Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 3. vasárnap 03.24
  2019-03-24 09:16:27, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
,,Aki Van"; az küldött engem hozzátok.
Miután Mózesnek menekülnie kellett Egyiptomból, Midián földjén telepedett le, és ott Midián papjának, Jetrónak leányát vette feleségül. Mózes egy alkalommal apósának, Jetrónak, Midián papjának juhait őrizte. Messzire behajtotta a juhokat a pusztába, és eljutott az Isten hegyéhez, a Hórebhez. Itt megjelent neki az Úr angyala: egy égő csipkebokorban, a tűz lángjában. Amikor odanézett, látta, hogy a bokor ég, de nem ég el.
Így szólt magában: ,,Odamegyek és megnézem ezt a különös látványt: miért nem ég el a csipkebokor." Amikor az Úr látta, hogy Mózes vizsgálódva közeledik, Isten megszólította őt a csipkebokorból: ,,Mózes, Mózes!"
,,Itt vagyok" - felelte.
Erre Isten így szólt: ,,Ne közelíts! Vedd le sarudat a lábadról, mert a hely, ahol állsz, szent föld." Aztán így folytatta: ,,Én vagyok atyáid Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene." Erre Mózes eltakarta arcát, mert félt Istenre tekinteni.
Az Úr így folytatta: ,,Láttam nyomorúságát Egyiptomban élő népemnek, és hallottam panaszát a munkafelügyelők miatt. Azért szálltam le, hogy kiszabadítsam az egyiptomiak hatalmából, és hogy kivezessem arról a földről egy szép, tágas országba, egy tejjel-mézzel folyó országba."
Mózes ezt mondta Istennek: ,,Ha megérkezem Izrael fiaihoz, és elmondom nekik: Atyáitok Istene küldött, akkor majd megkérdezik: »Mi a neve?« - mit feleljek erre?"
Isten ezt válaszolta: ,,Én vagyok, aki vagyok." Azután folytatta: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: »Aki Van«, az küldött engem hozzátok." Végül ezt mondta Isten Mózesnek: ,,Így beszélj Izrael fiaihoz: Jahve, atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre."
Ez az Isten igéje. Kiv 3,1-8a.13-15

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Mózes és a pusztában vándorló nép sorsa legyen intő példa számunkra.
Testvéreim!
Nem szeretném, ha elkerülné figyelmeteket, hogy atyáink mind ott voltak a felhő alatt, mind átkeltek a tengeren, s mind megkeresztelkedtek Mózesre a felhőben és a tengerben. Mindnyájan ugyanazt a lelki ételt ették, ugyanazt a lelki italt itták. Ittak ugyanis a lelki sziklából, amely kísérte őket: a szikla pedig Krisztus volt. De legtöbbjükben nem telt kedve Istennek, ezért odavesztek a pusztában.
Ez mind intő példa lett számunkra, hogy ne kívánjuk a rosszat, mint ahogy ők megkívánták. Ne is zúgolódjatok, mint ahogy néhányan zúgolódtak, s ezért lesújtott rájuk a pusztító angyal. Mindez előkép számunkra, a mi okulásunkra írták meg, akik a végső időkben élünk. Aki azt hiszi, hogy áll, ügyeljen, hogy el ne essék.
Ez az Isten igéje. 1Kor 10,1-6.10-12

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan.
Abban az időben odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette.
Erre Jézus megjegyezte: ,,Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, épp úgy elvesztek ti is mindnyájan."
Aztán egy példabeszédet mondott. ,,Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre? Ha mégsem, akkor kivághatod."
Ezek az evangélium igéi.

Vagy: E nap összes olvasmányait vehetjük az ,,A" év nagyböjtjének 3. vasárnapjáról.
Lk 13,1-9

Imádság
Irgalmas Istenünk! A bűnöktől való szabadulás és a lelki megtisztulás lehetőségét te mindenkinek felkínálod és örömmel bocsátasz meg nekünk. Küldötteid által figyelmeztetsz, ha letérünk az igaz élet útjáról. Az idők teljességében pedig elküldted Fiadat, aki önfeláldozásával, szenvedésével és halálával megszerezte számunkra a megváltást, a veled való kiengesztelődést. Az Úr mennybemenetele után kiárasztottad a Szentlelket a bűnök bocsánatára. Önmagunkat nem tudjuk felmenteni a bűn alól, hanem te törlöd el azokat. Add meg nekünk bűneink bocsánatát és a lelki megtisztulást!

