Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keresztes Szent János áldozópap és egyháztanító
  2018-12-14 08:18:00, péntek
 
   
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten titokzatos, elrejtett bölcsességét hirdetjük.
Testvéreim!
Amikor nálatok jártam, nem választékos beszéddel vagy emberi bölcsességgel akartam hirdetni nektek Isten titkát. Elhatároztam ugyanis, hogy nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztusról, a megfeszítettről.
Gyöngeségem tudatában félve és nagyon elfogódva mentem hozzátok. Tanításom és igehirdetésem ezért nem a bölcsesség elragadó szavaiból állt, hanem a lélek és az erő bizonyságából, hogy hiteteknek ne emberi bölcsesség, hanem Isten ereje legyen az alapja.
Mi bölcsességet hirdetünk, de csak a tökéleteseknek. Nem e világnak és pusztulásra ítélt fejedelmeinek bölcsességét, hanem Isten titokzatos, elrejtett bölcsességét, amelyet Isten öröktől fogva a mi megdicsőülésünkre rendelt.
A világ fejedelmei közül ezt senki sem értette meg, mert ha megértették volna, nem feszítették volna keresztre a dicsőség Urát. Így érvényre jut az írás szava:
Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív fel nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt.
Nekünk azonban Szentlelke által kinyilatkoztatta ezt Isten, mert a Lélek mindent ismer, még Isten mélységeit is.
Ez az Isten igéje. 1Kor 2,1-10a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki közületek nem mond le mindenről amije csak van, nem lehet az én tanítványom.
Abban az időben:
Amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi. Lk 14,25-33

- Magyar kurír oldalon
Képen: José García Hidalgo: Keresztes Szent János és Avilai Szent Teréz levitációja
a Megtestesülés-monostorban (17. század; Segovia Múzeum)
.......


Képen: Keresztes Szent János szobra Avilában
...... ........... ........


Azonban a reformokat olyan szenvedéllyel és kemény szigorral végezte János, hogy ellenségeskedést váltott ki a renden belül. Toledóba hurcolták, és az ottani rendházban fenyegetésekkel és ígéretekkel próbálták megtörni. Ő azonban ellenállt, ezért börtönbe zárták, és rabként tartották. Ágya egy deszkalap volt, fény alig jutott a zárkába. Hetente három nap szigorú böjtön tartották, péntekenként pedig meg is vesszőzték.
A cella végtelennek látszó sötétségét Keresztes János arra használta föl, hogy megrajzolja saját lelke képét. Fél év elteltével jutott tintához és papírhoz, ekkor kezdte írni műveit. Alaptémája: a szeretet küzdelmei a lélek sötét éjszakájában. Mindabban, amit leírt, a Szentháromság, a misztikus Test, a Megtestesülés szépsége és a lélek minden szabadsága benne foglaltatik. Hangjában nyoma sincs keserűségnek, ellenkezőleg: derűsen rajzolja és festi meg a szeretet szabadságának diadalát, melyet nem lehet sem börtönbe zárni, sem megbilincselni.
Végül Jánosnak sikerült megszöknie börtönéből. Andalúziába ment, melynek lelke, napfénye, színei, éghajlatának heve, népének szenvedélyei, zsidó és mór legendái, titokzatos történetei mind hatottak a misztikus és gondolkodó, a költő és művész lelkére. Ugyanakkor nem feledkezett meg fő feladatáról sem, arról, hogy napról napra tökéletesedjék, s mindenütt, minden pillanatban átadja magát a kimondhatatlan istentapasztalás élményének.
