Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vörsi Betlehem - Somogy Megye öröksége
  2018-11-05 17:15:53, hétfő
 
  1948-ban épült először Vörsön Betlehem, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át a Betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül.
Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is.
Nagyobb kép .Link
...... ......


Vörs Árpád-kori település. Nevét 1293-1364 között említették először oklevelek mint a Hahót nemzetség Buzád ágának birtokát. 1496-ban a Csányi családnak volt itt földesúri joga. Az 1536. évi adólajstromban Wers írásmóddal szerepel. 1563-ban a török kincstári adólajstrom szerint csak 6, 1573-1574-ben pedig csak 4 házból állt. Birtokosai 1583-ban Csányi Bernát, 1598-1599-ben János, 1626-1627-ben Bakó Farkas, 1660-ban pedig Sárkány Miklósné voltak. 1703 körül pedig már Festetics Pál birtokában találjuk. 1715-ben csak 8 háztartást írtak benne össze. 1726-1733-ban Festetics Kristóf, 1767-ben Csányi Ferenc, Imre és Györgyné, 1776-ban pedig Csányi Ferenc és Imre birtoka volt, a 19. század elején pedig gróf Festetics György és Sallér Judit, a 20. század elején herceg Festetics Tasziló volt a nagyobb birtokosa.
A 20. század elején Somogy vármegye Marcali járásához tartozott.
1910-ben 1005 lakosából 1004 magyar, ebből 987 római katolikus, 11 izraelita volt.

- 2014. november 28. péntek 14:26
Advent első vasárnapján Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel áldja meg és adja át a betlehemet a Somogy megyei, zarándokhellyé vált Vörsön, és nyitja meg a karácsonyi készületi időszakot - számolt be Mód Miklós plébános az MTI-nek november 28-án.
......


Példaértékű összefogással elkészült a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép Vörsön, amely tavaly több mint 10 ezer embert vonzott a 480 lelkes somogyi faluba. A betlehemet advent első vasárnapjától február 2-áig lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.
Az szentírási jelenetet ábrázoló installáció megépítését 26 évig irányító Futó Péter idén elhunyt, így az ő tiszteletére a tavalyihoz hasonlóra, igen részletgazdagra építették most is a betlehemet, ami a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, természetes alapanyagok felhasználásával.
A Kis-Balaton szomszédságában fekvő település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát. A helyi közösség kiemelten ápolja a térség hagyományát, a bábtáncoltató betlehemi játékot is.
A külföldiek és a külföldön élő, karácsonyra hazalátogató magyarok által is előszeretettel látogatott vörsi betlehem ünnepi megnyitója november 30-án, vasárnap 14 órakor lesz. Korzenszky Richárd tart előadást, majd ünnepi aranymisében áldja meg a bibliai életképet, megnyitva a karácsonyi készületi időszakot. A szentmisén közreműködik Pörneki Anikó énekművész, akit Pécsi László karnagy kísér orgonán. Arról, hogy a következő adventi vasárnapokon kik tartanak szentmisét és kik lesznek a fellépők, a vörsi betlehem honlapja közöl további információkat.
Az idei adventi időszakra eddig már harminc csoport jelezte érkezését Vörsre, amelynek betleheme 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk

Fotó: Vörsibetlehem.hu
Magyar Kurír


Képen: 2016-os adventi időszakban felépített vörsi betlehem központi része - Fotó: Győrffy Árpád
Nagyobb kép Link
...... ...........




Vörsi templom képei
Nagyobb kép Link
...... .........



Nagyobb kép Link
........



