Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az idén százéves Bálint gazda
  2019-06-04 14:07:05, kedd
 
  Az idén százéves Bálint gazdát köszöntötte a Máltai Szeretetszolgálat Tarnabodon
2019. június 2., vasárnap | 18:00
Bálint György közelgő századik születésnapja alkalmából rendeztek ünnepséget május 29-én a Heves megyei Tarnabodon. Az ünnepi alkalmon a település díszpolgári címet adományozott Bálint gazdának.
...... .......


Nagyon jó földbe került az a vetőmag, amit én kiszórtam itt Tarnabodon. Ennek az eredményeit látom ma is. Nemcsak a szép kertekben, a gyönyörű tortában, de abban a csodálatos zenében, amit a gyerekek előadtak nekem" - ezekkel a szavakkal üdvözölte Bálint György a tarnabodi közösséget és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársait. A születésnapi köszöntőn Pető Zoltán, a község polgármestere Tarnabod díszpolgára címet adományozott Bálint Györgynek, és átadta neki a település kulcsát.
2004-ben indította el Tarnabodon Befogadó falu programját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, melynek révén a nagyvárosban hajléktalanná vált családok költözhettek támogatással a községbe. A megvalósításba Bálint gazda is bekapcsolódott: a szeretetszolgálat és az önkormányzat munkatársaival együtt alakították a programot, amelynek része lett, hogy a kertészmérnök gazdálkodásra tanította a családokat. ,,Mindent megtanultunk tőle. Sokat beszélgettünk, kérdezgette, hogy hogyan szoktuk csinálni, mit hogyan ültetünk, és elmondta, megmutatta, hogyan lehet még jobban. Mindig talált valamit, amit meg tudott dicsérni. Az ültetéstől a metszésen keresztül mindent megtanított. A házunkhoz nagy kert tartozott, azóta is minden évben vetettem burgonyát, zöldséget, virágaim voltak. Mióta átköltöztünk egy másik házba, és kisebb a kert, már nincs annyi zöldségem, de idén is ültettem krumplit, mert muszáj, hogy legyen valami" - mesélte el tapasztalatait Kökényné Lakatos Jutka, aki családjával együtt elsőként költözött vissza Tarnabodra.
...... ......


Bálint György hetente tartott képzést a családoknak, akik megtanulták a gazdálkodás alapjait, a veteményeskert gondozását, az állatok tartását, miközben a szemléletmódjuk is alakult. Bálint gazda súlyos balesetét követően ritkábban látogatott el a Heves megyei településre, ahol azonban nem felejtették el sem őt, sem amit tőle tanultak. ,,A településen legalább ötven család gazdálkodik a háztájiban. Az óvodának és az iskolának saját tankertje van, és a Biztos Kezdet Gyerekház kertjében is minden évben veteményezünk. Amit 15 éve Gyuri bácsitól tanultak a szülők, a gyerekek már az oviban elkezdik megtanulni" - mondja a tarnabodi Jelenlét program vezetője, Kálosiné Tóth Katalin.
A tanoda mögötti veteményes kertet az óvodások mutatták meg Bálint Györgynek, aki a Szeretetszolgálat meghívására egy délutánra visszatért Tarnabodra. ,,Ültettünk retket és salátát is" - mesélte büszkén az egyik kisfiú. A gyerekek születésnapi műsorral, tánccal és verssel köszöntötték a százéves Bálint gazdát, majd a Máltai Szimfónia tarnabodi zenekara zenélt.
Pető Zoltán, a község polgármestere a település barátjaként és mentoraként üdvözölte Bálint Györgyöt és feleségét, Récsey Antóniát a szeretetszolgálat tanodájában. ,,Az emberek és az önkormányzatok életében is eljön egy olyan pillanat, amikor meg kell állni, és köszönetet kell mondani. Olyasmit köszönünk most meg, amire nem is számítottunk, talán meg sem érdemeltük, mégis megkaptuk. Jött egy jó ember, és vele a tudás, ami segítette a helyi közösségünket. Nekünk nincs olyan díszes termünk, ami méltó lenne ehhez az ünnepléshez, de mégis úgy érezzük, hogy ez az épület, ahol most vagyunk, a saját történetünk épülete, és sokkal több szeretet és őszinte tisztelet van ezek közt a falak közt, mint a legpatinásabb épületben bárhol az országban. Önkormányzatunk a példamutató társadalmi szerepvállalásáért és Tarnabod község közössége érdekében kifejtett önzetlen szerepvállalásáért díszpolgári címet adományoz Dr. Bálint Györgynek. És azért, hogy Gyuri bácsinak szabad átjárása legyen a településen, bármely irányból érkezik is, és sose találjon zárt kapukat, Tarnabod község kulcsát is átadjuk. Reméljük ez segíteni fog abban, hogy ahogy Tarnabod sosem felejti Gyuri bácsit, ő se felejtse el Tarnabodot soha" - mondta a polgármester.
...... .......



...... ......


Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke elmondta, nyáron lesz tizenöt éve, hogy a máltai szervezet megérkezett Tarnabodra egy Budapestről oda költöző családdal. ,,A jelenlét számunkra az, hogy nyomot hagyunk egymás életében. Bálint Gyuri bácsi 85 évesen elkezdett eljárni Tarnabodra, és úgy tanított, hogy összehívta az embereket, beszéltette őket, ő pedig jegyzetelt. Az a lelkesedés semmihez sem fogható, amikor kiderült, hogy tudtak újat mondani Bálint gazdának. Komolyan vette őket, és tanácsokat adott. Aztán elindultak megnézni a háztájikat. Nem volt olyan kert, ahol ne talált volna valamit, amit meg lehet dicsérni. Ebben a világban a siker mértéke nagyon kicsi, de azzal, hogy a kerteket megdicsérte a Bálint György, már sikeresebbnek érezte magát a falu. És tizenöt év után Gyuri bácsi is és az itt élő emberek is tele vannak emlékekkel. Megölelik egymást, örülnek, hogy újra találkoznak. Ez jelenti azt, hogy nyomot hagytunk egymásban. Miniszterelnöki biztosként most éppen az olyan ügyekért vagyok felelős, amilyen Tarnabod. Azt remélem, hogy azok a tudások és tapasztalatok, amelyeket az elmúlt harminc évben összeszedtünk az összes karitatív és civil szervezet munkatársaival, azok tudnak majd egy kis változást hozni a közgondolkodásban, döntéshozásban. Ha mindent úgy tudunk megvalósítani, ahogy nemrég elkezdtük, akkor ezek a pici reménytelenségbe süllyedt falvak újra fényt fognak látni" - mondta a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: reménytelenségbe, önkormányzatunk, miniszterelnöki, szemléletmódjuk, tapasztalatait, bekapcsolódott, munkatársaival, döntéshozásban, önkormányzatok, veteményeskert, megvalósításba, gazdálkodásra, sikeresebbnek, polgármestere, veteményezünk, tapasztalatok, kertészmérnök, legpatinásabb, összeszedtünk, beszélgettünk, hajléktalanná, közösségünket, megvalósítani, születésnapja, megtanultunk, adományozott, önkormányzat, költözhettek, támogatással, munkatársait, születésnapi, nagyvárosban, átköltöztünk, köszöntötték, polgármester, számítottunk, idén százéves, ünnepi alkalmon, település díszpolgári, eredményeit látom, szép kertekben, gyönyörű tortában, csodálatos zenében, gyerekek előadtak, szavakkal üdvözölte, tarnabodi közösséget, születésnapi köszöntőn, község polgármestere, település kulcsát, nagyvárosban hajléktalanná, megvalósításba Bálint, önkormányzat munkatársaival, Máltai Szeretetszolgálat Tarnabodon, Bálint György, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Pető Zoltán, Bálint Györgynek, Tarnabodon Befogadó, Kökényné Lakatos Jutka, Biztos Kezdet Gyerekház, Kálosiné Tóth Katalin, Máltai Szimfónia, Bálint Györgyöt, Récsey Antóniát, Vecsei Miklós, Bálint Gyuri, Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos mondta  Tanmese  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 14  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  ajándék, mellyel meglepem  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  40 felett  Tanácsok egy pszichológustól  39 ígéret  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Előfordul, hogy  Töröld le  képre írva  Alvó cicák  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szívek  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Különleges  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szívek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pitypang szökőkút  Jó nap volt  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Erdei gyöngyvirág  Gebhardt Nóra versei II.  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Robin Wight pitypang szobra  Töröld le  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Vito Giaquinto gondolata  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szabó T. Anna - Pitypang  Ott van  Latinovits Zoltán tollából  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó éjszakát  Kertem 
Bejegyzés Címkék
idén százéves, ünnepi alkalmon, település díszpolgári, eredményeit látom, szép kertekben, gyönyörű tortában, csodálatos zenében, gyerekek előadtak, szavakkal üdvözölte, tarnabodi közösséget, születésnapi köszöntőn, község polgármestere, település kulcsát, nagyvárosban hajléktalanná, megvalósításba Bálint, önkormányzat munkatársaival, kertészmérnök gazdálkodásra, metszésen keresztül, házunkhoz nagy, másik házba, gazdálkodás alapjait, veteményeskert gondozását, állatok tartását, településen legalább, iskolának saját, oviban elkezdik, tarnabodi Jelenlét, tanoda mögötti, óvodások mutatták, délutánra visszatért, egyik kisfiú, gyerekek születésnapi, százéves Bálint, település barátjaként, szeretetszolgálat tanodájában, önkormányzatok életében, olyan pillanat, helyi közösségünket, saját történetünk, falak közt, legpatinásabb épületben, példamutató társadalmi, szeretetszolgálat alelnöke, máltai szervezet, jelenlét számunkra, siker mértéke, kerteket megdicsérte, olyan ügyekért, elmúlt harminc, összes karitatív, pici reménytelenségbe, reménytelenségbe, önkormányzatunk, miniszterelnöki, szemléletmódjuk, tapasztalatait, bekapcsolódott, munkatársaival, döntéshozásban, önkormányzatok, veteményeskert, megvalósításba, gazdálkodásra, sikeresebbnek, polgármestere, veteményezünk, tapasztalatok, kertészmérnök, legpatinásabb, összeszedtünk, beszélgettünk, hajléktalanná, közösségünket, megvalósítani, születésnapja, megtanultunk, adományozott, önkormányzat, költözhettek, támogatással, munkatársait, születésnapi, nagyvárosban, átköltöztünk, köszöntötték, polgármester, számítottunk, történetünk, megdicsérte, településre, felejtették, ünnepléshez, gazdálkodik, tanodájában, meghívására, példamutató, településen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1005
  • e Hét: 2775
  • e Hónap: 15451
  • e Év: 249198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.