Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvétvasárnap 04.21
  2019-04-21 07:46:19, vasárnap
 
  Kezdőének:
Feltámadtam, és veled vagyok! Kezedet rajtam nyugtatod: csodálatos a te tudásod, alleluja! (Zsolt 138,18.5-6)
vagy
Valóban feltámadt az Úr, alleluja. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön örökké! (Lk 24,34; vö. Jel 1,6)

Könyörgés:
Istenünk, a mai napon egyszülött Fiad által legyőzted a halált, és kitártad előttünk az örökkévalóság kapuját. Krisztus Urunk feltámadását ünnepelve kérünk, teremts újjá minket Szentlelked erejével, hogy új életre támadjunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.

OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Mi ettünk és ittunk vele, miután feltámadt a halálból.
Abban az időben Péter szólásra nyitotta ajkát, és ezeket mondta: ,,Ti tudjátok, hogy mi minden történt Galileától egészen Júdeáig attól kezdve, hogy János hirdette a keresztséget: Hogyan kente fel az Isten a názáreti Jézust Szentlélekkel és hatalommal. Ő pedig, ahol csak járt, jótetteket vitt végbe, és meggyógyított minden ördögtől megszállottat, mert vele volt az Isten. Mi tanúi vagyunk mindannak, amit Júdea egész területén és Jeruzsálemben tett. Keresztre feszítették, de harmadnap feltámasztotta Isten, és látható alakban megmutatta őt, ha nem is az egész népnek, de az Isten által előre kijelölt tanúknak, vagyis nekünk. Mi ettünk és ittunk vele, miután feltámadt a halálból.
És ő megparancsolta nekünk, hogy hirdessük a népnek és tanúsítsuk, hogy ő az, akit Isten az élők és holtak bírájául rendelt. Minden próféta tanúságot tesz arról, hogy aki hisz benne, elnyeri bűnei bocsánatát."
Ez az Isten igéje. ApCsel 10,34a.37-43

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
Azt keressétek, ami odafönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján.
Testvéreim!
Krisztussal együtt ti is feltámadtatok. Keressétek tehát azt, ami odafönt van, ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre. Hiszen meghaltatok, és életetek Krisztussal az Istenben van elrejtve.
Amikor azonban Krisztus, a mi életünk, újra megjelenik, vele együtt ti is megjelentek a dicsőségben.
Ez az Isten igéje.
- Vagy tetszés szerint:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek!
Testvéreim!
Nem tudjátok, hogy egy kevés kovász az egész tésztát megkeleszti? El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek, aminthogy kovásztalanok is vagytok? Hiszen húsvéti bárányunkat, Krisztust feláldozták!
Ünnepeljünk tehát, de ne a régi kovásszal, sem a romlottság és gonoszság kovászával, hanem a tisztaság és az igazság kovásztalan kenyerével!
Ez az Isten igéje.
Kol 3,1-4 vagy 1Kor 5,6b-8

ALLELUJA
Krisztus, a mi húsvéti Bárányunk már feláldozta magát. * Üljük meg tehát az Úrral a húsvéti lakomát. 1Kor 5,7b-8a - 2. tónus.

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézusnak fel kellett támadnia a halálból.
A hét első napján, kora reggel, amikor még sötét volt, Mária Magdolna kiment a sírhoz. Odaérve látta, hogy a követ elmozdították a sírtól. Erre elfutott Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és hírül adta nekik: ,,Elvitték az Urat a sírból, és nem tudom, hova tették!"
Péter és a másik tanítvány elindult, és a sírhoz sietett. Futottak mind a ketten, de a másik tanítvány gyorsabban futott, mint Péter, és hamarabb ért a sírhoz. Benézett, és látta az otthagyott gyolcsleplet, de nem ment be. Közben odaért Simon Péter is. Ő is látta az otthagyott lepleket és a kendőt, amely Jézus fejét takarta. Ez nem volt együtt a leplekkel, hanem külön feküdt összehajtva egy helyen. Akkor bement a másik tanítvány is, aki először ért a sírhoz. Látta mindezt és hitt. Addig ugyanis még nem értették meg, hogy Jézusnak fel kellett támadnia a halálból.
Ezek az evangélium igéi.
...... .......


