Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sienai Szent Katalin szűz és egyháztanító, Európa ......
  2019-04-29 22:26:15, hétfő
 
   
  Sienai Szent Katalin szűz és egyháztanító, Európa társ védőszentje
2019. április 29., hétfő | 9:02
A misztikusra és tudósra, kontinensünk társ védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, április 29-én.
Képen: Giovanni di Paolo: Sienai Szent Katalin (15. sz.)
...... .......


Katalin az itáliai Sienában született 1347. március 25-én. A 14. század zűrzavaros évszázad volt, az egyetemes egyházat két nagy gond emésztette: a római pápa hetven éven át a franciaországi Avignonban élt, emellett egyre fenyegetőbbé vált a török veszély. Ezekhez járult még Itáliában a városállamok harca a pápai állam, a császár és egymás ellen.
Szent Katalin életrajzát gyóntatója és lelki vezetője, Capuai Boldog Rajmund domonkos szerzetes és Katalin tanítványa, Tommaso Caffarini írták meg.
Katalin szülei, a sienai Benincasa Jakab kelmefestő mester és felesége, Lapa asszony huszonharmadik gyermeke volt. Már három éves korában rendkívüli jámborság jellemezte, hat évesen élte át első misztikus élményét: a házuk közelében lévő domonkos templom fölött megjelent neki Krisztus főpapi ruhában, a kíséretét Szent Péter, Szent Pál és Szent János evangélista alkották. Ezután a látomás után a lány megváltozott. Felnőttesen komoly lett, imádságos élete elmélyült, és minden emberi segítség nélkül, a Szentlélek irányításával elkezdte gyakorolni a régi remeték vezeklését, böjtjét, imádságait. Egy év múlva tisztasági fogadalmat tett.
A család mindezt nem vette komolyan, s amikor Katalin tizenkét éves lett, kezdték fölkészíteni a házasságra. Katalin tiltakozott, de nem lázadt föl, türelemmel viselt mindent, s amikor tizenhat éves lett, felnőttként közölte övéivel, hogy inkább elmegy otthonról, de szándékát, fogadalmát nem másítja meg. Ekkor, az édesapa hatására, a család elfogadta szándékát.
Katalin alázatból nem lépett kolostorba és nem is lett soha apáca. A Sienában élő domonkos harmadrendi nővérek (mantelláták) között akarta szolgálni Isten dicsőségét és felebarátai üdvösségét. A nővérek azonban elutasították a kérelmét azzal, hogy ők csak özvegyeket vesznek föl, a fiatal lányoktól félnek, mert botrányt hozhatnak rájuk. Katalin ennek ellenére, mivel egy látomásban Szent Domonkostól ígéretet kapott, hogy magára öltheti a Bűnbánó Nővérek ruháját, változatlanul kitartott kérése mellett, s végül 1363-ban befogadták a nővérek. A szent ekkor visszavonult családi házuk egy pinceszerű zugába, amit cellájának nevezett. Csak a templomba ment ki, a gyóntatóján kívül senkivel sem beszélt; csak vezekelt, imádkozott, böjtölt és virrasztott. Ágya nem volt, a feje alatt egy kő volt a párna. Elhagyta a húst, aztán fokozatosan a többi ételt is. Élete végén már csak az Eucharisztiából élt.
Mikor három éve tartott már ez a teljes magány,- Krisztus megjelent Katalinnak, és gyűrűt húzott az ujjára (melyet mások nem láttak, csak Katalin), és eljegyezte magával. E misztikus eljegyzést követően az Úr kiszólította őt magányából, és elküldte az emberek közé, a béke és az igazság angyalaként


