Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 7. vasárnap 02.24
  2019-02-24 12:28:03, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Dávid megkíméli ellenfelének, Saul királynak életét.
Saul féltette hatalmát Dávidtól. Ezért Saul háromezer férfival, Izrael legjavával elindult, hogy felkutassa Dávidot Szif pusztájában.
Dávid tudomást szerzett Saul érkezéséről. Egy éjszaka Dávid és Abisáj megközelítették Saul táborát. Sault alva találták a táborban. Lándzsája a fejénél a földbe volt szúrva. Abner és a csapat körülötte aludt. Ekkor Abisáj azt mondta Dávidnak: ,,Isten ma kezedbe adta ellenségedet. Lándzsával odaszögezem a földhöz, egyetlen döféssel. Másodikra már nem lesz szükség!" Dávid azonban így felelt Abisájnak: ,,Ne öld meg, mert senki sem büntetlen, aki az Úr fölkentjére emeli kezét!"
Ezzel Dávid Saul feje mellől elvette a lándzsát meg a vizeskorsót, és eltávoztak anélkül, hogy valaki látta vagy észrevette volna őket, vagy pedig fölébredt volna. Mindnyájan aludtak, mert az Úr mély álmot bocsátott rájuk.
Amikor Dávid a szemközti oldalra ért, jó messze megállt egy hegy tetején, úgy, hogy nagy távolság volt köztük. Dávid átkiáltott innen Saul táborába: ,,Nézzétek, itt a király lándzsája. Jöjjön át valamelyik szolga és vigye el. Az Úr mindenkinek megfizet igazságosságában és hűségében. Az Úr ma kezembe adott, de nem akartam kezet emelni az Úr fölkentjére."
Ez az Isten igéje. 1Sám 26,2.7-9.12-13.22-23

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Ahogy hasonlítunk földi képmásunkhoz Ádámhoz, ugyanúgy hasonlítani fogunk égi képmásunkban Krisztushoz is.
Testvéreim!
Az Írás mondja: ,,Ádám, az első ember élő lénnyé lett", az utolsó Ádám pedig éltető lélekké.
De nem a szellemi az első, hanem az érzéki, azután következik a szellemi. Az első ember a földből való, földi, a második ember a mennyből való, (mennyei). Amilyen a földből való, olyanok a földiek is, és amilyen a mennyből való, olyanok a mennyeiek is.
Ezért, ahogy a földi ember alakját magunkon hordozzuk, úgy a mennyeinek az alakját is magunkon fogjuk hordozni.
Ez az Isten igéje. 1Kor 15,45-49

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Legyetek irgalmasok, amint atyátok is irgalmas.
.......


Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:
,,Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak.
Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.
Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is."
Ezek az evangélium igéi. Lk 6,27-38

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Mi sokszor azt gondoljuk, hogy elég, ha kellő távolságot tartunk ellenségeinktől. Te viszont azt mondod, hogy szeressük ellenségeinket! Mi azt gondoljuk, hogy elég, ha kitérünk azok elől, akik gyűlölnek minket és nem teszünk nekik rosszat. Te többet kérsz tőlünk: tegyünk jót velük! Mi azt képzeljük, hogy elegendő, ha nem szórunk átkot a minket átkozókra. Te sokkal többet vársz tőlünk: mondjunk rájuk áldást! Mi azt gondoljuk, hogy éppen eleget teszünk akkor, ha nem hiszünk a hazug rágalmazóknak és nem viszonozzuk támadásaikat. Te azt kéred: Imádkozzunk értük! Segíts minket, hogy mindig azt tegyük, amit kérsz tőlünk!

