Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Imre herceg - ifjúság védőszentje
  2018-11-05 10:30:22, hétfő
 
  - Wikipedia oldalon Link

- Mindszenty alapítvány oldalon Link
Istenünk, ki Szent Imre herceget viruló ifjúságában magasztaltad föl szentjeid közé,
kérünk, add, hogy ő, aki egészen neked szentelhette magát,
mindörökké segítsen minket színed előtt!
Krisztus, a mi Urunk által. Ámen./


- Magyar kurír oldalon Link
Képen: Szent Imre herceg szobra a budapesti Móricz Zsigmond körtéren
(Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása)
...... ........... ......


István király és Gizella királyné gyermekei közül csak két fiú neve maradt fenn: Ottóé, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg, s korán meghalt), valamint Imréé. Imre nevét valószínűleg anyai nagybátyja, a később szentté avatott II. Henrik német-római császár után kapta. 1000 és 1007 között született Székesfehérváron. Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak ismereteink.
,,A nemes Imre herceg előkelő nemzetségből, mint a cédrus a Libanonról (Zsolt 91,13), Szent Istvántól, Magyarország első királyától származott, erényekkel nagyon feldíszítve ragyogóan tündökölt" - olvasható Szent Imre 1110-ből származó legendájában.
Imre herceg neveltetésére nagy gondot fordítottak: oktatását 1015-ben Gellért püspök vette át. Hét éven keresztül tanította Imre herceget latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait; a tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta.
A herceg aztán tizenöt éves korától István király mellett nevelkedett, számára íródtak az Intelmek. Elsajátította az államirányítás tudományát, a hadvezérséget és a diplomáciát. Az 1020-as évek végén elfoglalta a trónörökös hercegeket megillető dukátust (valószínűleg a bihari dukátust), és apja rá bízta a királyi sereg parancsnokságát is.
A huszonhárom éves Imre herceg kész volt az uralkodásra, így megfelelő feleséget kerestek számára. Édesapja kívánságára megházasodott, de feleségével szűzi életet élt, minthogy - legendája tanúsága szerint - a veszprémi Szent György-kápolnában égi szózatot hallott, hogy testi-lelki szüzességben töltse életét: ,,Megtörtént, hogy mikor egyik éjjel titokban, csupán egyetlen szolgát magához véve imádkozni ment abba az igen ősi és ódon templomba, amit Veszprém városában Krisztus drága vértanújának, Györgynek a tiszteletére építettek, hogy ott imádságba merülve magában azt fontolgassa, milyen még kedvesebb dolgot ajánlhat fel Istennek, hirtelen nagy ragyogással világosság árasztotta el az egész templomot. Isteni hang bent a magasban így szólt: »A legkiválóbb dolog a szüzesség! Lelked és tested szüzességét kívánom tőled. Ezt ajánld fel, ebben a szándékodban tarts ki!«"
Imre herceg 1031. szeptember 2-án halt meg, miután vadászat közben egy vadkan megsebezte, valószínűleg a bihari Igfon-erdőben. Itt épült fel a 11. és a 12. század fordulóján a Szent Imre-apátság a herceg szentté avatása után. Holttestét az akkor még épülő fehérvári bazilikában helyezték el. Halálakor és halála után sok csodás esemény történt a legenda szerint, az egyik ilyen Szent Euszébioszhoz kötődik.
,,...ugyanabban az órában, amelyikben Szent Imre meghalt, Szent Euszébiosz, a palesztinai Caesarea érseke, amikor a papsággal és a néppel együtt körmenetben vonult, angyalok kellemes hangját hallotta a magasban. Szívét egészen kitárva Pannónia első királyának, Szent István fiának, Szent Imrének a lelkét látta felfelé vitetni. De ott volt az ördögök sokasága is, mintha valamit még felfedezhetnének benne, hogy ennek a nagy hitvallónak még valami akadályt állíthassanak. És amikor Szent Euszébiosz ezen a látomáson elcsodálkozott, ugyanebben az órában hallotta felülről, hogy Szent Imre lelke ujjongással vitetett a mennybe. Ugyanez a látomás és a kellemes dallam is Szent Euszébiosz imádságára egy esperesnek is megmutatkozott."
VII. Gergely pápa Szent László király uralkodása idején, 1083. november 4-én István királlyal és Gellért püspökkel együtt avatta szentté Imre herceget. Ünnepe november 5-ére került.
Emléknapjához fűződő hiedelmekről és hagyományokról nem tudunk. A szent herceg neve keresztnévként mégis igen népszerű, sőt családnévként is (Imre, Imreh stb.) ismert.
- Szent István király intelmei Imre herceghez (részlet)
....szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam, jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot

Istenünk, te Szent Imrét tündöklő ifjúságában emelted szentjeid társaságába, miután sugallatodra neked szentelte életét. Engedd, hogy mindenkor közbenjáró segítőnk legyen nálad. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik, a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


- Szent Imre herceg legendája Link

- Jeles napok oldalon Link
......


