Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy magyar nábob - történelmi film
  2019-03-15 16:33:10, péntek
 
  Magyarország a "sár és a sötétség birodalma" volt a magyar arisztokrácia jelentős részének szemében, ezért sokan közülük külföldön töltötték életük nagy részét. Ki tanulni, ki szórakozni járt Párizsba. Az utóbbiak közé tartozott Szentirmay Rudolf is, meg a könnyelmű Kárpáthy Abellino, aki alig győzi kivárni, hogy nagybátyja, Kárpáthy János, a dúsgazdag magyar nábob meghaljon és a vagyonát megörökölhesse. Kárpáthy János nem jár külföldre, ő itthon mulatja el a vagyonát, mivel feleség és gyerek nélkül más értelmet nem talál létezésének. Ám dacból, baráti segítséggel új fordulatot vesz az élete...
Jókai Mór klasszikus regényének filmváltozata 1966-ban

- Wikipedia oldalon:
Az Egy magyar nábob 1966-ban Jókai Mór azonos című regényéből készült magyar film. 2012-ben a Kárpáthy Zoltánnal együtt bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.
Kárpáthy János vidáman mulatozott többedmagával egy alföldi kocsmában, amikor egy külföldi divat szerint öltözött fiatalember toppant be hozzá a szakadó esőből. A kölcsönös bemutatkozás után kiderült, hogy rokonok, az idegen Kárpáthy Abellinónak mondta magát. Azt a hírt hallotta, hogy meghalt a dúsgazdag rokona, az örökség miatt tért vissza Párizsból. Megkérte János urat - akinek tévedésből a halálhírét keltették -, hogy fizesse ki az adósságát, és adjon egy kis előleget számára az egykor majd várható örökségből. Szerinte a koporsóba úgy sem viheti magával János a vagyonát. A nábob a koporsó szóra féktelen haragra gerjedt, a hajdúival felgyújtatta a kocsmát. Előtte még megállapodott a tulajdonossal, hogy az épületért tízezer aranyat fizet körmöci aranyban. Abellino kifutott a már égő épületből, és átkozódások közepette elvágódott a sárban.
Párizsban Griffard bankár újabb kölcsönt adott Abellinónak, aki megpróbálta Chataquela, az afgán táncosnő kegyeit elnyerni. Neki sem sikerült, ahogyan a párizsi aranyifjak közül senkinek sem, a ,,Tűz leánya" megközelíthetetlen volt. Szentirmay Rudolf is beleszeretett az asszonyba, félelmetes fogadást ajánlott gúnyolódó barátainak. Chataquela is megszerette a magyar nemest, ezért Londonba utazott, hogy visszakérje férjétől a selyemövét, ami a házasságukat jelképezte. Rudolf türelmetlenül várta kedvesét, közben találkozott a Magyarországra készülő Wesselényi Miklóssal és Barna Sándor asztaloslegénnyel. Eszékiék társaságában tudta meg, hogy a szerelme tűzhalált halt Londonban. Mivel Chataquela férje meghalt, a szokásjog arra kötelezte a nőt, hogy végezzen magával. A megtört Szentirmay is visszautazott Magyarországra.
A nábob a birtokán üdvözölte a szomszédait: Szentirmay grófot és hitvesét. A névnapi ünnepség fénypontja a pünkösdi király választás volt, ennek a küzdelmeiből Kis Miska került ki győztesen. Kárpáthy báró négyszemközt arra biztatta Miskát, hogy tréfából: adja ki magát nemesnek, járjon vele mindenhová, ad neki pénzt, kártyázzon, kocsmázzon, verekedjen. János úr születésnapjára sok barátját meghívta, együtt mulatoztak, Kis Miskát is itt fogadták be igazán az urak maguk közé. A dáridó tetőpontján Abellino küldöttei is megérkeztek, a gonosz rokon maga helyett egy koporsót küldött az ünnepségre, melynek az oldalára ezüsttel Kárpáthy János nevét írták fel. Ezt látva a nábob szélütést kapott, és azonnal összeesett.
Pozsonyban az országgyűlésre gyülekeztek a nemesek. Abellino a cimboráival vígan beszélgetett arról, hogy Kárpáthy János már a végét járja. Szóba kerültek a Mayer-lányok, akik közül négyen igen könnyen megkaphatóak voltak. Az ötödik elmenekült a léha életmódból, Boltay asztalos házában talált menedékre. Egy alkalommal Szentirmay Rudolf a mesterembernél járt, ahol véletlenül megpillantotta lányt, aki az első pillantásra szerelmes lett a férfiba. Abellino fogadást ajánlott Fegyverneky bárónak, hogy megszerzi magának a lányt. Titokzatos jótevőként - Fanny rokonai háta mögött - kifizette a kiasszony énektanárát. Fanny számára egy alkalommal kiderült, hogy nem Szentirmay segíti, ekkor kitálalt Boltaynak. Az asztalosmester jótékony célra ajánlotta fel a már eddig küldött pénzt, és ezt egy újságban is közzétette. Abellino párbajra hívta Boltayt, de helyette Barna Sándor, az iparos asztaloslegénye állt ki. A pisztolypárbajban Sándor győzött, golyója Abellino egyik fülét sebesítette meg.
