Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 22. vasárnap 09.02
  2018-09-02 08:29:19, vasárnap
 
   
  Kezdőének:
Könyörülj rajtam, Uram; látod: egész nap hozzád kiáltok, mert te, Uram, jóságos vagy és szelíd, és nagy irgalmú azokhoz, akik szólítanak. (Zsolt 85,3-5)

Könyörgés:
Urunk, erősséges szent Istenünk, te vagy a legfőbb jó és minden jónak forrása. Önts szívünkbe irántad való szeretetet, és növeld bennünk a vallásos lelkületet. Kérünk, gyarapítsd és atyai gondviseléseddel őrizd meg lelkünkben kegyelmi ajándékaidat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.

OLVASMÁNY Mózes ötödik könyvéből
Mózes ezt a beszédet intézte a néphez: ,,És most halld, Izrael, azokat a parancsokat és törvényeket, amelyeknek megtartására tanítalak, hogy éljetek és bevonulva elfoglaljátok azt a földet, amelyet az Úr, atyáitok Istene ad nektek. Ahhoz, amit mondok, ne tegyetek hozzá semmit és ne is vegyetek el belőle, hanem tartsátok meg az Úr, a ti Istenetek parancsait, amelyeket adok nektek. Tartsátok szem előtt és kövessétek őket!
Így tesztek szert bölcsességre és okosságra azoknak a népeknek szemében, amelyek hallanak ezekről a törvényekről. Azt fogják mondani: Valóban bölcs és okos nép ez a nagy nemzet! Mert hát hol van olyan nagy nép, amelyhez istenei oly közel volnának, mint hozzánk az Úr, a mi Istenünk, valahányszor hozzá folyamodunk? És hol van még egy olyan nagy nép, amelyiknek oly tökéletes parancsai és szabályai volnának, mint ez az egész törvény, amelyet ma elétek tárok?"
Ez az Isten igéje. MTörv 4,1-2.6-8

SZENTLECKE Szent Jakab leveléből
Testvéreim!
Minden jó adomány és minden ajándék felülről van, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, és még árnyéka sincs a változásnak. Szabad akaratból hívott minket életre az igazság igéjével, hogy teremtményeinek mintegy az első termése legyünk. Fogadjátok ezért tanulékony lélekkel a belétek oltott tanítást, amely képes megmenteni lelketeket. A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg. Az Isten és az Atya szemében ez az igazi, tiszta vallásosság: Meglátogatni nyomorukban az árvákat és az özvegyeket, és tisztának maradni a világtól.
Ez az Isten igéje. Jak 1,17-18.21b-22.27

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan, kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez.
A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: ,,Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?" Ezt a választ adta nekik: ,,Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: »Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok.« Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok."
Majd ismét magához szólította a népet, és így szólt: ,,Hallgassatok rám mindnyájan, és értsétek meg: Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.
Ezek az evangélium igéi. Mk 7,1-8.14-15.21-23
.........


Imádság
Istenünk, te jól ismersz bennünket és bűneink ellenére is meglátod belső szépségünket. Segíts minket, hogy olyanná váljunk, amilyennek te látsz minket! Legyen mindig közel hozzád a szívünk! A szabadság sosem jelentheti a tőled való elszakadást vagy függetlenséget, hiszen éppen a te törvényeid biztosítják számunkra az igazi lelki szabadságot. Ha engedelmeskedünk a te törvényeidnek és nem tekintjük azokat oktalan módon szabadságunk korlátainak, akkor valóban jobbakká válhatunk. Segíts minket, hogy bűneink megvallása után a jó útra térjünk és azon megmaradjunk!

