Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ahova estél, ott maradsz?
  2019-03-28 16:47:27, csütörtök
 
  (Szíven) ütős filmet ajánlunk nagyböjtre
2019. március 27., szerda | 19:10
Február 7-én mutatták be a hazai mozik a ,,Kafarnaum" című filmet. A libanoni rendezőnő, Nadine Labaki (Karamell) legújabb alkotása hiteles, megható és lenyűgöző mozi, amely elnyerte a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri díját. A filmet a nagyböjti elcsendesülés idejére (is) ajánljuk...
- Kafarnaum c. film videó /sajnos nincs meg videón/ Csak a mozikban látható.
A tizenkét éves Zain beperelte a szüleit azért, mert megszületett. A szegénység mindig kedvelt témája volt a filmrendezőknek. Az emberi kiszolgáltatottság képi megjelenítése azonban a 21. században minden korábbinál erőteljesebbé vált, több szintet lépett - bizonyos szempontból felfelé és lefelé is. Az afrikai, a dél- és a közép-amerikai, valamint a közel-keleti alkotások a nyomor olyan elképesztő bugyraiba dobják be - leginkább a nyugati - nézőt, hogy az csak kapkodja a fejét. Nadine Labaki libanoni rendező legújabb filmje még lejjebb ránt, olyan mélyre, hogy az már a film mint műfaj határait feszegeti.
A Bejrútban élő Zain (Zain El Hajj) elképesztő szegénységben él szüleivel (Kawthar Al Haddad és Fadi Kamel Youssef), valamint öt testvérével. Iskolába nem jár, a család szűkös megélhetéséhez úgy próbál hozzájárulni, hogy besegít egy szatócsnak (Nour el Husseini). Amikor a szülei a húgát (Cedra Izam) néhány csirkéért ,,feleségül" adják ehhez a kereskedőhöz, Zain fogja magát, és megszökik. Munkát keresve találkozik az etiópiai Rahillal (Yordanos Shiferaw), aki megkéri őt, hogy vigyázzon az egyéves fiára (Boluwatife Treasure Bankole), amíg ő dolgozik. Egy nap azonban Rahil nem jön haza. Zain a gyereket magával hurcolva úgy próbálja megtalálni az anyát, hogy közben mindkettőjük megélhetéséről is gondoskodnia kell.
A film elején már tudjuk, hogy Zain börtönbe került, és azt is, hogy pert indított a szülei ellen azért, mert megszületett. A történet tulajdonképpen arról szól, hogy mi vezetett idáig.
Bár Bejrút szép hely, a filmben csak a város legnyomorúságosabb részeit láthatjuk. Zain családja egy lepusztult lakótelepi lakásban, Rahil pedig egy bádogból összetákolt kalyibában lakik. Libanonról tudhatjuk, hogy annyi szíriai menekültet fogadott be, ami már túllépte a város tűrőképességének határát. Ha utánajárunk, akkor az is kiderülhet, milyen sorsuk van a libanoni afrikaiaknak: gyakorlatilag rabszolgaként foglalkoztatják őket a jómódú polgárok. Ám nem véletlen, hogy közvetlenül sem a politika, sem a menekültkérdés, sem a társadalmi problémák nem kerülnek szóba. A filmben egy kisfiút látunk, aki körömszakadtáig igyekszik életben maradni, története pedig igazából a világ bármely nyomornegyedében játszódhatna.
A magára maradt Zain hihetetlen leleményességgel old minden problémát, legyen az akár a fürdés, akár az étel megszerzése. Az a kínlódás, ahogyan ellátni igyekszik az épp csak totyogó gyereket, enyhén szólva sem hagyja érintetlenül a nézőt. Ráadásul egy beszélni sem tudó kisgyerek szerepeltetése miatt úgy érezhetjük, hogy lelkünkön éppen élveboncolást hajtanak végre.
- A film címe Kafarnaum. Erről először a bibliai település jut eszünkbe, amelyről egy helyen azt mondja Jézus: ,,És te, Kafarnaum! Talán az égig emelkedsz? Alászállsz majd az pokolba!" (Mt 11,23) A filmet nézve az lehet az érzésünk, hogy van olyan hely, ahol ez a mélybe hullás már be is következett, van, aki eleve a pokolban él. A magyar forgalmazó - mintegy alcímként - azt is hozzáfűzte: A remény útja. Ennél félrevezetőbb megoldást nem is választhattak volna. Zain - akiről semmilyen dokumentum nem készült, így azt sem tudni, valójában mikor született - a per során elpanaszolja, hogy mindenki csak félredobta, kihasználta, durván elküldte. De egy szóval sem mondja, hogy soha senki nem szerette. A szeretet szó el sem hangzik a filmben. Mintha Nadine Labaki szándékosan kerülne minden utalást, amely kiutat mutathatna ebből a helyzetből. Lehet, hogy Zain és Rahil sorsa majd jobbra fordul, de ha így is történne, az ugyanolyan esetleges lesz majd, mint a jelenlegi szenvedésük.
Mi lehetett a rendező szándéka ezzel az alkotással? Divatos szóval érzékenyíteni akart, hogy tegyünk valamit a világ szegényeiért? Arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a felnőttek közönyösen nézik a gyerekek szenvedését? Vagy azt akarta, hogy lássuk, hogyan tud egy gyerek gondoskodni a nála is kiszolgáltatottabbról? Biztosan ezek is fontos szempontok voltak, de talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha a film címét tovább értelmezzük. A kafarnaum kifejezés ugyanis káoszt, rendetlenséget is jelent. A rendezőnő szerint valami nagyon nincs rendben ezen a földön, ez a film pedig nem csak az emberekhez szól, de felkiált az égbe is. Pilinszky János írja: ,,Ahova estél, ott maradsz. / A mindenségből ezt az egyet, / ezt az egyetlen egy helyet, / de ezt azután megszerezted." Zain is ott maradt, ahova esett: Egy bejrúti nyomornegyedben született, a szülei pedig semmit sem tudnak tenni azért, hogy kitörjenek innen. Nadine Labaki szerint ez az, ami érthetetlen. Zainnak a szülei ellen kezdeményezett eljárása valójában a létezés ellen indított per. Miért jutott neki ez a sors, miért nem élhet normális gyerekként valahol a világ szerencsésebb felén?
Erre a kérdésre persze a filmet látva nem tudunk őszintén válaszolni. De talán nem is kell. Oly sokszor magyarázzuk meg fennkölt szólamokkal mások nyomorát csak azért, hogy elaltassuk a lelkiismeretünket. Ez a világ ránk lett bízva, és csak mi változtathatunk rajta.


