Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Európai Unió zászlaja Szűz Mária jelképeit tartalmazza
  2019-05-26 13:11:31, vasárnap
 
  ...... ......


2019. május 26., vasárnap | 11:01
Kevesen tudják, hogy az Európai Unió zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag a tervezők szándéka szerint Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájára utal.
Az Európai Uniót kezdettől fogva a keresztény gyökerek hatják át. Az alapító atyák - Jean Monnet, Robert Schuman, Konrad Adenauer és Alcide De Gasperi - olyan tervet dolgoztak ki, amely szerint az európai országok osztoznak az erőforrásokban és a feladatokban is, hogy olyan egységet teremtsenek, amely biztosítja Európa termékenységét, békéjét. Schuman és Adenauer mélyen hívő katolikusok voltak, mindketten imádkoztak a strasbourgi székesegyházban a Szeplőtelen Fogantatás-ábrázolás előtt, melyen Máriát tizenkét csillagból álló korona övezi.
Képen A Szűzanya 1859-es szobra a strasbourgi székesegyházban
...... ........... .........


Az európai zászlót, az Európai Unió legismertebb jelképét - amely korábban az Európa Tanács zászlaja volt - ott látjuk a középületeken, a rendszámtáblákon, a bankjegyeken és pénzérméken, az iskolákban, az irodák falán.
- Hogyan született meg a zászló terve?
1950-ben az Európa Tanács pályázatot hirdetett egy olyan zászló megtervezésére, amely a kontinens jelképe lehet. Százegy pályaművet adtak be, köztük volt Arsène Heitz több terve is: végül az ő elképzelése lett a nyertes, a tizenkét csillag kék háttérben.
A véletlenek összjátéka, hogy a pályázat eredményét 1955. december 8-án hirdették ki, szeplőtelen fogantatás ünnepén - ebben is folytatódott a máriás ,,szál".
A zászló először 1956. október 21-én lobogott épületen; mégpedig egy olyan épületen, a strasbourgi székesegyházon, amellyel összhangban van a keresztény, máriás szimbólum, ami most már az európai népek egységének jelképévé is vált.
A francia Lourdes Magazine című lapnak Arsène Heitz elmondta, honnan merített ihletet. Éppen akkor olvasta a párizsi de Bac utcai Mária-jelenések történetét, melyben Labouré Szent Katalinnak megjelent a Szűzanya, látomásban megmutatta neki a csodás érme rajzolatát, és megkérte az érme terjesztésére. Heitz azt vallotta, ekkor született meg benne a kék háttérben lévő tizenkét csillag képe, ahogyan Szűz Mária mint a Szeplőtelen Fogantatás e hagyományos ikonografikus ábrázolásán látható.
Kezdetben Heitz úgy kezelte az ötletet, mint az összes többit, amelyek egy művészben megszületnek, de aztán kezdte egyre jobban érdekelni, sokat meditált rajta. Eszébe jutottak a Jelenések könyvének szavai: ,,Az égen nagy jel tűnt fel: egy asszony; öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból álló korona" (vö. Jel 12,1).
A zászló kék színe és a csillagok természetesen nem kifejezetten vallásos szimbólumok, tiszteletben tartják minden európai ember meggyőződését. Paul M. G. Lévy, az Európa Tanács első kommunikációs vezetője úgy magyarázta az Európai Gazdasági Közösség tagjainak a képet, hogy a tizenkettes szám a teljesség jele - hiszen az ötvenes években sem a tanács, sem az Európai Közösség nem tizenkét tagországból állt.
Amikor az Európa Tanács elfogadta ezt a zászlót, sok más kereszténységre utaló tervet elutasított, ezek legtöbbjében a kereszt jelent meg mint az európai lélekhez közel álló jelkép.
Robert Bichet kereszténydemokrata politikus, aki 1955-ben az Európa Tanács alelnöke volt, Le drapeau de l'Europe című könyvében implicit módon elismerte a zászló máriás eredetét, amikor a csillagokról szólva Gaetano G. Di Salest idézte: ,,A tökéletesség, a teljesség szimbóluma, mint a tizenkét apostol, Jákob tizenkét fia, a nap tizenkét órája, a Zodiákus tizenkét jegye." Azt azonban Bichet nem említette meg, hogy Di Sales máriás lelkületű kegyességi művek szerzője.
Az Európa Tanács a zászló tervét 1955. december 8-án, szeplőtelen fogantatás ünnepén fogadta el. Ugyanez az intézmény a rá következő évben új üvegablakot adományozott a strasbourgi székesegyháznak, melyet 1956. október 21-én áldottak meg; a Max Ingrand által tervezett üvegablak a Jelenések könyvének jelenetét ábrázolja: Máriát a tizenkét csillagból álló koronával.

