Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Vince diakónus és vértanú 01.22
  2019-01-22 17:55:48, kedd
 
  Szent Vince diakónus
...... ........... ..........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Testünkben Jézus szenvedését hordozzuk szüntelen.
Testvéreim!
A hit és a kegyelem kincsét törékeny cserépedényben őrizzük, hogy a rendkívüli erőt ne magunknak, hanem Istennek tulajdonítsuk. Mindenfelől szorongatnak minket, de agyon nem nyomnak; bizonytalanságban vagyunk, de nem esünk kétségbe; üldözést szenvedünk, de elhagyatottak nem vagyunk; földre terítenek, de el nem veszünk; állandóan hordozzuk testünkben Jézus halálát, hogy Jézus élete is nyilvánvaló legyen testünkben. Mert minket, akik élünk, szüntelenül halálra adnak Jézusért, hogy Jézus élete is nyilvánvaló legyen halandó testünkön. Bennünk tehát a halál munkálkodik, bennetek pedig az élet.
Mivel azonban a hitnek ugyanaz a lelke van bennünk, mint amelyről írva van: ,,Hittem, azért szóltam", mi is hiszünk, és ezért beszélünk. Hiszen tudjuk, hogy aki az Úr Jézust feltámasztotta, Jézussal együtt minket is feltámaszt majd, és veletek együtt elébe állít. Mert minden értetek van, hogy a kegyelem bőséges kiáradásáért egyre többen adjanak hálát Isten dicsőségére.
Ez az Isten igéje. 2Kor 4,7-15

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A tanítványoknak vállalniuk kell a tanúságtevést. Ilyenkor a Szentlélek szól belőlük.
Abban az időben Jézus így tanította apostolait: Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert bíróság elé állítanak, és zsinagógáikban megostoroznak titeket. Helytartók és királyok elé hurcolnak miattam, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor pedig bíróság elé állítanak, ne töprengjetek azon, hogyan és mit beszéljetek! Megadatik ugyanis nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Hiszen nem ti beszéltek, hanem Atyátok Lelke szól belőletek.
Halálra adja majd testvér a testvérét, és apa a fiát. A gyermekek szüleik ellen támadnak, és megöletik őket. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt az én nevemért. Aki azonban mindvégig állhatatos marad, az üdvözül.
Ezek az evangélium igéi. Mt 10,17-22

