Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Tamás apostol 07.03
  2019-07-03 10:27:50, szerda
 
   
  Szent Tamás apostol az építőmunkások, pallérok, építészek, földmérők, valamint a vakok, továbbá India és Pakisztán keresztényeinek védőszentje.
a bibliai 12 apostol egyike, aki Jézus föltámadásában nem hívén, ujjait a sebeibe téve győződött meg róla, innen elnevezése: hitetlen Tamás. Neve az arámi Taumá / Tómá-ból ered, ami ,,ikreket" jelent.
...... ........... ............. ........


- Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Apostolokra alapozott épület vagytok.
Testvéreim!
Nem vagytok már idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten háza népe. Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek szegletköve maga Jézus Krisztus. Benne kapcsolódik egybe az egész épület, és emelkedik az Úr szent templomává. Őbenne épültök egybe ti is, és lesztek a Szentlélek közreműködésével Isten hajlékává.
Ez az Isten igéje. Ef 2,19-22

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Én Uram, én Istenem!
(Húsvétvasárnap este) a tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: ,,Láttuk az Urat." De ő így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!"
Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok. Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: ,,Békesség nektek!" Tamásnak pedig ezt mondta: ,,Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!" Tamás így válaszolt: ,,Én Uram, én Istenem!" Jézus ezt mondta neki: ,,Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!"
Ezek az evangélium igéi Jn 20,24-29

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia ünneplésén, a szentmisén való jelenlétünk alkalmat ad arra, hogy részesedjünk a te áldozatodból és feltámadásodból. A szentáldozás által közösségre lépünk, egyesülünk veled, ugyanakkor lelki közösségre lépünk embertársainkkal is, mert mindannyian az egy kenyérből, a te szent testedből részesülünk. Hisszük, hogy ha a te szent testeddel táplálkozunk, eljuthatunk az örök életre.

Elmélkedés
Szent Tamás esete jól mutatja, hogy még azoknak is meg kell küzdeniük a hitetlenség, a kételkedés kísértésével, akik közvetlen közelségben vannak Jézussal, még a tanítványoknak és az apostoloknak is. Az ünnep evangéliuma beszámol arról, hogy egy alkalommal, amikor a feltámadt Úr megjelenik apostolainak, Tamás nincs együtt a többiekkel. Amikor apostoltársai elmondják neki a történteket, kétség merül fel benne, hogy valóban feltámadt és megjelent az Úr és hogy társai igazat mondanak. Szeretne személyesen meggyőződni arról, hogy Jézus feltámadt. Kételkedése akkor szűnik meg, amikor az Úr újra megjelenik és Tamás láthatja, megérintheti sebeit. Ekkor hangzik el hitvallása: ,,Én Uram, én Istenem!"
Az evangéliumok megőrizték számunkra, és a mostani rész is ezzel kezdődik, hogy Tamásnak volt egy mellékneve: Iker. Egészen kézenfekvő volna úgy magyarázni ezt a melléknevet, hogy Tamásnak lehetett egy ikertestvére, ugyanakkor mégsem biztos, hogy ez a helyes megoldás. Egyes ókeresztény iratokban az a magyarázat szerepel, hogy azért kapta az Iker melléknevet, mert olyannyira hasonlított Jézushoz, mint ahogy az ikertestvérek hasonlítanak egymásra. Ebben a lehetséges megoldásban sem lehetünk biztosak. De ennek kapcsán érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon a mi életünk mennyire hasonlít Krisztusra? A mi cselekedeteink mennyire hasonlítanak az Úr tetteire? Törekszünk-e arra, hogy hasonlóvá váljunk Krisztushoz?
C. Horváth István Sándor

*
- Jeles napok oldalon Link

- Magyar kurír oldalon
Szent Tamásra, a ,,hitetlen" apostolra, a töprengő és kétkedő emberre emlékezünk liturgikus ünnepén, július 3-án. Az apostollal kiálthatjuk újra és újra: ,,Én Uram, én Istenem!"
Mint az első idők sok szentjéről, Tamásról is csak néhány vonást őrzött meg számunkra a hagyomány. Az apostolok listájában neve Alfeus fia, Jakab (Mk 3,18), Máté (Mt 10,3; Lk 6,15), illetőleg Fülöp (ApCsel 1,13) mellett szerepel.
Alakja János evangéliumában kap fontos szerepet. Szent János örökítette meg azokat a vonásokat, amelyek minden nemzedék számára, akiknek nem volt módja a Krisztussal való személyes találkozásra, annyira rokonszenvessé, szimpatikussá teszik őt. Tamás a töprengő, a kétkedő ember.
Képen: Bartholomeus Breenbergh: Tamás apostol (17. század)
...... ........