Lassan híre kelt, hogy Katalin rendkívül jó tanácsadó, Isten dolgairól sokkal többet tud, mint a tudósok, és csodatevő ereje van. Kialakult körülötte egy tanítványi kör. Természetesen ellenségei is támadtak, ezért a domonkos rend 1374. évi általános káptalanja elé idézték Firenzébe, hogy kivizsgálják a tanítását és életét. Minthogy a vizsgálat során kifogástalannak találták, engedélyezték további tevékenységét, s gyóntatónak és lelki vezetőnek Capuai Rajmundot rendelték mellé, aki ettől kezdve, leszámítva Katalin életének utolsó öt hónapját, állandóan mellette volt.
Amikor visszatértek Sienába, pestis tört ki a városban. Katalin életét is kockára téve szolgálta, ápolta a betegeket, többeket csodával meggyógyított. Egy beteg ápolása során hősies önuralomról és türelemről tett tanúságot. Ezt követően éjszaka megjelent előtte Krisztus, és két koronát kínált neki: egy tövisből fontat és egy ékes aranykoronát, s megkérdezte, melyiket akarja választani erre az életre. A másikat az égben fogja viselni. Katalin akkor az izzó szeretet hevében kikapta az Úr kezéből a töviskoronát, és fejére tette. A tövisek fájdalmát még hosszú ideig érezte.
- Egy másik látomásban Krisztus Katalin vállára helyezte az egyház hajóját. Ez ihlette Rómában, az Angyalvár mellett álló szobrát, mely egy láthatatlan, mérhetetlen súly alatt görnyedő alakot ábrázol.
- 1375. április 1-jén Pisában a szent megkapta a stigmákat, melyek Katalin kérésére láthatatlanok maradtak. Ebben az évben írta első levelét a pápának, XI. Gergelynek.
*
A következő években rengeteg csodálatos megtérés, kibékülés, gyógyulás történt Katalinnak köszönhetően. Olvasott a lelkekben, megrögzött bűnösök tértek meg, régi-régi ellenségeskedések szűntek meg a szavára. Eközben fáradhatatlanul harcolt a pápa Rómába való visszatéréséért. Közvetített Avignonban a pápa és a vele szemben álló észak-itáliai városok között. Végül sok biztatása és imádsága eredményt hozott: a pápa megszökött Avignonból, és 1377. január 17-én bevonult Rómába. Március végén XI. Gergely meghalt, utóda VI. Orbán lett. Közte és a firenzeiek között ismét Katalin járta ki a békét.

Ezt követően Katalin hazatért, és diktálni kezdte - legtöbbször misztikus elragadtatásban - az isteni gondviselésről szóló könyvét, a Dialógust, valamint leveleit. Azért diktált, mert ő maga sokáig (amíg az írás és olvasás képességét misztikus módon meg nem kapta az Úrtól) nem tudott sem írni, sem olvasni. Levelei és a Dialógus is az egyházatyák műveinek hatnak, nem egy ,,műveletlen" sienai polgárlány alkotásainak. 1378 őszén, miután befejezte a Dialógust, levelet kapott a pápától, aki arra kérte, hogy menjen Rómába és legyen segítségére. Az 1379-es év levelezéssel, tárgyalásokkal, vezekléssel és imádsággal telt a pápa közelében. 1380 nagyböjtjére Katalin fekvő beteg lett. Tanítványai tanúsága szerint iszonyatos kísértéseket szenvedett, az ördögök valósággal tomboltak körülötte, míg végül április 29-én a tercia idején eltávozott égi Vőlegényéhez.
- Rajmund így fejezi be a legendáját: ,,A vértanúk közül sokan rövid szenvedéssel adták oda életüket. Katalin tizenhárom héten át gyötrődött úgy, hogy közben napról napra nőttek a kínjai, s ő mindig vidám lélekkel viselte azokat. Mindenért hálát adott, és könnyű lélekkel ajánlotta föl életét Krisztusnak, hogy kiengesztelje Őt a népért, és megmentse az egyházat a botrányoktól. Sem az ok, sem a szenvedés nem hiányzott ahhoz, hogy tökéletes vértanú legyen. Ebből pedig arra következtethetünk, hogy az égben nemcsak a vértanúság vágya miatt ünneplik őt, hanem a tényleges vértanúság koronáját is elnyerte. Ezen az alapon értelmes embernek be kell látnia, hogy Katalin szentté avatási perében gyorsabban lehet eljárni, ugyanúgy, mint a vértanúk esetében szokta tenni az Egyház."
Ezért olykor a hármas koronával ábrázolják Szent Katalint: a szüzesség, a bölcsesség és a vértanúság égi koronájával.
II. Pius pápa avatta szentté 1461. június 29-én. 1939-ben lett Itália védőszentje Assisi Szent Ferenccel együtt, 1970-ben pedig Avilai Szent Terézzel együtt egyházdoktorrá avatták. Szent II. János Pál pápa 1999-ben Svéd Szent Brigittával és Edith Steinnel együtt Európa társvédőszentjévé nyilvánította.
Istenünk, te Sienai Szent Katalin szívében fellobbantottad az istenszeretet tüzét, hogy szemlélje Krisztus Urunk szenvedését, és Egyházad szolgálatára szentelje életét. Közbenjárására add, hogy akik részesedünk Krisztus szenvedésében, mindörökre ujjongjunk dicsősége kinyilvánulásakor. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Források
Diós István: A szentek élete
Puskely Mária: A keresztény Európa szellemi gyökerei. Az öreg földrész hagiográfiája
Magyar Kurír

