Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Három jel, hogy nem szereted felebarátodat
  2019-01-11 14:48:25, péntek
 
  2019. január 10. csütörtök 17:31
A hit ad erőt, hogy mindenkiért imádkozzunk, ellenségeinkért is. A hit segít, hogy ne tápláljunk magunkban féltékenységet, irigységet. Ha így szeretünk, legyőzzük a világ szellemét, mely hazug és megosztó - hangsúlyozta homíliájában a pápa január 10-én a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.
Ferenc pápa a Szent János apostol első leveléből vett szentleckéből indult ki homíliájában:
- ,,Szeressük Istent, mert ő előbb szeretett minket! Aki azt mondja: »Szeretem Istent«, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát? Ezt a parancsot kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse testvérét is. Mindenki, aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az az Isten szülötte; aki pedig a szülőt szereti, szereti a szülöttét is. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük az Istent, és eleget teszünk parancsainak. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy megtartjuk parancsait. Parancsai nem nehezek. Mert mindenki, aki az Istentől született, legyőzi a világot. És ez a győzelem - győzelem a világ fölött! - a mi hitünk" (1Jn 4,19-5,4).
- Amikor János apostol azt írja, hogy aki Istentől született, legyőzi a világot, a mindennapok harcára gondol, amelyet a világ szellemével vívunk - magyarázta a pápa. - Ez ugyanis hazug, a látszatra épül, tartalom nélkül, míg Isten Lelke igaz. A világ szelleme a hiúságé, az erőtlen dolgoké, amelyeknek nincs alapjuk, ezért romba dőlnek. Olyanok, mint a farsangi csörögefánk - amit az egyik olasz dialektusban ,,hazugság"-nak hívnak: nem tömörek, tele vannak levegővel - éppúgy, mint a világias gondolkodás. Felfújt, és megtéveszt, mert a hazugság atyjának gyermeke.
- János apostol megmutatja nekünk Isten Lelkének konkrét útját, ami nem fantázia szüleménye: ott a szó és a tett megegyezik. Ha megvan benned Isten Lelke, akkor jó dolgokat fogsz cselekedni. Itt az apostol egy hétköznapi dolgot mond: aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát - szögezte le a pápa. - Szeressük azt, amit látunk, meg tudunk érinteni, ami valóságos; ne a fantázia szüleményeit, amiket nem látunk - buzdított a Szentatya.
- Ha nem vagy képes szeretni Istent a konkrét dolgokban, akkor nem igaz, hogy szereted Istent. A világias gondolkodás megosztást szül: ha beszüremkedik a családba, a közösségbe, a társadalomba, megosztást teremt; a széthúzás nő, megjelenik a gyűlölet és a háború. János továbbmegy: aki azt mondja, ,,szeretem Istent", de testvérét gyűlöli, az hazug. A világias szellem gyermeke, ami hazugság, puszta látszat - hangsúlyozta Ferenc pápa. - Gondolkozzunk el azon, mi szeretjük-e Istent. Aztán menjünk a ,,próbakőhöz", és nézzük meg, hogyan szeretjük a testvérünket: akkor látjuk, hogyan szeretünk valójában.
A Szentatya három ismertetőjegyet sorolt föl arra vonatkozóan, ha valaki nem szereti testvérét. Sokféleképpen lehet mosolyogni - mondta. - A cirkuszi bohócok is mosolyognak, mégis sokszor sírnak belül. Imádkozzunk felebarátunkért! Azokért is, akiket ellenszenvesnek tartunk, és tudjuk, hogy nem szeretnek minket. Azért is, aki gyűlöl minket, aki az ellenségünk: ahogy Jézus mondta. Ha nem imádkozom, az annak a jele, hogy nem szeretek.
- 1. Az első jel a kérdés, amit föl kell tennünk magunknak: imádkozom az emberekért? Mindegyikért, konkrétan, a rokonszenves és számomra ellenszenves emberekért, a barátaimért és az ellenségeimért. Ez az első.
- 2.)A második jel: amikor fölfedezem magamban a féltékenység, az irigység érzését, és kedvem támad rosszat kívánni a másiknak. Ez annak a jele, hogy nem szeretek. Itt meg kell állnom: nem szabad hagyni, hogy növekedjenek ezek az érzések. Veszélyesek. Ne hagyjuk elhatalmasodni őket! - figyelmeztetett a pápa.
- 3.A harmadik jel a mindennapokban arra, hogy nem szeretjük felebarátunkat (tehát nem mondhatjuk, hogy szeretjük Istent): a pletykálkodás. Véssük be az eszünkbe és a szívünkbe: ha pletykálkodom, nem szeretem Istent, mert a pletykával tönkreteszem a másikat. A pletyka olyan, mint a mézes cukorka: finom, eteti magát, aztán a sok cukorkától gyomorrontást kapunk. Mert finom, ,,édes" pletykálkodni, jó dolognak tűnik, csak éppen rombol. Ez pedig azt jelzi, hogy nem szeretek. Ha valaki egyszer s mindenkorra abbahagyja a pletykálkodást, az nagyon közel van Istenhez, mert ezzel védi felebarátját, megőrzi felebarátjában Istent - hangzott el a Szentatya homíliájában.
