Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító
  2019-06-13 23:01:27, csütörtök
 
  Bár idén június 13-a éppen a pünkösd utáni csütörtök, ezért Jézus Krisztus, az örök főpap ünnepét üljük, nem feledkezünk el Szent Antalról sem
A Szentírás szekrénye és hathatós közbenjáró - Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító
KULTÚRA - 2018. június 13., szerda
Az Egyház egyik legnépszerűbb szentjére, Páduai Szent Antalra emlékezünk június 13-án.
Antal 1195-ben született Lisszabonban előkelő, vallásos szülők gyermekeként. Fernando névre keresztelték. Tizenöt évesen ágostonos kanonokrendi kolostorba lépett, amely azonban a világi és egyházi elöljárók közti viszály kereszttüzébe került. Ez a tény, valamint a kolostor gazdagsága más út felé vitte Fernandót: a szegények közössége felé.
1220 nyarán csatlakozott a Santo Antonio dos Olivais nevű kis rendház közösségéhez, a testvérekhez, akik a kolostor ajtajánál koldultak. Fölvette kopott ruhájukat, keresztnevét pedig templomuk védőszentje, Remete Szent Antal nevére cserélte. Vértanú akart lenni, ezért engedélyt kért, hogy Marokkóban hirdethesse az evangéliumot. El is jutott az észak-afrikai országba, ott azonban súlyosan megbetegedett, ezért 1221 tavaszán vissza kellett térnie Európába. Isten a hajóját egy viharban Szicília partjaihoz sodorta. Kilenc hónapot töltött a szigeten. Később csatlakozott a ferences rend egyetemes káptalanjához az Assisi melletti Porciunkulában. Találkozott magával Szent Ferenccel is. Az észak-itáliai tartományfőnök Montepaolo remeteségébe küldte, hogy szemlélődő életet folytasson.
Egy év múlva, pappá szentelésén váratlanul prédikálnia kellett. Minél tovább beszélt a csendes, mindaddig rejtettségben élő és figyelemre alig méltatott Antal, szavai annál élénkebbek lettek, láthatóan teljesen eltöltötte a Szentlélek tüze. Hallgatói lélegzetüket visszafojtva figyelték. Nem tudós értekezést hallottak a papság mivoltáról, hanem a legszebb hasonlatokat és a legtalálóbb szentírási idézeteket, valamint a mélységes megtapasztalások szavait.
Képen: Benozzo Gozzoli: Páduai Szent Antal (Santa Maria d'Aracoeli, Róma, 1450 körül)
...... .............



Bővebben Link

Mindenható, örök Isten, te néped számára Páduai Szent Antalt kiváló igehirdetővé és gondjaiban hathatós közbenjáróvá tetted. Add, hogy segítségével mi is a krisztusi élet útján járjunk, és minden nehézségben érezzük támogatásodat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké.
Képen: Carlo Francesco Nuvolone: Páduai Szent Antal a gyermek Jézussal (17. század)
...... ............



*
- A talált tárgyak szentje - Ezért fordulunk Páduai Szent Antalhoz, ha elvesztünk valamit.
2019. június 14., péntek
...... ..........


