Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa bukaresti homíliája: Bukarest 005.31
  2019-06-01 10:20:13, szombat
 
   
  Boldog, aki mer találkozást kezdeményezni és közösséget teremteni!
2019. június 1., szombat | 9:55
Romániai apostoli látogatása első napján, május 31-én este a Szentatya a bukaresti katolikus Szent József-székesegyházban mutatott be szentmisét, melyen Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatására emlékeztek. A székesegyházban 1200, kívül 25 ezer hívő követte a szertartást.
- Ferenc pápa beszédét, magyarra fordítva, teljes egészében közöljük.
Az imént hallott evangélium két nő találkozásának tanúivá tesz bennünket. Ezek a nők megölelik, s boldogsággal és dicsérettel árasztják el egymást: örömtől ujjong a magzat, Erzsébet pedig áldja unokahúgát hitéért; Mária azokról a csodákról énekel, amelyeket az Úr művelt alázatos szolgálóleányával: ez a nagyszabású himnusz reményt fejez ki azok számára, akik már nem tudnak énekelni, elveszítették hangjukat... Ez a reménydal bennünket is fel akar ébreszteni, arra hív, hogy ma három olyan összetevővel zengjük el, melyek az első [női] tanítvány szemléléséből fakadnak: Mária megy, Mária, találkozik, Mária örül.
Mária megy... Názáretből Zakariás és Erzsébet házába: ez Mária első útja, amelyről a Szentírás beszámol. A sok út közül az első. Megy majd Galileából Betlehembe, ahol megszületik Jézus; menekül majd Egyiptomba, hogy megmentse gyermekét Heródes kezétől; minden évben elmegy Jeruzsálembe a húsvétra, az utolsó húsvétig, amikor követi majd Fiát a Golgotára. Ezeknek az utaknak van egy közös jellemzője: egyik sem könnyű, bátorságot és türelmet igényeltek. Arról árulkodnak, hogy a Szűzanya ismeri az emelkedőket, ismeri emelkedőinket: nővérünk az úton. Jártas a fáradozásban, tudja, hogyan fogja meg kezünket a nehéz körülmények között, amikor életünk legélesebb kanyarjaihoz érkezünk. Mint szerető édesanya, Mária tudja, hogy a szeretet a mindennapi apró dolgok között tör magának utat. Az anyai szeretet és rátermettség néhány szegényes pólyával és egy hegynyi gyengédséggel az állatok barlangistállóját Jézus otthonává tudja varázsolni (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 286). Mária szemlélése lehetővé teszi számunkra, hogy tekintetünket a sok nőre, a földön élő sok édesanyára és nagymamára fordítsuk, akik áldozatosan és rejtekben, lemondással és szorgalommal a jelent formálják és a jövő álmait szövik. Hallgatag, kitartó és észrevétlen odaadással, mely nem átallja ,,feltűrni az ingujjat", vállalni a nehézségeket, hogy gyermekeinek és az egész családnak az életét elősegítse, remélve ,,minden remény ellenére" (Róm 4,18). Eleven emléketek van arról, hogy népetekben erős remény él és működik, mely le tud győzni mindent, ami azt megzavarhatná vagy kiolthatná. Máriára és sok anyai arcra nézve megtapasztalhatjuk és táplálhatjuk a remény terét (vö. Aparecidai dokumentum, 536), mely jövőt szül és a jövőre tárul. Mondjuk ki hangosan: az itteni emberekben van a reménynek tere! Mária ezért megy és ezért hív bennünket arra, hogy együtt járjunk.
Mária találkozik Erzsébettel (vö. Lk 1,39-56), aki már előrehaladott korú. De ő, az öreg az, aki a jövőről beszél, aki jövendöl: ,,a Szentlélektől eltelve" (Lk 1,41), ,,boldognak" nevezi őt, mert ,,hitt" (Lk 1,45), elővételezve az evangéliumokban található legutolsó boldogmondást: boldog, aki hisz (vö. Jn 20,29). Azt látjuk tehát, hogy a fiatal az időshöz megy, a gyökereket keresve, az idős pedig újjászületik, jövendöl a fiatalról, jövőt adva neki. Így a fiatalok és az idősek találkoznak, megölelik egymást, és mindegyik képes kihozni a másikból a legjobbat. Ezt a csodát a találkozás kultúrája műveli, amelyben senkit sem dobnak ki, senkit sem bélyegeznek meg, hanem ellenkezőleg, ahol mindenkit keresnek, mert szükség van rá, hogy közösen felragyogtassák az Úr arcát. Nem félnek együtt járni, és amikor ez történik, Isten megérkezik és csodákat művel népe körében. Mert a Szentlélek az, aki bátorít, hogy kilépjünk önmagunkból, bezárkózásunkból, részleges érdekeink köréből, megtanít, hogy távolabbra lássuk a külszínnél, és megadja nekünk annak lehetőségét, hogy ,,jót mondjunk" másokról - ,,áldást, bene-dictio"-t -, különösen arról a sok testvérünkről, akik sok hányattatáson mentek keresztül, vélhetően nemcsak tetőtől és kenyértől voltak megfosztva, hanem egy olyan közösség barátságától és meleg szeretetétől is, amely átölelné, befogadná és védelmezné őket. A találkozás kultúrája, mely arra indít bennünket, keresztényeket, hogy megtapasztaljuk az Egyház anyaságának csodáját, az Egyházét, amely keresi, védelmezi és egyesíti gyermekeit. Az Egyházban, amikor különböző rítusok találkoznak, amikor nem a saját hovatartozásunk, a saját csoportunk vagy saját nemzetiségünk számít elsőként, hanem a Nép, mely tudja együtt dicsérni Istent, akkor nagy dolgok történnek. Mondjuk hangosan: boldog, aki hisz (vö. Jn 20,19), és akinek van bátorsága találkozást kezdeményezni és közösséget teremteni!