- Olvasható a húsvéti vigília evangéliuma.

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Amikor a kenyeret megtörte, felismerték.
Húsvétvasárnap ketten a tanítványok közül egy Emmausz nevű faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumra (két-három óra járásnyira) fekszik. Útközben megbeszélték egymás között mindazt, ami történt. Míg beszélgettek és vitatkoztak, egyszerre maga Jézus közeledett feléjük, és hozzájuk szegődött. Ők azonban nem ismerték meg őt, mert látásukban akadályozva voltak. Jézus megkérdezte őket: ,,Milyen dolgokról beszélgettetek egymással útközben?" Erre szomorúan megálltak, és egyikük, akit Kleofásnak hívtak, ezt válaszolta neki: ,,Te vagy talán az egyetlen idegen Jeruzsálemben, aki nem tudja, mi történt ott ezekben a napokban?"
Ő megkérdezte: ,,Miért, mi történt?" Azok ezt felelték: ,,A názáreti Jézus esete, aki szóban és tettben nagy hatású próféta volt Isten és az egész nép előtt. Főpapjaink és elöljáróink kiszolgáltatták őt, hogy halálra ítéljék, és keresztre feszítsék. Pedig mi azt reméltük, hogy ő váltja meg Izraelt. Azóta, hogy ezek történtek, már három nap telt el, és néhány hozzánk tartozó asszony is megzavart bennünket. Hajnalban a sírnál voltak, de nem találták ott a holttestét. Azzal a hírrel tértek vissza, hogy angyalok jelentek meg nekik, akik azt állították, hogy él. Közülünk néhányan el is mentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogyan az asszonyok mondták, őt magát azonban nem látták."
Jézus erre így szólt: ,,Ó, ti oktalanok, ti késedelmes szívűek! Képtelenek vagytok hinni abban, amit a próféták jövendöltek! Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsőségébe?" Aztán Mózesen kezdve valamennyi prófétából megmagyarázta, ami az Írásokban őróla szól.
Közben odaértek a faluhoz, ahová tartottak. Úgy tett, mintha tovább akarna menni. De azok marasztalták és kérték: ,,Maradj velünk, mert esteledik, és lemenőben már a nap." Betért tehát, hogy velük maradjon. Amikor asztalhoz ültek, kezébe vette a kenyeret, áldást mondott, megtörte, és odanyújtotta nekik. Erre megnyílt a szemük, és felismerték. De ő eltűnt előlük.
Akkor azt mondták egymásnak: ,,Ugye lángolt a szívünk, amikor útközben beszélt hozzánk, és kifejtette az Írásokat?"
Még abban az órában útra keltek, és visszatértek Jeruzsálembe. Ott egybegyűlve találták a tizenegyet és társaikat. Azok ezzel fogadták őket: ,,Valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak!" Erre ők is elbeszélték, mi történt az úton, és hogyan ismerték fel Jézust a kenyértörésben.
Ezek az evangélium igéi. Jn 20,1-9 vagy Lk 24,13-35

Imádság
Feltámadt Urunk, Jézus Krisztus! A te feltámasztásod a halálból a mennyei Atya cselekedete. Ő ajándékozott neked új életet. Még a halál, önként és engedelmességből vállalt kereszthalálod sem szakíthatott el téged Atyádtól. A kereszten átélted a tőle való elszakítottságot, feltámadásod pillanatában pedig átélted, hogy újra együtt vagy az Atyával. Hisszük, hogy az Atyának hatalma van ahhoz, hogy minket is feltámasszon majd a halálból, mert azt szeretné, hogy örökké vele éljünk. Tégy minket a feltámadás tanújává és hirdetőjévé!

