Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 2. vasárnap 03.17
  2019-03-17 08:17:20, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Ábrahám hitt az Istennek, Isten pedig szövetséget kötött vele, és megígérte neki minden áldását.
Isten egy napon kivezette Ábrahámot sátrából a szabad ég alá, és ezt mondta neki: ,,Nézz föl az égre, és számold meg a csillagokat, ha meg tudod őket számolni." Majd hozzáfűzte: ,,Ilyen lesz a te nemzetséged." Ábrahám hitt az Úrnak, Isten pedig beszámította ezt az ő megigazulására.
Majd ismét szólt Isten Ábrahámhoz: ,,Én vagyok az Úr, aki kihívtalak a káldeai Ur városából, hogy ezt a földet neked adjam birtokul." Ábrahám így válaszolt: ,,Uram, Istenem, miből tudom meg, hogy birtokolni fogom azt?"
Erre Isten megparancsolta neki: ,,Hozz egy hároméves üszőt, egy hároméves kecskét, egy hároméves bakot, egy gerlét és egy galambot."
Ábrahám odahozta neki ezeket az állatokat, majd középen kettévágta őket, és a szétvágott részeket egymással szemben helyezte el; a madarakat azonban nem vágta szét. Akkor ragadozó madarak szálltak a testekre, de Ábrahám elűzte őket. Amikor a nap lenyugodott, Ábrahám mély álomba merült, és félelmetes sötétség szállott rá.
Amikor a nap lenyugodott, és beállt a sűrű sötétség, füstölgő kemencéhez és égő fáklyához hasonló valami vonult végig a szétvágott darabok között. Azon a napon kötött az Úr szövetséget Ábrahámmal, és így szólt: ,,Utódaidnak adom ezt a földet Egyiptom patakjától egészen a nagy folyamig, az Eufráteszig."
Ez az Isten igéje. Ter 15,5-12.17-18

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
A feltámadáskor Krisztus átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez.
Testvéreim!
- Kövessétek a példámat mindnyájan! Nézzétek azokat, akik úgy élnek, ahogy példámon látjátok. Hiszen - mint már többször mondtam, most meg könnyek közt mondom - sokan úgy élnek, mint Krisztus keresztjének ellenségei. Végük a pusztulás, Istenük a hasuk, azzal dicsekszenek, ami gyalázatukra válik, és az eszüket földi dolgokon járatják.
- A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez.
Ezért, szívből szeretett testvéreim, örömöm és koronám: így álljatok helyt az Úrban, szeretteim!
Ez az Isten igéje

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Míg Jézus imádkozott, arca teljesen megváltozott.
...... ........


Abban az időben Jézus kiválasztotta Pétert, Jánost és Jakabot, és fölment velük a hegyre imádkozni. Míg imádkozott, arca teljesen átváltozott, ruhája pedig hófehéren ragyogott. S íme két férfi beszélgetett vele: Mózes és Illés. Megdicsőülten jelentek meg, és haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie. Pétert és társait elnyomta az álom. Amikor fölébredtek, látták dicsőségét és a mellette álló két férfit.
Azok már épp menni készültek. Péter akkor így szólt Jézushoz: ,,Mester, jó nekünk itt lennünk! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet." Nem tudta ugyanis, hogy mit mondjon. Közben felhő támadt és beborította őket. A felhőben félelem szállta meg őket.
A felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok." Miközben a szózat hangzott, Jézus ismét egyedül volt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem árultak el semmit abból, amit láttak.
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,28b-36

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te megmutattad isteni dicsőségedet a színeváltozás alkalmával. Azért imádkoztál, hogy apostolaid el tudják fogadni a szenvedésedet és a halálodat, és mindezt látván ne veszítsék el hitüket és reményüket. Te imádkozol mindazokért, akik nehezen tudják elfogadni a szenvedést saját életükben és értelmetlennek tartják azt. Segíts minket, hogy elfogadjuk a szenvedést és felajánljuk azt másokért! Ne meneküljünk el a betegség vagy a szenvedés keresztje elől, hanem hordozzuk azt bátran! Vegyük észre, hogy a kereszthordozásban nem vagyunk egyedül! Segíts, hogy ne elviselhetetlen teherként tekintsünk a keresztre, hanem hordozzuk azt, mint a vigasztalás és lelki erősség forrását!.