A szív tisztasága
Pilinszky Jánostól származnak a következő gondolatok: ,,Minden bűn oka a szeretet hiánya, az önzés, az ember kiválása a tiszta jóból, lázadása Isten ellen. Enélkül tulajdonképpen nincs is bűn. Mivel pedig a bűn mindig a szeretet elleni vétek, ezért orvosolni is egyedül a szeretet síkján lehet. A bánat egyedül abból a felismerésből fakadhat, hogy vétettünk bármit is, lényege szerint mindig a szeretet ellen vétettünk. Aki ezt világosan látja, már megbánta bűneit. Enélkül viszont nincs bánat, csak félelem és szégyen van."
E gondolatok jól megvilágítják a bűn forrását, gyökerét, a szeretet hiányát. Jézus is ezt kéri számon az írástudóktól és farizeusoktól. A vitát nem ő kezdeményezi, hanem az említett vallási csoportok képviselői, akik nehezményezik, hogy Jézus tanítványai nem tartják meg pontosan a mózesi törvényben meghatározott tisztasági előírásokat. Márk evangélista szükségesnek tartja, hogy mindjárt az elején megmagyarázza a zsidó tisztasági hagyományokat, vélhetően azért, mert írását nem zsidó származásúaknak szánta. Az ő magyarázata alapján úgy tűnik, hogy az étkezés előtti kézmosás egy külső cselekedet, amelynek főként egészségügyi oka van. A valóságban azonban többről van szó. A zsidó vallásban a tisztasági előírások és más törvények megtartása vagy meg nem tartása közvetlenül érinti az Istennel való kapcsolatot. Tisztának az számít, ami Istennek tetsző, az ő akaratának megfelelő, azaz megerősíti az ember kapcsolatát Istennel. Ezzel szemben tisztátalan mindaz, ami ellenkezik Isten akaratával, eltávolítja az embert Istentől.
A farizeusok azt kérik tehát számon Jézustól, hogy rabbiként, tanítóként, miért nem gondoskodik arról, hogy tanítványai megtartsák a törvényeket, hiszen a Mesternek felelősséget kell vállalnia minden tanítványáért. Válaszában Jézus nagyon határozottan és keményen bírálja a kérdezőket, mégpedig nem is vélekedésük, törvényértelmezésük, hanem magatartásuk miatt. Bíráló szavai szerint a farizeusok vallásossága teljesen kiüresedett, amely abból fakad, hogy rosszul értelmezik a törvényeket és nem értik a törvények mögött meghúzódó isteni szándékot. Aztán Izajás prófétát idézi, aki által Isten kimondja: ,,Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem."
Érdemes felfigyelnünk arra, hogy a Jézushoz érkező farizeusok és írástudók azt követően, hogy felteszik kérdésüket, többé nem jutnak szóhoz, a vita folyamán nem szólalnak meg. Mindvégig Jézus beszél, aki szavait először kifejezetten nekik, majd további figyelmeztetéseit, tanácsait a néphez intézi. A farizeusok hallgatása nem azt jelenti, hogy egyetértenek Jézus kijelentéseivel és elismerik saját hibáikat, hanem ezzel szemlélteti az evangélista, hogy a vitában egyértelműen Jézusnak van igaza, egyedül az ő törvényértelmezése a helyes.
Jézus válasza a külső tisztaságtól a szív tisztasága felé halad, azaz visszavezeti a hallgatóságot a törvény eredeti értelméhez. Az embernek ügyelnie kell szívének tisztaságára. Hogyan értelmezhető ez a kijelentés? Mi az értelme, hiszen a szívet nem lehet vízzel megmosni, megtisztítani, miként más testrészeinket, például a kezünket? A szív tisztasága azt jelenti, hogy nincs benne helye a bűnnek, mert a bűn eltávolítja a szívet és nyilvánvalóan az egész embert Istentől. A bűnt kell távol tartanunk magunktól, hogy szívünkben csak a szeretetnek legyen helye.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: gondviseléseddel, engedelmeskedünk, beszennyezhetné, erkölcstelenség, kijelentéseivel, teremtményeinek, származásúaknak, függetlenséget, testrészeinket, hagyományokhoz, tulajdonképpen, megmagyarázza, farizeusoktól, megtisztítani, törvényeidnek, felismerésből, hagyományokat, tisztátalanná, megvilágítják, leöblítéséhez, jeruzsálemből, tanítványáért, szentlélekkel, nyilvánvalóan, meghatározott, hallgatóságot, elfoglaljátok, nehezményezik, felfigyelnünk, házasságtörés, ragaszkodnak, ragaszkodtok, megmaradjunk, hagyományhoz, egészségügyi, megtartására, vallásos lelkületet, beszédet intézte, népeknek szemében, nagy nemzet, olyan nagy, egész törvény, világosság Atyjától, igazság igéjével, első termése, belétek oltott, tanítást váltsátok, időben összegyűltek, zsidók ugyanis, kezüket könyékig, ősök hagyományait, választ adta, Jézus Krisztus, OLVASMÁNY Mózes, SZENTLECKE Szent Jakab, EVANGÉLIUM Szent Márk, Pilinszky Jánostól, Válaszában Jézus, Aztán Izajás, Mindvégig Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.21. 15:52 Gyöngyöspatai iskolaügy - Romaügyi szakértő: felelőtlenség lenne, ha csak p...
01.21. 15:51 Béremelési ajánlatot tett a BKV vezetése, a szakszervezet kevesli a nyolc s...
01.21. 15:51 Gyöngyöspatai iskolaügy - Horváth László: a pert szervező alapítvány eszköz...
