Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Öt dolog, amit tudnod kell a magyar irodalom nagyjairól ....
  2019-03-20 09:48:29, szerda
 
   
  Öt dolog, amit tudnod kell a magyar irodalom nagyjairól és a Balatonról.
- Tudod, kitől származik a magyar tenger kifejezés? Ezt is eláruljuk!
Előtte azonban elmélyülünk Veszprém megye kincseiben, a Balaton-parti szerelmekben, a tónál és a tóhoz írt költeményekben.
Rengeteg olyan költemény kapcsolódik a Balatonhoz, amelyeket bizonyára Önök is ismernek. Bizonyára régi iskolai emlékeikből még feldereng az irodalom óra, melyen a tanárral hangosan szavaltuk: ,,Jajgat és sír elpusztult reményén / Egy magános árva szív. /Egy magános árva szív. " Csokonaitól, vagy József Attila két balatoni verse is ismerősen csenghet; az 1936 nyarán, Balatonszárszón, az Eta nővére által bérelt panzióban töltött gondtalan, nyugodt napokban született. A hullámok lágy tánca... kezdetűben a beesteledő Balaton nyugalmát szemlélve próbál megbékélni a világgal és magával.
- A másik, a közismert, nagy vers, a Balatonszárszó létösszegző, minimalista, filozofikus remeklése már a közelgő, tragikus véget előlegezi, de ebben még a szörnyűségek csak fenyegető rémekként sejlenek. A vers a József Attila-i tájábrázolások antropomorfizálási technikájának egyik legszebb példája.
- Íróink, költőink nemcsak a Balaton gyönyörűsége miatt, hanem a szerelem miatt is gyakran időztek a megyében. ,,A szerelem sötét verem..."
*
- 1. Balatonfüred híres lakója volt Jókai Mór, aki svábhegyi házából költözött egy időre a Balaton-parti villába, itt írta Az arany ember című regényét 1870 és 1872 között. A 72 éves író titkos viszonyát a 18 éves Grósz (Nagy) Bellával romantikus füredi sétáik leplezték le. Hiába fizette le Jókai a füredi villa cselédeit, kitudódott a dolog. A rokonok próbálták rábeszélni a fiatal színésznőt, hogy hagyja el az írót, ez azonban nem sikerült. Ekkor Jókait kezdték eltéríteni az elhatározásától. Nem jártak sikerrel, a szerelem győzött. Az írófejedelem és a szegény szatócs lánya 1899 őszén összeházasodtak. Az eseményt a közvélemény is óriási felháborodással fogadta. Az idős író viszont boldogan töltötte Bellával élete utolsó időszakát. Jókai Mór balatonfüredi villája ma emlékmúzeum.
- 2. Szabó Lőrinc is a Balatonnál keveredett egy életre szóló szerelmi kalandba. Titkos balatoni hétvégéken és külföldi utazásokon találkozott felesége barátnőjével, a szintén házas Korzáti Erzsébettel. A költő felesége egy versből jött rá férje érzelmeire és öngyilkosságot kísérelt meg. Bár a szeretők ekkor szakítottak, néhány év múlva folytatták a titkos viszonyt. Balatonföldváron találkozgattak, itt írta A földvári mólón című versét. 1949 telén Szabó Lőrinc Hévízen pihent, Erzsébet itt is meglátogatta. A Képzelt képzeleteddel című vers kéziratát a költő levélként küldte el szerelmének. A 25 évig tartó titkos viszonynak Korzáti Erzsébet öngyilkossága vetett véget 1950-ben
- 3. Nagyszerű írónk, Karinthy Frigyes a Balatont, illetve Siófokot is szülőföldjének tartotta. Imádta a fürdőtelep zsivaját, a vendéglők kiskocsmai hangulatát, a kártyázásokat és a kaszinók éjszakai életét. Gyermekeit már a tanév végén leküldte a városba, később csatlakozott ő is. Karinthy sorra járta a déli part szórakozóhelyeit, ahol felolvasóesteket tartott. A család évről évre a Vitéz-panzióban szállt meg. 1938 augusztusában ebben a panzióban érte a halál, agyvérzést kapott. Egész alakos szobra a siófoki Rózsakertben áll, az üdülő falán márványtábla őrzi emlékét.
