Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mozart: Requiem (Gyászmise)
  2018-10-28 22:24:41, vasárnap
 
   
  Videó Link

- Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét (K 626) (d-moll) 1791-ben komponálta, élete utolsó darabjaként, talán ez a legnagyszerűbb és legelismertebb műve.
Wikipedia oldalon Link

- W. A. Mozart - Requiem (fantastic performance) [Arsys Bourgogne] [HD]
Videó Link

- MNO oldalon
A Varázsfuvola munkái közben talpig feketébe öltözött idegen kereste fel Mozartot. Levelet adott át, melyben egy titokzatos megbízó Requiem megírására kéri fel Mozartot - titoktartás feltételével. A kimerült és betegeskedő zeneszerző úgy érzi: saját halotti énekét írja meg. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) halála óta rengeteg legenda kering arról, hogy ki is volt az a titokzatos idegen, aki Requiem komponálásával bízta meg a zeneszerzőt. Utóbb kiderült: a magát zeneszerzőnek kiadó Franz von Walsegg volt a levél írója, aki más tollával ékeskedve akart Requiemet kiadni.
Mozartra igen nagy hatással volt a megbízás titokzatossága. Miközben a Varázsfuvolán végezte az utolsó simításokat, s Prágáb utazott, hogy Lipót császár cseh királlyá történő koronázására megírja a Titust, állandó fejfájással és rosszullétekkel küszködött. E rosszullétek között gondolatai folyton a Requiem körül forogtak. Balsejtelmek és halálfélelem közepette "felülről jövő intés"-nek vette, hogy a saját gyászmiséjét fogja megírni. A kimerült Mozart sötét gondolatait felesége, Constanza azzal sem tudta elűzni, hogy társaságot és kirándulásokat szervezett férje felvidítására. Mindig kéznél volt a mappa a formálódó Requiem-mel.
- "Lacrymosa dies illa, qua resurget ex favilla judicandus homoreus..." ("Könnyel árad ama nagy nap, hamvukból ha feltámadnak a bűnösök és számot adnak...")
- Mozart jelen tudásunk szerint 1791-ben, halálának évében kezdte meg requiemjét komponálni, amelyet már nem fejezett be. A mű tervezete (és jelenlegi, befejezett változata) szerint 8 nagy részből áll (Introitus, Kyrie, Sequentia, Offertorium, Sanctus, Benedictus, Agnus dei és Communio), de a sok tételrész tagolása ismertebb, amely szerint 17 részletből áll.
- Az utolsó mű: a Requiem
Niemetschek 1798-ban írott életrajzában - ez volt a legkorábbi Mozart-életrajz - leírja azt a különleges, titokzatos történetet, amelyet Konstanze a Requiem keletkezésével kapcsolatban mesélt. (Ezt az elbeszélést közli Nissen is, Constanze második férje, így tehát ezt tekinthetjük a `hivatalos` változatnak.) Mozart már elkészült A varázsfuvola legnagyobb részével, amikor - röviddel a augusztus-szeptemberi koronázási ünnepségek előtt - egy ismeretlen küldönctől aláírás nélküli levelet kapott. A levél azt a kérdést tartalmazta, vajon elvállalná-e Mozart, hogy egy halotti misét írjon, s ha igen, mennyit kér érte és mennyi időn belül tudná elkészíteni? Az egyházzene mindig is vonzotta a zeneszerzőt, így igent mondott. A küldönc hamarosan újból megjelent a kikötött fizettséggel, és közölte Mozarttal, nincs értelme fáradoznia azon, hogy a megrendelő személye után kutakodjék, mert úgyis kárba veszett fáradság volna.
Az Allgemeine Musikalische Zeitung 1798. decemberi számában ezt olvashatjuk: "Mozartnak (az igazat megvallva) most már meggyőződésévé vált, hogy e nemes megjelenésű férfiú egészen különleges ember, aki szorosabb kapcsolatban áll a túlvilággal, akit talán azért küldtek, hogy tudtára adja közelgő halálát. Ezért elhatározta, hogy méltó emléket állít saját nevének."
A cikk talán túloz, de Nissentől tudjuk, hogy Mozart komponálás közben egyre többet foglalkozott a halál gondolatával, és ahogy rosszabodott az állapota, egyre bizonyosabbá vált számára, hogy saját halotti miséjét írja. Constanze még egy időre el is vette tőle a partitúrát, mert úgy érezte ez a munka támadta meg egészségét. Valószínűleg október 8 és november 20-a között dolgozott a darabon, megdöbbentő, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ennyi zenét írjon. Nem a liturgia sorrendjében dolgozott, ezért maradhatott befejezetlen az Offertorium előtt a Lacrimosa, ebből mindössze nyolc ütemnyi vázlat készült el (valószínűleg ez volt az utolsó zene, melyet Mozart komponált).
Noha a darabot Mozart már nem fejezhette be teljes egészében, vázlatai és utasításai alapján tanítványai, Eybler és Süβmayr megtették helyette. A megrendelő kilétére hamarosan fény derült, Walsegg gróf - aki szenvedélyesen szerette a zenét, és jó néhány komponistától rendelt műveket, melyeket úgy adatott elő zenészeivel, mint saját kompozícióit - a Requiemmel szeretett volna emlékművet állítani fiatalon elhunyt, imádott feleségének.
- A zeneszerző titokzatos halála
Salieri, a nagy ellenfél?
Constanze ugyan említi Mozart gyanakvását, hogy valaki megmérgezte, de ő maga sosem hitt benne. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el. Az 1820-as években egy drámai esemény pedig újjáélesztett egy másik legendát (ez adta az alapötletét Peter Shaffer Amadeusának).
Salieri a betegágyán azt mondta Ignaz Moschelesnek, Beethoven tanítványának: "halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak kedves Moscheles".
Persze ez a kijelentés az ellenkező hatást váltotta ki, a legendát egyre többen tekintették bizonyítottnak. Mozart és Salieri viszonya persze nem volt éppen rózsásnak nevezhető, az 1781 és 1791 közötti évtizedben Salieri a bécsi operaélet központi szereplője volt, és ez a kelleténél sokkal nehezebbé tette Mozart operaszerzői érvényesülését. Meglehet, Salieri féltékeny volt Mozartra, de mindketten igyekeztek tartani magukat az illendőséghez. A Varázsfuvola egyik előadása előtt Mozart kocsit küldött a zeneszerzőért, aki - ez derül ki Mozart leveleiből - nem győzte dicsérni a darabot.
A mérgezés legendáját a tudomány egyértelműen elvetette, hiszen betegségének lefolyásáról pontos leírások állnak rendelkezésünkre. Sokáig úgy vélték, reumás láz végzett Mozarttal, a ma legelfogadottabb elmélet szerint streptococcus-fertőzést kapott -valószínűleg a szabadkőműves páholyban kapta el, akkoriban épp járvány volt Bécsben -, melynek következtében Schönlein-Henoch-purpura és veseelégtelenség lépett fel, végül pedig agyvérzés és tüdőgyulladás okozta a halálát. A legendával ellentétben temetésének napján nem zuhogott az eső, és a korabeli bécsi szokásoknak megfelelően csendben, tömegsírba temették, a városon kívüli Sankt Marx temetőbe

