Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rózsika néni, aki segítettből segítővé vált
  2019-05-13 10:03:31, hétfő
 
  2018 novemberében Szent Erzsébet rózsája díjjal tüntették ki Rózsika nénit.

- Rózsika néni könnyeivel küszködve mesélt arról, hogyan találkozott először a karitász önkénteseivel. ,,2010 telén történt. Az anyagi helyzetünk akkoriban a mélyponton volt, úgy alakult, hogy négy éven át havi hetvenötezer forintból kellett megélnünk a férjemmel. A karitász önkéntesei az egyik áruházban szólítottak meg, azt kérdezték, hozzá tudnék-e járulni valamivel a gyűjtéshez. Sajnos nekem is szükségem volna a segítségre - válaszoltam. Erre feljegyezték a címemet, és este becsöngettek hozzánk egy nagy élelmiszercsomaggal. Azonnal felajánlottam, hogy bármiben szívesen segítek, ha a hasznukra tudok lenni. Szeretettel fogadtak, hívtak a központjukba. Így kezdődött az ismeretségünk."
Mindössze kilenc év telt el azóta, hogy Horváth Kálmánné önkéntesként bekapcsolódott a győri karitász munkájába.
Feladatként éli meg, amit a sors "rámér". A családjában van egy mondás: ,,Rázd meg magad, Kovács vagy!" Ennek szellemében él, és mindig feláll, ha nehézségek érik.
Korábban daganatműtéten esett át. Férje cukorbeteg, s emellett egy éve ő is kemoterápiára jár. Nem panaszkodik. Rózsika néni élete korán összefonódott a betegséggel. Ötéves volt, amikor az óvodában véletlenül egy hinta alá lökték. Külső sérülés nem történt, de a kislány estére rosszul lett. Édesapja a karjába vette, és közlekedési eszköz híján gyalog indult vele Öttevényből Győrbe. Abdán felvette őket egy lovas kocsi. A gyerek már életveszélyes állapotban volt, mire a kórházba értek. Megműtötték, eltávolították az egyik veséjét.
Másnap kiderült, hogy a gyomra is megsérült. Vérátömlesztésre volt szüksége, kiskatonák sorakoztak a kórház folyosóján, hogy vért adjanak neki. Az orvosok hónapokon át küzdöttek az életéért. A júniusban történt sérüléséből a következő év májusára épült fel annyira, hogy hazamehetett a kórházból. A sok szenvedésbe a kislány beleőszült.
Mégsem a betegségről szóltak számára a gyermekévek. Az egy vesével élő lánykát az édesanyja a széltől is óvta, de a négy fiútestvére gondoskodott a ,,kiképzéséről". Ő maga pedig minden erejével azon volt, hogy úgy éljen, ahogyan a többi gyerek. Fára mászott, rohangált, sőt, más neve alatt atletizált, mert a sportorvos nem adott neki engedélyt a versenyzésre. Igazi vagány volt.
Rózsika úgy emlékezik vissza, hogy boldog gyerekkor adatott neki, szerető szülők és jó testvérek. A családja összetartásával kapcsolatban példaként a következő történetet mesélte: A kórházi ágyon fekve egyszer aggódva azt kérdezte, hogy biztosan meggyógyul-e, mire egy okoskodó barátja azt válaszolta: ,,Majd ha piros hó esik." Az ötéves kislány ettől mély szomorúságba esett, mert tudta, hogy piros hó nincsen. ,,Akkor soha nem leszek egészséges?" - ez járt a fejében.
Aztán amikor a karácsonyi ünnepekre hazaengedték a kórházból, egyik reggel arra ébredt, hogy az ablakuk előtt piros pelyhek szállingóznak. A testvérei krepp-papírból galacsinokat készítettek, és a padlásablakból szórták alá a hópelyheket. ,,Meggyógyulok, piros hó esik!" - kiabálta határtalan boldogságában a kislány.
A családi kapcsolatok ápolása ma is mindannyiuk számára fontos.
Az édesanya szép kort ért meg, az öt testvérből pedig ma hárman élnek. Naponta beszélnek egymással. Az édesapjuk annak idején vastagbélrákban halt meg, s ez a betegség örökletesnek bizonyult a családban: sok-sok unokatestvér, nagybácsi, nagynéni halálát okozta. A testvérek időnként eljutnak arra a pontra, hogy már-már feladják a küzdelmet. ,,Időnként nagyon neki tudunk keseredni, de aztán gyorsan felállunk. Azzal a tudattal élünk, hogy úgy kell elfogadnunk a sorsunkat, ahogyan ránk szabták" - mondja Rózsika.
Ha valamelyikük bajban van, így erősítik:
Élned kell, hogy lásd felnőni a gyereked, hogy ott lehess az esküvőjén, aztán az unokáid születésénél, és megérd azt is, hogy iskolába mennek. Mindig a következő lépcsőfokig nézz, addig kell eljutnod - biztatják egymást.
Rózsika nénit nem kímélte az élet, de mindig megküzdött a nehézségekkel.
,,A minket érő bajok a hitünket teszik próbára. Az ember hajlamos perlekedni Istennel, hogy miért neki jutott ez a sors. De vallom, a sok próbatétel tesz minket emberré" - mondja a hatvanhét éves asszony, aki egész életében kitartott, minden körülmények között.

