Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa szerdai beszéde:
  2019-05-09 17:15:09, csütörtök
 
  Vidám és ne besavanyodott szeretettel tegyünk jót!
2019. május 8., szerda | 19:58
Május 8-án délelőtt, a szerdai általános kihallgatás keretében a Szentatya a háromnapos bulgáriai és észak-macedóniai látogatására tekintett vissza, azt ismertette a Szent Péter téren egybegyűlt hívőknek.
...... ........


Ferenc pápa magyarra fordított beszédét teljes egészében közreadjuk.
Kedves testvéreim, jó napot kívánok!
Tegnap késő este érkeztem vissza háromnapos bulgáriai és észak-macedóniai apostoli utamról. Hálát adok Istennek, amiért megadta nekem e látogatások lehetőségét, és ismételten kifejezem hálámat a két ország állami vezetőinek, akik szívélyesen és nyitottan fogadtak. A püspököknek és az egyházi közösségek vezetőinek pedig nagyon köszönöm azt a meleg szeretetet és áhítatot, amellyel zarándoklatomat kísérték.
Bulgáriában Szent XXIII. János élő emlékezete vezetett, akit 1925-ben apostoli vizitátorként, majd pápai delegátusként küldtek abba az országba. Jóakaratának és lelkipásztori szeretetének példáját követve találkoztam azzal a néppel, és arra hívtam, hogy legyen híd Közép-, Kelet- és Dél-Európa között; a ,,Pacem in terris" mottóval mindenkit arra hívtam, hogy a testvériség útján járjon; és ezen az úton örömömre szolgált, hogy egy újabb lépést tehettem előre azáltal, hogy találkoztam a bolgár ortodox egyház pátriárkájával, Neofittal, és a szent szinódus tagjaival. Nekünk, keresztényeknek ugyanis az a hivatásunk és küldetésünk, hogy az egység jele és eszköze legyünk, és akkor tudunk ilyen eszköz lenni, ha a Szentlélek segítségével azt, ami összeköt bennünket, eléje helyezzük annak, ami elválasztott vagy még ma is elválaszt bennünket.
A mostani Bulgária egyike a Szent Cirill és Metód által evangelizált földeknek. Szent II. János Pál Szent Benedek mellé Európa társvédőszentjeinek nevezte ki őket. Szófiában, a patriarkális Szent Alexandr Nyevszkij-székesegyházban imádkoztam a szent testvérpár ikonja előtt. Ők, akik a görög Szalonikiből származtak, kreatívan használták fel kultúrájukat arra, hogy a keresztény üzenetet a szláv népek felé közvetítsék; új ábécét alkottak, mellyel szláv nyelvre fordították le a Bibliát és a liturgikus szövegeket. Ma is szenvedélyes és kreatív evangelizálókra van szükség, hogy eljusson az evangélium azokhoz, akik még nem ismerik, és hogy az újból megöntözze a földeket, ahol az ősi keresztény gyökerek már elszáradtak. Ebben a perspektívában ünnepeltem kétszer az eucharisztiát a Bulgáriában élő katolikus közösséggel, és bátorítottam őket, hogy reményben éljenek és fakadjon élet belőlük. Még egyszer köszönetet mondok Isten ottani népéért, mely mélységes hitről és nagy szeretetről tett tanúságot.
Bulgáriai utam utolsó programján a többi vallás képviselőivel együtt vettem részt: a béke ajándékáért imádkoztunk Istenhez, miközben gyerekek egy csoportja égő lámpást tartott a kezében, a hit és a remény jelképeként.
Észak-Macedóniában Kalkuttai Szent Teréz anya erős spirituális jelenléte kísért, aki Szkopjéban született 1910-ben, az ottani plébánián kapta meg a keresztény beavatás szentségeit és tanulta meg szeretni Jézust. Ebben a kicsiny, de a benne működő Szentléleknek köszönhetően erőteljes asszonyban azon ország egyházának és a világ egyéb perifériáin található egyháznak a képét látjuk: kicsiny közösség, mely Krisztus kegyelmével befogadó otthonná válik, ahol sokan találnak felfrissülést életük számára. Imádkoztam Teréz anya emlékművénél, ahol más vallási vezetők és szegény emberek is jelen voltak, majd megáldottam a neki szentelt kegyhely alapkövét.