- A requiem (latin) a tridenti liturgiában az elhunyt lelkekért fekete színű miseruhában mondott szentmise, vagyis gyászmise volt. Requiemnek nevezik, mivel e szóval kezdődik (,,Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis", a. m. ,,Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik"). A tridenti gyászmisében elmaradnak az örömet kifejező részek, mint a gloria és a credo, valamint az alleluja; az ,,ite missa est" helyett azt mondta a pap: ,,requiescant in pace" (nyugodjanak békében); a mise végén a népre adni szokott áldás elmarad, minthogy a pap a szentmiséből nyert áldást a meghaltakra alkalmazza. A gyászmisét néha a templomban felállított ravatal mellett szokta követni egy szertartás, melyet liberának neveznek.
A római katolikus szertartás szerint a gyászmise részei:

- Napkut oldalon a részletek leírása Link

- A tételek egymásutánjában váltakozik az izzó dráma az áhítattal, az utolsó ítélet borzalmainak zenei ábrázolása a túlvilági boldogság festésével, másrészt - mint például a Confutatis-tételben - magán a tételen belül is szembeállítja a tartalmi szférákat, illetve azok zenei kifejezését. Ezekből az ellentétes, egymást kiegészítő részletekből és összetevőkből alakult ki a legmagasabb fokú szintézisben a remekmű. És ezért szól a legnagyobb kérdésre, az élet és halál kérdésére feleletet adó Mozart Requiem első hangzása óta minden korok emberéhez, ezért tartozik a halhatatlan alkotások közé.