01.21. 15:51 Dunai hajóbaleset - Fővárosi Törvényszék: elegendő a vádlott bűnügyi felügy...
01.21. 15:41 Vízilabda Eb - A címvédő hollandok a negyeddöntőben átgázoltak a szlovákoko...
01.21. 15:31 Több mint 600 ezren látogattak el a pécsi Zsolnay Örökségkezelő programjair...
01.21. 15:22 Elsőfilmes rendezőknek szavazott meg gyártási támogatást a Filmszakmai Dönt...
01.21. 15:22 Szállás.hu: az idén 5-6 százalékkal nőhet a szálláshelyek bevétele
01.21. 15:21 Ismét lehet jelentkezni a Design Terminal tavaszi mentorprogramjába
01.21. 15:21 A kommunizmus bűneit kutató román kormányhivatal vizsgálódik Teodor Melescn...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
2. évközi hét hétfő 01.20  Elég minden napnak a maga baja  Bereményi Géza kapta idén a Kö...  Siklósi vár képeken  Szèp estét kedves látogat...  A könyvtáros cicája.......  Facebookon kaptam  Png kutya  Hofi Géza: Behívó  Megjött a hó  Facebookon kaptam  Hallás  Harmónia......  Facebookon kaptam  Veszprémi Érsekség szentmise 0...  Facebookon kaptam  Téli gif képek  Png rózsa  Posertube  Hallás  Kaliakra erőd Bulgáriában  Most csendesedjünk el, és imát...  Maci  Dicsérjétek az Urat!  Facebookon kaptam  Cisternerne Koppenhágában  Facebookon kaptam  Hofi Géza - Hordót a bornak! (...  Halogatás  Fehér cicával  Szèp estét kedves látogat...  Posertube  A pozitív gondolkodás  Hofi Géza: Behívó  Facebookon kaptam  Őszi erdő  Szóval meg szeretnéd menteni a...  Szép estét  Az én vallomásom  Régi és új természet  Katica  Egyre gyakrabban hallani "Nárc...  Jézus megbocsát  József Attila - A Dunánál  Az én vallomásom  A meghallgatott imádság - Szo...  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Csoda a vízilabda E.B-én  Petőfi Sándor - Egy Könyvárus ...  Png nő  Öleljük hát, az öregséget kebl...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Daniel  Posertube  Vers-aszály - Kétszázhatvanadi...  Az örökkévaló Isten és a mulan...  Betty Boop  Sose akarj  A könyvtáros cicája.......  Nem számít  Vers-aszály - Kétszázhatvanadi...  Asszonyvárás téli estén  Okosan és bölcsen  Halogatás  Posertube  Cisternerne Koppenhágában  Macik pizsamában  Az anyák olyanok, hogy maminak...  Vonaton  A barát az, aki ...  Azzal, hogy az egyik helyről, ...  Facebookon kaptam  Halogatás  Png nő  Régi és új természet  Gitáros  Téli gif képek  Hallás  Zöldségek  Mindig van fény a sötéten túl  Facebookon kaptam  Csoda a vízilabda E.B-én  A könyv  Napraforgók  Facebookon kaptam  Macika  Elég minden napnak a maga baja  Facebookon kaptam  Szép estét  Rózsaszín rózsa  Tóth Árpád:Érzelmek nélkül...?...  Hofi Géza: Pusszantás mindenki...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A ho’oponopono 6 titkos ...  Az apostoli tanítás  Az örökkévaló Isten és a mulan...  Alvó kutyusok  Szabad akarat 
Bejegyzés Címkék
vallásos lelkületet, beszédet intézte, népeknek szemében, nagy nemzet, olyan nagy, egész törvény, világosság Atyjától, igazság igéjével, első termése, belétek oltott, tanítást váltsátok, időben összegyűltek, zsidók ugyanis, kezüket könyékig, ősök hagyományait, választ adta, szíve távol, emberi hagyományokhoz, embert tisztátalanná, ember szívéből, evangélium igéi, szabadság sosem, tőled való, igazi lelki, szív tisztasága, következő gondolatok, szeretet hiánya, ember kiválása, tiszta jóból, szeretet elleni, szeretet síkján, bánat egyedül, felismerésből fakadhat, szeretet ellen, szeretet hiányát, említett vallási, mózesi törvényben, elején megmagyarázza, zsidó tisztasági, étkezés előtti, külső cselekedet, valóságban azonban, zsidó vallásban, tisztasági előírások, ember kapcsolatát, embert Istentől, farizeusok vallásossága, törvények mögött, vita folyamán, néphez intézi, farizeusok hallgatása, vitában egyértelműen, külső tisztaságtól, törvény eredeti, embernek ügyelnie, egész embert, bűnt kell, szeretetnek legyen, gondviseléseddel, engedelmeskedünk, beszennyezhetné, erkölcstelenség, kijelentéseivel, teremtményeinek, származásúaknak, függetlenséget, testrészeinket, hagyományokhoz, tulajdonképpen, megmagyarázza, farizeusoktól, megtisztítani, törvényeidnek, felismerésből, hagyományokat, tisztátalanná, megvilágítják, leöblítéséhez, jeruzsálemből, tanítványáért, szentlélekkel, nyilvánvalóan, meghatározott, hallgatóságot, elfoglaljátok, nehezményezik, felfigyelnünk, házasságtörés, ragaszkodnak, ragaszkodtok, megmaradjunk, hagyományhoz, egészségügyi, megtartására, vallásossága, ajándékaidat, rosszindulat, bölcsességre, egyetértenek, kifejezetten, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 391 db bejegyzés
Összes: 40891 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5588
  • e Hét: 35537
  • e Hónap: 252404
  • e Év: 252404
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.