Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Beavatkoztak az alkotásomba”
  2019-06-06 16:28:56, csütörtök
 
  A pápai miseruha készítője a magyar felirat cenzúrázásáról: ,,Beavatkoztak az alkotásomba"
Megdöbbentette a Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját készítő Cristina Sabău-Trifut, hogy a Szentatya romániai látogatásának biztonságát felügyelő kormányőrség (SPP) nyomására eltakarták a kazula magyar feliratát. ,,Sajnálatos beavatkozás volt ez az alkotásomba. Nem tartom természetesnek, ami történt" - mondta a Maszol.ro erdélyi hírportálnak a szatmárnémeti egyházművész.
Hatalmas - és egyre inkább politikai jellegű - botránnyá dagadt, hogy utolsó pillanatban módosítani kellett Ferenc pápa egyedi csíksomlyói miseruháját, pontosabban el kellett takarni a kazula hátoldalán elhelyezett magyar nyelvű jelszót (,,Járjunk együtt!"), mert a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a nem hivatalos nyelvű felirat.
Értetlenül és megdöbbenve áll a történtek előtt az egyedi miseruhát szeretettel és nagy örömmel megtervező-elkészítő, a pályán már 35 éve alkotó, római katolikus vallású Cristina Sabău-Trifu szatmárnémeti egyházművész.
,,Nagyon sajnálom, hogy így alakult, sajnálom, hogy beleavatkoztak a munkámba, a művészi koncepciómba. És sajnálom azt is, hogy ekkora botránnyá kerekedett egy olyan esemény körül, illetve annak kapcsán, ami ilyen földi dolgoknál sokkal felemelőbb élményként és emlékként kellene megmaradjon" - nyilatkozta.
Az egyházművész jóhiszeműen cselekedett, amikor a pápalátogatás mottóját magyarul a miseruhára varrta. ,,Ha tudtam volna már a tervezés elején, akkor vagy az egész logót kihagyhattam volna, vagy csak a feliratot - mondta. - Én jóhiszeműen illesztettem bele. Ezt a logót küldték nekem a ferences atyák, értelemszerűen, hiszen erre bólintott rá a Vatikáni Liturgikus Bizottság mint a pápalátogatás hivatalos logójára. Úgy tudtam, hogy a magyar feliratos változat is hivatalos. Senkinek a fejében meg nem fordult, hogy esetleg bármi gond adódhatna."
A módosítást már nem ő hajtotta végre. ,,Az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy változtatni kell - idézte fel Cristina Sabău-Trifu. - Én itthon voltam, Szatmárnémetiben, a ruha pedig már Csíkszeredában, nem volt idő visszaküldeni, ezért egy ottani műhelyben oldották meg. Hozzá kell tennem: nagyon ügyesen csinálták, próbálták úgy beleilleszteni az eredeti vonalvezetésbe, hogy ne legyen kirívó, ne lehessen észrevenni első pillanatban, hogy ott »történt valami«. Hangsúlyoznom kell azt is: a ferences atyák utolsó pillanatig harcoltak azért, hogy a ruhát ne módosítsák - ugyanis több helyen olvastam, hogy megvádolták őket »engedékenységükért«, de amikor már a Vatikáni Liturgikus Bizottság tanácsolta nekik: jobb lenne a felirat nélkül, akkor nem volt mit tenniük, el kellett fogadniuk a javaslatot."
Az alkotó hozzátette: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a román kormányőrség (SPP) illetékeseit zavarta a magyar nyelvű felirat, akik felvették a kapcsolatot a Vatikáni Liturgikus Bizottsággal, és valahogy meg-, illetve bemagyarázták a Szentszéknek, hogy nem a magyar nyelvű a pápalátogatás hivatalos logója, meggyőzve őket, hogy jobb lenne azt eltakarni.
,,Én jóhiszeműen, nagy szeretettel és örömmel készítettem a ruhát - egységes és szép volt az egész, hála Istennek, és a Szentatya lényét, egyéniségét jellemző meleg színek a szertartáson életet hoztak a ködös, szürke, eső mosta délelőttbe" - mondta a művész.

Forrás: Maszol.ro

Magyar Kur
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Címkék: szatmárnémetiben, csíkszeredában, megdöbbentette, értelemszerűen, beleilleszteni, cenzúrázásáról, természetesnek, vonalvezetésbe, beleavatkoztak, bemagyarázták, pápalátogatás, látogatásának, szatmárnémeti, visszaküldeni, hangsúlyoznom, illetékeseit, egyházművész, beavatkoztak, kormányőrség, koncepciómba, illesztettem, bizottsággal, szertartáson, hírportálnak, kihagyhattam, szentszéknek, megvádolták, csíksomlyói, elhelyezett, egyéniségét, miseruháját, pontosabban, pillanatban, változtatni, cselekedett, jóhiszeműen, pápai miseruha, magyar felirat, kazula magyar, szatmárnémeti egyházművész, kazula hátoldalán, román kormányőrség, történtek előtt, egyedi miseruhát, művészi koncepciómba, olyan esemény, egyházművész jóhiszeműen, pápalátogatás mottóját, miseruhára varrta, tervezés elején, egész logót, feliratot –, Cristina Sabău-Trifut, Cristina Sabău-Trifu, Vatikáni Liturgikus Bizottság, Vatikáni Liturgikus Bizottsággal, Magyar Kur,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Garai Gábor - Takarítás  Png kislány  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einsteinről  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Reménység és erő Krisztustól e...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Esti kép  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Akarat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Popper Péter szavai  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Kaffka_Margit  Szép napot kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete István - Akác  Fehér virág  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  képre írva  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Elköszönt  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Szép napot kívánok  Png lepke  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Elköszönt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nagyon különös  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Soha ne kedvezz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A boldog családok mind hasonló...  Png cica  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nevem  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pápai miseruha, magyar felirat, kazula magyar, szatmárnémeti egyházművész, kazula hátoldalán, román kormányőrség, történtek előtt, egyedi miseruhát, művészi koncepciómba, olyan esemény, egyházművész jóhiszeműen, pápalátogatás mottóját, miseruhára varrta, tervezés elején, egész logót, feliratot &#8211, logót küldték, ferences atyák, pápalátogatás hivatalos, magyar feliratos, utolsó pillanatban, ruha pedig, ottani műhelyben, eredeti vonalvezetésbe, felirat nélkül, alkotó hozzátette, sajtóból értesült, magyar nyelvű, ruhát &#8211, szertartáson életet, szatmárnémetiben, csíkszeredában, megdöbbentette, értelemszerűen, beleilleszteni, cenzúrázásáról, természetesnek, vonalvezetésbe, beleavatkoztak, bemagyarázták, pápalátogatás, látogatásának, szatmárnémeti, visszaküldeni, hangsúlyoznom, illetékeseit, egyházművész, beavatkoztak, kormányőrség, koncepciómba, illesztettem, bizottsággal, szertartáson, hírportálnak, kihagyhattam, szentszéknek, megvádolták, csíksomlyói, elhelyezett, egyéniségét, miseruháját, pontosabban, pillanatban, változtatni, cselekedett, jóhiszeműen, kapcsolatot, nyilatkozta, szeretettel, készítettem, megdöbbenve, megmaradjon, beavatkozás, alkotásomba, biztonságát, megtervező, liturgikus, miseruhára, tanácsolta, értetlenül, javaslatot, hozzátette, sajnálatos, módosítsák, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3178
  • e Hét: 8979
  • e Hónap: 42133
  • e Év: 275880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.