről beszélünk, a nyugati emberek fejében csak szegény elveszett egyének vannak a térségben. Nem tudják, hogy itt templomok, pátriárkák, püspökségek, közösségek, iskolák és intézmények vannak. Úgy gondolom, hogy rólunk, mint egyénekről beszélnek és nem mint egyházról.
Holott mi létező egyházak vagyunk és az jelenthet biztosítékot a keresztényeknek, hogy az egyházak maradnak, igaz csökken a létszámunk, de Jézus jelenléte segít minket. Reménykedünk abban, hogy a magyar emberek meglátogatnak minket, és csereprogram keretében a mieink is látogatást tehetnek Magyarországon. Ez a barátság nagyon fontos keleten. Lelkileg feltölti az mieinket, ha valaki nyugatról meglátogatja őket. Úgy érzik, nincsenek magukra hagyva, tőrödnek velük. Nektek pedig az a feladatok, hogy az oldalatokon keresztül bátorítsátok az embereket.


Kassab Adonis
Külön köszönetet mondunk Balog Gellértnek, aki munkájával segítette az interjú elkészítését.

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Címkék: helyreállításban, kereszténységről, fundamentalisták, kezdeményezések, kölcsönhatásnak, magyarországnak, fennmaradásához, keresztényeknek, helyreállítását, keresztényekről, fennmaradásában, civilizációnkat, keresztényeket, magyarországon, államrendszert, megismétlődött, felvilágosítsa, visszatérjenek, elválasztották, történelmünket, kezdeményezték, magyarországra, meggyőződésből, erőfeszítéseit, helyreállítani, kapcsolataink, kereszténység, társadalomnak, nyitottságban, megismerjenek, felépítettünk, történelmüket, hazatérésében, együttműködés, kialakítottuk, fanatizmusból, maronita pátriárkával, nemzetközi közösség, kereszténység gyökerét, közel-keleti keresztények, nyugati országoktól, béke pártján, háborús uszításokkal, libanoni keresztények, maronita egyház, portálunk neve, újonnan indult, legtöbben nehezen, maronita kifejezést, maronita egyházról, közel-keleti keresztényekről, nyugati társadalomnak, Őboldogsága Bechara Boutros Rai Antióchia, Stand For Christians, Palesztinától Egyiptomon, Vagyis Alexandriában, Maronita Egyház, Szent Marontól, Szent Péter, Kassab Adonis, Balog Gellértnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 16:24 A Volánbusz 51 járművet vásárolt
03.31. 16:24 A spanyolnátha idején a korai és általános izoláció leszorította a halálozá...
03.31. 16:13 Francia forradalom, sokszögek és szövegszerkesztés az M5 szerdai oktatási p...
03.31. 16:12 Május 15-ig kell nyilatkozniuk a több tartási hellyel rendelkező állattartó...
03.31. 16:12 Koronavírus - Elutasították a kiutasított irániak azonnali jogvédelem iránt...
03.31. 16:03 Koronavírus - Deutsch: Gyurcsány is beállt az uniós támogatásról hazudozók ...
03.31. 16:02 Koronavírus - NAV: fizetési kötelezettség fizetés nélküli szabadságnál
03.31. 15:52 Két különböző forrásból származik a marsi víz
03.31. 15:43 Koronavírus - Ab: veszélyhelyzetben nagyobb felelősség hárul az alkotmánybí...