Baranyai Béla/Magyar Kurír

A kafarnaum c. film bemutatója: videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: tűrőképességének, leleményességgel, nyomornegyedében, körömszakadtáig, filmrendezőknek, nyomornegyedben, foglalkoztatják, változtathatunk, tulajdonképpen, megélhetéséről, szerepeltetése, rendetlenséget, megélhetéséhez, menekültkérdés, kezdeményezett, filmfesztivál, élveboncolást, szegénységben, érzékenyíteni, gyakorlatilag, elcsendesülés, választhattak, félrevezetőbb, rabszolgaként, megjelenítése, erőteljesebbé, szerencsésebb, mindkettőjük, megszületett, kereskedőhöz, megszerezted, játszódhatna, érintetlenül, elpanaszolja, hozzájárulni, mindenségből, hazai mozik, libanoni rendezőnő, nagyböjti elcsendesülés, tizenkét éves, szüleit azért, szegénység mindig, közel-keleti alkotások, nyomor olyan, nyugati –, csak kapkodja, film mint, család szűkös, etiópiai Rahillal, egyéves fiára, gyereket magával, film elején, Nadine Labaki, Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri, Zain El Hajj, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef, Cedra Izam, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Mintha Nadine Labaki, Pilinszky János, Baranyai Béla, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Van néhány kérdés, amin gondol...  Mindig lesz olyan  Egy tavasz  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  jó reggelt  Jázmin  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Hegedüs Géza: Magyar költészet  40 felett  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Egy tavasz  Walter Chrysler mondta  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Önmaga ellenére  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Szabó T. Anna - Pitypang  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Hamvas Béla  Mindig lesz olyan  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Egy tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam Krisztina b...  Tavaszi este  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Magyar költészet napja  képre írva  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimn...  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Krisztina b...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Töröld le  Jázmin  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Magyar költészet napja  Ismeretlen: Ikarusz monda  A gyulladáscsökkentő és csonte... 
Bejegyzés Címkék
hazai mozik, libanoni rendezőnő, nagyböjti elcsendesülés, tizenkét éves, szüleit azért, szegénység mindig, közel-keleti alkotások, nyomor olyan, nyugati &#8211, csak kapkodja, film mint, család szűkös, etiópiai Rahillal, egyéves fiára, gyereket magával, film elején, szülei ellen, történet tulajdonképpen, filmben csak, lepusztult lakótelepi, bádogból összetákolt, város tűrőképességének, libanoni afrikaiaknak, jómódú polgárok, társadalmi problémák, kisfiút látunk, világ bármely, magára maradt, étel megszerzése, film címe, bibliai település, égig emelkedsz, filmet nézve, mélybe hullás, magyar forgalmazó, remény útja, ugyanolyan esetleges, jelenlegi szenvedésük, rendező szándéka, világ szegényeiért, felnőttek közönyösen, gyerekek szenvedését, gyerek gondoskodni, film címét, kafarnaum kifejezés, rendezőnő szerint, film pedig, emberekhez szól, bejrúti nyomornegyedben, szülei pedig, létezés ellen, világ szerencsésebb, kérdésre persze, filmet látva, világ ránk, tűrőképességének, leleményességgel, nyomornegyedében, körömszakadtáig, filmrendezőknek, nyomornegyedben, foglalkoztatják, változtathatunk, tulajdonképpen, megélhetéséről, szerepeltetése, rendetlenséget, megélhetéséhez, menekültkérdés, kezdeményezett, filmfesztivál, élveboncolást, szegénységben, érzékenyíteni, gyakorlatilag, elcsendesülés, választhattak, félrevezetőbb, rabszolgaként, megjelenítése, erőteljesebbé, szerencsésebb, mindkettőjük, megszületett, kereskedőhöz, megszerezted, játszódhatna, érintetlenül, elpanaszolja, hozzájárulni, mindenségből, szegényeiért, gondoskodnia, afrikaiaknak, utánajárunk, megszerzése, közvetlenül, szempontból, következett, kihasználta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 708
  • e Hét: 7398
  • e Hónap: 20074
  • e Év: 253821
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.