Észak-Macedónia 1991 óta független ország. A Szentszék kezdettől fogva támogatta útját, és látogatásommal főként hagyományos vendégbarátságát akartam megerősíteni, amellyel képes befogadni más nemzetiségű és vallási embereket. Elkötelezetten befogadott és támogatott sok bevándorlót és menekültet a 2015-ös, 2016-os kritikus időszakban. Jelentős mértékű ott a befogadás, nagyon nyitott a szívük. A bevándorlók nehézségeket jelentenek számukra, mégis befogadják és szeretik őket, a nehézségeket pedig megoldják. Nagy jótette ez annak a népnek. Tapsoljuk meg őket!
Intézményi szempontból Észak-Macedónia egy fiatal és kisméretű ország, amelynek széles távlatokban kell gondolkodnia, anélkül, hogy elveszítené gyökereit. Ezért jelentős dolog volt, hogy éppen ott került sor a találkozóra a fiatalokkal. különböző keresztény felekezetekhez tartozó fiúk és lányok, és másvallásúak is, például muszlimok, és valamennyiüket az a közös vágy hajtja, hogy valami szépet hozzanak ki életükből. Bátorítottam őket, hogy merjenek nagyot álmodni és vásárra vinni a bőrüket, hogy mint a fiatal Ágnes, a későbbi Teréz anya, hallják meg Isten hangját, aki az imában és rászoruló testvéreink testében szól hozzánk. Mélyen megérintett, amikor meglátogattam Teréz anya nővéreit: együtt voltak a szegényekkel, és szíven ütött ezeknek a nőknek az evangéliumi gyengédsége. Ez a gyengédség az imából és a szentségimádásból fakad. Ők mindenkit befogadnak, mindenki nővérének, mindenki anyjának érzik magukat, és mindent gyöngédséggel tesznek. Sokszor előfordul, hogy mi, keresztények elveszítjük a gyöngédségnek ezt a dimenzióját, és amikor nincs gyöngédség, túlságosan komollyá válunk, besavanyodunk. Ezek a nővérek édesek a gyöngédségben, és szeretettel cselekszenek, hamisítatlan és nem képmutató szeretettel. Ellenben amikor gyengédség nélkül, szeretet nélkül jótékonykodunk, az olyan, mintha egy pohár ecetet öntöttünk volna jótettünkre. Nem, a szeretet vidám, nem besavanyodott! Erre kiváló példát adnak ezek a nővérek. Isten áldja meg valamennyiüket!
A fiatalok tanúságtételén kívül Szkopjéban meghallgattam a papok és a megszentelt személyek tanúságtételét is. Olyan férfiak és nők ők, akik odaadták életüket Krisztusnak. Előbb-utóbb megkísérti majd őket a gondolat: ,,Uram, mi az én kicsiny odaadásom az Egyház és a világ problémáihoz képest?" Ezért emlékeztettem őket, hogy egy kicsinyke élesztő meg tudja keleszteni az egész tésztát, és egy kis tiszta, jól elkészített illatszer az egész környezetét be tudja illatosítani.
Ez a Jézus-Eucharisztia misztériuma, aki új élet magja az egész emberiségért. A Szkopje téren bemutatott misén - a mai Európa egyik félreeső helyén - ismét végbevittük Isten csodáját, aki kevés kenyérrel és hallal, ha megtörjük és szétosztjuk azokat, egész népsokaság éhségét csillapítja. Az ő kimeríthetetlenül szerető gondviselésébe ajánljuk azoknak a népeknek a jelenét és jövőjét, akiket ezen az úton meglátogattam. És most arra hívlak mindnyájatokat, hogy kérjük a Szűzanyát, áldja meg ezt a két országot: Bulgáriát és Észak-Macedóniát.
[Üdvöz légy, Mária...]


Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: vendégbarátságát, keresztényeknek, zarándoklatomat, evangelizálókra, székesegyházban, jótékonykodunk, látogatásommal, perspektívában, elkötelezetten, tanúságtételét, pátriárkájával, gondviselésébe, tanúságtételén, valamennyiüket, mindnyájatokat, felekezetekhez, eucharisztiát, besavanyodott, gyöngédséggel, meghallgattam, vizitátorként, felfrissülést, meglátogattam, gyöngédségben, besavanyodunk, gyöngédségnek, képviselőivel, szentléleknek, delegátusként, emlékeztettem, lelkipásztori, elválasztott, evangelizált, emberiségért, segítségével, hamisítatlan, szerdai általános, háromnapos bulgáriai, egyházi közösségek, meleg szeretetet, testvériség útján, úton örömömre, újabb lépést, bolgár ortodox, szent szinódus, egység jele, mostani Bulgária, patriarkális Szent, szent testvérpár, görög Szalonikiből, keresztény üzenetet, szláv népek, Szent Péter, Bulgáriában Szent XXIII, Szent Cirill, Szent II, János Pál Szent Benedek, Szent Alexandr Nyevszkij-székesegyházban, Észak-Macedóniában Kalkuttai Szent Teréz, Imádkoztam Teréz, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rochefoucauld - a bölcs  Kakaós piskóta  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Por  William Shakespeare-től idéze...  1848. március 15-én  Ne engedd el kezem!  Március 15-re emlékve  Könnyáztatta asszonysorsok  Talpra vándor  Jóga férfiaknak  Rejtő Jenő versei  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Házi botox  Aztán itt van egy másik szerep...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Paul David Tripp Március 15  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Nem kell ide békemenet  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Nemzeti  A Mindenható Istenben bízva  Akinek vaj van a fején...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Szent Pio atya!  Jó éjszakát  Sajnos ezt elBalogozták  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Atyám !  Rochefoucauld - a bölcs  Alvó baby  Ted Engstrőm gondolata  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne engedd el kezem!  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Szép Álmokat  Szeüleidtől tanultad  Cicus virággal  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Nem mindegy  Sötétség és világosság  Kokárda  képre írva Március 15 -re emlé...  Törött csészék  A halolaj és a hal még a migré...  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Evan Esar tollából 
Bejegyzés Címkék
szerdai általános, háromnapos bulgáriai, egyházi közösségek, meleg szeretetet, testvériség útján, úton örömömre, újabb lépést, bolgár ortodox, szent szinódus, egység jele, mostani Bulgária, patriarkális Szent, szent testvérpár, görög Szalonikiből, keresztény üzenetet, szláv népek, liturgikus szövegeket, evangélium azokhoz, újból megöntözze, perspektívában ünnepeltem, többi vallás, béke ajándékáért, remény jelképeként, ottani plébánián, keresztény beavatás, benne működő, világ egyéb, képét látjuk, neki szentelt, bevándorlók nehézségeket, nehézségeket pedig, fiatal Ágnes, későbbi Teréz, evangéliumi gyengédsége, szentségimádásból fakad, nővérek édesek, pohár ecetet, szeretet vidám, fiatalok tanúságtételén, megszentelt személyek, világ problémáihoz, kicsinyke élesztő, egész tésztát, egész környezetét, egész emberiségért, úton meglátogattam, vendégbarátságát, keresztényeknek, zarándoklatomat, evangelizálókra, székesegyházban, jótékonykodunk, látogatásommal, perspektívában, elkötelezetten, tanúságtételét, pátriárkájával, gondviselésébe, tanúságtételén, valamennyiüket, mindnyájatokat, felekezetekhez, eucharisztiát, besavanyodott, gyöngédséggel, meghallgattam, vizitátorként, felfrissülést, meglátogattam, gyöngédségben, besavanyodunk, gyöngédségnek, képviselőivel, szentléleknek, delegátusként, emlékeztettem, lelkipásztori, elválasztott, evangelizált, emberiségért, segítségével, hamisítatlan, cselekszenek, eucharisztia, illatosítani, macedóniában, patriarkális, bátorítottam, másvallásúak, szalonikiből, kultúrájukat, szenvedélyes, problémáihoz, gondolkodnia, szeretetének, jóakaratának, keresztények, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.