Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Máté apostol és evangélista 09.21
  2018-09-21 11:16:03, péntek
 
  EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus szólt Máténak: ,,Kövess engem!" Ő azonnal fölkelt és követte az Urat.
Irgalmasságot várok, és nem áldozatot.
Abban az időben amint Jézus továbbhaladt, látott egy Máté nevű embert a vámasztalnál ülni. Így szólt hozzá: ,,Kövess engem!" Az felállt, és követte őt. Később, amikor Jézus az ő házában vendégeskedett, eljött sok vámos és bűnös, és helyet foglaltak az asztalnál Jézussal és tanítványaival együtt. Meglátták ezt a farizeusok, és megkérdezték tanítványait: ,,Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?" Jézus meghallotta ezt, és így válaszolt: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek csak, és tanuljátok meg, mit jelent ez: ,,Irgalmasságot várok, és nem áldozatot." Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket."
Ezek az evangélium igéi. Mt 9,9-13

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült a kegyelemben.
Testvéreim!
Kérlek benneteket, én, aki fogoly vagyok az Úrban, hogy éljetek méltón ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok; teljes alázatban, szelídségben és türelemben. Viseljétek el egymást szeretettel. Törekedjetek arra, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet. Egy a Test és egy a Lélek, mint ahogy hivatástok is egy reményre szól. Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség. Egy az Isten, mindnyájunk Atyja, aki minden fölött áll, mindent áthat és mindenben benne van.
Mindegyikünk Krisztus ajándékozásának mértéke szerint részesült kegyelemben. Ő némelyeket apostollá, másokat prófétává, ismét másokat evangélistává, pásztorrá és tanítóvá tett, hogy szolgálatuk betöltésére neveljék a szenteket, és fölépítsék Krisztus testét, amíg mindnyájan el nem jutunk a hitben és az Isten Fia megismerésében az egységre, és meglett emberré nem leszünk, elérve Krisztus teljes életkorának mértékére.
Ez az Isten igéje. Ef 4,1-7.11-13

Imádság
Uram, áldd meg földünket, amelyre leszáll az éj sötétje, áldd meg a városokat és a falvakat! Küldd a hazatérő édesapa elé gyermekeit a mosoly angyalával arcukon! Simítsd el a házastársak nézeteltéréseit. Szerezz békét a testvérek között! Tedd derűssé ezt a néhány órát mindegyikük számára, hogy legalább amikor együtt vannak, ne szidalmazzon téged senki, hanem szeressen! Imádkozom mindazokért, akik ma este nem imádkoznak hozzád. Szeretlek téged mindazokért, akik már nem szeretnek téged.

A mai napon Szent Mátét, a vámosból lett apostolt és az első evangélium szerzőjét ünnepeljük. Máté írása leginkább egy életrajzhoz hasonlítható, amely Jézus Krisztus életét hivatott bemutatni, de több annál, mert nyilvánvaló szándéka az, hogy bevonja az olvasót az események menetébe Jézus születésétől egészen feltámadásáig és mennybemeneteléig. Máté evangéliumát akkor olvassuk igazán élvezettel és akkor fog ránk hatást gyakorolni, ha beleéljük magunkat a történésekbe. Máté úgy mutatja be Jézust, mint a zsidó nép, a választott nép fiát, aki jól ismeri e nép vallási hagyományait, ugyanakkor tanítása újdonságot jelent. Jézus nem törli el és nem semmisíti meg az ószövetségi idők törvényeit, hanem azokat beteljesítve kezdi el Isten országát hirdetni és létrehozni az Egyházat, mint az újszövetség népét. Máté abban akarta segíteni elsősorban zsidó származású egykori olvasóit, hogy Jézusban, aki Dávid családjából származott, beteljesedtek a Messiásról, a Megváltóról szóló prófétai jövendölések, az ő személyében valóban az Isten Fia jött el emberi világunkba. Bár Jézus kereszthalála a korabeli emberek számára botrány volt, mégis az ő halála szerezte meg mindenki számára a megváltást, feltámadása pedig azt igazolta, hogy Isten Fia volt.
Máté és a többi evangélista művének olvasása indítson mindannyiunkat az evangélium szerinti életre!
C. Horváth István Sándor

Szent Máté apostol Képen: Guido Reni: Szent Máté (1635-40)
...... ........