Kárpáthy János gyógyulását a látogatók is elősegítették. Kiss Miska, aki egy év alatt annyi pénzt tett félre (amit kártyán nyert), hogy nemesi címet vásárolt kutyabőrrel, birtokkal, víg kedélyével megnevettette a nábobot. Szentirmay Rudolf szivart hozott díszdobozban, és beszámolt az Abellino elleni párbajról, majd rávette Kárpáthyt, hogy a vagyonából az ország fejlődésére (gyárak, hajók, vasutak) is költsön. Wesselényi báró - amikor az országgyűlésen a nemzet jövője érdekében agitáló Kárpáthy Jánossal találkozott - hasznos csodának nevezte a főúr megváltozását. A beszélgetés során szóba került Abellino Fanny elleni ármánykodása. Az idősebb Kárpáthy, aki megcsömörlött korábbi életétől felkereste Boltay urat, és megkérte tőle a festett angyaloknál is szebb lány kezét.
Eközben Mayeréknél a lányok kuncsaftra várakoztak, amikor Abellino megérkezett, és örömmel közölte, hogy kiderítette, hová menekítették el előle Fannyt. Beszélt a lány anyjával, akivel megegyezett hatvanezer forintban, hogy a nő ráveszi a lányát az Abellinóval való viszonyra. Az anya felkereste Boltayt, és elpanaszolta, hogy a lányai kidobták, vidékre készül, csak egy estére fogadják be magukhoz. A gyermekével egy szobába kerülve azt hazudta neki, hogy Abellino kész feleségül venni Fannyt. A züllött nő egy estélyre szóló meghívót adott a lányának a Redoute-ba, ahol a megjelenésével szentesítené, hogy kész Abellino szeretője lenni. Fanny megjelent az estélyen: a férjével, Kárpáthy Jánossal karöltve, így Abellino mindenki előtt megszégyenült.
A pár a mézesheteit a nábob birtokán töltötte, a férfi minden szabadidejét a feleségének szánta. János igyekezett Fanny kedvében járni, még fegyverforgatásra is megtanította. A szomszédaikat is meglátogatták, itt tudta meg a nábob felesége, hogy akibe (még Pozsonyban) szerelmes lett, az Szentirmay Rudolf volt. Egy tavi csónakázás közben Fanny közölte a férjével, hogy valószínűleg gyermeket vár. Kárpáthy öröme határtalan volt, ám boldogságában véletlenül megbillentette a csónakot, és Fanny a vízbe esett. Az asszony kimentésére többen a vízbe vetették magukat, az alélt nőt Rudolf mentette meg. Eszéki Flóra rokonszenvezett a fiatalasszonnyal, a betegágyánál is a segítségére sietett. Szentirmay azonban furcsának találta a fiatal lány és az öreg férj házasságát. Bizalmatlanságát feleségével is közölte, aki megvédte Fannyt. Rudolf ezután próbára tette Kárpáthy János feleségét, látszatra udvarolni kezdette neki. Fanny azonban hűséges maradt, rápirított a kétértelmű célzásokat tevő férfira. Szentirmay belátta a tévedését, és Pestre utazott.
Kárpáthy Abellinót Maszlaczky ügyvéd arra biztatta, hogy ne mondjon le az örökségéről. Figyeltesse meg a báróné levelezését, látogatóit, vesztegesse meg a nábob szolgáit, kémeket uszítson rájuk. Ha a jövőben esetleg perre kerülne a sor - a gyermek törvénytelenítésére -, az ügyvéd szívesen elvállalná a megbízatást.
Kárpáthy János és Kiss Miska a kastélyban a szülőszoba előtt bizakodva várták a gyermek megszületését. A kisfiú egészségesen jött a világra, ám az édesanya hamarosan elhunyt. Fanny a halála előtt Flórát kérte meg, hogy nevelje fel a gyermekét. A megtört Kárpáthy befalaztatta a Fanny lakrészéhez vezető falrészt. Szentirmay Rudolfot bízta meg azzal, hogy a fia gyámja legyen.