- Mozart Requiem Gardiner Videó Link
- Mozart: Requiem in D minor, K626 | Gardiner Videó Link
- MOZART Requiem - LACRIMOSA - Herbert von Karajan Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Címkék: becsületszavamra, legelfogadottabb, rendelkezésünkre, veseelégtelenség, szabadkőművesek, egymásutánjában, varázsfuvolával, rosszullétekkel, legnagyszerűbb, komponálásával, érvényesülését, meggyőződésévé, legelismertebb, titokzatossága, bizonyítottnak, szenvedélyesen, kirándulásokat, keletkezésével, zeneszerzőért, szabadkőműves, szembeállítja, tüdőgyulladás, rosszindulatú, illendőséghez, következtében, tanítványának, zeneszerzőnek, felvidítására, összetevőkből, varázsfuvolán, komponistától, streptococcus, újjáélesztett, valószínűleg, feltételével, gyászmiséjét, titokzatos megbízó, magát zeneszerzőnek, levél írója, megbízás titokzatossága, utolsó simításokat, saját gyászmiséjét, kimerült Mozart, formálódó Requiem-mel, legkorábbi Mozart-életrajz, elbeszélést közli, `hivatalos` változatnak, varázsfuvola legnagyobb, ismeretlen küldönctől, kérdést tartalmazta, halotti misét, egyházzene mindig, Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét, Arsys Bourgogne, Wolfgang Amadeus Mozart, Allgemeine Musikalische Zeitung, Peter Shaffer Amadeusának, Ignaz Moschelesnek, Sankt Marx, Mozart Requiem, Mozart Requiem Gardiner, Gardiner Videó, MOZART Requiem, Karajan Videó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavaszi kép  Ametiszt kristály  Még él... Annyira szeretném ha...  Áldott - békés Vasárnapot kívá...  Hallgatás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Tulipán csokor  Adjon Isten áldott - szép esté...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor naplója  Hallgatás  Ametiszt kristály  Szagosmüge és a vese  Rózsakvarc kristály  Png cica  Zsoltárok  Facebookon kaptam Krisztinától  Zsoltárok  A haj, a bőr és a köröm erősít...  Márai Sándor naplója  Facebookon kaptam  Ünnepeljük a magyar költészete...  Hallgatás  József Attila - Altató  Keresztyén ima  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kellemes délutáni pihenést  Miközben kétségbeesetten hajsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádság  Hála  Facebookon kaptam  Ady Endre - Héja - Nász Az Av...  Facebookon kaptam  Hallgatás  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hála  Márai Sándor naplója  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Fluorit és klorit ásvány  Ametiszt kristály  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lila turmalin  Galagonya tea  Sexy nő  Facebookon kaptam  Png kislány  Tavaszi kép  Sexy nő  Április 11 A költészet napja  Hallgatás  Tavaszi kép  Itt vagyok most, jó Uram  József Attila  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Rózsa kosár  Szép napot kívánok Mindenkinek...  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Tavaszi kép  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Lélektől Lélekig  Hallgatás  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Április 11 A költészet napja  E földön sok baj vesz körül  Isten miért rendel el próbákat...  Költészet napja ápr.11  Galagonya tea  Parányai vagyunk  Zsoltárok  Facebookon kaptam  Hála  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baryt és dolomitkristály  Facebookon kaptam  József Attila - Mama  Parányai vagyunk  Facebookon kaptam  Hála  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A költészetnapján  Radnóti Miklós költő  Kellemes délutánt kívánok  Hallgatás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
titokzatos megbízó, magát zeneszerzőnek, levél írója, megbízás titokzatossága, utolsó simításokat, saját gyászmiséjét, kimerült Mozart, formálódó Requiem-mel, legkorábbi Mozart-életrajz, elbeszélést közli, `hivatalos` változatnak, varázsfuvola legnagyobb, ismeretlen küldönctől, kérdést tartalmazta, halotti misét, egyházzene mindig, küldönc hamarosan, kikötött fizettséggel, megrendelő személye, igazat megvallva, cikk talán, halál gondolatával, munka támadta, liturgia sorrendjében, utolsó zene, darabot Mozart, megrendelő kilétére, zeneszerző titokzatos, nagy ellenfél, egyik feltételezés, szabadkőművesek végeztek, 1820-as években, drámai esemény, másik legendát, alapötletét Peter, képtelen pletykából, világnak kedves, ellenkező hatást, legendát egyre, bécsi operaélet, kelleténél sokkal, mérgezés legendáját, tudomány egyértelműen, szabadkőműves páholyban, legendával ellentétben, korabeli bécsi, városon kívüli, tridenti liturgiában, elhunyt lelkekért, örök világosság, tridenti gyászmisében, örömet kifejező, mise végén, népre adni, szentmiséből nyert, meghaltakra alkalmazza, gyászmisét néha, templomban felállított, római katolikus, gyászmise részei, részletek leírása, tételek egymásutánjában, izzó dráma, utolsó ítélet, túlvilági boldogság, tételen belül, tartalmi szférákat, legmagasabb fokú, legnagyobb kérdésre, halhatatlan alkotások, becsületszavamra, legelfogadottabb, rendelkezésünkre, veseelégtelenség, szabadkőművesek, egymásutánjában, varázsfuvolával, rosszullétekkel, legnagyszerűbb, komponálásával, érvényesülését, meggyőződésévé, legelismertebb, titokzatossága, bizonyítottnak, szenvedélyesen, kirándulásokat, keletkezésével, zeneszerzőért, szabadkőműves, szembeállítja, tüdőgyulladás, rosszindulatú, illendőséghez, következtében, tanítványának, zeneszerzőnek, felvidítására, összetevőkből, varázsfuvolán, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 2211
  • e Hónap: 12104
  • e Év: 306666
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.