03.31. 15:42 Koronavírus - Szerdától leáll a Budavári Sikló
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Az egészségügyi dolgozókért vi...  Az egyházi rend szentsége: A p...  A járvány legyűrte a globalizm...  Biztonság  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanulni kellene ebből a helyze...  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Facebookon kaptam  Óra átállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes napot és hetet kíván...  Társ nélkül Mikor az ember ma...  Nyári emlék  Tavaszi kép  Png nyuszi  Betty Boop  Betty Boop  Óra állítás  A Tottenham védője tabletekkel...  Mindig tudd!  Duduj Szilvia versei  447-re nőtt a beazonosított ko...  Énekelj, míg szenvedsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Koronavírus Magyarországon: 40...  Diadalmas dicsőítés  Facebookon kaptam  Diadalmas dicsőítés  Nagyböjt 5. vasárnapja -fekete...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Bízzunk Teremtőnkben  Koronavírus Magyarországon: 40...  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Bízzunk Teremtőnkben  Csak lassan, szépen - Háromszá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Facebookon kaptam  Kis GIF képek  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Facebookon kaptam  Png nyuszi  Facebookon kaptam Mírjam bar...  XI. ker. Újbuda - Vigyázat CS...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Az egyházi rend szentsége: A p...  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Római katolikus szentmise Debr...  Imádság  Tanulni kellene ebből a helyze...  Facebookon kaptam  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Római riport 2020.03.29  Tanulni kellene ebből a helyze...  Az igazakra világosság fénylik...  Miden apróságért hálás vagyok  Jó kívánságom !  Kellemes kávézást!  Homályba hullnak a vágyak  Férfiak  Óra átállítás  Férfiak  Csokor kancsóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  5. nagyböjti hét hétfő 03.30  Esti kép  Ha magányos vagy  A Tottenham védője tabletekkel...  Imádság  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Facebookon kaptam  Pio atyától szentíráshoz hason...  Imádkozom Atyám!  Esti kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szemeimet a hegyekre emelem, o...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Facebookon kaptam  Társ nélkül Mikor az ember ma...  Png kislány  Katolikus elmélkedés 2020. má...  Imádság  Legyen csodás napotok.  Imádság  Betty Boop  Duduj Szilvia versei  Jézus élete  Bizonytalanság és bizonyosság  - , megtaníthatjuk arra  Kívánom, hogy mindig legyenek ... 
Bejegyzés Címkék
maronita pátriárkával, nemzetközi közösség, kereszténység gyökerét, közel-keleti keresztények, nyugati országoktól, béke pártján, háborús uszításokkal, libanoni keresztények, maronita egyház, portálunk neve, újonnan indult, legtöbben nehezen, maronita kifejezést, maronita egyházról, közel-keleti keresztényekről, nyugati társadalomnak, közel-keleti keresztényég, egész Közel-kelet, saját térségbeli, kopt irányzat, helyi kultúra, helyi közösségeknek, saját szertartásuk, egyik lett, maronita kifejezés, antióchiai szír, egyházon belüli, első székhely, maroniták mindig, kezdetektől Rómával, térségben egyedüliként, többi keleti, kereszténység vezetőjévé, pátriárkák vezették, nemzeti úton, maronita közösség, többi keresztény, többi arab, vallást elválasztották, ország rendszere, összes általános, közel-keleti kereszténység, térség kultúrája, közös kultúrát, keresztény- iszlám, úgynevezett mérsékelt, többi felekezettel, háború azért, mérséklet irányzatot, terrorista szervezetek, közös történelmünket, közös kultúránkat, közös civilizációnkat, korábban többször, nagy probléma, keresztény társadalom, magyar kormány, akaratuk arra, háborúnak nincs, üldöztetés jellemzi, nyugat ebben, remény közössége, magyar katolikus, keresztények helyzetét, kereszténység szükséges, iszlám világnak, vallásos muszlimok, keresztények fontosak, magyar érzékeli, mérsékelt irányzat, emberek hazatérésében, közelmúltban indultak, nyitottságban Magyarországnak, magyar állam, magyar államnak, közel-keleti keresztény, mérsékelt irányzatot, közel-keleti egyházak, interjún keresztül, kereszténységről beszélünk, nyugati emberek, jelenthet biztosítékot, egyházak maradnak, magyar emberek, barátság nagyon, oldalatokon keresztül, interjú elkészítését, helyreállításban, kereszténységről, fundamentalisták, kezdeményezések, kölcsönhatásnak, magyarországnak, fennmaradásához, keresztényeknek, helyreállítását, keresztényekről, fennmaradásában, civilizációnkat, keresztényeket, magyarországon, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 15 db bejegyzés
e hónap: 633 db bejegyzés
e év: 1697 db bejegyzés
Összes: 42194 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2151
  • e Hét: 8743
  • e Hónap: 201444
  • e Év: 625294
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.