Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Máté apostol és evangélista -- Magyar kurír
  2018-09-21 11:25:35, péntek
 
  Szent Máté ........


2018. szeptember 21. péntek 08:58
A Máté név a latin Matthaeus és a görög Matthaiosz közvetítésével a héber Mattajból ered. Jelentése: ,,Jahve ajándéka" vagy ,,a hűséges". A vám- és pénzügyőrök, bankárok, vámosok védőszentjére, Szent Máté apostolra és evangélistára emlékezünk ünnepén, szeptember 21-én.
Az apostolról és evangélistáról, akinek jelképe az angyal, biztosat csak a Szentírásból tudunk, ezen kívül nem sok olyan adat maradt ránk, amely történetileg hitelesnek tekinthető.
- Máté különös figyelemmel gyűjtötte s őrizte magában az Úr szavait és beszédeit. Miután rendezte, mint mondás- és beszédgyűjteményt adta tovább. A tudósok úgy vélik, hogy e beszédgyűjtemény és Márk evangéliuma volt a forrása annak a műnek, amelyet az egyház hagyománya Máté evangéliumaként tart számon. Az Úr mondásait Máté úgy foglalta elbeszéléseibe, ahogy az ékszerész foglalja aranyba a drágaköveket. Egymás után fűzte a hasonló tartalmú, de eredetileg függetlenül elhangzott beszédeket, és így jött létre a hegyi beszéd (5-7. fejezet), a példabeszédek (13. fejezet), a farizeusok feletti jajkiáltások (23. fejezet) és az eszkatologikus beszéd (24-25. fejezet) gyűjteménye.
- Máté az apostolnévsorok közül kettőben a hetedik (Mk 3,18; Lk 6,15), kettőben a nyolcadik (Mt 10,3; ApCsel 1,3) helyen, Tamás mellett áll. Jézus legszűkebb tanítványai köréhez tartozott tehát, azokhoz, akik nem botránkoztak meg Krisztusban, s pünkösdkor megkapták a Szentlelket és a világra szóló küldetést.
Evangéliuma szerint Máté vámos volt és a Lévi nevet is viselte. Márk még azt is tudja róla, hogy Alfeus fia volt. Foglalkozása alapján kissé beleérezhetünk ennek az apostolnak különleges helyzetébe az apostolok testületén belül is: ,,Amikor Jézus továbbment, látott egy Máté nevű embert, aki ott ült a vámnál. Szólt neki: »Kövess engem!« Az fölkelt és a nyomába szegődött. Amikor később a házában vendégül látta Jézust, odajött sok vámos és bűnös, és Jézussal meg tanítványaival együtt asztalhoz telepedtek. Ezt látva a farizeusok megkérdezték a tanítványaitól: »A mesteretek miért eszik vámosokkal és bűnösökkel?« Jézus meghallotta, és így válaszolt: »Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: irgalmasságot akarok s nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.«" (Mt 9,9-13)
- Lévi-Máté, a vámos Kafarnaumban dolgozott. Mint vámos a zsidók szemében nyilvános bűnös, kitaszított, tisztátalan ember volt. Jézus azonban megszólította: ,,Kövess engem!", és csakhamar vendége lett Máténak. A vallási vezetők emiatt ujjal mutogattak most már nem csupán Mátéra, a vámosra, hanem Jézusra is, aki odáig alacsonyította magát, hogy közösséget vállalt a bűnösökkel, a kitaszítottakkal. Máté pedig tudta, hogy amikor fölkelt a vámasztal mellől, nem egy dúsgazdag ember társaságába került, hanem az Emberfia követője lett, akinek nemhogy elvámolnivalója, de még hajléka sincsen, ahol álomra hajthatná a fejét. Az Emberfiának azonban van hatalma a földön bűnöket megbocsátani! Ez a Jézus az irgalmasság evangéliumát hirdeti és cselekszi, és Máté azzal, hogy meghívást kapott tőle, ennek lett a részesévé.
- Máté írásban és számolásban jártas volt. Evangéliumában meglepően pontosak a pénzzel kapcsolatos közlések. Sokkal többféle pénzt ismer, mint a másik három evangélista, és soha nem véti el, hogy milyen helyzetben miféle pénznemmel kell fizetni.
Míg Máté meghívásának történetét az evangéliumból ismerjük, életének további eseményeiről csak a hagyományból tudunk néhány szórványos adatot.