Elmélkedés:
Kitől meríthetünk erőt?
A XIX. századi orosz regényíró, Goncsarov minden bizonnyal legismertebb műve az Oblomov című regény. A mű főhőse egy értelmes és művelt fiatalember, aki rendelkezik némi vagyonnal, de birtokainak igazgatásával már mit sem törődik. A lusta, tunya életmód jellemzi Oblomovot, aki képtelen bármiféle változtatásra az életében. Ábrándozik és álmodozik, világmegmentő tervei vannak, de csak gondolatban. Tudja jól, hogy hány és hány feladatot tudna megoldani, meg is volna hozzá a képessége, de mindenféle munkát halogat, nem tesz semmit tervei megvalósulása érdekében. A semmittevés és a tehetetlenség talán legjobb példája ő a világirodalomban.
Nem követendő, hanem inkább elrettentő példaként említem az ő személyét a mai nagyböjti vasárnapon, amely nap evangéliumának témája az élet megváltoztatása. Életünk során sokszor érezzük, hogy elértünk egy határhoz, egy fordulóponthoz, amikor változtatnunk kell, kellene. A változás sok esetben a lakóhelyünket, munkahelyünket vagy más életkörülményeinket érinti, de még ennél is lényegesebb, amikor azt érezzük, hogy életvitelünkön, magatartásunkon, az emberekhez való hozzáállásunkon kellene változtatni, mert egy új házba könnyebb átköltözni, mint leszokni egy rossz szokásukról. Honnét, kitől meríthetünk erőt a szükséges változások megtételéhez? A változást olykor a tőlünk független külső körülmények kényszerítik ki belőlünk, de ezek nem mindig hozzák magukkal a belső változást, a lelki megújulást. Érezzük a változás szükségét, de szüntelenül csak halogatunk, pótcselekvésekbe menekülünk vagy kitalálunk magunknak okokat, ami miatt nem lépünk, nem változtatunk a helyzeten. A gyakorlatban ez úgy mutatkozik meg, hogy nem tudjuk megújítani fojtogató kapcsolatunkat azzal, akivel együtt élünk vagy dolgozunk. Talán azért, mert nem akarunk fájdalmat okozni neki, vagy azért mert mi magunk is félünk a változástól, önmagunk megváltoztatásától. Másik példa, hogy új életmódra, egészségesebb táplálkozásra, több testmozgásra volna szükségünk, de túl bonyolultnak tűnik egy új napirend kialakítása. Ismét másik példa, hogy valaki értelmetlennek tartja munkáját, rossz a munkahelyi légkör, de fél a váltástól, bizonytalan, hogy talál-e új munkahelyet. A vallási életben pedig úgy mutatkozik meg ez, hogy halljuk Istentől a megtérésre szólító üzenetet, főként most, a nagyböjti időben hangsúlyos a téma, de mi ragaszkodunk vallási szokásainkhoz, és nem is tartjuk magunkat annyira bűnösnek, hogy meg kellene térnünk. Vagy ha mégis érezzük magunkban a lelki újjászületés vágyát, akkor nincs hozzá elég lelkierőnk.
A hívő ember úgy gondolja, hogy az ilyen élethelyzetek fogságából Isten ereje hozhat szabadulást. A saját helyzetemmel, lelki állapotommal való elégedetlenség még nem elég motiváció a változáshoz. Istentől kell azt kérnem. Ő az, aki megmutatja számunkra a kiutat és ad erőt a változáshoz. A megtérés az ő kegyelmi ajándéka. Ő mondja meg azt is, hogy mikor kell egy fát kivágni, mert az teljesen életképtelen, vagy hogyan lehet azt életképessé tenni, termőre fordítani, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk. Tegyük meg mindazt, amit Isten kér tőlünk és meg fogjuk tapasztalni a lelki újjászületés örömét!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: pótcselekvésekbe, világirodalomban, kiengesztelődést, önfeláldozásával, mennybemenetele, hozzáállásunkon, munkafelügyelők, megváltoztatása, magatartásunkon, csipkebokorból, csipkebokorban, korintusiakhoz, kapcsolatunkat, vincellérjéhez, figyelmeztetsz, evangéliumának, fordulóponthoz, elégedetlenség, értelmetlennek, életvitelünkön, munkahelyünket, változtatásra, változtatnunk, egészségesebb, evangéliumban, nagyböjtjének, élethelyzetek, szenvedésével, igazgatásával, teljességében, világmegmentő, figyelmeteket, megvalósulása, jeruzsálemben, tehetetlenség, táplálkozásra, küldött engem, alkalommal apósának, különös látványt, munkafelügyelők miatt, egyiptomiak hatalmából, tejjel-mézzel folyó, pusztában vándorló, felhő alatt, lelki ételt, lelki italt, lelki sziklából, szikla pedig, pusztító angyal, végső időkben, időben odajött, galileaiakról hozott, OLVASMÁNY Mózes, Miután Mózesnek, Erre Isten, Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene, Erre Mózes, Atyáitok Istene, Isten Mózesnek, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Erre Jézus, Irgalmas Istenünk, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megelőző cselekedet  Hidd el, az nem számít  Gondolat........  