Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
27. évközi hét kedd 10.09
  2018-10-09 13:03:51, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Pál nem emberektől, hanem Istentől nyerte apostoli küldetését.
Testvéreim!
Hallottátok már, hogy milyen volt az én egykori magatartásom a zsidóság körében: könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát, és romlására törtem. A zsidó vallásosságban nemzetemből számos kortársamat felülmúltam, mert vakbuzgó követője voltam atyáim hagyományának.
De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, és hirdessem őt a pogányoknak: nem hallgattam a testre és a vérre, és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, és nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Isten előtt vallom, hogy amit most írok: Nem hazugság.
Azután Szíria és Cilicia tartományába mentem. Júdea Krisztusban hívő egyházai előtt én még ismeretlen voltam. Csak ennyit tudtak rólam: ,,Aki nemrég üldözött minket, az most hirdeti azt a hitet, amelynek azelőtt romlására tört." S magasztalták miattam az Istent.
Ez az Isten igéje. Gal 1,13-24

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Mária és Márta házában.
Abban az időben Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,38-42
.........


Imádság
Uram, taníts meg engem igaz nagylelkűségre! Taníts meg, hogy úgy szolgáljak neked, ahogy azt megérdemled, hogy számolgatás nélkül adjak, sebeket észre sem véve harcoljak, pihenés nélkül munkálkodjak, s feláldozzam magam minden jutalom reménye nélkül, csak azért, hogy akaratodat teljesítsem!
Szalézi Szent Ferenc


A mai részletben szereplő Márta és Mária annak a Lázárnak a testvérei, akit Jézus feltámasztott a halálból, erről azonban az evangélista nem tesz említést, miként a falut sem nevezi meg, pedig ismeretes lehetett számára, hogy a helyszín a Jeruzsálem közelében fekvő Betánia. Lukácsnak az lehetett a célja ezen részletek mellőzésével, hogy az elbeszélés általános érvényességét hangsúlyozza, tehát ezért nem fontos számára az, hogy konkrétan kikkel történt az eset.
A korabeli felfogás szerint a nők alacsonyabb társadalmi rétegbe tartoztak, Jézus viszont helytelennek tartja ezt a nézetet. Egy zsidó rabbi számára tilos volt Isten titkairól asszonyoknak beszélni, ahogyan pogányoknak is. A nők nem olvashatták a mózesi törvényt, a zsidó vallás alapszabályát, nem vehettek részt a zsinagógai istentiszteleten, nem látogathatták a rabbik iskoláit. Mai szóhasználattal mindezt hátrányos megkülönböztetésnek mondanánk, amit Jézus helytelennek tart.
Márta és Mária két magatartásformát jelképez, egyikük a szolgáló, cselekvő szeretet mintája, másikuk az Isten szavára figyelő, szemlélődő életforma mintaképe. Mindkettőre, azaz a munkára és Isten szavának hallgatására is kellő időt kell szánnunk, egyiket sem hanyagolhatjuk el. Munkánkra, kötelességeinkre hivatkozva nem hanyagolhatjuk el az imádságot, de az imádságra, az Istenre figyelésre hivatkozva sem mulaszthatjuk el kötelességeink teljesítését.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: magatartásformát, istentiszteleten, kötelességeinkre, kinyilatkoztassa, méltatlankodott, szóhasználattal, nagylelkűségre, hanyagolhatjuk, megismerkedjem, vallásosságban, kötelességeink, könyörtelenül, hagyományának, mulaszthatjuk, születésemtől, érvényességét, feltámasztott, látogathatták, alapszabályát, asszonyoknak, kiválasztott, hangsúlyozza, hallgatására, visszatértem, mellőzésével, jeruzsálembe, damaszkuszba, helytelennek, magasztalták, teljesítését, munkálkodjak, magatartásom, tartományába, hallottátok, teljesítsem, krisztusban, zsidóság körében, zsidó vallásosságban, most hirdeti, időben Jézus, egyik faluba, jobbik részt, evangélium igéi, célja ezen, elbeszélés általános, korabeli felfogás, zsidó rabbi, mózesi törvényt, zsidó vallás, zsinagógai istentiszteleten, rabbik iskoláit, SZENTLECKE Szent Pál, Azután Szíria, Júdea Krisztusban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Mária, Szalézi Szent Ferenc, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az élet  Szent-Györgyi Albert gondolata  Az agyat és a csontokat is erő...  Nemzeti  Gősi Vali - Tükre lennék...  Hernádkak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Cicus virággal  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Esti kép  A gyomorrontás tojással is kez...  Alvó kislány  Március 15 emlékére virágba bo...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Ibolya  Amikor 5 éves voltam,  Minden jónak végeszakad egysze...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Szép estét  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Kakaós piskóta  Nagy László - Szerelem emléke  Síró nő  Szép estét  Talpra vándor  Márciusi eső  Jó éjszakát  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Síró nő  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  1848. március 15-én  Mai harmónia kártyám  Szép Álmokat  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Március 16  Sajnos ezt elBalogozták  Esti kép  Talpra vándor  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó kislány  Evan Esar tollából  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Március 15-re emlékve  Jóga férfiaknak  Márciusi eső  Mély, puha álom - sárga féltés  Alvó baby  Kezdet  Csörög a telefonom  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zsidóság körében, zsidó vallásosságban, most hirdeti, időben Jézus, egyik faluba, jobbik részt, evangélium igéi, célja ezen, elbeszélés általános, korabeli felfogás, zsidó rabbi, mózesi törvényt, zsidó vallás, zsinagógai istentiszteleten, rabbik iskoláit, magatartásformát, istentiszteleten, kötelességeinkre, kinyilatkoztassa, méltatlankodott, szóhasználattal, nagylelkűségre, hanyagolhatjuk, megismerkedjem, vallásosságban, kötelességeink, könyörtelenül, hagyományának, mulaszthatjuk, születésemtől, érvényességét, feltámasztott, látogathatták, alapszabályát, asszonyoknak, kiválasztott, hangsúlyozza, hallgatására, visszatértem, mellőzésével, jeruzsálembe, damaszkuszba, helytelennek, magasztalták, teljesítését, munkálkodjak, magatartásom, tartományába, hallottátok, teljesítsem, krisztusban, mindkettőre, pogányoknak, nyugtalanít, választotta, kegyelmével, evangélista, megérdemled, alacsonyabb, olvashatták, nemzetemből, kortársamat, tanítványai, számolgatás, feláldozzam, felülmúltam, jeruzsálem, hallgattam, evangélium, társadalmi, apostolnak, szemlélődő, zsinagógai, ismeretlen, szentlecke, akaratodat, hivatkozva, testvéreim, szolgáljak, galatákhoz, figyelésre, részletben, küldetését, elbeszélés, emberektől, szükséges, fölmentem, leveléből, titkairól, mondanánk, hátrányos, ismeretes, befogadta, romlására, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 4211
  • e Hónap: 24894
  • e Év: 227807
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.