- A legenda szerint az apostolok szétválása után Máté Etiópiába ment (más hagyományok szerint Perzsiába, Szíriába, Makedóniába vagy Írországba). Történt egy napon, hogy a király fia meghalt. A bennszülött varázslók mindent elkövettek, hogy életre keltsék, de hiába. Akkor a kincstárnok azt tanácsolta urának, hívja el Mátét. Ő el is ment és föltámasztotta a fiút. A király ettől olyan boldog lett, hogy örömében egész országába hírnököket küldött, akik ezt hirdették: ,,Jöjjetek, és lássátok Istent, aki emberi formában megjelent közöttünk!" Az emberek össze is sereglettek, Máté pedig tanította őket, hogy kinek a nevében és erejében támasztotta föl a halott királyfit. Az emberek hittek szavának, megkeresztelkedtek, a király pedig hálája jeléül egy pompás templomot építtetett.
- Volt a királynak egy Efigénia nevű leánya is, aki szintén megtért, és Máté fölvette az Istennek szentelt szüzek közé. A király halála után, Hirtacus szemet vetett Efigéniára. Máténak ígérte a fele országát, ha rábeszéli a leányt, hogy legyen a felesége. Egy alkalommal Máté a házasság szépségéről és szentségéről prédikált a szüzeknek és a népnek, és hangsúlyozta, hogy senkit nem szabad elválasztani a házastársától. A király azt hitte, hogy Máté az ő kérésének megfelelő szándékkal szól, és most beszéli rá Efigéniát a vele való házasságra. Ő azonban így válaszolt a királynak: ,,Úgy látom, egészen félreértettél engem, ó király, hiszen tudod, hogy Efigénia az örök Király menyasszonya, és az ő szent fátyolát viseli. Hogyan vehetnéd el annak jegyesét, aki nálad sokkal hatalmasabb?" E szavaktól Hirtacus szörnyű haragra lobbant és kirohant a templomból. Aztán elküldte a hóhért, és az, miközben Máté kitárt karral imádkozott az oltárnál, hátulról leszúrta.
- Egy másik hagyomány szerint Máté máglyán halt meg. Ismét más hagyomány úgy tudja, hogy a máglya az apostol imádságára kialudt, és Máté később Núbiában halt meg békességben.
Istenünk, te mérhetetlen irgalmaddal apostolaid közé választottad Mátét, a vámost. Add, hogy példája és közbenjárása támogasson minket, és téged követve, egyre hűségesebben ragaszkodjunk hozzád. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: kitaszítottakkal, beszédgyűjtemény, apostolnévsorok, elvámolnivalója, evangéliumaként, egészségeseknek, közvetítésével, elbeszéléseibe, evangélistáról, beleérezhetünk, eszkatologikus, tanítványaival, alacsonyította, föltámasztotta, tanítványaitól, evangéliumában, házastársától, védőszentjére, evangélistára, megszólította, irgalmasságot, ragaszkodjunk, félreértettél, szentlélekkel, példabeszédek, evangéliumból, meghívásának, történetileg, foglalkozása, eseményeiről, jajkiáltások, hagyományból, menyasszonya, szentírásból, választottad, drágaköveket, latin Matthaeus, görög Matthaiosz, héber Mattajból, forrása annak, egyház hagyománya, ékszerész foglalja, hasonló tartalmú, hegyi beszéd, farizeusok feletti, eszkatologikus beszéd, apostolnévsorok közül, világra szóló, apostolnak különleges, apostolok testületén, nyomába szegődött, házában vendégül, Szent Máté, Amikor Jézus, Máté Etiópiába, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sose bánj semmit  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A sors  Jó éjszakát  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  210 éve született a SZÓZAT meg...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tavaszi kép  Kaffka_Margit  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png nő  Tanuld meg ezt a versemet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png cica  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  A Megváltó szolgálatában  Fekete István - Akác  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alázat  Popper Péter szavai  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét  Png lepke  Alázat  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Őrizkednünk kell...  Hazára minden embernek szükség...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyi telefonál  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Albert Einstein gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Fehér virág  Radikális szeretet  Hogyan lehet Jézust szenvedély... 
Bejegyzés Címkék
latin Matthaeus, görög Matthaiosz, héber Mattajból, forrása annak, egyház hagyománya, ékszerész foglalja, hasonló tartalmú, hegyi beszéd, farizeusok feletti, eszkatologikus beszéd, apostolnévsorok közül, világra szóló, apostolnak különleges, apostolok testületén, nyomába szegődött, házában vendégül, farizeusok megkérdezték, mesteretek miért, egészségeseknek kell, igazakat hívjam, vámos Kafarnaumban, zsidók szemében, vallási vezetők, vámasztal mellől, dúsgazdag ember, földön bűnöket, irgalmasság evangéliumát, pénzzel kapcsolatos, másik három, evangéliumból ismerjük, hagyományból tudunk, legenda szerint, apostolok szétválása, bennszülött varázslók, király ettől, emberek össze, halott királyfit, emberek hittek, király pedig, pompás templomot, király halála, fele országát, alkalommal Máté, házasság szépségéről, vele való, örök Király, másik hagyomány, apostol imádságára, kitaszítottakkal, beszédgyűjtemény, apostolnévsorok, elvámolnivalója, evangéliumaként, egészségeseknek, közvetítésével, elbeszéléseibe, evangélistáról, beleérezhetünk, eszkatologikus, tanítványaival, alacsonyította, föltámasztotta, tanítványaitól, evangéliumában, házastársától, védőszentjére, evangélistára, megszólította, irgalmasságot, ragaszkodjunk, félreértettél, szentlélekkel, példabeszédek, evangéliumból, meghívásának, történetileg, foglalkozása, eseményeiről, jajkiáltások, hagyományból, menyasszonya, szentírásból, választottad, drágaköveket, botránkoztak, kafarnaumban, evangéliumát, hangsúlyozta, szentségéről, hűségesebben, elválasztani, közbenjárása, megkérdezték, megbocsátani, evangélista, hatalmasabb, sereglettek, támasztotta, kapcsolatos, hagyományok, meghallotta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5264
  • e Hét: 11065
  • e Hónap: 44219
  • e Év: 277966
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.