Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dung-Lac Szent András áldozópap és társai vértanúk
  2018-11-24 14:49:04, szombat
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Sem élet, sem halál nem szakíthat el minket Isten szeretetétől.
Testvéreim!
Ha Isten velünk, ki ellenünk? Aki nem kímélte saját Fiát, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?
Ki emel vádat Isten választottai ellen? Isten, aki a megigazulást adta? Ki ítél el? Krisztus Jézus, aki meghalt, sőt fel is támadt, és az Isten jobbján közbenjár értünk?
Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség? Ruhátlanság, életveszély vagy kard? Amint írva van: ,,Teérted irtanak mindennap bennünket, és úgy tekintenek minket, mint a leölésre szánt juhokat."
De mindezeken diadalmaskodunk az által, aki szeret minket. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmasságok, sem magasság, sem mélység, sem egyéb teremtmény el nem szakíthat bennünket Isten szeretetétől, amely Krisztus Jézusban, a mi Urunkban van.
Ez az Isten igéje. Róm 8,31b-39

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet!
Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak:
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,28-33

*
- Magyar kurír oldalon
Az 1625 és 1886 között vértanúságot szenvedett 117 vietnami hitvallókra emlékezik a Katolikus Egyház november 24-én. Dung-Lac Szent András és vértanútársai - papok, szerzetesek és világiak, misszionáriusok és bennszülöttek - életüket adták hitükért, így váltak a vietnami egyház magvetőivé.
,,Mindeme gyötrelmek közepette, amelyek másokat rémíteni szoktak,
Isten kegyelméből öröm és vidámság tölt el, mert nem egyedül vagyok, hanem Krisztussal.
Mesterünk maga viseli a kereszt teljes súlyát, reám csupán a legkisebb és utolsó részét helyezi.
Nem puszta szemlélője küzdelmemnek, hanem ő vívja a harcot. Ő a győztes."
(Le-BaoTinh Pál 1843-ban a börtönből a papnövendékekhez írt leveléből)
Vietnam hagyományos vallása a buddhizmus, a taoizmus, konfucianizmus és őskultusz elemeivel keverve. A XVI. század elején léptek először katolikus misszionáriusok Vietnam földjére; a kereszténység fanatikus üldöztetéssel találkozott. Az első két évszázad során mintegy százezerre becsülhető azok száma, akiket Krisztusba vetett hitükért megöltek, de sok történeti adat elveszett.
November 24-én 117 szent emléknapját ünnepli az Egyház, akik 1625 és 1886 között szenvedtek vértanúhalált Vietnamban: közülük 96-an vietnami, 21-en külföldi hitvallók voltak. A vietnamiak közül 37 pap és 59 világi keresztény volt. A hittérítő vértanúk közül tizenegyen spanyolok voltak, tízen pedig franciák. Sokakat lefejeztek, másokat megfojtottak, élve megégettek vagy megcsonkítottak, néhányan börtönben halt meg az elszenvedett kínzások következtében. A legkorábbi vértanúk Francisco Gil de Federich és Alonso Lenziana spanyol dominikánusok voltak, akik 1580 körül érkeztek az országba. Gil kilenc éven keresztül apostolkodott a börtönből, gyümölcsözően; Lenziana tizenhárom éven át állandó menekülésben, titokban hűségesen szolgálta a benszülött hívőket.
1832-től minden külföldi misszionáriust kitiltottak az országból, a vietnami keresztényeket pedig arra akarták kényszeríteni, hogy megtapossák a feszületet. A templomokat lerombolták, a keresztény tanítást betiltották. Sokan szenvedtek halált vagy borzalmas kegyetlenségeket. A spanyol dominikánus püspököt, a 76 éves Inigo Delgadót ketrecbe zárták nyilvános kigúnyolás céljából, ahol az éhség és szomjúság ölte meg. A francia Joseph Marchand és Jean-Charles Cornayt kegyetlen vértanúhalált szenvedett.
Dung-Lac András, akinek nevét a római naptár külön említi, benszülött vietnami egyházmegyés pap volt. Dung An Trân 1795 körül született pogány szülőktől az észak-vietnami Bac-Ninhben. Családja Hanoiba költözött, ott találkozott a keresztény tanítással. A keresztségben az András nevet kapta. Megtanulta a kínai és a latin nyelvet, teológiai tanulmányokat folytatott. 1823. március 15-én szentelték pappá. Ke-Dâmban szolgált lelkipásztorként. Fáradhatatlanul prédikált, sokat böjtölt, szigorú életet élt, példájára sokan megkeresztelkedtek. 1835-ben, Minh Mang, a ,,vietnami Nero" uralkodása alatt bebörtönözték, de hívei kiváltották a fogságból. Nevét megváltoztatva rejtőzködött az üldözés elől, ám 1839. novemberében ismét letartóztatták; Peter Thivel, egy másik vietnami pappal együtt, akit gyónás céljából keresett föl. Másodszor is sikerült mindkettőjüket pénzzel kiváltani. Azonban hamarosan újból börtönbe kerültek: ahol borzalmasan megkínozták őket. 1839. december 21-én fejezték le a két papot. Andrást már 1900. május 27-én boldoggá avatták.
A későbbi vértanúk közül a leghíresebb Théophane Venard, akit 1852-ben szenteltek pappá. A súlyos üldözések elől Tonkinba, majd Hanoiba menekült, de ott is bújkálnia kellett. Elfogták, bambuszketrecbe zárták - és hitéért 1851-ben lefejezték. Levelei és életpéldája inspirálták Lisieux-i Szent Terézt, hogy jelentkezzék a hanoi Kármelbe, bár betegsége meggátolta, hogy oda kerüljön.
A keresztényeket megjelölték arcukon a ta dao (hamis vallás) szavakkal; a férjeket elszakították feleségüktől, a gyermekeket szüleiktől; a keresztény falvakat lerombolták, a keresztények tulajdonát szétosztották. Agnes Thanh Thi Le, 6 gyermek anyja, azért szenvedett vértanúhalált, mert leveleket vitt ki a hitvallóktól a börtönből.
1862-ben egy Franciaország és Amman közötti szerződés garantálta a vallásszabadságot. Ezzel kezdtek megszűnni az üldözések Vietnamban, amelyek számos vonása a régi római keresztényüldözéseket idézi.