Szent János élete nehéz és kemény volt gyermekkorától egészen haláláig, pihenés és szünet nélkül. Krisztus szívesen tartotta őt a keresztjén. János magatartásában és személyében ugyanaz történik, mint írásaiban: egy tűrhetetlenül kemény élet prózai valóságából ének születik, amely nem más, mint az Isten iránti szeretet és az élet szeretetének éneke.
Keresztes Szent János az Isten gyermekei tökéletes szabadságának szentje. Egész élete liturgia volt, amelyben minden emberi valóság énekké és költészetté vált. Olyan volt, mint egy trubadúr, akit a természet, a szeretetben töltött élet és a kereszt, a szeretet legnagyobb megnyilvánulása ragadott magához. És keresztjét magához ölelte. Rövid élete alatt megtapasztalhatta mindazt, ami töredékeiben is teljes, a költőlét értelmét és célját: a kimondás gyönyörűségét, a misztikus biztos tudását: Isten létezik, és kínjaink hozzá vezetnek. Életrajzírói feljegyezték, testének és lelkének egyaránt ura volt, sosem kiabált, nem türelmetlenkedett. Öröm volt az arcán, ha nem is mosoly formában, de sugárzó ragyogás, tekintete különösen mély és átható volt.
Életének valóságos szereplői János szemében nem értek Krisztus valóságának nyomába. Verseinek tárgya, lényege és valósága Krisztus személye, ő a költői Te, aki az avilai kolostorban, a feljegyzések tanúsága szerint, így szólt Keresztes Szent Jánoshoz: ,,szenvedni és meghalni a kereszt súlya alatt". A szent egy rajzot készített e látomás után, mely teljes egészében misztikus: elmélyülés, belehatolás, a tárgyával való eggyé válás jellemzi. A kereszt dől. Krisztus karjai eloldódnak, feje előrehanyatlik, mintha saját súlyától húzva zuhanna le a keresztről
Keresztes Szent János élete utolsó napjairól életrajzírója a következőket jegyezte föl: ,,1591 őszén János testvér orvosi kezelésre szorult. A térdében gyulladás támadt, amitől állandóan lázas volt. Baeza városába küldték, ahol rektorsága idején sok öröme telt a kollégiumban. Ő maga éppen ezért nem akart odamenni, hanem úgy döntött, hogy Ubedába megy, ahol a prior nem kedvelte őt. Megérkezése után hamarosan kiderült, hogy az ubedai szerzetesek becsülik és szeretik, és ez még inkább felbőszítette a priort. A testvéreknek megtiltotta, hogy látogassák a beteget, megvonta tőle a szeretet minden megnyilvánulását, s ha maga belépett hozzá, csak szidta és becsmérelte Jánost. Ő mindezt angyali türelemmel viselte, és amikor a halál közeledtét érezte, magához kérette a priort, bocsánatát és áldását kérte. És ekkor győzött: a prior sírva borult az ágya mellé, és úgy imádkozott a haldokló mellett."
A nagy misztikus, akinek útja a sötétségből vezetett a világosság felé, 1591. december 14-én halt meg Ubedában.
Ahalála -- illő módon -- éjfélkor következett be. De ez az éjfél csodálatosan fényes volt: az egyik testvér látta, hogy a mennyezetről az ágy fejénél egy fényes gömb ereszkedik alá, majd végighalad a test fölött és megáll a lábánál. Húsz lángot látott, amelyek egyetlen fényességgé egyesültek. Ez a fénygömb annak a világosságnak volt a jele, amely minden döntését megvilágosította: annak az egyetlen igennek, amellyel Isten izzó szeretetére válaszolt.
1726-ban avatták szentté, ünnepét 1738-ban vették föl a római naptárba, november 24-ére. 1969-ben áthelyezték december 14-ére. XI. Piusz pápa 1926-ban egyház tanítóvá nyilvánította.
Karol Wojtyła (Szent II. János Pál pápa) kutatta és elemezte Keresztes Szent János teológiai rendszerét, 1948-ban védte meg A hit Keresztes Szent János szerint című doktori értekezését a római Angelicum Pápai Főiskolán.

