Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jelen lenni a színeváltozásban - Kondé Lajos írása
  2019-03-16 17:39:43, szombat
 
  2019. március 16. szombat 16:00
Nagyböjt 2. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 9,28b-36)
Az emberi civilizáció kezdete óta jelen van a gondolkodásban a világ függőleges irányú tagoltsága, a magasság és mélység, a fent és lent szimbolikája. Éppen ezért a hegyek valamiképpen mindig is a fenti világgal való kapcsolat, az istenségek vagy Isten lakóhelyének, közelségének, jelenlétének megtapasztalására alkalmas helyek voltak. Számtalan példát látni erre a vallások hagyományában, de - ha szűkítjük vizsgálódási területünket - a Biblia világát is áthatja ez a szimbólumrendszer. Érdemes egy alkalommal ilyen szemmel végigolvasni az evangéliumokat: a hegyi beszédtől a színeváltozás hegyén át a Golgotáig számtalan jelentős, hegyekhez kötődő eseményt találunk Jézus életében.
Különösen kiemelkedik ezek közül a színeváltozás hegye. A keresztények többsége számára kifejezetten kedves, örömteli és sokatmondó történet Jézusnak a hagyomány szerint a Tábor-hegyen történt megdicsőülése. Olvastán bennünket is elfog a lelkesedés, talán kicsit az irigység is a kiválasztott tanítványok iránt, akik Mesterüket ilyen különleges módon láthatták, s bepillanthattak az isteni dicsőség világába, bár csak nagyon emberi hangon tudták ezt kifejezni: ,,jó nekünk itt lenni".
Talán épp ezért alakult ki az is, hogy bizonyos szerzetesközösségekben a színeváltozás ünnepe a szerzetesi elköteleződés, az egymással és az Úrral alkotott közösség megpecsételésének alkalma.
Érdemes tehát kicsit a mélyére néznünk annak, hogy mi lehet ebben a történetben, ami az örömet, a jó érzést, az eufóriát táplálja bennünk.
A ma emberével kapcsolatban sokszor azt tapasztaljuk, hogy túlságosan - vagy akár kizárólag - horizontálisan gondolkodik: a napi munkánk, az ügyeink, a gondjaink, a szerzés és a birtoklás mind-mind e világ felé irányítanak, illetve ebben tartanak bennünket. Kevés lehetőségünk van arra, hogy kilássunk a hétköznapjainkból, felnézzünk e sokféle dolgunk közül. Legalábbis nagyon tudatosan kell keresnünk az életünkben az időt és a lehetőséget arra, hogy felülről, a vertikális tengely felől is rátekintsünk a világra, magunkra, másokra, az értékeinkre.
Ezzel szembesülünk akkor is, amikor azt tapasztaljuk, hogy a ma embere gyakran vágyik az extremitásokra, keresi a kilépés, a különlegesség, a ,,hegy" élményét.
A horizontális sík, a mindennapi élet beszűkültsége miatt napjaink emberének az is a tapasztalatai közé tartozik, hogy a színeváltozást a hétköznapokban inkább negatív élményként éli meg. A színeváltozás számára nemegyszer önérdekek irányította magatartásként nyilvánul meg, a kétszínűség, az intrika, mások becsapásának szinonimájaként.
Éppen ezért érdemes újra és újra magunk elé idéznünk Jézus színeváltozásának történetét: ha vele együtt mi is fel tudunk menni a hegyre, kiemelkedni a mindennapokból, és tudatosan időt szánni a vele való együttlétre, akkor megtapasztalhatjuk, hogy van egy másik dimenzió is a földieken, az anyagiakon túl. S itt megpillanthatjuk Isten különleges arcát. Más nézőpontból is láthatjuk Mózest és Illést, akik a vallási hagyomány, a törvény és a prófétaság képviselői, és felfedezhetjük azt a vakító fehérséget, fényességet, ami tudjuk: minden színt magában foglal, és maga a teljesség.
