Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budapesten a családok huszadik keresztútja 04.13
  2019-04-14 15:56:00, vasárnap
 
  Április 13-án tartották meg Budapesten a családok huszadik keresztútját.
,,Utad, Jézus, veled járjuk" - családok keresztútja az Andrássy úton
2019. április 14., vasárnap | 11:11
Április 13-án tartották meg Budapesten a családok huszadik keresztútját. A Regnum Christi mozgalom meghívására az Oktogontól indulva jutottak el a keresztútjárók a Hősök teréig. Imával, énekkel kísérték Jézust a szenvedés útján. Az út, ahol munkába járós hétköznapjainkat éljük, ezen a hűvös áprilisi szombat délutánon három órára szakrális térré változott. Pedig nem állt meg a város élete. Sűrű forgalom, rengeteg turista járt az Andrássy úton, miközben az Oktogontól elinduló és folyamatosan duzzadó sokaság végigimádkozta a Hősök teréig tartó két kilométert.
...... .....


A Regnum Christi mozgalom kezdeményezésére huszadik alkalommal végezték el a húsvéti bűnbánati és érzelmi előkészületnek ezt a hagyományos gyakorlatát, a keresztutat a főváros szívében. A keresztútjárás amellett, hogy egyesülésre hív az önmagát értünk önként feláldozó és feltámadó Jézussal, itt, Budapest közepén hitünk megvallását is jelenti ezen a virágvasárnapot megelőző szombaton. ,,Terveinket, örömeinket, sikereinket Neked ajánljuk fel, bűneinket, sebeinket és fájdalmainkat Szent Kereszted tövébe szeretnénk letenni. Világosíts és erősíts meg minket" - fohászkodtak a résztvevők induláskor.
Legelöl a kereszt és Szász Csaba LC halad. Hosszú a menet, sok idős ember mellett családok kisgyerekkel jönnek velünk az úton. Nagy számban vannak jelen a Szent II. János Pál Iskolaközpont diákjai, akik tevékenyen bekapcsolódtak a szervezésbe is.
...... ......


Jézust kísérjük Poncius Pilátus palotájától a Golgota hegyére vezető úton, megfeszítéséig, majd a sírig. Szembesülünk Jézus életének és rajta keresztül valamennyi emberi életnek a drámájával. Minden egyes stáció egy megállás. Élőképek fogadják az imádkozókat. A gyerekek nagy komolysággal és teljes odaadottsággal jelenítik meg Jézus passiójának állomásait. Gondolatainkat azok az elmélkedések vezetik, melyek Ferenc pápának olasz fiatalokkal végzett keresztútján hangzottak el. Rátekintünk Jézus útjára, és egy-egy kérdéssel a lelkünkben járjuk az utat.
- Tizennégy találkozás a szenvedés útján Jézussal. Látjuk, ahogy Pilátus előtt áll, a tömeg döntésére várva, amikor még megfordulhatott volna a sorsa. Nyitott-e a fülünk a jóra való hívásra? Látjuk, ahogy vállára veszi a keresztet. Áldozata ígéretként áll előttünk: minden halálból élet támad. Nyitottak vagyunk-e vállalni, amit az élet ad? Látjuk az először eleső Jézust. Súlyos a kereszt, el lehet esni a teher alatt. Van bátorságunk alázattal mindig újra kezdeni? Látjuk Jézust édesanyjával találkozni. Mária szemében ott van az anya gyermeke miatt érzett fájdalma, de ott van az is, hogy nem a semmibe tekint. Sokszor készületlenek vagyunk mi is az élet megpróbáltatásaival való találkozásban, tudjuk-e, hogy ott van a fény, vagy lehorgasztott fejjel járunk?Látjuk a Jézus mellé lépő Cirenei Simont. Amikor az Úr egyedül marad a megpróbáltatás pillanatában, egy idegen nyújt segítő kezet. Remélhetjük, hogy nekünk is lesz egy Cirenei Simonunk, és mi is Simonok lehetünk mások számára? Látjuk, ahogy Veronika megtörli a szenvedő arcot. Egy pillanatban találkozik egyik szerető lélek a másikkal. Meglátjuk-e a szenvedő arcokban Jézus arcát?
- Látjuk, amikor másodszor is összeroskad a kereszt súlya alatt. Újra elesik és újra feláll. Újból és örökké kész vállára venni az emberek bűneinek terhét. Van-e erőnk újra és újra indulni? Látjuk, ahogy megáll a síró asszonyokat vigasztalni. Megszólít, beszél, megtalálja a szükséges szót. Ki merjük-e mondani a szót, ha nehéz, hogy saját javára ösztökéljük embertársunkat? Látjuk, ahogy Jézus harmadszor is elesik, és harmadszor is feláll. Tudjuk-e életünk kihívásait azzal a reménnyel és hittel nézni, mely segít, hogy végül mégis felálljunk? Látjuk Jézust, amint megfosztják ruháitól. Elveszik földi méltóságának utolsó foszlányait, és megértjük, van valami, ami szemmel nem látható, amit nem vehetnek el az embertől. Meglátjuk-e, becsüljük-e embertársunk méltóságát? Látjuk Jézust, amint megfosztva mindentől a keresztre szegezik. A legnehezebb órában is tanít - az Atyába kapaszkodik, az emberre figyel. Tudok-e a nehéz helyzetekben bizalommal az Atyára tekinteni? Látjuk, ahogy Jézus meghal a kereszten. Kiáltása erőteljes, fájdalmas. Hiszünk-e a nehézséget, áldozatot vállaló szeretetben? Látjuk, ahogy Jézus testét leveszik a keresztről. Az őt szeretők még egyszer átölelik a megtört testet. Megtaláljuk-e a mindennapok forgatagában azt, hogy mit vár tőlünk az emberség parancsa? Végül ott vagyunk, ahol Jézust a sírba fektetik. Szeretettel, tisztelettel veszik körül, és helyezik nyugalomra a kihűlt testet. Be tudok-e lépni a mélységekbe, meg tudok-e pihenni Istennél?
...... .....