Szereplők:
Szentirmay Rudolf Latinovits Zoltán
Kárpáthy Abellino Darvas Iván
Kárpáthy János Bessenyei Ferenc
Kis Miska Bitskey Tibor
Wesselényi Miklós Básti Lajos
Eszéki Flóra Ruttkai Éva
Mayer Fanny Pap Éva
Chataquela Tordai Teri
Fegyverneky báró Benkő Gyula
Mayerné Sulyok Mária
Maszlaczky Várkonyi Zoltán
Griffard bankár Major Tamás
Boltai György Makláry Zoltán
Kutyfalvy András Agárdy Gábor
Eszékiné Makay Margit
Lord Darlington Márkus László
Eszéki Zách János
Tarnavári Barsy Béla
Barna Sándor, asztaloslegény Fonyó József
Sára, a szép cigányleány Medveczky Ilona

Videó teljes film Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Címkék: bizalmatlanságát, fiatalasszonnyal, születésnapjára, asztaloslegénye, rokonszenvezett, magyarországra, megjelenésével, megbillentette, megörökölhesse, országgyűlésen, mesterembernél, asztaloslegény, megpillantotta, országgyűlésre, asztalosmester, filmváltozata, megszégyenült, szomszédaikat, tulajdonossal, megszületését, meglátogatták, türelmetlenül, elősegítették, megváltozását, megcsömörlött, arisztokrácia, többedmagával, visszautazott, beleszeretett, boldogságában, megállapodott, megnevettette, menekítették, ármánykodása, felgyújtatta, elpanaszolta, sötétség birodalma, magyar arisztokrácia, utóbbiak közé, könnyelmű Kárpáthy, dúsgazdag magyar, vagyonát megörökölhesse, alföldi kocsmában, külföldi divat, szakadó esőből, kölcsönös bemutatkozás, idegen Kárpáthy, hírt hallotta, dúsgazdag rokona, örökség miatt, halálhírét keltették, egykor majd, Szentirmay Rudolf, Kárpáthy Abellino, Kárpáthy János, Jókai Mór, Kárpáthy Zoltánnal, Magyar Művészeti Akadémia, Kárpáthy Abellinónak, Megkérte János, Párizsban Griffard, Wesselényi Miklóssal, Barna Sándor, Mivel Chataquela, Kiss Miska, Kárpáthy Jánossal, Abellino Fanny, Eközben Mayeréknél, Eszéki Flóra, Kárpáthy Abellinót Maszlaczky, Szentirmay Rudolfot, Szentirmay Rudolf Latinovits Zoltán, Kárpáthy Abellino Darvas Iván, Kárpáthy János Bessenyei Ferenc, Miska Bitskey Tibor, Wesselényi Miklós Básti Lajos, Eszéki Flóra Ruttkai Éva, Mayer Fanny Pap Éva, Chataquela Tordai Teri, Mayerné Sulyok Mária, Maszlaczky Várkonyi Zoltán, Boltai György Makláry Zoltán, Kutyfalvy András Agárdy Gábor, Eszékiné Makay Margit, Lord Darlington Márkus László, Eszéki Zách János, Tarnavári Barsy Béla,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Rátalálsz  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Lóhere  Alázat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem számIt  Png telefon  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A Megváltó szolgálatában  A Megváltó szolgálatában  A boldog családok mind hasonló...  Nem tudhatod  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Alázat  Szívem tiéd  A sors  Ne kapaszkodj magasabbra,  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Reggel van  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nevem  Png csokor  Png virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Kövesd a cowboyt!  Minden harmadik...  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Éretlen vers  Png lepke  Rátalálsz  Hiányzik  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Nevem  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sötétség birodalma, magyar arisztokrácia, utóbbiak közé, könnyelmű Kárpáthy, dúsgazdag magyar, vagyonát megörökölhesse, alföldi kocsmában, külföldi divat, szakadó esőből, kölcsönös bemutatkozás, idegen Kárpáthy, hírt hallotta, dúsgazdag rokona, örökség miatt, halálhírét keltették, egykor majd, koporsó szóra, hajdúival felgyújtatta, épületért tízezer, afgán táncosnő, párizsi aranyifjak, magyar nemest, házasságukat jelképezte, szerelme tűzhalált, szokásjog arra, megtört Szentirmay, birtokán üdvözölte, névnapi ünnepség, pünkösdi király, urak maguk, dáridó tetőpontján, gonosz rokon, koporsót küldött, oldalára ezüsttel, nábob szélütést, országgyűlésre gyülekeztek, cimboráival vígan, végét járja, ötödik elmenekült, léha életmódból, alkalommal Szentirmay, mesterembernél járt, első pillantásra, kiasszony énektanárát, alkalommal kiderült, asztalosmester jótékony, iparos asztaloslegénye, pisztolypárbajban Sándor, ország fejlődésére, nemzet jövője, főúr megváltozását, beszélgetés során, idősebb Kárpáthy, festett angyaloknál, lányok kuncsaftra, lány anyjával, anya felkereste, lányai kidobták, estére fogadják, szobába kerülve, estélyre szóló, megjelenésével szentesítené, nábob birtokán, férfi minden, feleségének szánta, nábob felesége, tavi csónakázás, vízbe esett, asszony kimentésére, vízbe vetették, segítségére sietett, fiatal lány, öreg férj, kétértelmű célzásokat, báróné levelezését, nábob szolgáit, jövőben esetleg, ügyvéd szívesen, szülőszoba előtt, gyermek megszületését, kisfiú egészségesen, édesanya hamarosan, halála előtt, megtört Kárpáthy, bizalmatlanságát, fiatalasszonnyal, születésnapjára, asztaloslegénye, rokonszenvezett, magyarországra, megjelenésével, megbillentette, megörökölhesse, országgyűlésen, mesterembernél, asztaloslegény, megpillantotta, országgyűlésre, asztalosmester, filmváltozata, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5829
  • e Hét: 11630
  • e Hónap: 44784
  • e Év: 278531
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.