Mária, aki megy és találkozik Erzsébettel, emlékeztet bennünket arra, hogy Isten hol akart lakni és élni, mi az ő szentélye, és hol hallhatjuk az ő szívdobogását: népe körében. Ott lakik ő, ott él ő, ott vár ránk. Érezzük, hogy nekünk szól a próféta felhívása, hogy ne féljünk és ne lankadjon kezünk. Mert az Úr, a mi Istenünk közöttünk van, erős szabadító ő (vö. Szof 3,16-17), népe körében! Ez a keresztények titka: Isten mint erős szabadító köztünk van! Ez a bizonyosság, mint Máriának, nekünk is lehetővé teszi, hogy énekeljünk és örömtől ujjongjunk. Mária örül, örül, mert ő az Emmánuelnek, a velünk lévő Istennek a hordozója. ,,Kereszténynek lenni öröm a Szentlélekben" (Gaudete et exsultate apostoli buzdítás, 122). Öröm nélkül bénultak, szomorúságaink rabjai maradunk. A hit problémája gyakran nem annyira az eszközöknek és a struktúráknak, a mennyiségnek a hiánya, nem is olyasvalakinek a jelenléte, aki nem fogad el bennünket; a hit problémája az öröm hiánya. A hit bizonytalan, amikor szomorúságban és csüggedtségben lavírozunk. Amikor magunkba zárkózva bizalmatlanságban élünk, ellentmondunk a hitnek, mert ahelyett, hogy gyermekeknek éreznénk magunkat, akikért Isten nagy dolgokat művel (vö. Lk 1,49), mindent lefokozunk problémáink szintjére, és elfelejtjük, hogy nem vagyunk árvák; a szomorúságban elfelejtjük, hogy nem vagyunk árvák, hogy van egy Atyánk közöttünk, aki hatalmas szabadító. Mária segítségünkre siet, mert ahelyett, hogy kisebbítené, Magnificattal dicsőíti, vagyis ,,nagyítja" az Urat, dicséri az ő nagyságát. Íme, ez az öröm titka. Mária, a kicsiny és alázatos, Isten nagyságával kezdi, és problémái ellenére - melyből nem kevés volt! - örül, mert teljesen bízik az Úrban. Arra emlékeztet bennünket, hogy Isten mindig csodákat művel, ha nyitottak maradunk feléje és testvéreink felé. Gondoljunk e föld nagy tanúságtevőire: egyszerű emberek voltak, akik az üldöztetések közepette is bíztak Istenben! Nem a világba, hanem az Úrba vetették reményüket, és így haladtak előre. Szeretnék köszönetet mondani ezeknek az alázatos győzteseknek, ezeknek a ,,szomszédos szenteknek", akik mutatják előttünk az utat. Könnyeik nem voltak meddők, hanem imádságként szálltak az égbe, és megöntözték e nép reményét.
Kedves fivéreim és nővéreim, Mária megy, találkozik és örül, mert önmagánál valami nagyobbat hordozott: áldás hordozója volt. Hozzá hasonlóan mi se féljünk annak az áldásnak a hordozói lenni, amelyre Romániának szüksége van! Ti legyetek a találkozás kultúrájának előmozdítói, mely rácáfol a közönyre, rácáfol a megosztottságra, és lehetővé teszi e föld számára, hogy hangosan énekelje az Úr irgalmas tetteit!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News
...... .......


...... .......