A nagyböjti időszak célkitűzése ez is lehet számunkra: felemelkedni a hétköznapi gondok és problémák fölé, és hagyni, hogy Isten megmutassa magát nekünk. Lehet, hogy álomszerű lesz ez az élmény. De ezekben a bibliai álmokban, elszenderedésekben épp ez a csoda: Isten cselekszik, mutat valamit, miközben mi csak jelen vagyunk, és hagyjuk, hogy a részesei legyünk mindennek...

Kondé Lajos
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megpillanthatjuk, bepillanthattak, szinonimájaként, extremitásokra, magatartásként, mindennapokból, gondolkodásban, színeváltozást, hétköznapokban, felfedezhetjük, evangéliumokat, horizontálisan, színeváltozás, megdicsőülése, evangéliumhoz, beszűkültsége, elköteleződés, tapasztalatai, hagyományában, különlegesség, kapcsolatban, szembesülünk, közelségének, tapasztaljuk, jelenlétének, területünket, rátekintsünk, végigolvasni, horizontális, lehetőségünk, vizsgálódási, keresztények, lakóhelyének, szimbolikája, valamiképpen, kiválasztott, emberi civilizáció, világ függőleges, hegyek valamiképpen, fenti világgal, istenségek vagy, vallások hagyományában, alkalommal ilyen, hegyi beszédtől, színeváltozás hegyén, színeváltozás hegye, keresztények többsége, hagyomány szerint, kiválasztott tanítványok, isteni dicsőség, színeváltozás ünnepe, szerzetesi elköteleződés, Kondé Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A sorsod  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Bársony székben  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Müller Péter tollából  Horváth Szilvia tollából  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Szép estét  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  képre írva  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Alvó kislány  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Borzasztó  Szép estét  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 15  Azért kaptad  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Megígért békesség  James Allen  Egy gondolat  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó nap volt  Csend  Robert Merle tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Robin Wight pitypang szobra  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó cicák  A sorsod  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kislány  Ma van a magyar költészet napj...  "Ez egy csoda"  Az ember emlékekből áll  képre írva  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul Éluard - És egy mosoly  Pitypang szökőkút  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
emberi civilizáció, világ függőleges, hegyek valamiképpen, fenti világgal, istenségek vagy, vallások hagyományában, alkalommal ilyen, hegyi beszédtől, színeváltozás hegyén, színeváltozás hegye, keresztények többsége, hagyomány szerint, kiválasztott tanítványok, isteni dicsőség, színeváltozás ünnepe, szerzetesi elköteleződés, mélyére néznünk, eufóriát táplálja, napi munkánk, birtoklás mind-mind, lehetőséget arra, vertikális tengely, mindennapi élet, tapasztalatai közé, hétköznapokban inkább, színeváltozás számára, vele való, másik dimenzió, vallási hagyomány, prófétaság képviselői, vakító fehérséget, nagyböjti időszak, hétköznapi gondok, bibliai álmokban, részesei legyünk, megpillanthatjuk, bepillanthattak, szinonimájaként, extremitásokra, magatartásként, mindennapokból, gondolkodásban, színeváltozást, hétköznapokban, felfedezhetjük, evangéliumokat, horizontálisan, színeváltozás, megdicsőülése, evangéliumhoz, beszűkültsége, elköteleződés, tapasztalatai, hagyományában, különlegesség, kapcsolatban, szembesülünk, közelségének, tapasztaljuk, jelenlétének, területünket, rátekintsünk, végigolvasni, horizontális, lehetőségünk, vizsgálódási, keresztények, lakóhelyének, szimbolikája, valamiképpen, kiválasztott, becsapásának, kifejezetten, felemelkedni, tanítványok, lehetőséget, értékeinkre, civilizáció, gondolkodik, történetben, kiemelkedik, irányítanak, nézőpontból, célkitűzése, fényességet, kiemelkedni, irányította, együttlétre, kétszínűség, hétköznapi, lelkesedés, felnézzünk, sokatmondó, nemegyszer, szerzetesi, vasárnapja, cselekszik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 759
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 15205
  • e Év: 248952
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.