Máté evangéliumának szerzője egy a tizenkettő közül, a Máté nevű vámos. Meghívását, ezen a néven ez az evangélium írja le (Mt 9,9-13). Lukács evangéliumában a történet főszereplője Alfeus fia, Lévi (Lk 5,27-32).
Neve, a görög Matthaios (latin Mattheus) a héber Mattatijah (Mattatjahu, rövid formája Mattaj) név görögösített formája, jelentése ,,Isten ajándéka". A Lukácsnál szereplő Lévi név feltehetőleg a levita megjelölés személynévvé alakult formája, vagyis az apostol teljes neve ,,Máté, Alfeus fia, a levita".
,,Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, amint ott ült a vámnál. Szólt neki: ,,Kövess engem!" Az felállt és követte. Amikor később vendégül látta házában, sok vámos meg bűnös jött oda, s Jézussal és tanítványaival együtt asztalhoz telepedett. Ezt látva a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel? Jézus meghallotta és így válaszolt: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket." (Máté 9,9-13)
A kis-ázsiai Hieropolisz püspöke, Papiasz a legrégebbi tanúja annak a hagyománynak, amely az evangélium szerzőségét a megtért vámosnak, Máténak tulajdonítja (Kr. u. II. század). Igen valószínűnek látszik, hogy a megtért vámszedő írástudó ember lévén olvasni tudta az ószövetségi könyveket, s a jézusi tanításokat hallgatva azokból még Jézus életében jegyzeteket készített. Szent Iréneusz állította először, hogy Máté evangéliuma a legősibb a négy evangélium között (Kr. u. 180). Máté, aki Krisztus legszűkebb tanítványi körébe tartozott lejegyezte az Úr mondásait, beszédeit, tanításait, mint beszéd és tanításgyűjteményt rendszerezte és továbbadta, s később ebből a gyűjteményből bontakozhatott ki mai formájában maga az evangélium. Máté személyére utaló jellegzetesség, hogy ebben az evangéliumban több pénznem is szerepel, s a számok mindig pontosak!
- Életének eseményeiről nagyon kevés történetileg hitelesnek tekinthető adat maradt fenn. Feltehetően Kafarnaumban, a Galileai-tó partján született (Kr. e. 10 körül). Euszébiosz püspök Egyház történetében lejegyzi, hogy mielőtt Máté elindult a pogányok közé, Palesztinában héberül hirdette az evangéliumot. A keresztény hagyomány szerint Etiópiába ment, ahol a királynő kincstárnoka felkarolta, s amikor a királynő fia meghalt, Máté feltámasztotta őt. Az uralkodó ezután támogatta Máté igehirdetését.
Drága Jézus! Sokszor olyan nehéz az élet. Teszem a dolgom, és nincs elismerés. Vonj magadhoz engem fáradtságomból. Köszönöm, hogy ezerszeres jutalmat ígérsz minden erőfeszítésemért. Neked akarok dolgozni, tisztességes akarok maradni, ha mások tisztességtelenek is, szolgálni akarok, ha mások uralkodnak is. Szelíd és alázatos szívű Jézus, hiszem, hogy csak benned találom meg lelkem nyugalmát, te adsz új erőt a mindennapokhoz. Igád édes, terhed könnyű. Köszönöm megnyugtató szavaid!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: erőfeszítésemért, egészségeseknek, nézeteltéréseit, ajándékozásának, tanítványaival, evangéliumában, jellegzetesség, evangéliumának, bontakozhatott, mindannyiunkat, megismerésében, feltámasztotta, vendégeskedett, fáradtságomból, mindennapokhoz, tanítványaitól, igehirdetését, irgalmasságot, gyűjteményből, beteljesedtek, palesztinában, feltámadásáig, kereszthalála, evangéliumban, fenntartsátok, evangélistává, tanítványait, szelídségben, megkérdezték, személynévvé, feltehetőleg, görögösített, történésekbe, efezusiakhoz, mindegyikünk, törekedjetek, időben amint, vámasztalnál ülni, asztalnál Jézussal, egészségeseknek kell, igazakat hívjam, evangélium igéi, béke kötelékével, lelki egységet, reményre szól, hazatérő édesapa, mosoly angyalával, házastársak nézeteltéréseit, testvérek között, néhány órát, vámosból lett, első evangélium, Szent Máté, EVANGÉLIUM Szent Máté, SZENTLECKE Szent Pál, Mindegyikünk Krisztus, Isten Fia, Szent Mátét, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor, Guido Reni, Amikor Jézus, Szent Iréneusz, Feltehetően Kafarnaumban, Drága Jézus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Lőrinczi Emese tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Márai Sándor, eredeti nevén  "Ez egy csoda"  Különleges  Laczkó Sándor - A bizalom....  