- Így kísértük Jézust az úton. Mindenki életében vannak állomások, amikor megtorpan, amikor szenvedés, gyász vagy betegség akasztja meg, amikor úgy érzi, hogy nem megy tovább. A Jézus szenvedéséről való elmélkedés megerősít saját keresztjeink hordozásában, és ha életutunkon irányt tévesztettünk, ha megtántorodtunk, tovább lendít.
Az út szentmisével fejeződik be. A Hősök tere templommá alakul, középen egyszerű oltár, előtte székek. A szentmise főcelebránsa és szónoka Michael Duffy LC. Mellette Attila atya koncelebrál, és ott van Justin Prigge, a Legio Christi szentelés előtt álló diakónusa.
...... .......


Michael Duffy a napi evangéliumi szakaszhoz, a Lázár feltámasztását követő eseményekhez kapcsolja gondolatait, és ezt a kérdést teszi fel: hogyan született meg a döntés, hogy Jézusnak meg kell halni? Itt a kocka már el volt vetve, csak a mikor és a hogyan volt a kérdés. A szemben álló erők harcának vagyunk tanúi: az egyik oldalon a hitre ébredés öröme, a másikon a hitetlenségből fakadó irigység. Jézusról megszületett a döntés.
Azonban még nem érkezett el az ő órája, Jézus visszavonult. Az emberek keresik. Miért? És mi mit várunk tőle? Csodát? Gyógyulást? Vezetőt? Földi királyt? Jézus eljött, emberré lett, helyettem, értem és miattam élt. Nem az élet pillanatnyi jobbra fordulását kell kérnünk tőle, hanem a megtisztulást. Egészen és teljesen - hangsúlyozta Michael atya.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: kezdeményezésére, hétköznapjainkat, virágvasárnapot, megtántorodtunk, megfordulhatott, gondolatainkat, megpróbáltatás, embertársunkat, megfeszítéséig, végigimádkozta, előkészületnek, keresztútjárás, bekapcsolódtak, odaadottsággal, keresztútjárók, hitetlenségből, feltámasztását, találkozásban, tévesztettünk, iskolaközpont, megtisztulást, fájdalmainkat, lehorgasztott, készületlenek, szenvedéséről, elmélkedések, eseményekhez, keresztútját, édesanyjával, tisztelettel, főcelebránsa, forgatagában, komolysággal, szembesülünk, hordozásában, megszületett, családok huszadik, szenvedés útján, hűvös áprilisi, város élete, húsvéti bűnbánati, hagyományos gyakorlatát, főváros szívében, keresztútjárás amellett, önmagát értünk, virágvasárnapot megelőző, résztvevők induláskor, gyerekek nagy, elmélkedések vezetik, lelkünkben járjuk, tömeg döntésére, jóra való, Regnum Christi, Szent Kereszted, Szász Csaba LC, Szent II, János Pál Iskolaközpont, Poncius Pilátus, Szembesülünk Jézus, Rátekintünk Jézus, Látjuk Jézust, Cirenei Simont, Cirenei Simonunk, Michael Duffy LC, Mellette Attila, Justin Prigge, Legio Christi, Michael Duffy, Lambert Attila, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leereszkedés és olvadás  Levél lány  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Idővel az ember megérti, hogy ...  Virágvasárnap: az élet és a re...  képre írva  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Odaadja  Márciuzs 24.  