Istenünk, te Keresztes Szent János áldozópapot és egyháztanítót a tökéletes önmegtagadás és a kereszt nagy szeretetére nevelted. Engedd, hogy kitartóan kövessük példáját, és eljussunk dicsőséged boldog szemlélésére az örökkévalóságban. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

/Magyar Kurír/

*
- Katolikus oldalon Link
...... ........... ........... ................ ........... ............. ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: megvilágosította, örökkévalóságban, istentapasztalás, kinyilatkoztatta, ellenségeskedést, megnyilvánulását, fenyegetésekkel, megfeszítettről, megnyilvánulása, előrehanyatlik, gyermekkorától, tökéleteseknek, magatartásában, kimondhatatlan, tökéletesedjék, korintusiakhoz, megbilincselni, megtestesülés, igehirdetésem, világosságnak, egyháztanítót, fejedelmeinek, szenvedéllyel, tűrhetetlenül, szentháromság, gyönyörűségét, nyilvánította, bizonyságából, szabadságának, életrajzírója, bölcsességgel, felbőszítette, szentlélekkel, feljegyzések, bölcsességét, szemlélésére, bölcsesség elragadó, világ fejedelmei, dicsőség Urát, írás szava, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, reformokat olyan, renden belül, ottani rendházban, deszkalap volt, cella végtelennek, szeretet küzdelmei, Keresztes Szent János, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztusról, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Jézust, José García Hidalgo, Avilai Szent Teréz, Segovia Múzeum, Keresztes János, Végül Jánosnak, Szent János, Keresztes Szent Jánoshoz, Karol Wojtyła, Szent II, János Pál, Angelicum Pápai Főiskolán, Jézus Krisztus, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.29. 18:12 Osztrák jégkorongliga - Két fehérvári játékos is bekerült a legjobb fiatalo...
03.29. 18:12 Koronavírus - Meghalt a volt Kijev megyei kormányzóhelyettes
03.29. 18:02 Elhunyt Jurij Bondarev szovjet-orosz író
03.29. 17:32 Koronavírus - Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminisz...
03.29. 17:22 Koronavírus - Elhunyt Patrick Devedjian volt francia miniszter
03.29. 16:32 Párizs 2024 - Estanguet: felül kell vizsgálni az olimpiai terveket
03.29. 16:02 Gázolás miatt kerülővel közlekednek a vonatok Budapest és Pécs között
03.29. 15:51 Elhunyt az Atlético Madrid legendája
03.29. 15:41 Jelentős lehűlésre kell készülni
03.29. 15:21 Ötmillió forintnyi vágott dohányt találtak két járműben a vállaji határátke...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Erre vártam  Nárciszok  Szép Ernő idézet  Keresztút és szentmise nagyböj...  Szombattalan szombat - Háromsz...  Tavaszi kép  Légy türelmes . . .  Facebookon kaptam  Nő kalapban a mezőn  Kellemes délutánt ! ..........  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép napos tavasz, kedves kike...  Adjatok, adjatok!  Ördög-puli  Rózsák kosárban  Nő virág kosárral  A látszat csal  Szép Ernő idézet  Facebookon kaptam  Imádkozzunk Hazánkért  Facebookon kaptam  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Tavaszi csokor kalappal  Tulipánok  Tulipánok  Tudtad? Ő maga is csodálatos  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Orchidea  4. nagyböjti hét szombat  Facebookon kaptam  Soha, soha ne érd be kevesebbe...  Vihogó zebrák  Facebookon kaptam  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  Maradj otthon videó gyűjtemény  Tartsunk ki az imádságban... 0...  Virág pillangókkal  Kellemes délutánt kívánok  4. nagyböjti hét szombat esti ...  Tulipánok  A boldogság a szív mosolya.......  Facebookon kaptam  Te és én........  Hurrá! Itt a tavasz  Apostoli hitvallás  Egy dunántúli mandulafáról  Aranyosi Ervin: Esély a holnap...  Róka virágok közt  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam  Óraátállítás.....  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Látogatóimnak, szeretettel.......  Tavaszi kép  Nő az ablaknál  Rózsa csokor  Vigyázzunk egymásra ! ......  Képes üzenet !  Naplemente  Szentmise online közvetítése 0...  Almaillat  Lélekgyöngy.......  Titkok, melyeket nem vihetek m...  Ferenc pápa „Urbi et Orb...  KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL márc28...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  A nap gondolata  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Cica lámpával  Ezüst párák fátyolában álmodó ...  Vihogó zebrák  Imádság  Facebookon kaptam  Tulipánok  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Együtt itthon  Csak , mert nem mondunk ki dol...  Cica lámpával  Lélekgyöngy.......  Ferenc pápa „Urbi et Orb...  Virág pillangókkal  Kedves elégedetlenek és hiszti...  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Légy türelmes . . .  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt ! ..........  cicák  Titkok, melyeket nem vihetek m...  Tulipánok  Imádság  Tulipánok  Vigyázzunk egymásra ! ......  Cica lámpával  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsák 
Bejegyzés Címkék
bölcsesség elragadó, világ fejedelmei, dicsőség Urát, írás szava, alapokat lerakta, ember építkezésbe, király hadba, másik király, maga tízezer, evangélium igéi, reformokat olyan, renden belül, ottani rendházban, deszkalap volt, cella végtelennek, szeretet küzdelmei, lélek sötét, misztikus Test, lélek minden, szeretet szabadságának, kimondhatatlan istentapasztalás, tűrhetetlenül kemény, élet szeretetének, szeretetben töltött, szeretet legnagyobb, költőlét értelmét, kimondás gyönyörűségét, misztikus biztos, avilai kolostorban, feljegyzések tanúsága, kereszt súlya, rajzot készített, tárgyával való, következőket jegyezte, térdében gyulladás, ubedai szerzetesek, testvéreknek megtiltotta, szeretet minden, halál közeledtét, prior sírva, ágya mellé, haldokló mellett, nagy misztikus, sötétségből vezetett, világosság felé, éjfél csodálatosan, egyik testvér, fényes gömb, test fölött, fénygömb annak, világosságnak volt, egyetlen igennek, római naptárba, római Angelicum, tökéletes önmegtagadás, kereszt nagy, megvilágosította, örökkévalóságban, istentapasztalás, kinyilatkoztatta, ellenségeskedést, megnyilvánulását, fenyegetésekkel, megfeszítettről, megnyilvánulása, előrehanyatlik, gyermekkorától, tökéleteseknek, magatartásában, kimondhatatlan, tökéletesedjék, korintusiakhoz, megbilincselni, megtestesülés, igehirdetésem, világosságnak, egyháztanítót, fejedelmeinek, szenvedéllyel, tűrhetetlenül, szentháromság, gyönyörűségét, nyilvánította, bizonyságából, szabadságának, életrajzírója, bölcsességgel, felbőszítette, szentlélekkel, feljegyzések, bölcsességét, szemlélésére, szenvedélyei, ellenkezőleg, keserűségnek, szeretetének, péntekenként, életrajzírói, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 19 db bejegyzés
e hónap: 600 db bejegyzés
e év: 1664 db bejegyzés
Összes: 42161 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2429
  • e Hét: 2429
  • e Hónap: 195130
  • e Év: 618980
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.