- 4. Móra Ferenc Balatonföldváron kezdte írni híres regényét, az Aranykoporsót. A csendes, de boldogtalan házasságban élő író Balatonföldváron találkozott a házasodni készülő, 30 éves Kalmár Ilonával. A Kicának becézett nővel Mórának másfél évig tartó, titkos, vad szerelmi viszonya volt. Az író ennek hatására kezdett el erotikus szerelmes verseket írni. Kica a rádióból értesült Móra haláláról, közös titkukat egész életén át őrizte..
- 5. A leghíresebb balatoni tragédia Balatonszárszóhoz kötődik. 1937. december 3-án József Attilát a szárszói pályaudvaron egy tehervonat halálra gázolta. Máig nem tisztázott, hogy baleset vagy öngyilkosság történt. A költő egyébként többször pihent Etus nővérénél a településen. Emlékét ma köztéri szobor és múzeum őrzi a városban.
*
-5+1 Megígértük az elején, hogy eláruljuk, honnan ered a Magyar Tenger kifejezés, bár ennek több tudományos verziója is létezik:
Manapság is forgalomban vannak magyarázatára, keletkezésére különböző próbálkozások, például a Magyar Televízió ,,Főtér" című műsorában (2007. nov. 11-én) a következő hangzott el: ,,Siófok nyaranta a déli part fővárosa. A patinás üdülőhelyen 1878-ban készült az első fürdőház, amelynek feliratáról - Magyar Tenger - terjedt el a Balaton máig is élő elnevezése". A világhálóra is fölkerült. Más idegenforgalmi fórumokon és rádióadókon a költő Pálóczi Horváth Ádám a névadó, pl. MR1 - Kossuth Rádió: ,,Ha a Balatont »magyar tenger«-nek nevezzük, őt idézzük, ő vezette be ezt az elnevezést" (250 éve született Palóczi Horváth Ádám költő, népdalgyűjtő. Vasárnapi újság, 2010. 05. 16. 16:34). A Wikipédián ugyancsak az olvasható, hogy Pálóczi ,,A Hol-mi köteteinek (1-3, 1788-1793) számos versében énekelte meg a Balatont, melyet ő nevezett először »magyar tenger«-nek".
Pálóczi Horváth Ádám felesége révén, akinek Balatonfüreden voltak birtokai, került a Balaton mellé. Az 1783 és 1797 között Füreden élő író és költő, tudós csillagász, földmérő, igazi polihisztor volt, neki köszönhetjük Füred első térképét is. Szintén ő volt, aki elkészítette a Magyar Tudós Társaság tervét. Nyelvünk elhivatott művelője - barátjával, Kazinczyval szemben - azonban a nyelvújításban ortológus. 1785-ben verses levélben üdvözölte Révai Miklóst nyelvi törekvéseiért (RÉVAI 1787). Nyomtatásban is megjelent verses levél az ,,Egy szép Asszony mentsége, kit a Balaton látogatóba menni nem engedett" című (Hol-mi
III.). Felesége, Oroszi Julianna egy ízben félt átkelni Füredről a viharos Balatonon, hogy a szántódi vendégségre eljusson. Ebben említi a kis tenger-t:
"Habjai országunk kisded tengerének
A partokon olyan rémülést szerzének"...

1789. februárjában verses levelet írt Kazinczyhoz (Hol-mi II.), Füredet próbálta vonzóvá tenni a költőtárs előtt. Így dicséri:
"Előtte tengert termesztett, háta megett hegyeket,
Mellyek fákkal kiesítik s szőlőkkel a bérczeket."