Alvó baby  Benedek Elek - Virágvasárnap  Sir Andrew Lloyd Webber  Óraállítás  Az idegen országok éghajlata  Képes idézet !  Virágvasárnap: az élet és a re...  Aki belekortyol  Alvó kutya  Most - segíts meg Mária ,  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha nyitott vagy  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Apu  Színház az egész világ,  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Inkább ad  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Márciuzs 24.  Minden kedves látogatómnak sze...  virágvasárnap  Alvó baby  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Rács mögé  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Nem látom őket  Sárkány  képre írva  Márciuzs 24.  Óraállítás  Szívet megérintő . . .  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alvó baby  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Esti képek  Esti Ima !  képre írva  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Az út  Alvó cica  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Óraállítás  képre írva  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Az erdőterápia egészségre gyak... 
Bejegyzés Címkék
családok huszadik, szenvedés útján, hűvös áprilisi, város élete, húsvéti bűnbánati, hagyományos gyakorlatát, főváros szívében, keresztútjárás amellett, önmagát értünk, virágvasárnapot megelőző, résztvevők induláskor, gyerekek nagy, elmélkedések vezetik, lelkünkben járjuk, tömeg döntésére, jóra való, először eleső, teher alatt, anya gyermeke, semmibe tekint, megpróbáltatás pillanatában, idegen nyújt, szenvedő arcot, pillanatban találkozik, szenvedő arcokban, kereszt súlya, emberek bűneinek, síró asszonyokat, szükséges szót, keresztre szegezik, legnehezebb órában, emberre figyel, nehéz helyzetekben, megtört testet, mindennapok forgatagában, emberség parancsa, sírba fektetik, kihűlt testet, szentmise főcelebránsa, napi evangéliumi, kérdést teszi, hogyan volt, szemben álló, egyik oldalon, hitre ébredés, hitetlenségből fakadó, emberek keresik, élet pillanatnyi, kezdeményezésére, hétköznapjainkat, virágvasárnapot, megtántorodtunk, megfordulhatott, gondolatainkat, megpróbáltatás, embertársunkat, megfeszítéséig, végigimádkozta, előkészületnek, keresztútjárás, bekapcsolódtak, odaadottsággal, keresztútjárók, hitetlenségből, feltámasztását, találkozásban, tévesztettünk, iskolaközpont, megtisztulást, fájdalmainkat, lehorgasztott, készületlenek, szenvedéséről, elmélkedések, eseményekhez, keresztútját, édesanyjával, tisztelettel, főcelebránsa, forgatagában, komolysággal, szembesülünk, hordozásában, megszületett, visszavonult, fohászkodtak, kisgyerekkel, pillanatában, keresztjeink, hangsúlyozta, keresztútján, embertársunk, helyzetekben, szentmisével, méltóságának, folyamatosan, sikereinket, összeroskad, szeretettel, kapaszkodik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1234
  • e Hét: 6925
  • e Hónap: 27608
  • e Év: 230521
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.