Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
húsvét 4. hét péntek 05.17
  2019-05-17 10:17:48, péntek
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Isten a választott népnek tett ígéretét akkor teljesítette, amikor feltámasztotta Jézust.
A pizídiai Antióchiában Pál apostol ezeket mondotta: ,,Férfiak, testvéreim! Ábrahám nemzetségének fiai és a köztetek levő istenfélők! Az üdvösség híre nekünk szól. Jeruzsálem lakói és vezetői azonban nem ismerték el Jézust. Azáltal pedig, hogy elítélték, beteljesítették a próféták szavát, amelyet minden szombaton olvasnak. Bár semmi halálbüntetésre méltót nem találtak benne, Pilátustól mégis kivégzését követelték. Miután minden beteljesedett, amit róla írtak, levették a keresztfáról, és sírba fektették. Isten azonban feltámasztotta Jézust a halálból, és ő több napon át megjelent azoknak, akik vele együtt jöttek föl Galileából Jeruzsálembe. Ezek most is tanúságot tesznek róla a nép előtt.
Mi is ezt az örömhírt hirdetjük nektek: Isten, atyáinknak tett ígéretét nekünk, az ő utódaiknak azáltal teljesítette, hogy feltámasztotta Jézust, amint a második zsoltárban is meg van írva: Fiam vagy nékem, ma adtam neked életet."
Ez az Isten igéje. ApCsel 13,26-33

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus az út, az igazság és az élet.
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: »Elmegyek, és helyet készítek nektek?« Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahová én megyek!"
Ekkor Tamás így szólt: ,,Uram, mi nem tudjuk, hová mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?"
Jézus ezt felelte: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam."
Ezek az evangélium igéi. Jn 14,1-6
...... .............



Imádság
Istenem, add, hogy az időt úgy használjam fel, hogy értékes legyen földi és örök életem számára. Óvj meg mindnyájunkat ebben az esztendőben minden bajtól, és a napok, hónapok múlásával közelebb kerüljünk Atyai szívedhez. Szűz Mária, Isten Anyja, légy pártfogóm szent Fiadnál.

