Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Cecília szűz és vértanú 2018.11.22 /2. rész
  2018-11-22 11:27:25, csütörtök
 
  Szent Cecilia a zenészek, énekesek védőszentje.
,,Zengő hangszerek kíséretében Cecília egyedül az Úrnak énekelt, mondván: legyen az én szívem szeplőtelen, hogy ne rendüljek meg.
Személye a zenét művelők körében is ismert, többek között Liszt Ferenc oratóriumot szerzett tiszteletére.
...... .............


Szüzességi fogadalmat tett, és jegyesét, Valerianust isteni segítséggel nemcsak megtérítette, hanem hasonló életre vezette. Ugyancsak jegyesének testvérét, Tiburtiust, és az elfogatásukra küldött Maximust is Krisztus szeretetére és hitére vezette.
Almachius prefektus a szegényeket gyámolító és hitükben megerősítő Ceciliát külön kínzás alá vetette. Sok gyötrelemnek vetették alá, míg végül kard általi halálra ítélték. A hóhér nem tudta lefejezni, bár háromszor csapott az elítéltre.
Cecilia a hagyomány szerint még három napig élt, és I. Orbán pápa megerősítette a szentségekkel halála előtt.


Cecília ókeresztény szent, a szolgálatban hűséges, a szenvedésben diadalmas volt. A középkor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája. 230 körül halt meg, ünnepét a 6. század óta november 22-én ülik.
Képen: Michiel van Coxcie: Szent Cecília (1569)
...... ........... .......


Legendája szerint Cecília a 3. században élt, előkelő családban született. Kora ifjúságában szüzességet fogadott, azonban szülei egy Valerianus nevű ifjúhoz kényszerítették. Cecília a nászéjszakán rábírta férjét, hogy ne érjen hozzá, azt mondta, egy angyal őrzi tisztaságát. Valerianus kíváncsi volt Cecília ,,titokzatos jegyesére". A keresztséget is vállalta felesége kedvéért: megkereste a keresztényüldözés miatt rejtőzködő I. Orbán pápát, aki megkeresztelte őt. Hazatérve meglátta felesége őrangyalát, aki liliomból és vérvörös rózsából (a szüzesség és a vértanúság jeleiből) font koszorút helyezett mindkettőjük fejére.
A csoda hatására Valerianus öccse, Tiburtius is megkeresztelkedett. A fivérek eltemették azokat a keresztényeket, akiket Turcius Amalchius prefektus idejében öltek meg. A történtekről értesülve Róma prefektusa egy tisztjével elfogatta őket. A két fiatalember hite láttán a tiszt, Maximus magára vállalta a felelősséget, késleltette a kivégzést, és házába vitte őket. Megtért, és családjával együtt megkeresztelkedett. Maximus, Valerianus és Tiburtius együtt haltak vértanúhalált.
Ezt követően Cecíliát is elfogták. Kivégzése előtt megtérítette az őt kísérő katonákat és tisztjüket. A per folyamán oly bátorságot tanúsított, és olyan meggyőződéssel védte a hitét, hogy hatására sokan megtértek. Amikor a prefektus felelősségre vonta, így tett hitvallást: ,,Én nem halok meg, hanem csak elváltozom. Port adok az arany fejében. Ha nektek valaki aranypénzt kínálna cserében ugyanolyan súlyú rézpénzért, vajon nem kapnátok-e az alkalmon, és nem mondanátok-e el rokonaitoknak is, hogy ők is részesei lehessenek egy ilyen nagyszerű cserének? Jézus Krisztus, a mi Istenünk ilyet ad nekünk; amit neki ad az ember, azt ő kimondhatatlanul értékesebbre cseréli."
Sok gyötrelemnek vetették alá: először saját fürdője forró gőzével végezték volna ki, de a tűz kialudt; majd forró olajban akarták megölni. Végül kard általi halálra ítélték, de a hóhér három csapással sem tudta lefejezni, megsebesítve hagyta ott. Barátai karjai közt halt meg.
Képen: Domenichino: Szent Cecília halála (1612-15)
........


A 6. század óta ábrázolják a vértanú nők sorában. Kezdetben attribútum nélkül, majd kereszttel, a vértanúk koronájával, mécsessel vagy fáklyával, galambbal, karddal, a 15. század végétől pedig - főleg a holland és kölni festők kis orgonával kezdték festeni. A 16. századi és a barokk képeken általában hangszeren játszik, énekel vagy angyali koncertet hallgat a szentek körében. Liszt Ferenc oratóriumot szerzett a tiszteletére.
Alakja a magyar néphagyományban a holdfoltokra adott magyarázatokban él: a holdban Szent Dávid hegedül, Cicelle meg táncol. E képzet a magyar nyelvterület középső részén (Mátyusföld, Csallóköz, Hont, Nógrád, Heves, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés vármegyék, Torontál) volt ismert. Cecília és Dávid mint a mennyei muzsika (musica coelestis) képviselői kerültek össze a néphagyományban. Holdra kerülésüknek különböző népi magyarázatai ismertek.