Feltámadtam - C. Horváth István Sándor írása:
Húsvétvasárnap az ünnepi szentmise bevonulási éneke így kezdődik: ,,Feltámadtam és veled vagyok!" Jézus imája ez a mennyei Atyához. Jézusé, aki a kereszten azt érezte, hogy még az Atya is elhagyta őt, ezért fohászkodott így: ,,Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?" (Mt 27,46). A feltámadt Krisztus most átéli, átérzi az Atyával való egységét: ,,Feltámadtam és veled vagyok!" Majdnem azt mondtam, hogy ,,újra" átéli az egységet, de ennek a szónak nincs létjogosultsága, mert a mennyei Atya és a Fiú egysége, szeretetkapcsolata a kereszten való szenvedéskor és a kereszthalálkor sem szakadt meg, az Atya akkor sem hagyta el a Fiút.
A szentmisében és más szertartásokon mindig csodálatos, amikor Jézus szavaival imádkozunk, imádkozhatunk. Ilyenkor az ő nevében és vele együtt szólíthatjuk meg az Atyát. A feltámadt Úrral együtt száll a mai ünnepen az ég felé az imánk: ,,Feltámadtam és veled vagyok!" Túl azon, hogy most is Jézussal együtt imádkozunk, ebben az imában benne van az is, hogy mi is feltámadtunk a bűnből, új életre támadtunk. Ahogyan Krisztus test szerinti feltámasztása az Atya ajándéka, ugyanúgy a mi lélek szerinti feltámadásunk szintén az Atyának köszönhető, ő adja nekünk a benne való újjászületés kegyelmét. És ebben a rövid imában kifejezzük egyúttal reményünket is, hogy az Atya halálunk után a mi testünket is fel fogja támasztani az örök életre. Ebből a reményből az örök élet reményéből fakad a mi húsvéti örömünk.
Miután bejárta a halál országát és az alvilág birodalmát, Jézus feltámadt, újra az Atya jobbján ül, onnan mondja: ,,Feltámadtam és veled vagyok!", mi pedig innen, a földről, a földi életből sóhajtunk az ég felé. Az Úr szava az örökkévalóságból, a miénk a véges földi életből szól, ő a megdicsőülés hangján, mi a remény hangján szólunk.
Emberi értelmünket egyik leginkább foglalkoztató kérdésünkre ad választ a mai ünnep, Krisztus feltámadásának napja. Arra a kérdésre, hogy mi lesz halálunk után? A felelet pedig így hangzik: nem a halálé az utolsó szó, nem ér minden véget a halálunkkal, hanem Isten képes minket is feltámasztani egy új életre, az örök életre. Amikor megvalljuk, hogy hiszünk a ránk váró feltámadásban, akkor ez a bizonyosság nem tudományos érveken és bizonyítékokon alapul, hanem annak tényén, hogy Krisztus feltámadt a halálból. Hitünk szerint az Úr azért támadt fel a halálból, hogy nekünk, akik hiszünk benne, örök életünk legyen. A temetőkben, a síremlékeken gyakran olvassuk a feliratot: ,,Emléked örökké él a szívünkben." Jézus feltámadása ennél sokkal többet jelent, hiszen ő nem azért támadt fel, hogy emléke élő maradjon a tanítványok szívében és a későbbi évszázadok folyamán a benne hívők és őt követők szívében, hanem azért támadt új életre, hogy bennünk éljen és mi vele járhassuk életutunkat az örökkévalóság felé. Az Úr feltámadása új utat nyit az ember és Isten, a föld és az ég között, amely úton szüntelenül velünk halad a Feltámadott, ahogyan ezt oly csodálatosan tapasztalták meg az emmauszi tanítványok. Igyekezzünk mi is, fussunk mi is Péterrel és Jánossal a sírhoz, győződjük meg róla, hogy az üres, mert az Úr valóban feltámadt! Hirdessük ezt az örömhírt: Feltámadtunk Krisztussal és mindig az Atyával akarunk lenni és maradni.