- A világ szellemét a hit lelkületével tudjuk legyőzni. Azzal, ha hiszünk benne, hogy Istent látjuk fivérünkben, nővérünkben. Hitünk legyőzi a világot. Csak nagy hittel lehet ezen az úton járni, nem a józan ész emberi gondolataival. Nem. Segít, de nem erre van szükség e küzdelemben. Csak a hit adja meg az erőt ahhoz, hogy ne pletykálkodjunk, hogy imádkozzunk mindenkiért, ellenségeinkért is, s ne hagyjuk elhatalmasodni a féltékenységet és az irigységet.
- Az Úr Szent János apostol első levelének e szakaszával azt kéri, hogy legyünk konkrétak a szeretetben. Szeresd Istent! De ha nem szereted testvéredet, nem szeretheted Istent. S ha azt mondod, hogy szereted testvéredet, de valójában nem szereted, sőt gyűlölöd őt, akkor hazug vagy - mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: ismertetőjegyet, ellenségeinkért, figyelmeztetett, pletykálkodjunk, ellenszenvesnek, felebarátunkért, féltékenységet, elhatalmasodni, felebarátunkat, pletykálkodást, felebarátjában, mindennapokban, ellenségeimért, gyomorrontást, pletykálkodni, gondolataival, beszüremkedik, pletykálkodom, pletykálkodás, sokféleképpen, szentleckéből, gondolkozzunk, társadalomba, homíliájában, dialektusban, mindegyikért, lelkületével, ellenszenves, testvérünket, féltékenység, növekedjenek, hangsúlyozta, parancsainak, rokonszenves, felebarátját, tönkreteszem, világ szellemét, pápa január, parancsot kaptuk, szülőt szereti, győzelem –, világ fölött, mindennapok harcára, világ szellemével, látszatra épül, világ szelleme, erőtlen dolgoké, farsangi csörögefánk, egyik olasz, világias gondolkodás, hazugság atyjának, tett megegyezik, Szent Márta-házban, Szent János, Szeressük Istent, Szeretem Istent«, Amikor János, Isten Lelke, Isten Lelkének, Szeresd Istent, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Spenót fasírttal  Az ember emlékekből áll  Andrássy Réka - A bolond Böske  Hogyan válunk hűségesekké?  Szívek  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Ott van  Szeretem ujjad karcsuságait,  A felvilágosodás...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Jázmin  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimn...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Erdei gyöngyvirág  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  különleges  Horváth Szilvia tollából  Szép estét  Előfordul, hogy  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Bársony székben  képre írva  Walter Chrysler mondta  Ma van a magyar költészet napj...  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  képre írva  Facebookon kaptam  Különleges  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ma van a magyar költészet napj...  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimna...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Mindent de mindent visszakap  Az ember  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  Vannak emberek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Otthon  IGEN így  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Nagy és kis csodák  Tavaszi este  képre írva  Alvó kislány  Gebhardt Nóra versei II.  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
világ szellemét, pápa január, parancsot kaptuk, szülőt szereti, győzelem &#8211, világ fölött, mindennapok harcára, világ szellemével, látszatra épül, világ szelleme, erőtlen dolgoké, farsangi csörögefánk, egyik olasz, világias gondolkodás, hazugság atyjának, tett megegyezik, hétköznapi dolgot, fantázia szüleményeit, konkrét dolgokban, világias szellem, cirkuszi bohócok, irigység érzését, mindennapokban arra, pletykával tönkreteszem, pletyka olyan, mézes cukorka, nagyon közel, úton járni, erőt ahhoz, ismertetőjegyet, ellenségeinkért, figyelmeztetett, pletykálkodjunk, ellenszenvesnek, felebarátunkért, féltékenységet, elhatalmasodni, felebarátunkat, pletykálkodást, felebarátjában, mindennapokban, ellenségeimért, gyomorrontást, pletykálkodni, gondolataival, beszüremkedik, pletykálkodom, pletykálkodás, sokféleképpen, szentleckéből, gondolkozzunk, társadalomba, homíliájában, dialektusban, mindegyikért, lelkületével, ellenszenves, testvérünket, féltékenység, növekedjenek, hangsúlyozta, parancsainak, rokonszenves, felebarátját, tönkreteszem, szüleményeit, szeretetben, szellemével, szeretheted, mindennapok, nővérünkben, ellenségünk, testvéredet, vonatkozóan, fivérünkben, mindenkorra, mindenkiért, imádkozzunk, barátaimért, mosolyognak, veszélyesek, csörögefánk, szakaszával, gondolkodás, küzdelemben, emberekért, szeretheti, cselekedni, megtartjuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1563
  • e Hét: 8253
  • e Hónap: 20929
  • e Év: 254676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.