Bolyai Irén videója Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: tökéletesítésére, felhasználásával, szomszédságában, négyzetméternyi, terjeszkedésnek, részletgazdagra, előszeretettel, gipszfigurákat, négyzetméteres, zarándokhellyé, adólajstromban, alapanyagokat, információkat, vörsibetlehem, vasárnapjától, összefogással, kimunkálására, bábtáncoltató, kezdeményezés, hazalátogató, tiszteletére, közreműködik, évtizedekben, felújíttatta, megtekinteni, vasárnapokon, betlehemének, aranymisében, természetes, fordították, adólajstrom, hagyományát, vasárnapján, települések, kivételével, állatalakok, 50-es években, kezdeményezés hatására, vörsi templom, nagyobb méretű, fele volt, gipszből készült, szomszédos települések, bibliai életkép, templom adottságai, részletek komolyabb, utóbbi években, három négyzetméternyi, festett gipszfigurákat, török kincstári, nagyobb birtokosa, karácsonyi készületi, Vörsi Betlehem, Somogy Megye, Vörsön Betlehem, Jézus Szíve, Futó Péter, Vörs Árpád-kori, Csányi Bernát, Bakó Farkas, Sárkány Miklósné, Festetics Pál, Festetics Kristóf, Csányi Ferenc, Festetics György, Sallér Judit, Festetics Tasziló, Korzenszky Richárd OSB, Korzenszky Richárd, Pörneki Anikó, Pécsi László, Somogy Megyei Közgyűlés, Magyar Kurír, Győrffy Árpád, Bolyai Irén,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Png fotel  Png csokor  Kaffka_Margit  Sokan azt tartják  Adakozás  Png csokor  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Bertolt Brecht -től idézet  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Tanuld meg ezt a versemet  Csak a fogyatkozás látható  A másik dolog,  Még csak most kezdődik a nap  Png kutya  Nem méltó hozzád  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  A másik dolog,  Makszim Gorkij gondolata  Egy lelki imádság  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Alázat  Idő  Jó éjszakát  Idő  Kövesd a cowboyt!  Nem tudhatod  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kislány  Ne kapaszkodj magasabbra,  Éretlen vers  Akarat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Julian Brass gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zilahy Lajos gondolata  Png nő  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy bizonyos határt  Egy hatékony szolga  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png lepke  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png kutya  Bounty krémes  Alázat  Szép álmokat!  Reggel van  Tanuld meg ezt a versemet  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
50-es években, kezdeményezés hatására, vörsi templom, nagyobb méretű, fele volt, gipszből készült, szomszédos települések, bibliai életkép, templom adottságai, részletek komolyabb, utóbbi években, három négyzetméternyi, festett gipszfigurákat, török kincstári, nagyobb birtokosa, karácsonyi készületi, világ legnagyobb, betlehemet advent, szentírási jelenetet, tavalyihoz hasonlóra, bibliai tájat, magyar kultúra, elmúlt évtizedekben, további terjeszkedésnek, templom nagysága, életkép növelésére, részletek rekonstrukciójára, helyi közösség, térség hagyományát, bábtáncoltató betlehemi, bibliai életképet, szentmisén közreműködik, következő adventi, vörsi betlehem, idei adventi, tökéletesítésére, felhasználásával, szomszédságában, négyzetméternyi, terjeszkedésnek, részletgazdagra, előszeretettel, gipszfigurákat, négyzetméteres, zarándokhellyé, adólajstromban, alapanyagokat, információkat, vörsibetlehem, vasárnapjától, összefogással, kimunkálására, bábtáncoltató, kezdeményezés, hazalátogató, tiszteletére, közreműködik, évtizedekben, felújíttatta, megtekinteni, vasárnapokon, betlehemének, aranymisében, természetes, fordították, adólajstrom, hagyományát, vasárnapján, települések, kivételével, állatalakok, biztosítják, installáció, templomában, karácsonyra, alapanyagok, jellegzetes, megépítését, lebontották, példaértékű, birtokában, korzenszky, látogatott, karácsonyi, megnyitója, szomszédos, énekművész, adottságai, külföldiek, háztartást, említették, betlehemet, fordítanak, szentmisén, ingyenesen, felépített, birtokosai, bővítették, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1431
  • e Hét: 3612
  • e Hónap: 36766
  • e Év: 270513
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.