Elmélkedés
Az első fecske
Február végén elégedettek lennénk a tavasz jövetelével is, ezért nem is a nyarat várom a következő mondás felidézésével: Egy fecske nem csinál nyarat. Olyankor szoktuk ezt mondani, amikor valaki kitalál valamilyen újdonságot, de környezete nem értékeli túlzottan nagyra az ötletet. Lehet, hogy évek múlva az egész világ ismerni fogja már a nagyszerű dolgot, de kezdetben még senki nem látja meg jelentőségét. Egy fecske nem csinál nyarat. Arra is utal a mondás, hogy egyetlen eseményből nem tudunk arra következtetni, hogy egy hosszútávú folyamat indult-e el, vagy valóban csak egyetlen marad a megtörtént eset.
Jó példa erre a világszerte ismert sebész és szülész orvos, Semmelweis Ignác története. Néhány évvel orvosi diplomájának megszerzése után gyakorlati megfigyelései alapján rájött arra, hogy az orvos bemosakodással, fertőtlenítéssel elkerülheti a gyermekágyi halálozást okozó fertőzések átvitelét. Megfigyelése, felfedezése mégsem hozott azonnali fordulatot, mert még nem ismerték a láthatatlan baktériumokat, orvoskollégái kezdetben nem hittek neki. Évtizedeknek kellett eltelnie, mire elterjedt Semmelweis megoldása, a gyakorlat bebizonyította az orvos igazát.
Nehéz helyzete van tehát az első fecskének, akár valaminek a felfedezéséről van szó, akár egy olyan újszerű nézetnek a társadalmi gondolkodásba való beültetéséről, amiről korábban még nem beszélt senki. Ilyesmi történhetett Jézussal is, aki a következőket mondta: ,,Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért." Erről olvasunk a mai evangéliumban. Nem egyszerűen csak újszerű gondolatok ezek, hanem valóban újdonságok. A világ teremtésétől fogva még egyetlen embernek sem jutott ilyen eszébe. A korábbi időkben az emberi gondolkodás odáig jutott, hogy szeretni kell azokat, akik szeretnek minket, érdemes jót tenni azokkal, akik jóindulattal közelednek hozzánk. Az ellenséget pedig szabad gyűlölni, meg szabad ölni, el lehet pusztítani, különben ő pusztít el minket. Ne kegyelmezz ellenfelednek, mert fordított helyzetben ő sem kegyelmezne meg neked!
Ezt a gondolkodást újítja meg Jézus, amikor tanítványainak és követőinek az ajánlja, sőt parancsba adja, hogy szeressék még az ellenségeiket is! A krisztusi szeretet-parancsnak ez a legmagasabb foka. Konkrét példákat is mond, hogy bizonyos élethelyzetekben hogyan lehet ezt megvalósítani: ,,Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is." E kijelentéseket hallva alighanem egekbe szökött a hallgatóság vérnyomása, s biztos voltak olyanok, akik ezt dünnyögték magukban: ,,Még mit nem! Majd bolond leszek!" Még meg sem tudták emészteni a hallottakat, amikor jött a fordulat, Jézus kereszthalála. Ekkor kiderült, hogy az Úr nem csak szavaival hangoztatta ezt az újszerű ,,okosságot", hanem valóban komolyan gondolta. A kereszten azokért imádkozott megbocsátásért a mennyei Atyához, akik neki a szenvedést okozták, és ő is megbocsátott azoknak, akik ellenségként tekintettek rá. Akik egyik kezébe már szeget vertek, azoknak odatartotta a másik kezét is. Az Egyház történetében hamarosan jöttek azok, akik komolyan vették szavát és követendőnek tartották életpéldáját, gondoljunk csak Szent István első vértanúra és később a vértanúk sorára egészen napjainkig.
Ellenségeink szeretete nem könnyű. De ha nem megérteni, hanem a gyakorlatban megvalósítani próbálom, akkor talán a harag, a bosszú és a gyűlölet zord hidege után Jézus az én életembe is hozhat egy kis nyarat vagy legalább a szeretet tavaszi enyhűletét.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: rágalmazóitokért, élethelyzetekben, fertőtlenítéssel, igazságosságában, ellenségeinktől, magasságbelinek, ellenségeiteket, megközelítették, ellenségeinket, tanítványainak, felfedezéséről, megbocsátásért, bemosakodással, kijelentéseket, korintusiakhoz, bebizonyította, tanítványaihoz, evangéliumban, megvalósítani, orvoskollégái, ellenfelednek, gondolkodásba, kereszthalála, megfigyelései, rágalmazóknak, következtetni, visszafizetés, megbocsátanak, beültetéséről, baktériumokat, ellenségeiket, felidézésével, ellenségedet, jóindulattal, számíthattok, jelentőségét, éjszaka Dávid, földbe volt, csapat körülötte, szemközti oldalra, hegy tetején, király lándzsája, első ember, utolsó Ádám, földből való, második ember, mennyből való, földi ember, hegyi beszédben, másik arcodat, visszafizetés reményében, gonoszok iránt, OLVASMÁNY Sámuel, Ezért Saul, Dávidot Szif, Ekkor Abisáj, Ezzel Dávid Saul, Amikor Dávid, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Krisztus, Semmelweis Ignác, Szent István, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.04. 23:33 Lengyelországban a szejm megszavazta a munkanélküli segélyek emelését
06.04. 23:23 Trianon 100 - A szlovák külügyminiszter szerint az MKP memoranduma nem segí...
06.04. 22:53 Trianon 100 - Varga Mihály: erős, érdekeiért kiállni képes nemzetet építünk