Sok katolikus kéri Páduai Szent Antal közbenjárását, amikor elveszít egy értékes tárgyat - a hagyomány hátterében egy régi történet áll, amely egy ferences rendházban esett meg a szenttel.
Egy időben Szent Antal Montpellier-ben tartózkodott, a ferences kolostorban, ahol tanította rendtársait, és beszédeket mondott nekik. Volt nála egy Zsoltárok könyve, melyet saját kezűleg másolt le, és teletűzdelte jegyzetekkel, megjegyzésekkel, kommentárokkal - ezekre szüksége volt, amikor diákjait teológiára oktatta.
Mindez még a 13. században történt, amikor jóval nehezebb volt könyveket sokszorosítani, mint napjainkban, és sokkal nehezebb volt könyvekhez hozzájutni - így az értékük is sokszorosa volt a mainak. Ezért aztán Szent Antal se tudta volna könnyen pótolni ezt a kincset.
Egyszer csak egyik tanítványa úgy döntött, hogy otthagyja a ferenceseket - és vele együtt valahogy eltűnt Antal zsoltároskönyve is. A fiatal novícius magával vitte az értékes kötetet, Szent Antal pedig nem tudta, mihez kezd majd nélküle. Nem tudta, hova ment a fiatalember, és nagyjából reménytelennek tűnt, hogy valaha nyomára bukkanjon.
Istenbe vetette bizalmát, és imádkozott, hogy a novícius gondolja meg magát, és legalább a könyvet hozza vissza. Nem sokkal később a fiatalember vissza is tért, visszaadta Antalnak a zsoltároskönyvet, és bocsánatáért esedezett. A ferences rendbe is visszafogadták, Antal is megbocsátott neki, ám intette, hogy soha többet ne tegyen semmi hasonlót.
Állítólag ezt a könyvet máig őrzik a bolognai ferences rendházban.
Szent Antal halála után ez a történet futótűzként terjedt, a legendárium részévé vált. Messze földön híre ment, hogy Páduai Szent Antal közbenjárását érdemes kérni elveszett tárgyak ügyében - és hathatós segítségének a híre csak erősödött az azóta eltelt évszázadok során.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: zsoltároskönyvet, megtapasztalások, megjegyzésekkel, zsoltároskönyve, reménytelennek, tartományfőnök, visszafogadták, porciunkulában, kommentárokkal, sokszorosítani, közbenjárását, támogatásodat, káptalanjához, szentlélekkel, kereszttüzébe, rejtettségben, legnépszerűbb, megbetegedett, testvérekhez, keresztelték, gyermekeként, lisszabonban, keresztnevét, tartózkodott, csatlakozott, igehirdetővé, közbenjáróvá, evangéliumot, remeteségébe, kanonokrendi, segítségének, segítségével, közösségéhez, bocsánatáért, lélegzetüket, jegyzetekkel, pünkösd utáni, örök főpap, kolostor gazdagsága, szegények közössége, kolostor ajtajánál, észak-afrikai országba, viharban Szicília, ferences rend, észak-itáliai tartományfőnök, papság mivoltáról, legszebb hasonlatokat, legtalálóbb szentírási, mélységes megtapasztalások, krisztusi élet, gyermek Jézussal, talált tárgyak, Páduai Szent Antal, Jézus Krisztus, Szent Antalról, Páduai Szent Antalra, Santo Antonio, Remete Szent Antal, Szent Ferenccel, Benozzo Gozzoli, Santa Maria, Páduai Szent Antalt, Carlo Francesco Nuvolone, Páduai Szent Antalhoz, Szent Antal Montpellier-ben, Szent Antal, Wikimedia Commons, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A magyar sajtó napja március 1...  Üdvözöllek az oldalamon  1848. március 15-én  A nemzet csak akkor...  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Amikor még rangja volt...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Csörög a telefonom  Nem kellett volna!  Szeretettel  Facebookon kaptam  Esti kép  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Isteni zsebkendők  Az élet  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  Por  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Ne feledjük: a föld jóval több...  Hernádkak  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Hernádkak  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kezdet  Szép estét  Jóga férfiaknak  mindent a népért...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Aztán itt van egy másik szerep...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  William Shakespeare-től idéze...  Ne engedd el kezem!  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Mélységes szomorúsággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Nem kellett volna!  Könnyáztatta asszonysorsok  Boldog ünnepeket kívánok minde...  A magukat nyílt és őszinte emb...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Rőzsehordó nő szobra  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  William Shakespeare-től idéze...  Alvó cica  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Imádkozás Krisztus értelméért  Alvó cica  Atyám !  Könnyáztatta asszonysorsok  Őri István - Dal az életről  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Intelem  Kakaós piskóta  Alvó cica  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Szép estét  Könnyáztatta asszonysorsok  Márciusi eső  Magyarország ilyen hely.  Rejtő Jenő versei  Evan Esar tollából  Kezdet  Szent Pio atya!  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Aztán itt van egy másik szerep...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Mi a különbség  A nemzet csak akkor...  Akinek vaj van a fején...  Csendes éjszakán 
Bejegyzés Címkék
pünkösd utáni, örök főpap, kolostor gazdagsága, szegények közössége, kolostor ajtajánál, észak-afrikai országba, viharban Szicília, ferences rend, észak-itáliai tartományfőnök, papság mivoltáról, legszebb hasonlatokat, legtalálóbb szentírási, mélységes megtapasztalások, krisztusi élet, gyermek Jézussal, talált tárgyak, értékes tárgyat, hagyomány hátterében, régi történet, ferences rendházban, időben Szent, ferences kolostorban, ferenceseket &#8211, fiatal novícius, értékes kötetet, novícius gondolja, könyvet hozza, fiatalember vissza, ferences rendbe, könyvet máig, bolognai ferences, történet futótűzként, legendárium részévé, híre csak, azóta eltelt, zsoltároskönyvet, megtapasztalások, megjegyzésekkel, zsoltároskönyve, reménytelennek, tartományfőnök, visszafogadták, porciunkulában, kommentárokkal, sokszorosítani, közbenjárását, támogatásodat, káptalanjához, szentlélekkel, kereszttüzébe, rejtettségben, legnépszerűbb, megbetegedett, testvérekhez, keresztelték, gyermekeként, lisszabonban, keresztnevét, tartózkodott, csatlakozott, igehirdetővé, közbenjáróvá, evangéliumot, remeteségébe, kanonokrendi, segítségének, segítségével, közösségéhez, bocsánatáért, lélegzetüket, jegyzetekkel, teletűzdelte, megbocsátott, hasonlatokat, visszafojtva, egyháztanító, ferenceseket, feledkezünk, szentelésén, hirdethesse, futótűzként, nehézségben, prédikálnia, találkozott, legendárium, legtalálóbb, mindörökkön, védőszentje, kolostorban, fiatalember, montpellier, rendtársait, napjainkban, teológiára, gondjaiban, mindenható, marokkóban, imádkozott, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 747
  • e Hét: 4337
  • e Hónap: 25020
  • e Év: 227933
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.