Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyszombat a csend napja, az Anya órája
  2019-04-21 21:19:34, vasárnap
 
  019. április 20., szombat | 18:50
Nagyszombat a ,,köztes" nap a Jézus halála miatti fájdalom és a feltámadás öröme között. Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika prelátusa beszélt a Vatikáni Rádiónak Szűz Mária jelentőségéről nagyszombat tekintetében.
...... .....


Nagyszombatot a ,,leghosszabb napnak" is nevezik. Az elmélkedés napja, liturgiamentes nap, nem járulunk szentáldozáshoz, hanem csendben várakozunk, hogy újra átéljük a tanítványok csüggedését Jézus halála után. A szombat esti húsvéti vigília szertartása viszont már a feltámadás húsvéti liturgiájának a része. Az Ige ,,válságának" napja is a nagyszombat: az evangéliumok sem beszélnek róla. Ez az az időszak, amikor Jézus teste a sírban nyugszik, az apostolok pedig továbbra sem tudják, mi történik majd.
XII. Piusz liturgikus reformja bizonyos értelemben ,,helyreállította" nagyszombatot mint a csend és a várakozás napját. A keresztények Krisztus haláláról és a saját halálukról elmélkednek, és felkészülnek földi életük elkerülhetetlen végére. Ezen a napon próbatétel elé kerül a hit, mert a Messiás meghalt, nem lehet tudni, mi történik, és csak várni lehet, hogy ez az űr majd feltöltődik.
Mégha minden mozdulatlan is, Krisztus cselekszik. Az ősi hagyomány szerint ezen a napon Jézus alászállt a poklokra, a holtak birodalmának mélyére, hogy üdvözítse az embert, és magával vigye a mennybe, ahol előttünk jár és ahová tárt karokkal vár minket. A pokolban találkozik Ádámmal, az első emberrel, aki az egész emberiséget jelképezi. Felrázza, felébreszti, és hirdeti neki az üdvösséget, amelyből senki sincs kizárva. Gyakorlatilag hidat képez a sír és Isten országa között. Jézus hordozza a Kereszt tévedhetetlen fegyverét, mert a halállal legyőzte a halált.
Közel 30 éve nagyszombaton ünnepeljük a bizánci hagyomány szerint az Anya óráját. Mária személyére összpontosítunk, akiben ezen a napon jelen van a fia halála miatti fájdalom és a feltámadásába vetett remény. Máriát Loyolai Szent Ignác óta Mater Dolorosának, Fájdalmas Anyának nevezzük. A Kereszt lábánál láttuk őt, akit Fia elhagyott, mert meghalt, de utolsó lehelete előtt még Jánosra bízta őt. Mária ugyanis, aki meghívást kapott az anyai küldetésre, nem maradhat gyermek nélkül. Mária fájdalmából és hitéből születik meg az egész Egyház, amely a Szűzanyával együtt ott áll a Kereszt lábánál, hogy megvilágosuljon a remény által. A Mária-évnek kihirdetett 1987-es év óta a Mária órája-szertartást Rómában a Santa Maria Maggiore-bazilikában tartják.