Harmónia......  Kislány cicával  Szép mai napot.........  Petőfiné szobra Koppenhágában  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Petőfiné szobra Koppenhágában  Kellemes délutánt kívánok  Jézus szeretete  Ősi és érett kultúrákban  Megismerni egy gyönyörű nőt  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Ha minden ember adna magából  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Isten  Tavaszi csokor  Szívapály  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Jézus szeretete  Amint mozdulsz, a világ is moz...  Png lufik  Horváth Piroska - Bábu vagy...  A divatos világ........  Kislány kutyusokkal  A vallásos ember botránya  Lehet, hogy csak egy vidéki lá...  Kellemes délutánt kívánok  Sikertelen ember  Macikák......  Kereszthordozás  Facebookon kaptam  Időjárás jelentés........  Facebookon kaptam  Örültem a látogatásodnak, gyer...  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Miért feledkeztél meg rólam?  Próbálok pozitív maradni  Tavaszi csokor  Méltóságnak hívják  Facebookon kaptam  Próbálok pozitív maradni  Tulipán csokor  Dupla nappal  Kellemes délutánt kívánok  Mai napi mosoly.....  Tulipànok  Esély.....  Facebookon kaptam  Voltál-e már úgy  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Az ember eszköz  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Szép napot kedves barátaim ! ....  Szép estét  Kislány cicával  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Az élet rövid, élj!  Mai napi mosoly.....  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Isten  Tulipán csokor  Png kislány  Tisztázták a szakemberek: itt ...  Az ember erősebb, mint a sors  A divatos világ........  Látogatóimnak szeretettel ! .....  Az élet rövid, élj!  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanulás  Engedd, hogy a hited nagyobb l...  Kapkodjuk a fejünket!  Kislány cicával  Gyógyulj meg  Megismerni egy gyönyörű nőt  Amint mozdulsz, a világ is moz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Macikák......  Zöld andara kristály  Gyógyulj meg  Délutáni mosoly.......  Mai napi mosoly.....  Az ember erősebb, mint a sors  Tanulás  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Szép tavaszi napot! 
Bejegyzés Címkék
küldött engem, alkalommal apósának, különös látványt, munkafelügyelők miatt, egyiptomiak hatalmából, tejjel-mézzel folyó, pusztában vándorló, felhő alatt, lelki ételt, lelki italt, lelki sziklából, szikla pedig, pusztító angyal, végső időkben, időben odajött, galileaiakról hozott, áldozat vérével, galileaiak bűnösebbek, többi galileai, példabeszédet mondott, embernek fügefa, evangélium igéi, bűnöktől való, lelki megtisztulás, igaz élet, idők teljességében, veled való, bűnök bocsánatára, lelki megtisztulást, tehetetlenség talán, élet megváltoztatása, emberekhez való, rossz szokásukról, szükséges változások, változást olykor, tőlünk független, belső változást, lelki megújulást, változás szükségét, munkahelyi légkör, vallási életben, megtérésre szólító, nagyböjti időben, lelki újjászületés, hívő ember, ilyen élethelyzetek, saját helyzetemmel, teljesen életképtelen, pótcselekvésekbe, világirodalomban, kiengesztelődést, önfeláldozásával, mennybemenetele, hozzáállásunkon, munkafelügyelők, megváltoztatása, magatartásunkon, csipkebokorból, csipkebokorban, korintusiakhoz, kapcsolatunkat, vincellérjéhez, figyelmeztetsz, evangéliumának, fordulóponthoz, elégedetlenség, értelmetlennek, életvitelünkön, munkahelyünket, változtatásra, változtatnunk, egészségesebb, evangéliumban, nagyböjtjének, élethelyzetek, szenvedésével, igazgatásával, teljességében, világmegmentő, figyelmeteket, megvalósulása, jeruzsálemben, tehetetlenség, táplálkozásra, példabeszédet, szokásainkhoz, megszólította, galileaiakról, kiárasztottad, vasárnapjáról, megtisztulást, kiszabadítsam, lakóhelyünket, legtöbbjükben, zúgolódjatok, olvasmányait, megtrágyázom, kényszerítik, változtatunk, ragaszkodunk, újjászületés, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1409
  • e Hét: 7482
  • e Hónap: 34879
  • e Év: 329441
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.