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Verlaine : Költészettan  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Steel - Május festmény  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ég veled Március  A húsvéti bárány  Facebookon kaptam Krisztina b...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  ajándék, mellyel meglepem  Az élet mindig  Tavaszi este  Csend  Facebookon kaptam  Az élet nem más  Egyszerű  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Tavaszi szél vizet áraszt  David Mamet gondolata  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Spenót  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 9  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Spenót  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót  Az időskori betegségeket is cs...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az én Miatyánkom  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Amellett, amit az emberek  Kun Magdolna.: Belső félelem  Ha senki sem  Alvó cica  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Mókás uborka tál  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Alvó cica  Lőrinczi Emese tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Cserépváralja  Mindig lesz olyan 
Bejegyzés Címkék
időben amint, vámasztalnál ülni, asztalnál Jézussal, egészségeseknek kell, igazakat hívjam, evangélium igéi, béke kötelékével, lelki egységet, reményre szól, hazatérő édesapa, mosoly angyalával, házastársak nézeteltéréseit, testvérek között, néhány órát, vámosból lett, első evangélium, életrajzhoz hasonlítható, események menetébe, ószövetségi idők, újszövetség népét, korabeli emberek, többi evangélista, evangélium szerinti, evangélium írja, történet főszereplője, görög Matthaios, héber Mattatijah, levita megjelölés, apostol teljes, farizeusok megkérdezték, kis-ázsiai Hieropolisz, legrégebbi tanúja, evangélium szerzőségét, megtért vámosnak, megtért vámszedő, ószövetségi könyveket, jézusi tanításokat, négy evangélium, gyűjteményből bontakozhatott, evangéliumban több, számok mindig, pogányok közé, keresztény hagyomány, királynő kincstárnoka, uralkodó ezután, erőfeszítésemért, egészségeseknek, nézeteltéréseit, ajándékozásának, tanítványaival, evangéliumában, jellegzetesség, evangéliumának, bontakozhatott, mindannyiunkat, megismerésében, feltámasztotta, vendégeskedett, fáradtságomból, mindennapokhoz, tanítványaitól, igehirdetését, irgalmasságot, gyűjteményből, beteljesedtek, palesztinában, feltámadásáig, kereszthalála, evangéliumban, fenntartsátok, evangélistává, tanítványait, szelídségben, megkérdezték, személynévvé, feltehetőleg, görögösített, történésekbe, efezusiakhoz, mindegyikünk, törekedjetek, szidalmazzon, hasonlítható, beteljesítve, hagyományait, evangéliumát, születésétől, jövendölések, főszereplője, rendszerezte, evangéliumot, valószínűnek, tisztességes, történetében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 759
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 15205
  • e Év: 248952
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.