Forrás: magyar kurír


Ének Szent Ceciliához
- 1. Kihez az úr elküldi angyalát
hirdesse énekünk Ceciliát.
Jó példa ő szívderítő
mennyország kertjében nyílt rózsatő.

2. Hangizzatok zenének hangjai
ifjaknak sípjai és lantjai.
Ceciliát magasztalni
Jézust ki bártor volt megvallani.

3. Zengetvén a mennybéli orgonát
dícséred dallal az Isten fiát.
Hajlísd hozzánk ő irgalmát,
hogy néki mondhassunk harmóniát.


- Liszt: Cantantibus organis (Szent Cecilia himnusz) Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: kimondhatatlanul, magyarázatokban, kényszerítették, néphagyományban, megkeresztelte, meggyőződéssel, keresztényeket, megerősítette, szentségekkel, elfogatásukra, vértanúhalált, rokonaitoknak, nyelvterület, megtérítette, értékesebbre, gyötrelemnek, tiszteletére, történtekről, megsebesítve, felelősséget, mindkettőjük, keresztséget, holdfoltokra, szenvedésben, nászéjszakán, szolgálatban, felelősségre, magyarázatai, kerülésüknek, mennyország, cantantibus, fiatalember, hangizzatok, késleltette, szeretetére, domenichino, zenét művelők, elfogatásukra küldött, szegényeket gyámolító, hagyomány szerint, szentségekkel halála, szolgálatban hűséges, szenvedésben diadalmas, középkor végétől, tizennégy segítő, egyházi zene, nászéjszakán rábírta, angyal őrzi, keresztényüldözés miatt, vértanúság jeleiből, csoda hatására, fivérek eltemették, Szent Cecília, Szent Cecilia, Liszt Ferenc, Turcius Amalchius, Jézus Krisztus, Szent Dávid, Ének Szent Ceciliához,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Dóró Sándor: Tétova lét  Könnyáztatta asszonysorsok  Gősi Vali - Tükre lennék...  Szép álmokat!  Hernádkak  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Illuziói ne legyen senkinek, a...  1848. március 15-én  Síró nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Könnyáztatta asszonysorsok  Szabó Norbert – Szabadsá...  Ibolya  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  A közszereplő  Nem mindegy  Ne feledjük: a föld jóval több...  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Cicus virággal  A magyar sajtó napja március 1...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Keresd azt a valakit,...  Facebookon kaptam  Síró nő  Ibolya  Meghitt estéken . . .  Nem mindegy  Alvó kislány  A Mindenható Istenben bízva  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Esti kép  Esti kép  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Esti kép  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Őri István - Dal az életről  Ez a miénk!  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Atyám !  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Esti kép  Rejtő Jenő versei  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Esti kép  A magukat nyílt és őszinte emb...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Kezdet  Intelem  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Alvó kislány  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Jóga férfiaknak  Evan Esar tollából  A halolaj és a hal még a migré...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Rőzsehordó nő szobra  Őri István - Dal az életről  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  A nemzet csak akkor...  Müller Péter tollából  Atyám !  Sötétség és világosság  Síró nő  Házi botox  Majthényi Flóra: Mi a haza? 
Bejegyzés Címkék
zenét művelők, elfogatásukra küldött, szegényeket gyámolító, hagyomány szerint, szentségekkel halála, szolgálatban hűséges, szenvedésben diadalmas, középkor végétől, tizennégy segítő, egyházi zene, nászéjszakán rábírta, angyal őrzi, keresztényüldözés miatt, vértanúság jeleiből, csoda hatására, fivérek eltemették, történtekről értesülve, tisztjével elfogatta, prefektus felelősségre, arany fejében, ilyen nagyszerű, hóhér három, vértanúk koronájával, barokk képeken, szentek körében, magyar néphagyományban, holdfoltokra adott, holdban Szent, magyar nyelvterület, mennyei muzsika, mennybéli orgonát, kimondhatatlanul, magyarázatokban, kényszerítették, néphagyományban, megkeresztelte, meggyőződéssel, keresztényeket, megerősítette, szentségekkel, elfogatásukra, vértanúhalált, rokonaitoknak, nyelvterület, megtérítette, értékesebbre, gyötrelemnek, tiszteletére, történtekről, megsebesítve, felelősséget, mindkettőjük, keresztséget, holdfoltokra, szenvedésben, nászéjszakán, szolgálatban, felelősségre, magyarázatai, kerülésüknek, mennyország, cantantibus, fiatalember, hangizzatok, késleltette, szeretetére, domenichino, szegényeket, mondhassunk, ókeresztény, szüzességet, kíséretében, tisztaságát, ifjúságában, koronájával, szeplőtelen, oratóriumot, családjával, védőszentje, valerianust, magasztalni, segítséggel, valerianus, attribútum, lehessenek, tisztjüket, eltemették, megvallani, ábrázolják, tisztjével, elváltozom, prefektusa, kereszttel, szívderítő, hangszerek, őrangyalát, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 309
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 24582
  • e Év: 227495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.