*
- Ferenc pápa: Sienai Szent Katalin az Egyház egységének segítője
2019. április 30., kedd | 14:52
A Szent Márta-házban április 29-én bemutatott szentmisén Ferenc pápa megemlékezett Sienai Szent Katalinról, imádkozott az Egyház, Olaszország és Európa egységéért.
Sienai Szent Katalin az Egyház egységének szimbóluma, aki az imádság erejével képes volt megváltoztatni az események menetét, olyan fény, amely ma is világít.
...... .....


Sienai Szent Katalin az Egyház egységének szimbóluma, aki az imádság erejével képes volt megváltoztatni az események menetét, olyan fény, amely ma is világít - így emlékezett meg Ferenc pápa a szentmise elején Sienai Szent Katalin szűz, egyháztanító liturgikus emléknapjáról, akit nyolcvan évvel ezelőtt nyilvánított XII. Piusz pápa Olaszország védőszentjévé, majd 1999-ben II. János Pál pápa Európa társ védőszentjévé.
Sokat munkálkodott az Egyház egységéért, sokat imádkozott és dolgozott. Imádkozzunk hozzá az Egyház egységéért és azért, hogy segítse Olaszországot ezekben a nehéz pillanatokban, és segítse az európai egységet - kérte a Szentatya.
Ferenc pápa szolgálata során maga is többször felhívta a figyelmet az Egyház egységének fontosságára. Tavaly októberben arra kérte a híveket, hogy imádkozzák mindennap a rózsafüzért, kérjék Szűz Máriát és Szent Mihály arkangyalt, hogy védjék meg az Egyházat az ördögtől, aki meg akarja osztani a keresztény közösséget.
A 2015. április 29-i általános kihallgatáson Ferenc pápa úgy emlékezett Sienai Szent Katalinra, mint aki példát ad arra, hogyan lehet legyőzni az élet nehézségeit, és arra, hogyan lehet félelem nélkül az Úrra bízni magunkat. Azt kívánta, a misztikus segítségével találjunk rá arra az erőre, hogy ne hallgassunk a hatalmasok előtt sem.