- b: Prózában, versben, útikönyvekben számtalan helyen hasonlítják tengerhez a Balatont. A tenger-metafora felbukkanásával foglalkozó két szerző, Lipták Gábor és Zákonyi Ferenc a költőt, Pálóczi Horváth Ádámot (1760-1820) tartotta eleinte az elnevezés alkotójának (LIPTÁK-ZÁKONYI 1957: 3). A szerzők többek között ,,A magyar tenger keresztapja" című cikkükben (ZÁKONYI-LIPTÁK 1956) lelkes nyomozás után azt írják, hogy a költő adta a tónak a Magyar tenger nevet, és hírét elterjesztette az országban. Egy 1787-ben megjelent versében olvasható először szerintük. Zákonyi Ferenc saját - korábbi - állításával ellentétben már 1960-ban idézi Kazinczy néhány sorát, amely Pálóczi elsőbbségét kizárja (ZÁKONYI 1960). 1988-ban kikel a ,,hiedelem" ellen, amely tudatlanul Pálóczitól eredezteti az elnevezést, ,,pedig ez tévedés, mert jó barátja és példaképe, Kazinczy Ferenc már jóval előtte (...) leírta ezt a jelzőt" (ZÁKONYI 1988: 622)

- c: A ,,Magyar ország geographica" Kazinczy első nyomtatásban megjelent műve (KAZINTZY 1775), az akkor 16 éves pataki diák
Magyarország földrajzát választotta témául. E könyv 5. lapján olvasható: ,,a Balaton, melly, mivel igen hosszú, Maré Hungaricum
azaz Magyar Tenger nevet kapott". KAZINCZY utal a kifejezés egy korábbi - latin nyelvű - használatára, valóban latinból fordított a magyar tenger. Mint a szerző már az alcímben említi, munkájának anyaga ,,egynehány fő-Geographusok munkájából ki-szedegetett", nyilván használta Michael Bonbardusnak az ország-ismereti irodalom hagyományaiba illeszkedő latin nyelvű művét. Ebben található ugyanis a latin frazeológia első felbukkanása.

...... ........... ............. ............. ..............

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Címkék: balatonföldváron, szórakozóhelyeit, felolvasóesteket, felbukkanásával, összeházasodtak, elhatározásától, felháborodással, balatonszárszón, idegenforgalmi, balatonfüreden, balatonszárszó, öngyilkosságot, szülőföldjének, nyelvújításban, találkozgattak, költeményekben, elterjesztette, tájábrázolások, próbálkozások, technikájának, magyarázatára, aranykoporsót, útikönyvekben, hagyományaiba, képzeleteddel, öngyilkossága, kártyázásokat, augusztusában, balatonfüredi, keletkezésére, törekvéseiért, használatára, nyomtatásban, népdalgyűjtő, geographusok, bonbardusnak, magyar irodalom, magyar tenger, tanárral hangosan, magános árva, 1936 nyarán, hullámok lágy, beesteledő Balaton, szörnyűségek csak, szerelem miatt, szerelem sötét, arany ember, füredi villa, rokonok próbálták, fiatal színésznőt, szerelem győzött, szegény szatócs, József Attila, József Attila-i, Jókai Mór, Ekkor Jókait, Szabó Lőrinc, Korzáti Erzsébettel, Szabó Lőrinc Hévízen, Korzáti Erzsébet, Karinthy Frigyes, Móra Ferenc Balatonföldváron, Kalmár Ilonával, József Attilát, Magyar Tenger, Magyar Televízió, Pálóczi Horváth Ádám, Kossuth Rádió, Palóczi Horváth Ádám, Magyar Tudós Társaság, Révai Miklóst, Oroszi Julianna, Hol-mi II, Lipták Gábor, Zákonyi Ferenc, Pálóczi Horváth Ádámot, Kazinczy Ferenc, Maré Hungaricum, Michael Bonbardusnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  József Attila - Anyám  Április 11 A magyar költészet...  Füstkvarc  Tavaszi csokor  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Szürkehályog ellen  Jó éjszakát!  Egyedül vagyunk az érzéseinkke...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hashajtók a konyhából és a kam...  Facebookon kaptam  Png nő  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Túrórudi szelet, le is fénykép...  