- Magyar kurír oldalon
Vince diakónusra és vértanúra emlékezünk liturgikus emléknapján, január 22-én. Ő a korai keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akikről bizonyosan tudjuk, hogy valós személyek, de életükről és halálukról alig van megbízható forrásunk.
Vince diakónus, majd fődiakónus lett; magára vállalta mindazokat a tennivalókat, amelyeket püspöke idős kora és hiányos beszédkészsége miatt nem tudott ellátni. Emellett kitűnt a szegények, rászorulók szolgálatában is. A Diocletianus-féle üldözés idején a püspökével együtt tartóztatták le. Bilincsbe verve Zaragozából Valenciába vezették, és ott halálra ítélték őket 304 körül.
Halálának legendája:
Az idős püspök a bántalmazások következtében hamar elhunyt, Vince azonban a borzalmas kínzások egész sorozatát volt kénytelen elviselni. Legendája szerint a kínzások után sötétzárkába zárták, de ott mennyei fény vette körül. Amikor meghalt, a helytartó - aki túl gyorsnak találta Vince halálát és kevésnek a szenvedését - megtagadta tőle a temetést: testét kidobták a szántóföldre, hogy kutyák és madarak falják föl. De egy nagy holló, melyet Isten küldött, megvédte a holttestet. Végül a testét kövekkel együtt zsákba varrták, és a tengerbe vetették. Ám a tenger hullámai újra meg újra a partra sodorták a vértanú testét, míg egy keresztény meg nem találta, és illően el nem temette.
*
A Legenda Aurea szerint Vince ezt mondta az őt elítélő bírónak: ,,Te, a halál papja, csak kőből faragott isteneket tudsz imádni. Mi azonban a világosság élő Istenét imádjuk, és ezzel megvalljuk az egyedül igaz és egyetlen Istent, valamint az ő Fiát, Jézus Krisztust." Félelem nélkül nézett szembe a kínzásokkal: ,,Rajta, zúdítsad csak rám minden gonoszságodat, amelyet a gonosz lélek sugall neked: látnod kell majd, hogy Isten segítségével erősebb leszek a szenvedésben, mint te a kínzásban."
Amikor a hosszú kínzás után a hóhér karja fáradtan lehanyatlott, Vince így szólt hozzá: ,,Mitől lankadt el a kezed? Bíró, tévedsz! Azt véled, hogy kínzol engem, amikor összeszabdalod tagjaimat, melyek előbb vagy utóbb úgyis elenyésznek. Él azonban bennem valami, amit nem tudsz hatalmadba keríteni, és ami kigúnyol téged, mert nem vagy képes hozzáférni! Nem kívánom, hogy szenvedésemet csökkentsed, de azt el kell ismerned: alulmaradtál mindabban, amit csak elkövettél ellenem." Amikor még a természet erői is védelmezték a vértanú meggyalázásra kidobott testét, a kétségbeesett bíró fölkiáltott: ,,Hát még a halálban sem tudom legyőzni?!" Ebben az értelemben mondta később Szent Ambrus Vincéről: ,,Megkínozták, összeszurkálták, megkorbácsolták és megégették, legyőzni mégsem tudták!"
*
Szent Vince azonban elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) miatt lett népszerű mint időt és munkát meghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében.
Legendája olvasható az Érdy-kódexben, képmása pedig feltűnik a koronázási paláston. régi mondás: ,,Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince". Hogy a borászok, pincemesterek, szőlőművesek, vincellérek védőszentje lett, annak oka nagy valószínűséggel nevének népies etimológiája: Vin Cent (százszoros bor). Nevének jelentése egyébként: győzedelmes.
Vince napján meglátogatják a pincéket, valamint vesszőt vágnak a szőlőből, amit aztán vízbe tesznek, és a kihajtott ágból következtetnek az az évi termésre.
Vince a cserepezők, a téglaégetők, a takácsok és a kávéval foglalkozók védőszentje is. Különösen is kérik a segítségét az elveszett tárgyak megtalálásához, valamint a belső bajok és a nyelv betegségei, a beszédkészség zavarai ellen.
Mindenható, örök Isten, tölts be minket Szentlelkeddel, hogy szívünket ugyanaz a hősies szeretet járja át, amellyel Szent Vince vértanú minden testi kínt legyőzött. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: valószínűséggel, megkorbácsolták, összeszurkálták, következtetnek, korintusiakhoz, zsinagógáikban, összeszabdalod, megtalálásához, szentlelkeddel, beszédkészsége, tanítványoknak, cserépedényben, feltámasztotta, következtében, bántalmazások, gonoszságodat, elhagyatottak, pincemesterek, meglátogatják, megostoroznak, tanúságtevést, beszédkészség, kétségbeesett, tulajdonítsuk, szenvedésemet, szolgálatában, meggyalázásra, szentlélekkel, alulmaradtál, lehanyatlott, tartóztatták, gyűlöletesek, töprengjetek, kiáradásáért, tennivalókat, diocletianus, kegyelem kincsét, rendkívüli erőt, halál munkálkodik, hitnek ugyanaz, kegyelem bőséges, tanítványoknak vállalniuk, időben Jézus, emberekkel szemben, pogányok előtt, gyermekek szüleik, evangélium igéi, korai keresztény, püspökével együtt, idős püspök, bántalmazások következtében, borzalmas kínzások, Szent Vince, SZENTLECKE Szent Pál, Testünkben Jézus, EVANGÉLIUM Szent Máté, Atyátok Lelke, Zaragozából Valenciába, Legenda Aurea, Jézus Krisztust, Szent Ambrus Vincéről, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soha ne kedvezz...  Hiányzik  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png kutya  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Éretlen vers  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Bertolt Brecht -től idézet  A másik dolog,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Soha ne kedvezz...  Nevem  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Png virág  Reggel van  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szívem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png nő  Nagyi telefonál  Ne kapaszkodj magasabbra,  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Akik bántanak téged  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 20  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Sose bánj semmit  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Png telefon  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Idő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mai harmónia kártyám  Szívem  Egy bizonyos határt  Adakozás  Akarat  Png nő  Nem tudhatod  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Png kutya 
Bejegyzés Címkék
kegyelem kincsét, rendkívüli erőt, halál munkálkodik, hitnek ugyanaz, kegyelem bőséges, tanítványoknak vállalniuk, időben Jézus, emberekkel szemben, pogányok előtt, gyermekek szüleik, evangélium igéi, korai keresztény, püspökével együtt, idős püspök, bántalmazások következtében, borzalmas kínzások, kínzások után, helytartó &#8211, szenvedését &#8211, nagy holló, testét kövekkel, tengerbe vetették, tenger hullámai, partra sodorták, vértanú testét, halál papja, egyedül igaz, gonosz lélek, hosszú kínzás, hóhér karja, természet erői, vértanú meggyalázásra, kétségbeesett bíró, értelemben mondta, szőlősgazdák körében, koronázási paláston, kihajtott ágból, kávéval foglalkozók, elveszett tárgyak, belső bajok, nyelv betegségei, beszédkészség zavarai, hősies szeretet, valószínűséggel, megkorbácsolták, összeszurkálták, következtetnek, korintusiakhoz, zsinagógáikban, összeszabdalod, megtalálásához, szentlelkeddel, beszédkészsége, tanítványoknak, cserépedényben, feltámasztotta, következtében, bántalmazások, gonoszságodat, elhagyatottak, pincemesterek, meglátogatják, megostoroznak, tanúságtevést, beszédkészség, kétségbeesett, tulajdonítsuk, szenvedésemet, szolgálatában, meggyalázásra, szentlélekkel, alulmaradtál, lehanyatlott, tartóztatták, gyűlöletesek, töprengjetek, kiáradásáért, tennivalókat, diocletianus, szántóföldre, sötétzárkába, segítségével, szenvedésben, etimológiája, szorongatnak, szőlősgazdák, szőlőművesek, vincellérek, zaragozából, munkálkodik, foglalkozók, védőszentje, győzedelmes, szüntelenül, nyilvánvaló, emléknapján, téglaégetők, beszéljetek, szenvedését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 712
  • e Hét: 6513
  • e Hónap: 39667
  • e Év: 273414
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.