Forrás és fotó: Vatican News
Magyar Kurí
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: kifogástalannak, visszatéréséért, elragadtatásban, eucharisztiából, fellobbantottad, fáradhatatlanul, gondviselésről, megváltoztatni, egyházdoktorrá, huszonharmadik, közbenjárására, franciaországi, tárgyalásokkal, kiengesztelje, megemlékezett, meggyógyított, változatlanul, istenszeretet, tevékenységét, engedélyezték, olaszországot, természetesen, elutasították, nyilvánította, láthatatlanok, irányításával, pillanatokban, hagiográfiája, emléknapjáról, védőszentjére, kihallgatáson, szenvedésében, védőszentjévé, szentlélekkel, egyháztanító, fölkészíteni, itáliai Sienában, egyetemes egyházat, római pápa, franciaországi Avignonban, török veszély, városállamok harca, pápai állam, sienai Benincasa, házuk közelében, kíséretét Szent, látomás után, lány megváltozott, régi remeték, család mindezt, édesapa hatására, család elfogadta, Sienai Szent Katalin, Szent Katalin, Capuai Boldog Rajmund, Tommaso Caffarini, Benincasa Jakab, Szent Péter, Szent Pál, Szent János, Szent Domonkostól, Bűnbánó Nővérek, Capuai Rajmundot, Krisztus Katalin, Közvetített Avignonban, Szent Katalint, Assisi Szent Ferenccel, Avilai Szent Terézzel, Szent II, János Pál, Svéd Szent Brigittával, Edith Steinnel, Krisztus Urunk, Diós István, Puskely Mária, Magyar Kurír, Szent Márta-házban, Sienai Szent Katalinról, Szűz Máriát, Szent Mihály, Sienai Szent Katalinra, Vatican News, Magyar Kurí,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A bókolás nem lehet hamis híze...  Képes idézet !  Mindazt...  Bonyolult világunkban nem könn...  Egy csésze kávét?  Alvó baby  Facebookon kaptam  Narancskristály  Itt a friss tej  Istennel vagyunk mi győztesek  Lehetetlen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipànok  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Tavaszi kép  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Facebookon kaptam  Nem vagyunk mások  Facebookon kaptam  Az emberben ott rejlik az egés...  Mai harmónia kártyám  Aki először kér bocsánatot, az...  Nem vagyunk mások  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kék fluoritkristály  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Krisztus levele vagy  Szegfűk  Panda maci  Alvó baby  Egy csésze kávét?  Sziklaszív........  Facebookon kaptam  Kellemes ébredést mindenkinek  Amiben most élünk, egy átmenet...  Kellemes délutánt kívánok  Nagyon szép.......  Egy csésze kávét?  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mindenkinek más módja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolkodó  Szegfűk  Facebookon kaptam  Itt a friss tej  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Itt a friss tej  Szívedből szólj......  Aranyosi Ervin: Szeretni való ...  Facebookon kaptam  Mindazt...  Megváltó  Nagyon szép.......  Szép mai napot.........  Png nő  Tulipànok  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Tulipànok  Facebookon kaptam  3,5 millió beoltottnál nyitha...  Mai napi mosoly Nektek .........  Tulipànok  Neked tudnod kell  Kellemes ébredést mindenkinek  Nő rózsa bokornál  Facebookon kaptam  Szép kristály  Mai napi mosoly Nektek :) ...  Mindent, amit adtál.....  Facebookon kaptam  Az élethez bátorság kell.....  Facebookon kaptam  Tsavorit kristály  Elmondom majd.......  Várják a túristákat......  Facebookon kaptam  Kislány széken  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Látogatóimnak szeretettel........  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Megfontolandó : Buddha tanítás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szegfűk  Facebookon kaptam Krisztinától  Koronavírus és az immunrendsze...  Kellemes napot kívánok  Nagyon szép....... 
Bejegyzés Címkék
itáliai Sienában, egyetemes egyházat, római pápa, franciaországi Avignonban, török veszély, városállamok harca, pápai állam, sienai Benincasa, házuk közelében, kíséretét Szent, látomás után, lány megváltozott, régi remeték, család mindezt, édesapa hatására, család elfogadta, nővérek azonban, kérelmét azzal, fiatal lányoktól, látomásban Szent, szent ekkor, pinceszerű zugába, templomba ment, gyóntatóján kívül, feje alatt, többi ételt, teljes magány, emberek közé, igazság angyalaként, domonkos rend, vizsgálat során, beteg ápolása, tövisből fontat, ékes aranykoronát, égben fogja, izzó szeretet, tövisek fájdalmát, másik látomásban, egyház hajóját, szent megkapta, évben írta, következő években, pápa Rómába, vele szemben, pápa megszökött, firenzeiek között, isteni gondviselésről, egyházatyák műveinek, pápa közelében, ördögök valósággal, tercia idején, vértanúk közül, égben nemcsak, vértanúság vágya, tényleges vértanúság, alapon értelmes, vértanúk esetében, istenszeretet tüzét, szentek élete, keresztény Európa, öreg földrész, imádság erejével, események menetét, szentmise elején, nehéz pillanatokban, európai egységet, keresztény közösséget, élet nehézségeit, misztikus segítségével, hatalmasok előtt, kifogástalannak, visszatéréséért, elragadtatásban, eucharisztiából, fellobbantottad, fáradhatatlanul, gondviselésről, megváltoztatni, egyházdoktorrá, huszonharmadik, közbenjárására, franciaországi, tárgyalásokkal, kiengesztelje, megemlékezett, meggyógyított, változatlanul, istenszeretet, tevékenységét, engedélyezték, olaszországot, természetesen, elutasították, nyilvánította, láthatatlanok, irányításával, pillanatokban, hagiográfiája, emléknapjáról, védőszentjére, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2655
  • e Hét: 11912
  • e Hónap: 21805
  • e Év: 316367
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.