Forrás: Laudetur Kiadó

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: vérátömlesztésre, összetartásával, vastagbélrákban, bekapcsolódott, daganatműtéten, padlásablakból, eltávolították, önkénteseivel, ismeretségünk, felajánlottam, boldogságában, nehézségekkel, szállingóznak, életveszélyes, összefonódott, kemoterápiára, hazamehetett, gondoskodott, örökletesnek, unokatestvér, valamelyikük, feljegyezték, becsöngettek, központjukba, novemberében, galacsinokat, hetvenötezer, hazaengedték, meggyógyulok, kapcsolatban, szomorúságba, versenyzésre, kiképzéséről, önkéntesként, születésénél, közlekedési, karitász önkénteseivel, anyagi helyzetünk, mélyponton volt, karitász önkéntesei, egyik áruházban, hasznukra tudok, győri karitász, óvodában véletlenül, kislány estére, karjába vette, lovas kocsi, kórházba értek, egyik veséjét, kórház folyosóján, orvosok hónapokon, júniusban történt, Szent Erzsébet, Horváth Kálmánné, Öttevényből Győrbe, Laudetur Kiadó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kutya  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Esti kép  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Adakozás  Png férfi  Az engedelmesség miért nem vál...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fekete István - Akác  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Png férfi  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem  Garai Gábor - Takarítás  Szívem tiéd  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A kételkedés kezelése  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Az igazi szeretetért rendszeri...  Esti kép  A másik dolog,  Nem méltó hozzád  Jónás Tamás – Végtelen b...  Neked tudnod kell  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Szabolcska Mihály – Ákác...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A sors  Szép álmokat!  Kaffka_Margit  Nem számIt  Szívem tiéd  Neked tudnod kell  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi lenne ha  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Reggel van  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Az engedelmesség miért nem vál...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
karitász önkénteseivel, anyagi helyzetünk, mélyponton volt, karitász önkéntesei, egyik áruházban, hasznukra tudok, győri karitász, óvodában véletlenül, kislány estére, karjába vette, lovas kocsi, kórházba értek, egyik veséjét, kórház folyosóján, orvosok hónapokon, júniusban történt, kislány beleőszült, betegségről szóltak, négy fiútestvére, többi gyerek, családja összetartásával, következő történetet, kórházi ágyon, okoskodó barátja, ötéves kislány, karácsonyi ünnepekre, ablakuk előtt, testvérei krepp-papírból, padlásablakból szórták, családi kapcsolatok, édesanya szép, édesapjuk annak, betegség örökletesnek, testvérek időnként, tudattal élünk, unokáid születésénél, következő lépcsőfokig, hitünket teszik, ember hajlamos, hatvanhét éves, vérátömlesztésre, összetartásával, vastagbélrákban, bekapcsolódott, daganatműtéten, padlásablakból, eltávolították, önkénteseivel, ismeretségünk, felajánlottam, boldogságában, nehézségekkel, szállingóznak, életveszélyes, összefonódott, kemoterápiára, hazamehetett, gondoskodott, örökletesnek, unokatestvér, valamelyikük, feljegyezték, becsöngettek, központjukba, novemberében, galacsinokat, hetvenötezer, hazaengedték, meggyógyulok, kapcsolatban, szomorúságba, versenyzésre, kiképzéséről, önkéntesként, születésénél, közlekedési, mindannyiuk, betegségről, szenvedésbe, gyermekévek, öttevényből, válaszoltam, sérüléséből, lépcsőfokig, kapcsolatok, fiútestvére, betegséggel, szellemében, panaszkodik, családjában, találkozott, hópelyheket, feladatként, készítettek, körülmények, szeretettel, elfogadnunk, szólítottak, megműtötték, önkéntesei, határtalan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1254
  • e Hét: 7055
  • e Hónap: 40209
  • e Év: 273956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.