Dicsőség a fényben
A történések események, élmények és találkozások megállíthatatlan folyamára visszaemlékezve tudjuk csak azokat abból a szempontból értékelni, hogy melyek voltak fontosabbak és kevésbé jelentősek, illetve melyek hoztak változást életünkbe. Egy személlyel való találkozás az adott pillanatban ugyanolyannak tűnik, mint bármely más találkozás, de egy idő után, akár évek múlva sorsfordítónak nevezzük, mert életünk ettől kezdve új irányba állt. Egy munkahelyen elhangzott ötlet semmivel sem tűnik fontosabbnak a többi felvetésnél, mégis évek múlva, amikor úgy értékeljük, hogy ez adott új irányt a folyamatoknak, ,,korszakalkotó" ötletnek nevezzük. Egy háború folyamán senki nem tudhatja, hogy melyik csata lesz a döntő ütközet, ezt majd utólag, a történészek fogják megítélni.
Az apostolok szemszögéből nézve az az élmény és esemény, amit Jézus színeváltozásakor átélnek, utólag nyeri el igazi értékét. Csak később, az Úr feltámadásának ismeretében és fényében értik meg, hogy a hegyen tulajdonképpen azt a dicsőséget láthatták meg egy rövid időre, amely dicsőségben a feltámadás által fog Jézus részesülni immár örökké tartóan. A három kiválasztott apostol, Péter, Jakab és János nem véletlenül hallgatnak különleges élményükről, ahogyan erről a történet lezárásából értesülünk. Ennek oka egyrészt az, hogy Jézus azt kérte tőlük, hogy feltámadásáig ne beszéljenek senkinek a történtekről. Máté evangéliumában ezt olvassuk: ,,Amint lejöttek a hegyről, Jézus megparancsolta nekik, hogy senkinek se beszéljenek a látomásról, amíg az Emberfia a halálból fel nem támad" (Mt 17,9). Márk művében is szó szerint ugyanezt olvashatjuk, de ő még azt is hozzáteszi, hogy a három apostol ,,a dolgot magukban is tartotta, de egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: feltámad a halálból" (Mk 9,9-10). Jézus tiltó parancsáról Lukács evangélista nem tesz említést. Másrészt amiatt sem beszélhettek élményükről, mert maguk sem értették egészen, mi is történt valójában, a feltámadt Jézussal való találkozások viszont, amikor megdicsőült testben láthatják az Urat, megértetik velük a színeváltozás jelentőségét.
Amíg tehát a három apostol szemszögéből nézve utólag nyeri el a színeváltozás eseménye a maga értékét, Jézus szemszögéből nézve más a helyzet. Az evangéliumokat olvasva úgy tűnik számunkra, mintha Jézus visszatekintene életének eseményeire, de szüntelenül előre néz, mindig felkészül arra, ami várja őt. Életének bizonyos eseményei előrevetítik azt, ami később fog bekövetkezni. Ebből a szempontból lényeges a mennyei Atya tanúságtétele, ami elhangzik a színeváltozáskor: ,,Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok." Formailag a kijelentés a kiválasztott apostoloknak szól, ugyanakkor Jézus számára is megerősítés: Az Atya mindenkor úgy tekint rá, mint Fiára, és miután Jézus vállalta a szenvedést és a kereszthalált, ezt a fiúi engedelmességet jutalmazta meg azzal, hogy feltámasztotta őt a halálból.