Egyike volt azoknak, akik akkor is hűségesen kitartottak Mesterük mellett, amikor a nagy tömegek már kezdtek visszahúzódni, mert a nép vezetőinek ellenséges magatartása egyre nyilvánvalóbbá vált, s ebből következtetni lehetett arra, mi lesz Jézus sorsa. Tamás a többi apostolt felszólító szavaival - ,,Menjünk mi is, és haljunk meg vele együtt!" (Jn 11,16) - megjelölte a maga útját és egyáltalán a tanítvány útját: a keresztre feszített Krisztus követését. Egy apokrif irat, az úgynevezett Tamás-akták - amely arról tudósít, hogy az apostol csodálatos eredményeket ért el az evangélium hirdetésében, egészen a távoli Indiáig - Jézus rokonát látja Tamásban, aki külsőre is, sorsában is a legjobban hasonlít hozzá.
János Tamással szinte mindnyájunk ,,ősmintáját" iktatta az evangéliumba. Az ő kérdésére, melyet az utolsó vacsorán tett fel - ,,Uram, nem tudjuk, hová mégy, hogyan ismerhetnénk az utat?" (Jn 14,5) - válaszolta Krisztus: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet!" (Jn 14,6)
János evangéliumában olvassuk a feltámadás utáni történetet is, mely szerint Tamás Jézus első megjelenése után, mikor nem volt a többi apostollal, így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!" Az Úr következő megjelenésekor így szólt az Tamáshoz: ,,Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!" Tamás erre felkiáltott: ,,Én Uram, én Istenem!" Jézus pedig így felelt: ,,Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek." (Jn 20,24-29)
- Egy legenda szerint a Szűzanya mennybevitele közben, bizonyságul a kételkedő Tamásnak, visszaejtette az övét, melyet ereklyeként a prátói dómban őriznek.
Képen: Maso di Banco: Mária visszaejti övét Tamás apostolnak (1337-39 körül)
...... ........... ........... ........


Tamás apostol a hagyomány szerint Szíriában, Perzsiában és Dél-Indiában hirdette az örömhírt. Mylaporban halt meg 72-ben. A Jeromos-féle martirológium július 3-án emlékezik meg testének Edesszába való átviteléről. Rómában a 9. században december 21-re tették ünnepét, végül 1969-ben annak érdekében, hogy a decemberi ünneplés ne törje meg advent utolsó hetét, visszahelyezték július 3-ra.
Szent Tamás India, a megtérő ateisták és az ácsok és építészek védőszentje. Nevének jelentése: iker. Attribútumai kezdetben kard vagy lándzsa voltak, később legtöbbször derékszög, néha kő.
Mindenható Istenünk, Szent Tamás apostol Urának és Istenének vallotta Fiadat. Segítsen minket az ő példája, hogy hitét követve mi is életet nyerjünk Jézus Krisztusban. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás:
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon

- Új Ember oldalon:
Tamás később az evangélium hirdetésében egészen Indiáig jutott. Itt is halt meg, a király egyik katonája szúrta le. A ma élő indiai keresztények közül sokan azoknak a leszármazottai, akiket az apostol térített meg, és akik eltemették őt. Ezért is nevezik őket Tamás-keresztényeknek. A szent Indiában végzett apostoli tevékenysége révén a dél-indiai keresztények az úgynevezett szíriai irányzatot követik, amelynek két ága alakult ki: a keleti (káldeus) és a nyugati (antiochiai) kereszténység. Az általa alapított egyik legnagyobb mai egyház neve a szír-malabár katolikus egyház.
Később a szír keresztények 230 körül engedélyt kértek, hogy a szent ereklyéit a maguk városába, Edesszába vihessék azzal a különös indoklással, hogy levelük van Krisztustól, amely igazolja, hogy ők Tamás különös oltalma alatt állnak. Valahányszor Edesszát ellenség fenyegette, lakói a város kapuja elé állítottak egy gyermeket, aki felolvasta ezt a levelet. Erre az ellenség minden alkalommal elvonult. Az apostolt ábrázolják övvel, mérőléccel, tőrrel vagy lándzsával.
A Jeromos-féle martirológium július 3-án emlékezik meg a szent testének Edesszába viteléről. Rómában a IX. században december 21-ére tették ünnepét. 1969-ben annak érdekében, hogy a decemberi ünneplés ne törje meg advent utolsó hetét, visszahelyezték július 3-ára. A keleti egyház július 8-án ünnepli Tamást.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: közreműködésével, embertársainkkal, keresztényeinek, visszahelyezték, keresztényeknek, feltámadásodból, elgondolkodnunk, nyilvánvalóbbá, evangéliumában, cselekedeteink, rokonszenvessé, föltámadásában, tanítványoknak, húsvétvasárnap, megjelenésekor, leszármazottai, ikertestvérek, apostoltársai, következtetni, kereszténység, martirológium, szentlélekkel, mennybevitele, visszaejtette, visszahúzódni, szimpatikussá, építőmunkások, hirdetésében, részesedjünk, tevékenysége, evangéliumok, eucharisztia, keresztények, valahányszor, áldozatodból, táplálkozunk, sebeibe téve, arámi Taumá, szentek polgártársai, egész épület, tizenkettő közül, tanítványok elmondták, szegek nyomát, szegek helyéhez, ajtó zárva, evangélium igéi, szentmisén való, szentáldozás által, örök életre, kételkedés kísértésével, ünnep evangéliuma, evangéliumok megőrizték, Szent Tamás, SZENTLECKE Szent Pál, Jézus Krisztus, EVANGÉLIUM Szent János, Horváth István Sándor, Szent Tamásra, Alakja János, Szent János, Bartholomeus Breenbergh, János Tamással, Tamás Jézus, Szent Tamás India, Mindenható Istenünk, Jézus Krisztusban, Diós István, Valahányszor Edesszát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élet rövid......  Április 16 Magyarországon 2001...  A szerencse  Esernyő  Várat magára az igazi tavasz -...  Jó éjszakát!  Hívő ember  Sexy nő  Pihenő  Ami belül ragyog...  Kereszt  Csitáry - Hock Tamás idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét  Helyettesítés  Elkiabáltam  Szép estét kedves látogatóimna...  Várják a túristákat......  Aratás  Tavaszi kép  Lila fluoritkristály  Jó éjszakát!  Folyvást rohanunk, soha meg ne...  Spirulina alga tabletta  Helyettesítés  Szeretet nem lesz többé áru  Mesés pillanat.....  A vashiányos vérszegénység ot...  Ha minden ember adna magából  Kellemes ébredést, derűs napot  Keresztyén lét  Megkérdeztem az egyik  A víz még a fogyásban is segít  Kislány kutyusokkal  Png nő  Szükségszerű  Megelőző cselekedet  A szerencse  Igaz ügyért való szenvedés  Alvó baby  Aranyosi Ervintől idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Sóhegyek Iránban  Április 16 Magyarországon 2001...  Gondolkodó  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Felelősségteljes élet  Fogadj örökbe egy igaz barátot...  Esernyő  Mai harmónia kártyám  Helyettesítés  Az aktív szén szerepe a szépsé...  Kellemes délutánt kívánok  A vashiányos vérszegénység ot...  Elhunyt Törőcsik Mari, a legna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Kereszthordozás  Gyertya  Facebookon kaptam  Szép estét  Az életek védelme  Tasnádi Györgyi - Coronita Cla...  Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma  Lila fluoritkristály  Elkiabáltam  Kellemes délutánt kívánok  Az élethez bátorság kell.....  A nyugalom padja  A nyugalom padja  Szeretet nem lesz többé áru  Adassék nékem annyi lelki erő ...  Gramofon  Naplemente  Felelősségteljes élet  Juhász Gyula: Béke  Maurice Maeterlinck  Vágyakozás  Mesés pillanat.....  Női lélek Fontos vagy. Mert v...  Facebookon kaptam  Nősülés után.......  Kereszt  Elkiabáltam  A boldogság olyan, mint a tava...  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tasnádi Györgyi - Coronita Cla...  Naplemente  Szép kép  Jézus  "A vendégek miatt..."  Spirálgalaxis  Adassék nékem annyi lelki erő ...  Az ember eszköz  Az életek védelme 
Bejegyzés Címkék
sebeibe téve, arámi Taumá, szentek polgártársai, egész épület, tizenkettő közül, tanítványok elmondták, szegek nyomát, szegek helyéhez, ajtó zárva, evangélium igéi, szentmisén való, szentáldozás által, örök életre, kételkedés kísértésével, ünnep evangéliuma, evangéliumok megőrizték, mostani rész, helyes megoldás, ikertestvérek hasonlítanak, lehetséges megoldásban, apostollal kiálthatjuk, első idők, apostolok listájában, kétkedő ember, nagy tömegek, többi apostolt, maga útját, tanítvány útját, keresztre feszített, apokrif irat, úgynevezett Tamás-akták, apostol csodálatos, evangélium hirdetésében, távoli Indiáig, legjobban hasonlít, utolsó vacsorán, feltámadás utáni, többi apostollal, legenda szerint, kételkedő Tamásnak, prátói dómban, hagyomány szerint, decemberi ünneplés, megtérő ateisták, szentek élete, király egyik, apostol térített, szent Indiában, dél-indiai keresztények, úgynevezett szíriai, általa alapított, szír-malabár katolikus, szír keresztények, szent ereklyéit, maguk városába, különös indoklással, város kapuja, ellenség minden, apostolt ábrázolják, szent testének, keleti egyház, közreműködésével, embertársainkkal, keresztényeinek, visszahelyezték, keresztényeknek, feltámadásodból, elgondolkodnunk, nyilvánvalóbbá, evangéliumában, cselekedeteink, rokonszenvessé, föltámadásában, tanítványoknak, húsvétvasárnap, megjelenésekor, leszármazottai, ikertestvérek, apostoltársai, következtetni, kereszténység, martirológium, szentlélekkel, mennybevitele, visszaejtette, visszahúzódni, szimpatikussá, építőmunkások, hirdetésében, részesedjünk, tevékenysége, evangéliumok, eucharisztia, keresztények, valahányszor, áldozatodból, táplálkozunk, hasonlítanak, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5162
  • e Hét: 5162
  • e Hónap: 32559
  • e Év: 327121
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.