06.04. 22:53 Krónika 12. rész (Színház- és Filmművészeti Egyetem, napirend után)
06.04. 22:43 Krónika 11. rész (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
06.04. 22:23 Trianon 100 - Nyugat-európai magyar szervezetek: meg kell őrizni a nyelvi é...
06.04. 22:13 Két orosz régió elektronikusan szavazhat az alkotmánymódosításról
06.04. 21:53 Koronavírus - Szijjártó: korlátozásmentesen lehet utazni péntektől Ausztriá...
06.04. 21:53 Amerikai tüntetések - Barr: "szélsőséges agitátorok" próbálják megosztani a...
06.04. 21:23 Krónika 10. rész (köznevelési törvény)
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Margaretták  Méz és fahéj  Harmónia......  Bucsi Mariann - Házassági évfo...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Az álmokat ajándékba kapjuk  Facebookon kaptam  Ferenc pápa katekézise: 06.03  Facebookon kaptam Annuska bar...  TRIANON… Pontosabban a ...  Szèp estét kedves látogat...  Szerdai általános kihallgatás ...  Mert Istennél semmi sem lehete...  Kövess engem  Megfázás.......  Facebookon kaptam Annuska bar...  Liliom  Legyen szép napod ! .......  Facebookon kaptam  Csokor  Szentmise, este 2020.06.03 - D...  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Margaretták  Szeretetláng  Pipacsok  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Orchidea  - 2020.06.04. Emlékező istenti...  Egy jó reggelivel induljon a n...  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A bél egészsége hatással van a...  Png csokor  Fehér virágok vázában  Az emésztési zavart segítő gyó...  Facebookon kaptam  Egy jó reggelivel induljon a n...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A fény harcosa  Véghseő Tamás egyháztörténész ...  Csokor  Trianon mocskos ügy, meg kell ...  Méz és fahéj  Az a benned lévő egód  Kellemes délutánt kívánok  Clematis  Facebookon kaptam  Sajó Sándor - E rab föld mind ...  Szèp estét kedves látogat...  Nejlonharisnya - háztartási pr...  Vízcseppes rózsa  - 2020.06.04. Emlékező istenti...  A mi Urunk, Jézus Krisztus, az...  Facebookon kaptam  - ha Magyarnak születtél  2020.05.31 Kocert Szilágyi Gyu...  Benedekffy Katalin Énekművész  Bucsi Mariann - Házassági évfo...  Facebookon kaptam  Faludy György : XXII. Szonett  Nő pipacsok közt  Facebookon kaptam  Nejlonharisnya - háztartási pr...  Facebookon kaptam  Levendula mező.......  Néha csak egy valaki hiányzik  A rák pszihológiája Akik nem ...  TRIANON… Pontosabban a ...  Az első áldozat........  Jézus és a Föld gif  Csokor  Jézus és a Föld gif  Nő rózsával  Harmónia......  Facebookon kaptam  Csokor  Facebookon kaptam  Dr. Drábik János, Jakab István...  Csokor  Jó kívánságom !  Miklós Péter: A párizsi békesz...  Kellemes kávézást  Pipacsok  Aranyosi Ervin: 100 évnyi Tria...  Nyári kép  Trianon  Harmónia......  Vízcseppes rózsák  Png csokor  Trianon 100  Eprek kosárban  Faludy György : XXII. Szonett  Párbeszéd.......  Facebookon kaptam  Szentmisék a Hegyvidéki TV csa... 
Bejegyzés Címkék
éjszaka Dávid, földbe volt, csapat körülötte, szemközti oldalra, hegy tetején, király lándzsája, első ember, utolsó Ádám, földből való, második ember, mennyből való, földi ember, hegyi beszédben, másik arcodat, visszafizetés reményében, gonoszok iránt, evangélium igéi, minket átkozókra, hazug rágalmazóknak, első fecske, tavasz jövetelével, nyarat várom, következő mondás, egész világ, nagyszerű dolgot, hosszútávú folyamat, megtörtént eset, világszerte ismert, orvos bemosakodással, gyermekágyi halálozást, láthatatlan baktériumokat, gyakorlat bebizonyította, orvos igazát, első fecskének, olyan újszerű, társadalmi gondolkodásba, következőket mondta, világ teremtésétől, korábbi időkben, emberi gondolkodás, ellenséget pedig, gondolkodást újítja, legmagasabb foka, hallgatóság vérnyomása, újszerű &#8222, kereszten azokért, mennyei Atyához, szenvedést okozták, másik kezét, vértanúk sorára, gyakorlatban megvalósítani, gyűlölet zord, szeretet tavaszi, rágalmazóitokért, élethelyzetekben, fertőtlenítéssel, igazságosságában, ellenségeinktől, magasságbelinek, ellenségeiteket, megközelítették, ellenségeinket, tanítványainak, felfedezéséről, megbocsátásért, bemosakodással, kijelentéseket, korintusiakhoz, bebizonyította, tanítványaihoz, evangéliumban, megvalósítani, orvoskollégái, ellenfelednek, gondolkodásba, kereszthalála, megfigyelései, rágalmazóknak, következtetni, visszafizetés, megbocsátanak, beültetéséről, baktériumokat, ellenségeiket, felidézésével, ellenségedet, jóindulattal, számíthattok, jelentőségét, megfigyelése, ellenségeink, kölcsönöznek, támadásaikat, életpéldáját, diplomájának, követendőnek, ellenségként, , ,
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 3117 db bejegyzés
Összes: 43611 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1248
  • e Hét: 22085
  • e Hónap: 16323
  • e Év: 953158
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.