Magyar Kurír

- Ferenc pápa a bukaresti új ortodox székesegyházban: A Miatyánk kiáltás korunk szeretetéhségeit látvaBővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Címkék: szeretetéhségeit, bezárkózásunkból, megtapasztaljuk, felragyogtassák, székesegyházban, evangéliumokban, hovatartozásunk, megosztottságra, olyasvalakinek, szomorúságaink, csüggedtségben, találkozásának, tanúságtevőire, keresztényeket, szomorúságban, megzavarhatná, boldogmondást, segítségünkre, gyengédséggel, elveszítették, kezdeményezni, struktúráknak, magnificattal, szentlélektől, emelkedőinket, előrehaladott, kereszténynek, nemzetiségünk, testvérünkről, ellentmondunk, hányattatáson, tekintetünket, szívdobogását, szemléléséből, szentlélekben, győzteseknek, bukaresti katolikus, székesegyházban 1200, imént hallott, csodákról énekel, nagyszabású himnusz, reménydal bennünket, utolsó húsvétig, közös jellemzője, nehéz körülmények, mindennapi apró, anyai szeretet, hegynyi gyengédséggel, állatok barlangistállóját, jelent formálják, jövő álmait, egész családnak, Szent József-székesegyházban, Szűz Mária Erzsébetnél, Názáretből Zakariás, Galileából Betlehembe, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Az otthoni négy fal  Próbák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Hiba  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Nem az számít  Kellemes délutáni pihenést  Csodáló és tanítvány  Facebookon kaptam  Meseszép rózsa  Játszani szerettem volna  A föld szolgái az emberek  Anyuval  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem az számít  Az örökkévalóság kapuja előtt ...  A sejtelmes ősz  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Hiba  Konfliktus  Azt mondják  Mikor a szív fázik......  Facebookon kaptam  Tanácsadó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Valami szépet  Saját családunk  Facebookon kaptam  Szeress , de ne kérdezd miért ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyuval  Rád gondolok  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem mindig sikerül  Futkároztam  Facebookon kaptam  Kompromisszum  Nem mindig sikerül  A szüret kemény munka volt  Facebookon kaptam  Png rózsa  Facebookon kaptam  Hiba  Isten  Juhász Gyula: Október Szüret ...  Anyuval  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Lesz ahonnan nem rántanak majd...  Vas István: Minden jelben... M...  Vas István: Minden jelben... M...  Mai napi mosoly.....  Rád gondolok  Lesz ahonnan nem rántanak majd...  A kurkuma segíthet a fogyásban  Az idő rányomta szigorú bélyeg...  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  Isten  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A szüret kemény munka volt  Értük ég  Huncut mosolyod mögött . . ...  - A nagyapád egy cukorkával ké...  Facebookon kaptam  Futkároztam  Facebookon kaptam  Nagy dolgok  Hit  Ne siess  Gazdag aki  Szép estét kívánok !  Niemand  Szép estét  Köszönöm  Lesz ahonnan nem rántanak majd...  Őszi kép  Virradat .  Kutyámmal  Hormonegyensúly megteremtése  Facebookon kaptam  Áldott legyen az Úr, aki napró...  Jó éjszakát!  Szép estét  Az anyák már csak ilyenek  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hit 
Bejegyzés Címkék
bukaresti katolikus, székesegyházban 1200, imént hallott, csodákról énekel, nagyszabású himnusz, reménydal bennünket, utolsó húsvétig, közös jellemzője, nehéz körülmények, mindennapi apró, anyai szeretet, hegynyi gyengédséggel, állatok barlangistállóját, jelent formálják, jövő álmait, egész családnak, életét elősegítse, remény terét, jövőre tárul, itteni emberekben, reménynek tere, jövőről beszél, evangéliumokban található, időshöz megy, gyökereket keresve, idős pedig, idősek találkoznak, találkozás kultúrája, olyan közösség, saját hovatartozásunk, saját csoportunk, próféta felhívása, keresztények titka, velünk lévő, öröm hiánya, szomorúságban elfelejtjük, öröm titka, üldöztetések közepette, alázatos győzteseknek, hordozói lenni, találkozás kultúrájának, szeretetéhségeit, bezárkózásunkból, megtapasztaljuk, felragyogtassák, székesegyházban, evangéliumokban, hovatartozásunk, megosztottságra, olyasvalakinek, szomorúságaink, csüggedtségben, találkozásának, tanúságtevőire, keresztényeket, szomorúságban, megzavarhatná, boldogmondást, segítségünkre, gyengédséggel, elveszítették, kezdeményezni, struktúráknak, magnificattal, szentlélektől, emelkedőinket, előrehaladott, kereszténynek, nemzetiségünk, testvérünkről, ellentmondunk, hányattatáson, tekintetünket, szívdobogását, szemléléséből, szentlélekben, győzteseknek, szorgalommal, újjászületik, elővételezve, gyermekeinek, nehézségeket, boldogsággal, keresztények, táplálhatjuk, mennyiségnek, szeretetétől, barátságától, fáradozásban, üldöztetések, összetevővel, jeruzsálembe, gyermekeknek, látogatására, kultúrájának, ellenkezőleg, kanyarjaihoz, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 411
  • e Hét: 7414
  • e Hónap: 45403
  • e Év: 601632
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.