Forrás: it.Aleteia.org
Fotó: Europa.eu; Wikipédia
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: rendszámtáblákon, székesegyházban, kereszténységre, székesegyháznak, erőforrásokban, termékenységét, megtervezésére, székesegyházon, középületeken, természetesen, meggyőződését, ikonografikus, terjesztésére, kommunikációs, kifejezetten, adományozott, legismertebb, feladatokban, tökéletesség, megszületnek, csillagokról, folytatódott, tagországból, legtöbbjében, tiszteletben, bankjegyeken, üvegablakot, tizenkettes, zászlajának, katolikusok, szeplőtelen, hagyományos, ábrázolásán, strasbourgi, elképzelése, teremtsenek, tervezők szándéka, keresztény gyökerek, alapító atyák, európai országok, strasbourgi székesegyházban, európai zászlót, irodák falán, zászló terve, olyan zászló, kontinens jelképe, tizenkét csillag, véletlenek összjátéka, pályázat eredményét, máriás „, zászló először, olyan épületen, Európai Unió, Szűz Mária, Európai Uniót, Jean Monnet, Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi, Szeplőtelen Fogantatás-ábrázolás, Képen Szűzanya, Európa Tanács, Lourdes Magazine, Labouré Szent Katalinnak, Szeplőtelen Fogantatás, Kezdetben Heitz, Paul, Európai Gazdasági Közösség, Európai Közösség, Robert Bichet, Gaetano, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nem számIt  Png kutya  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Nevem  Mai harmónia kártyám  Nem méltó hozzád  Png kutya  Facebookon kaptam  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Éretlen vers  Még csak most kezdődik a nap  Png virág  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  Alázat  Fekete István - Akác  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png kislány  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Csak a fogyatkozás látható  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  Paul David Tripp Április 19  Kaffka_Margit  Hogy lehet megtartani  Egy hatékony szolga  Mindig jusson idő nevetni  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Akarat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Hiányzik  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Adakozás  Png telefon  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nem méltó hozzád  Png férfi  Png virág  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
tervezők szándéka, keresztény gyökerek, alapító atyák, európai országok, strasbourgi székesegyházban, európai zászlót, irodák falán, zászló terve, olyan zászló, kontinens jelképe, tizenkét csillag, véletlenek összjátéka, pályázat eredményét, máriás &#8222, zászló először, olyan épületen, strasbourgi székesegyházon, európai népek, francia Lourdes, csodás érme, érme terjesztésére, összes többit, művészben megszületnek, égen nagy, csillagok természetesen, tizenkettes szám, teljesség jele, ötvenes években, kereszt jelent, európai lélekhez, zászló máriás, csillagokról szólva, teljesség szimbóluma, tizenkét apostol, zászló tervét, strasbourgi székesegyháznak, tizenkét csillagból, rendszámtáblákon, székesegyházban, kereszténységre, székesegyháznak, erőforrásokban, termékenységét, megtervezésére, székesegyházon, középületeken, természetesen, meggyőződését, ikonografikus, terjesztésére, kommunikációs, kifejezetten, adományozott, legismertebb, feladatokban, tökéletesség, megszületnek, csillagokról, folytatódott, tagországból, legtöbbjében, tiszteletben, bankjegyeken, üvegablakot, tizenkettes, zászlajának, katolikusok, szeplőtelen, hagyományos, ábrázolásán, strasbourgi, elképzelése, teremtsenek, szimbólumok, pénzérméken, elutasított, összhangban, megmutatta, mindketten, imádkoztak, katalinnak, látomásban, biztosítja, összjátéka, fogantatás, keresztény, iskolákban, kegyességi, pályázatot, egységének, csillagból, pályaművet, véletlenek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3608
  • e Hét: 9409
  • e Hónap: 42563
  • e Év: 276310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.