Nagyböjti utunkon mi is előre tekintünk, az Úr feltámadásának húsvéti ünnepére, valamint még előbbre, saját feltámadásunk napjára. Az Úr színeváltozása és feltámadása erősítse bennünk a feltámadás hitét, és azt a reményt, hogy az örök élet dicsőségébe juthatunk.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: színeváltozáskor, megállíthatatlan, elviselhetetlen, engedelmességet, visszatekintene, visszaemlékezve, színeváltozása, értelmetlennek, megparancsolta, evangéliumokat, sorsfordítónak, megigazulására, evangéliumában, feltámadásának, feltámasztotta, tulajdonképpen, feltámadásáig, színeváltozás, folyamatoknak, jeruzsálemben, ugyanolyannak, kereszthalált, szenvedésedet, tanúságtétele, megdicsőülten, kiválasztotta, korszakalkotó, feltámadásunk, feltámadáskor, előrevetítik, találkozások, beszámította, beszélgettek, gyalázatukra, szemszögéből, hallgassátok, napon kivezette, földet neked, hároméves üszőt, hároméves kecskét, hároméves bakot, szétvágott részeket, madarakat azonban, sűrű sötétség, szétvágott darabok, napon kötött, földet Egyiptom, nagy folyamig, feltámadáskor Krisztus, példámat mindnyájan, eszüket földi, időben Jézus, OLVASMÁNY Mózes, Isten Ábrahámhoz, Erre Isten, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztust, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Png cica  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Fekete István - Akác  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A kételkedés kezelése  Szép napot kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Lóhere  Miért kiabálunk amikor dühösek...  képre írva  Idő  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jónás Tamás – Végtelen b...  Albert Einsteinről  s immár én is felragyogva, ért...  Nem méltó hozzád  Nem méltó hozzád  Esti kép  Mi lenne ha  Png cica  Albert Einstein gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Png kutya  Soha ne kedvezz...  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Paul David Tripp Április 21  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Csak a fogyatkozás látható  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
napon kivezette, földet neked, hároméves üszőt, hároméves kecskét, hároméves bakot, szétvágott részeket, madarakat azonban, sűrű sötétség, szétvágott darabok, napon kötött, földet Egyiptom, nagy folyamig, feltámadáskor Krisztus, példámat mindnyájan, eszüket földi, időben Jézus, hegyre imádkozni, mellette álló, felhőben félelem, felhőből szózat, szózat hangzott, evangélium igéi, színeváltozás alkalmával, szenvedést saját, betegség vagy, szenvedés keresztje, történések események, szempontból értékelni, személlyel való, adott pillanatban, munkahelyen elhangzott, többi felvetésnél, háború folyamán, döntő ütközet, történészek fogják, apostolok szemszögéből, hegyen tulajdonképpen, dicsőséget láthatták, rövid időre, feltámadás által, három kiválasztott, történet lezárásából, három apostol, dolgot magukban, feltámadt Jézussal, színeváltozás jelentőségét, színeváltozás eseménye, maga értékét, evangéliumokat olvasva, szempontból lényeges, mennyei Atya, kiválasztott apostoloknak, fiúi engedelmességet, feltámadás hitét, örök élet, színeváltozáskor, megállíthatatlan, elviselhetetlen, engedelmességet, visszatekintene, visszaemlékezve, színeváltozása, értelmetlennek, megparancsolta, evangéliumokat, sorsfordítónak, megigazulására, evangéliumában, feltámadásának, feltámasztotta, tulajdonképpen, feltámadásáig, színeváltozás, folyamatoknak, jeruzsálemben, ugyanolyannak, kereszthalált, szenvedésedet, tanúságtétele, megdicsőülten, kiválasztotta, korszakalkotó, feltámadásunk, feltámadáskor, előrevetítik, találkozások, beszámította, beszélgettek, gyalázatukra, szemszögéből, hallgassátok, filippiekhez, kiválasztott, jelentőségét, bekövetkezni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10920
  • e Hét: 22550
  • e Hónap: 55704
  • e Év: 289451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.