- A 117 vértanú boldoggá avatása négy lépésben történt: XIII. Leó által 1900. május 27-én, X. Piusz által 1906. május 20-án és 1909. május 2-án, XII. Piusz által 1951. április 29-én kanonizálta Vietnam 117 hitvalló keresztényét. II. János Pál 1988. június 19-én Rómában avatta szentté Vietnám hitvallóit. A szentté avatáson nem vett részt delegáció a kommunista Vietnamból; ám nyolcezer vietnami emigráns vett részt rajta, katolikus honfitársaikat képviselve, akik nem hagyhatták el az országot.
Képen: Dung-Lac Szent András áldozópap
...... ........... ........... ........... ...........



...... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: lelkipásztorként, kegyetlenségeket, papnövendékekhez, diadalmaskodunk, bambuszketrecbe, misszionáriusok, fáradhatatlanul, megcsonkítottak, fejedelemségek, konfucianizmus, mindkettőjüket, letartóztatták, megváltoztatva, honfitársaikat, keresztényeket, mindnyájunkért, misszionáriust, gyümölcsözően, szétosztották, elszakították, keresztségben, következtében, kereszténység, kényszeríteni, vértanúhalált, dominikánusok, bebörtönözték, bennszülöttek, vértanútársai, üldöztetéssel, franciaország, tanulmányokat, hatalmasságok, apostolkodott, szeretetétől, jelentkezzék, megigazulást adta, leölésre szánt, időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, evangélium igéi, vietnami egyház, kereszt teljes, kereszténység fanatikus, vietnamiak közül, hittérítő vértanúk, elszenvedett kínzások, legkorábbi vértanúk, benszülött hívőket, vietnami keresztényeket, Dung-Lac Szent András, SZENTLECKE Szent Pál, Krisztus Jézus, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM Szent Máté, Katolikus Egyház, Le-BaoTinh Pál, Francisco Gil, Alonso Lenziana, Inigo Delgadót, Joseph Marchand, Jean-Charles Cornayt, Dung-Lac András, Dung An Trân, Minh Mang, Peter Thivel, Théophane Venard, Lisieux-i Szent Terézt, Agnes Thanh Thi Le, János Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Martin Buber, A haszidim meséi  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Nem kell hozzá fürdőruhás  jó reggelt  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  James Allen  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ott van  Alvó cica  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Szép estét kedves látogatóimna...  Előfordul, hogy  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  40 felett  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ma van a magyar költészet napj...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Robin Wight pitypang szobra  József Attila – Keresek ...  Egy gondolat  Hogyan válunk hűségesekké?  39 ígéret  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Az ember emlékekből áll  képre írva  Emlékezz  Jánosházy György: Fogd a kezem  Nem kell hozzá fürdőruhás  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Otthon  Alvó kislány  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Egy párkányon  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  Már Gárdonyi Géza is méltatta  ajándék, mellyel meglepem  Emlékezz  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  IGEN így  Robert Merle tollából  Robert Merle tollából  Szívek  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Vannak emberek  Magyar költészet napja  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megigazulást adta, leölésre szánt, időben Jézus, pokolba taszíthatja, fillérért ugye, emberek előtt, evangélium igéi, vietnami egyház, kereszt teljes, kereszténység fanatikus, vietnamiak közül, hittérítő vértanúk, elszenvedett kínzások, legkorábbi vértanúk, benszülött hívőket, vietnami keresztényeket, templomokat lerombolták, keresztény tanítást, spanyol dominikánus, francia Joseph, római naptár, észak-vietnami Bac-Ninhben, keresztény tanítással, latin nyelvet, üldözés elől, másik vietnami, későbbi vértanúk, leghíresebb Théophane, hanoi Kármelbe, keresztényeket megjelölték, férjeket elszakították, gyermekeket szüleiktől, keresztény falvakat, keresztények tulajdonát, üldözések Vietnamban, régi római, szentté avatáson, kommunista Vietnamból, lelkipásztorként, kegyetlenségeket, papnövendékekhez, diadalmaskodunk, bambuszketrecbe, misszionáriusok, fáradhatatlanul, megcsonkítottak, fejedelemségek, konfucianizmus, mindkettőjüket, letartóztatták, megváltoztatva, honfitársaikat, keresztényeket, mindnyájunkért, misszionáriust, gyümölcsözően, szétosztották, elszakították, keresztségben, következtében, kereszténység, kényszeríteni, vértanúhalált, dominikánusok, bebörtönözték, bennszülöttek, vértanútársai, üldöztetéssel, franciaország, tanulmányokat, hatalmasságok, apostolkodott, szeretetétől, jelentkezzék, megigazulást, keresztények, elszenvedett, feleségüktől, hitvallóktól, küzdelmemnek, keresztényét, novemberében, vértanúságot, megfojtottak, egyházmegyés, rejtőzködött, menekülésben, apostolainak, választottai, kiváltották, betiltották, életveszély, ruhátlanság, kegyelméből, hagyományos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.