......


...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: székesfehérváron, felfedezhetnének, parancsnokságát, hagyományokról, atyafiságodhoz, megparancsolom, megmutatkozott, elcsodálkozott, keresztnévként, államirányítás, elsajátította, szentlélekkel, külföldiekhez, emléknapjához, megházasodott, családnévként, rokonságodhoz, euszébioszhoz, állíthassanak, neveltetésére, irgalmasságot, hadvezérséget, magyarország, főemberekhez, legendájában, valószínűleg, elvégeztette, nemzetségből, szentelhette, szüzességben, keresztelték, szándékodban, sugallatodra, boldogsághoz, tiszteletére, vértanújának, budapesti Móricz, krónikák szerint, később szentté, nemes Imre, tudományok mellett, papi élet, herceg aztán, államirányítás tudományát, 1020-as évek, trónörökös hercegeket, bihari dukátust, királyi sereg, huszonhárom éves, veszprémi Szent, tiszteletére építettek, egész templomot, Szent Imre, Móricz Zsigmond, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Szent Istvántól, Szent György-kápolnában, Szent Imre-apátság, Szent Euszébioszhoz, Szent Euszébiosz, Szent István, Szent Imrének, Szent László, Szent Imrét, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kertem  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Zilahy Lajos mondta  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szabó T. Anna - Pitypang  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Krisztinától  Erdei gyöngyvirág  Megígért békesség  képre írva  James Allen  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Otthon  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Krisztinától  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  Tanmese  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Töröld le  Alvó cicák  Önmaga ellenére  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimn...  Eduardo Sacheri gondolata  Van néhány kérdés, amin gondol...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Anyámról való emlékek  Esterházy Péter: Harmonia c...  különleges  Alvó cicák  Otthon  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  James Allen  Latinovits Zoltán tollából  Tavaszi este  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Tanmese  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Latinovits Zoltán tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sík Sándor - Ha jő a perc 
Bejegyzés Címkék
budapesti Móricz, krónikák szerint, később szentté, nemes Imre, tudományok mellett, papi élet, herceg aztán, államirányítás tudományát, 1020-as évek, trónörökös hercegeket, bihari dukátust, királyi sereg, huszonhárom éves, veszprémi Szent, tiszteletére építettek, egész templomot, legkiválóbb dolog, szándékodban tarts, vadkan megsebezte, bihari Igfon-erdőben, herceg szentté, legenda szerint, egyik ilyen, palesztinai Caesarea, néppel együtt, lelkét látta, ördögök sokasága, nagy hitvallónak, látomáson elcsodálkozott, órában hallotta, kellemes dallam, szent herceg, szeretetre támaszkodva, szeretet gyakorlása, legfőbb boldogsághoz, isteni intést, székesfehérváron, felfedezhetnének, parancsnokságát, hagyományokról, atyafiságodhoz, megparancsolom, megmutatkozott, elcsodálkozott, keresztnévként, államirányítás, elsajátította, szentlélekkel, külföldiekhez, emléknapjához, megházasodott, családnévként, rokonságodhoz, euszébioszhoz, állíthassanak, neveltetésére, irgalmasságot, hadvezérséget, magyarország, főemberekhez, legendájában, valószínűleg, elvégeztette, nemzetségből, szentelhette, szüzességben, keresztelték, szándékodban, sugallatodra, boldogsághoz, tiszteletére, vértanújának, hiedelmekről, magasztaltad, szenvedőhöz, mindenkihez, feldíszítve, szüzességét, bazilikában, ismereteink, szomszédhoz, rejtelmeibe, huszonhárom, ragyogással, hitvallónak, uralkodásra, kívánságára, ujjongással, fontolgassa, feleségével, palesztinai, diplomáciát, legkiválóbb, mindenekben, fordítottak, legmagasabb, szerelmetes, nevelkedett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.