Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyolc napon keresztül segíthetjük az elhunytakat
  2018-11-01 12:01:16, csütörtök
 
  ...... .......


-Sztankó Attila mindenszentek főünnepéhez és halottak napjához kapcsolódó liturgikus jegyzetét olvashatják.
Mindenszentek főünnepéhez és a halottak napjához kapcsolódóan megemlékezünk szeretteinkről, akik a liturgia szavaival élve ,,előttünk járták az élet útját". A temetői sírok vagy urnatemetők látogatása során gyertyákat gyújtunk, és virágot helyezünk el a síroknál, illetve urnafülkéknél. Ebben az időszakban különös erővel hat ránk és tudatosul bennünk a múló világ kényszerű ténye és az el nem múló boldogság reményének feszültsége. November 1-jén elsősorban a szentekre fordítjuk figyelmünket, hiszen ők azok, akiknek közösségébe vágyunk. November 2-án saját szeretteinkre gondolunk, akiknek Isten örök és boldogító színelátását kívánjuk, de önmagunkra is figyelmet fordítunk, hiszen halálunk után találkozni szeretnénk mindazokkal, akik saját vándorlásunk idején, most hiányoznak nekünk. Mindkét megemlékezés azt a tudatot erősíti bennünk, hogy nem vagyunk elhagyatottak, mind egy nagy közösség tagjai vagyunk.
A keleti keresztények körében kialakult megemlékezés az üldöztetések során vértanúságot szenvedett testvérekről már a IV. században konkrét formákat öltött. A legelső ünnep május 13-án volt. Biztos tanúja ennek Szír Szent Efrém, aki 359-ben himnuszt énekelt valamennyi vértanú tiszteletére, később, 380-ban Aranyszájú Szent János mondott nagyszabású és hatásos beszédet a szent vértanúkról a pünkösdöt követő vasárnapon. Az antióchiai szír és az ortodox hagyomány a VI. századi Rómában is otthonra talált. IV. Bonifác pápa elkérte a császártól a több évtizede bezárt Pantheont, és 609. május 13-án felszentelte azt. A felszentelés napján a katakombákból felhozta a vértanúk ereklyéit az alábbi ének kíséretében: ,,Kellemetes légyen kijöveteletek, utatokat kísérje öröm, ímé, a híres hegyek reszketnek, és várnak rátok ujjongva a halmok. Jelenjetek meg Isten szentjei, hagyjátok el küzdelmetek helyét, lépjetek be Rómába, amely szent hellyé változott. Áldjátok meg Róma népét! Itt kísér benneteket a templomba, amely a hamis istenek lakóhelyéből lett a tiétek, és veletek együtt imádja az Úr fölségét."
III. Gergely pápa már nem csak a vértanúkat, hanem minden szentet egy napon kívánt megünnepelni, ezért is szentelte a Szent Péter-bazilka egyik kápolnáját az Üdvözítő, a szent Istenszülő Szűz Mária, a mi Asszonyunk, valamint a szent apostolok, a vértanúk és Krisztus hitvallói, a tökéletes igazak tiszteletére. A VIII. századtól már november 1-jén ünnepelték mindenszenteket, erről tanúskodik Tiszteletreméltó Béda és a yorki pontifikále. Bizonyos, hogy az angliai és ír kereszténység nem véletlenül helyezte november 1-jére az ünneplést, felváltva ezzel a pogány szokásokat. Végül az ünnep 835-ben nyerte el a hivatalos elismerését.
A clunyi bencés szerzetesek már a X. században ezen a napon emlékeztek meg az összes megholtról. XV. Benedek pápa 1915. augusztus 10-én adott engedélyt arra, hogy ezen a napon minden pap három szentmisét végezhessen az elhunytakért. Az egyiket a saját szándékára, a másodikat az összes megholtért, a harmadikat a Szentatya szándékára. Szent Ambrus püspök így vigasztal minket, amikor testvérének, Satyrusnak a haláláról ír: ,,Krisztus nem akart a haláltól menekülni, és minket sem tudott volna semmi mással jobban megmenteni, mint éppen halálával. Így tehát az ő halála mindenki élete lett."
November 2-án kiemelten a tisztítóhelyen lévő elhunytjainkért imádkozunk. Nevezhetjük ezt a lélek szomorú és bánkódó állapotának a földi élet során tanúsított szeretetlenség miatt. Ez az állapot Isten szeretetének és irgalmának tisztító tüze (Bölcs 3,6; 1Kor 3,15).
A halottakért mondott imádság az egész emberiség alapvető és ősi meggyőződéséből fakad, amit a Szentírásban is nyomon követhetünk. Makkabeus Júdás engesztelő áldozata is arra utal, hogy hitt a jövendő világ jutalmában és a feltámadásban (2Mak 12,46; vö. Dán 12,1-4).
A szentekkel való közösségünk rámutat arra, hogy az Egyház több, mint a földön zarándokoló nép, sokkal inkább az irgalom és a kegyelem, a megbocsátás kimeríthetetlen forrása (Jn 4,13-14; 20,22-23), amelyet az Üdvözítő tanítványaira bízott. Ebben áll az Egyház szolgálata: tagjait Isten irgalmas és megbocsátó szeretetében részesíteni. Amikor az Egyház tagjairól beszélünk, akkor a nagy közösségre gondolunk, de főleg azokra, akik rászorulnak Isten irgalmára, akik bűneik következményét, a lélekre tapadt szennyet - amely akadálya a teljes Istenre hagyatkozásnak és a benne való elmerülésnek - Isten szeretetének lángoló tüzében és a mi imádságunk, jó cselekedeteink révén mossák le magukról. Az Egyház a halottakért végzett imádságban és szeretetgyakorlatban tanúskodik arról, hogy a földi halál ellenére sem mond le az elhunyt iráni szeretetről és törődésről. Ezért tartja fontosnak az elhunytakért mondott imádságot, a bűnbánatot és jó cselekedetet: ,,Mosdjatok meg, s tisztuljatok meg. El gonosz tetteitekkel színem elől, ne tegyetek többé rosszat! Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot, segítsétek az elnyomottakat, szolgáltassatok igazságot az árvának, s védelmezzétek az özvegyet." (Iz 1,16-17)
Ennek a törődésnek kifejezése az a teljes búcsú is, amelyet a tisztulás állapotában szenvedő lelkek javára fordíthat az a hívő, aki november 1-8. között áhítatos lélekkel temetőt látogat, s legalább lélekben imádkozik az elhunytakért; halottak napján, vagyis november 2-án templomot vagy kápolnát áhítattal meglátogat, s egy Miatyánkot és egy Hiszekegyet elimádkozik. A szentgyónás, a szentáldozás, az imádság - egy Miatyánk és egy Üdvözlégy a Szentatya szándékára - amelyek révén a kegyelem állapotába kerülünk, mind a szeretetközösség reményének és hitének kifejezései.

Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Címkék: tiszteletreméltó, szeretetközösség, kimeríthetetlen, elhunytjainkért, meggyőződéséből, mindenszenteket, szolgáltassatok, tisztítóhelyen, hagyatkozásnak, cselekedeteink, következményét, szeretetlenség, szeretteinkről, urnafülkéknél, katakombákból, elnyomottakat, elhagyatottak, védelmezzétek, szeretteinkre, kijöveteletek, tanítványaira, feltámadásban, kereszténység, mindenszentek, megemlékezünk, felszentelte, elhunytakért, színelátását, elmerülésnek, felszentelés, szeretetében, lakóhelyéből, szentírásban, tetteitekkel, szeretetének, tiszteletére, halottak napjához, liturgia szavaival, élet útját”, temetői sírok, időszakban különös, múló világ, szentekre fordítjuk, tudatot erősíti, nagy közösség, keleti keresztények, üldöztetések során, legelső ünnep, szent vértanúkról, pünkösdöt követő, antióchiai szír, ortodox hagyomány, Szír Szent Efrém, Aranyszájú Szent János, Szent Péter-bazilka, Istenszülő Szűz Mária, Tiszteletreméltó Béda, Szent Ambrus, Makkabeus Júdás, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Idő  Őrizkednünk kell...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png ház  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png telefon  Png lepke  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete-erdő desszert  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  Radikális szeretet  Png csokor  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem tiéd  George Gordon Lord Byron: Inez...  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png lepke  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kaffka_Margit  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Kerüld el az evangélium örömén...  Reggel van  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 20  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png csokor  Png kutya  Paul David Tripp Április 20  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Csak a fogyatkozás látható  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bounty krémes  Idő  Nagyi telefonál  Popper Péter szavai  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Kövesd a cowboyt!  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
halottak napjához, liturgia szavaival, élet útját&#8221, temetői sírok, időszakban különös, múló világ, szentekre fordítjuk, tudatot erősíti, nagy közösség, keleti keresztények, üldöztetések során, legelső ünnep, szent vértanúkról, pünkösdöt követő, antióchiai szír, ortodox hagyomány, több évtizede, felszentelés napján, katakombákból felhozta, vértanúk ereklyéit, alábbi ének, híres hegyek, hamis istenek, napon kívánt, szent Istenszülő, szent apostolok, tökéletes igazak, yorki pontifikále, pogány szokásokat, ünnep 835-ben, hivatalos elismerését, clunyi bencés, napon emlékeztek, összes megholtról, napon minden, saját szándékára, összes megholtért, haláltól menekülni, tisztítóhelyen lévő, lélek szomorú, földi élet, állapot Isten, halottakért mondott, egész emberiség, jövendő világ, szentekkel való, földön zarándokoló, megbocsátás kimeríthetetlen, nagy közösségre, lélekre tapadt, teljes Istenre, benne való, halottakért végzett, földi halál, elhunyt iráni, elhunytakért mondott, törődésnek kifejezése, tisztulás állapotában, imádság &#8211, kegyelem állapotába, szeretetközösség reményének, tiszteletreméltó, szeretetközösség, kimeríthetetlen, elhunytjainkért, meggyőződéséből, mindenszenteket, szolgáltassatok, tisztítóhelyen, hagyatkozásnak, cselekedeteink, következményét, szeretetlenség, szeretteinkről, urnafülkéknél, katakombákból, elnyomottakat, elhagyatottak, védelmezzétek, szeretteinkre, kijöveteletek, tanítványaira, feltámadásban, kereszténység, mindenszentek, megemlékezünk, felszentelte, elhunytakért, színelátását, elmerülésnek, felszentelés, szeretetében, lakóhelyéből, szentírásban, tetteitekkel, szeretetének, tiszteletére, tisztuljatok, üldöztetések, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 6294
  • e Hónap: 39448
  • e Év: 273195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.