Az ,,Anya órája" jelentőségéről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika prelátusa. Máriáról mint példaképről Árpád-házi Szent Erzsébet szavait idézte fel: ,,Boldog vagy te, aki hittél". A Szűzanya a hitről és a reményről tanít nekünk akkor, amikor mindenki, még a tanítványok is elveszettnek érezték magukat. Az Anya azonban tudja, hogy aki meghalt és akit eltemettek, dicsőségben visszatér. Nagyszombat különösen is az ,,Anya órája", amikor Sion leánya, az Egyház Anyja megélte hite és Fiával, az ember megváltójával való egységének legnagyobb próbatételét. A Fájdalom Anyja Jézus sírjánál az Egyház ikonjaként jelenik meg, aki virraszt jegyese sírjánál, várva feltámadásának ünneplését. Szűz Mária tehát példakép számunkra a fájdalom idején, a sötét pillanatokban, amikor úgy érezzük, Isten nincs jelen. A Szűzanya azonban ott van, él, és ráhagyatkozott a Mennyei Atya akaratára, megismételve bizonyos értelemben azt az ,,igent", amelyből minden elindult a názáreti házban.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: összpontosítunk, megvilágosuljon, szentáldozáshoz, elkerülhetetlen, helyreállította, ráhagyatkozott, feltámadásának, liturgiamentes, jelentőségéről, tévedhetetlen, gyakorlatilag, feltámadásába, pillanatokban, nagyszombaton, liturgiájának, nagyszombatot, megváltójával, felkészülnek, birodalmának, tekintetében, próbatételét, keresztények, nyilatkozott, megismételve, evangéliumok, elveszettnek, mozdulatlan, nagyszombat, elmélkednek, feltöltődik, tanítványok, dicsőségben, példaképről, csüggedését, leghosszabb, fájdalmából, feltámadás öröme, elmélkedés napja, tanítványok csüggedését, szombat esti, feltámadás húsvéti, sírban nyugszik, apostolok pedig, várakozás napját, keresztények Krisztus, saját halálukról, napon próbatétel, napon Jézus, holtak birodalmának, pokolban találkozik, első emberrel, egész emberiséget, Stanisław Ryłko, Santa Maria Maggiore-bazilika, Vatikáni Rádiónak Szűz Mária, Máriát Loyolai Szent Ignác, Mater Dolorosának, Fájdalmas Anyának, Santa Maria Maggiore-bazilikában, Vatikáni Rádiónak Stanisław Ryłko, Árpád-házi Szent Erzsébet, Egyház Anyja, Fájdalom Anyja Jézus, Szűz Mária, Mennyei Atya, Vatikáni Rádió, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Borzasztó  Nem kell hozzá fürdőruhás  Zilahy Lajos mondta  James Allen  Ott van  Borzasztó  Walter Chrysler mondta  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A hagyma antibakteriális hatás...  Magamnak  Walter Chrysler mondta  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  James Allen  Különleges  Anyámról való emlékek  Otthon  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Vidámság  Szép álmokat!  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  40 felett  Paul Éluard - És egy mosoly  James Allen  Facebookon kaptam  Ott van  Tanmese  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A hagyma antibakteriális hatás...  Szeretem ujjad karcsuságait,  39 ígéret  Különleges  Emlékezz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Reményik Sándor: Pierrot &...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Paul Éluard - És egy mosoly  Vidámság  Az ember  Paul David Tripp Április 12  Vidámság  Ott van  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Csend  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Gebhardt Nóra versei II.  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy tavasz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Márai Sándor tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Erdei gyöngyvirág  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Sorsunk miatt...  Minden tavaszból őrizz..  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy barátság története  Nagy és kis csodák  Pitypang szökőkút  különleges 
Bejegyzés Címkék
feltámadás öröme, elmélkedés napja, tanítványok csüggedését, szombat esti, feltámadás húsvéti, sírban nyugszik, apostolok pedig, várakozás napját, keresztények Krisztus, saját halálukról, napon próbatétel, napon Jézus, holtak birodalmának, pokolban találkozik, első emberrel, egész emberiséget, halállal legyőzte, bizánci hagyomány, napon jelen, feltámadásába vetett, anyai küldetésre, egész Egyház, remény által, reményről tanít, ember megváltójával, fájdalom idején, sötét pillanatokban, názáreti házban, összpontosítunk, megvilágosuljon, szentáldozáshoz, elkerülhetetlen, helyreállította, ráhagyatkozott, feltámadásának, liturgiamentes, jelentőségéről, tévedhetetlen, gyakorlatilag, feltámadásába, pillanatokban, nagyszombaton, liturgiájának, nagyszombatot, megváltójával, felkészülnek, birodalmának, tekintetében, próbatételét, keresztények, nyilatkozott, megismételve, evangéliumok, elveszettnek, mozdulatlan, nagyszombat, elmélkednek, feltöltődik, tanítványok, dicsőségben, példaképről, csüggedését, leghosszabb, fájdalmából, szűzanyával, bazilikában, dolorosának, kihirdetett, felébreszti, szertartást, emberiséget, szertartása, feltámadás, egységének, liturgikus, értelemben, küldetésre, válságának, személyére, próbatétel, eltemettek, cselekszik, ünneplését, ikonjaként, üdvösséget, legnagyobb, halálukról, ünnepeljük, találkozik, elmélkedés, várakozunk, különösen, számunkra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.