Elmélkedés
Jézusnak az utolsó vacsorán elhangzott búcsúbeszédét. A leírásból érezhetjük, hogy csak olyan személy képes erre, aki személyesen is ott lehetett és hallhatta az Úr szavait, illetve a későbbiekben sokszor átgondolta és elmondhatta másoknak az egykor elhangzottakat. Az evangélista Jézus működésének a bemutatásakor is mindig törekedett arra, hogy az egyes események, cselekedetek és csodák mélyebb lelki tartalmára rávilágítson, s ez a szándék a búcsúbeszéd leírásakor is nyilvánvaló.
E mélyebb lelki tartalom kifejtése mögött két dolgot érdemes észrevennünk. Először is azt, hogy a jézusi beszédek írásba foglalása már az Úr megváltó halála és feltámadása, továbbá a Szentlélek eljövetele után történt. János már a feltámadás fényében idézi fel magában a beszédet és a Szentlélek is megnyitotta értelmét a megváltás titkának megértésére. Az igazság megértésének, felismerésének titokzatos működését látjuk itt: Jézus az ő személyében és szavaiban kinyilatkoztatja a mennyei Atyát, amely kinyilatkoztatást a Szentlélek világít meg az ember számára.
A második lényeges körülmény, hogy a Krisztus-esemény és a krisztusi tanítás megértésének első lépcsőfoka az apostoli igehirdetésben már megtörtént. János is és a többi apostol is éveken keresztül hirdették mindazt, amit Mesterük mellett átéltek és hallottak, s ez idő alatt kikristályosodott, letisztult az üzenet. Ez a tiszta tanítás jut el hozzánk az Egyház igehirdető szolgálata által.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kinyilatkoztatja, halálbüntetésre, búcsúbeszédében, cselekedeteiből, nyugtalankodjék, beteljesítették, igehirdetésben, feltámasztotta, felismerésének, elhangzottakat, tanítványaihoz, beteljesedett, mindnyájunkat, bemutatásakor, nemzetségének, búcsúbeszédét, megértésének, jeruzsálembe, észrevennünk, későbbiekben, cselekedetek, rávilágítson, keresztfáról, teljesítette, ismerhetnénk, antióchiában, személyesen, személyében, elmondhatta, esztendőben, megnyitotta, megértésére, búcsúbeszéd, feltámadása, evangélista, működésének, választott népnek, pizídiai Antióchiában, köztetek levő, üdvösség híre, próféták szavát, örömhírt hirdetjük, második zsoltárban, evangélium igéi, esztendőben minden, utolsó vacsorán, leírásból érezhetjük, későbbiekben sokszor, egykor elhangzottakat, evangélista Jézus, egyes események, búcsúbeszéd leírásakor, Apostolok Cselekedeteiből, Antióchiában Pál, Galileából Jeruzsálembe, EVANGÉLIUM Szent János, Búcsúbeszédében Jézus, Ekkor Tamás, Szűz Mária, Isten Anyja, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Facebookon kaptam  A Mindenható Istenben bízva  Akinek vaj van a fején...  Cicus virággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Rőzsehordó nő szobra  Aztán itt van egy másik szerep...  Fújjad márciusi szél . . .  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  A halolaj és a hal még a migré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  A halolaj és a hal még a migré...  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Cicus virággal  Könnyáztatta asszonysorsok  mindent a népért...  Rőzsehordó nő szobra  Tavaszról álmodom,  Imádkozás Krisztus értelméért  Jóga férfiaknak  Alvó baby  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Intelem  Szabó Norbert – Szabadsá...  Kakaós piskóta  Sajnos ezt elBalogozták  Esti kép  Ibolya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép estét  Márciusi eső  Síró nő  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Sajnos ezt elBalogozták  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Egyet értesz?  Ibolya  Szép estét  Könnyáztatta asszonysorsok  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Szent Pio atya!  Esti kép  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Meghitt estéken . . .  A közszereplő  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Alvó cica  A csonk és a facsemete  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  A gyász  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Síró nő  Nem kellett volna!  Egyet értesz?  Intelem  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Március 15-re emlékve  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Amikor 5 éves voltam,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért 
Bejegyzés Címkék
választott népnek, pizídiai Antióchiában, köztetek levő, üdvösség híre, próféták szavát, örömhírt hirdetjük, második zsoltárban, evangélium igéi, esztendőben minden, utolsó vacsorán, leírásból érezhetjük, későbbiekben sokszor, egykor elhangzottakat, evangélista Jézus, egyes események, búcsúbeszéd leírásakor, jézusi beszédek, feltámadás fényében, megváltás titkának, igazság megértésének, mennyei Atyát, ember számára, második lényeges, krisztusi tanítás, apostoli igehirdetésben, többi apostol, tiszta tanítás, kinyilatkoztatja, halálbüntetésre, búcsúbeszédében, cselekedeteiből, nyugtalankodjék, beteljesítették, igehirdetésben, feltámasztotta, felismerésének, elhangzottakat, tanítványaihoz, beteljesedett, mindnyájunkat, bemutatásakor, nemzetségének, búcsúbeszédét, megértésének, jeruzsálembe, észrevennünk, későbbiekben, cselekedetek, rávilágítson, keresztfáról, teljesítette, ismerhetnénk, antióchiában, személyesen, személyében, elmondhatta, esztendőben, megnyitotta, megértésére, búcsúbeszéd, feltámadása, evangélista, működésének, nyilvánvaló, törekedett, követelték, lépcsőfoka, letisztult, pilátustól, kivégzését, választott, eljövetele, szolgálata, szentlélek, galileából, leírásakor, feltámadás, tartalmára, szentlecke, igehirdető, istenfélők, zsoltárban, testvéreim, utódaiknak, érezhetjük, jeruzsálem, megtörtént, elmélkedés, elhangzott, evangélium, atyáinknak, átgondolta, titokzatos, használjam, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15179
  • e Év: 218092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.