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Világító torony  Londoni szelet. Nagyon finom é...  Facebookon kaptam  Png virágok  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Csak a szeretet szava ér az ég...  Tavaszi csokor  Facebookon kaptam  Kriptonit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vércukorszint csökkentése gyóg...  Kókuszkrémes pudingos szelet, ...  Galenit ásvány  Vércukorszint csökkentése gyóg...  Pitty  Rózsaszín rodokrozit kristály  Aki azt mondja megvagyok, az n...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Harmónia......  Facebookon kaptam  Kellemes szombatot!  József Attila - Anyám  Alvó maci  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Lila tanzanit  Facebookon kaptam  A jövő a múlt gondolataiból, s...  Facebookon kaptam  Megvédhetnek a bőrráktól, de a...  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Galenit  Facebookon kaptam  Április  Piros rodokrozit  6296 az új fertőzött, elhunyt...  Harmónia......  Facebookon kaptam Annuska bar...  Pilinszky János költő  Millei Lajos költő, író  Nagyon szép.......  Dubarry szelet  Tavaszi csokor  Olimpiai bajnokunkat gyászolja...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töltött dagadó recept  Csak a szeretet szava ér az ég...  Kellemes délutáni pihenést  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Naplemente  Áprilisi tréfa  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét kívánok!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Piros rodokrozit  Erzsébet és Fülöp.......  Facebookon kaptam  Kék-lila tanzanit kristály  Április 11 A költészet napja  Füstkvarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cinatotrihite kristály  Jó reggelt szép napot 
Bejegyzés Címkék
magyar irodalom, magyar tenger, tanárral hangosan, magános árva, 1936 nyarán, hullámok lágy, beesteledő Balaton, szörnyűségek csak, szerelem miatt, szerelem sötét, arany ember, füredi villa, rokonok próbálták, fiatal színésznőt, szerelem győzött, szegény szatócs, életre szóló, szintén házas, költő felesége, versből jött, szeretők ekkor, titkos viszonyt, földvári mólón, költő levélként, fürdőtelep zsivaját, vendéglők kiskocsmai, kaszinók éjszakai, tanév végén, déli part, család évről, panzióban érte, siófoki Rózsakertben, üdülő falán, házasodni készülő, rádióból értesült, leghíresebb balatoni, szárszói pályaudvaron, tehervonat halálra, költő egyébként, következő hangzott, patinás üdülőhelyen, első fürdőház, költő Pálóczi, nyelvújításban ortológus, szép Asszony, ízben félt, viharos Balatonon, szántódi vendégségre, partokon olyan, költőtárs előtt, tenger-metafora felbukkanásával, elnevezés alkotójának, szerzők többek, költő adta, 1787-ben megjelent, korábbi &#8211, alcímben említi, ország-ismereti irodalom, latin frazeológia, balatonföldváron, szórakozóhelyeit, felolvasóesteket, felbukkanásával, összeházasodtak, elhatározásától, felháborodással, balatonszárszón, idegenforgalmi, balatonfüreden, balatonszárszó, öngyilkosságot, szülőföldjének, nyelvújításban, találkozgattak, költeményekben, elterjesztette, tájábrázolások, próbálkozások, technikájának, magyarázatára, aranykoporsót, útikönyvekben, hagyományaiba, képzeleteddel, öngyilkossága, kártyázásokat, augusztusában, balatonfüredi, keletkezésére, törekvéseiért, használatára, nyomtatásban, népdalgyűjtő, geographusok, bonbardusnak, balatonfüred, rózsakertben, márványtábla, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 635
  • e Hét: 1919
  • e Hónap: 11812
  • e Év: 306374
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.