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: örökkévalóságból, engedelmességből, elszakítottságot, létjogosultsága, cselekedeteiből, kereszthalálkor, kiszolgáltatták, korintusiakhoz, feltámasztotta, megparancsolta, beszélgettetek, kenyértörésben, feltámasztásod, húsvétvasárnap, kereszthalálod, kolosszeiekhez, bizonyítékokon, feltámadásának, szertartásokon, megszállottat, feltámadásban, örökkévalóság, szentlélekkel, elmozdították, imádkozhatunk, jeruzsálemtől, meggyógyított, jeruzsálemben, megmagyarázta, feltámasztása, feltámadtatok, feltámadásunk, feltámasztani, kovásztalanok, foglalkoztató, elszenvednie, hatalom örökkön, örökkévalóság kapuját, időben Péter, názáreti Jézust, egész népnek, égiekre irányuljon, régi kovásszal, kevés kovász, egész tésztát, igazság kovásztalan, húsvéti lakomát, követ elmozdították, másik tanítványhoz, másik tanítvány, sírhoz sietett, otthagyott gyolcsleplet, Krisztus Urunk, Jézus Krisztus, Apostolok Cselekedeteiből, Jézust Szentlélekkel, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent János, Mária Magdolna, Simon Péterhez, Simon Péter, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Aztán Mózesen, Feltámadt Urunk, Horváth István Sándor, Ahogyan Krisztus, Feltámadtunk Krisztussal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Otthon  Tanácsok egy pszichológustól  Önmaga ellenére  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nagy és kis csodák  Vidámság  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam Krisztinától  különleges  Hogyan válunk hűségesekké?  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Horváth Szilvia tollából  40 felett  Megígért békesség  jó reggelt  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  jó reggelt  Egy párkányon  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  Vannak emberek  40 felett  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  különleges  Anyák napjára  Előfordul, hogy  képre írva  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jó éjszakát  Jánosházy György: Fogd a kezem  ajándék, mellyel meglepem  Szép álmokat!  Walter Chrysler mondta  Isten hűségének mértéke  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vidámság  IGEN így  ajándék, mellyel meglepem  Tavaszi este  Anyák napjára  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Önmaga ellenére  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Alvó cica  képre írva  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Robert Merle tollából  Hamvas Béla  Mindent de mindent visszakap  Csend 
Bejegyzés Címkék
hatalom örökkön, örökkévalóság kapuját, időben Péter, názáreti Jézust, egész népnek, égiekre irányuljon, régi kovásszal, kevés kovász, egész tésztát, igazság kovásztalan, húsvéti lakomát, követ elmozdították, másik tanítványhoz, másik tanítvány, sírhoz sietett, otthagyott gyolcsleplet, otthagyott lepleket, evangélium igéi, húsvéti vigília, kenyeret megtörte, tanítványok közül, egyetlen idegen, názáreti Jézus, sírnál voltak, hírrel tértek, asszonyok mondták, próféták jövendöltek, órában útra, mennyei Atya, kereszten átélted, tőle való, feltámadás tanújává, ünnepi szentmise, mennyei Atyához, feltámadt Krisztus, szónak nincs, kereszten való, feltámadt Úrral, imában benne, benne való, rövid imában, örök életre, örök élet, halál országát, alvilág birodalmát, földi életből, véges földi, megdicsőülés hangján, remény hangján, felelet pedig, ránk váró, síremlékeken gyakran, tanítványok szívében, későbbi évszázadok, benne hívők, örökkévalóság felé, emmauszi tanítványok, örökkévalóságból, engedelmességből, elszakítottságot, létjogosultsága, cselekedeteiből, kereszthalálkor, kiszolgáltatták, korintusiakhoz, feltámasztotta, megparancsolta, beszélgettetek, kenyértörésben, feltámasztásod, húsvétvasárnap, kereszthalálod, kolosszeiekhez, bizonyítékokon, feltámadásának, szertartásokon, megszállottat, feltámadásban, örökkévalóság, szentlélekkel, elmozdították, imádkozhatunk, jeruzsálemtől, meggyógyított, jeruzsálemben, megmagyarázta, feltámasztása, feltámadtatok, feltámadásunk, feltámasztani, kovásztalanok, foglalkoztató, elszenvednie, feltámadásod, pillanatában, megdicsőülés, csodálatosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.